Αυξανόμενη απειλή μετά από ιώσεις και COVID-19: Τι νέο μάθαμε για τη θανατηφόρα μυκητιασική εισβολή στους πνεύμονες

Date:

Οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η COVID-19 αυξάνουν τον κίνδυνο διεισδυτικών λοιμώξεων.

Ο ασπέργιλος (aspergillus) είναι ένας τύπος μύκητα που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος και σε οργανικές ύλες σε αποσύνθεση. Αν και ορισμένα είδη ασπέργιλου είναι καλοήθη, άλλα μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως η ασπεργίλλωση.

μύκητες

Γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη και η COVID-19 μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διεισδυτικών λοιμώξεων από ασπέργιλο ακόμη και σε υγιή άτομα.

Ντόμινο προβλημάτων υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο που ενέχουν οι διεισδυτικές μυκητιάσεις και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν κατανοητά σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις λοιμώξεις από ασπέργιλο και τον τρόπο αποτελεσματικής εξάλειψής τους.

Ωστόσο, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και του πανεπιστημίου McGill έριξε νέο φως στο γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τον μύκητα.

Ανακαλύψαμε ότι η γρίπη και η COVID-19 καταστρέφουν μια προηγουμένως άγνωστη φυσική ανοσία που χρειαζόμαστε για να αντισταθούμε στις διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις, λέει η Nicole Sarden, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine, δείχνει ότι δύο τύποι λευκών αιμοσφαιρίων (ουδετερόφιλα και ένας μοναδικός τύπος κυττάρων Β) συνήθως συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν την μυκητιασική λοίμωξη. Ωστόσο, ιοί όπως ο SARS-CoV-2 και η γρίπη εμποδίζουν τα ειδικά Β κύτταρα να κάνουν τη δουλειά τους.

Πώς έγινε η έρευνα

Σε εργαστηριακές δοκιμές με ποντίκια και δείγματα ανθρώπινου αίματος και ιστών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από μια ιογενή λοίμωξη, τα ουδετερόφιλα αναγνώρισαν μια μυκητιασική λοίμωξη και συγκεντρώθηκαν εκεί κοντά, αλλά δεν ενεργούσαν για να καταστρέψουν τον εισβολέα όπως αναμενόταν.

Με περαιτέρω ανάλυση είδαν ότι τα μόρια του ιού καθιστούσαν αυτά τα Β κύτταρα απαθή, εμποδίζοντάς τα να συνεργαστούν με τα ουδετερόφιλα όπως θα έκαναν συνήθως, προστατεύοντας έτσι τους μύκητες από την καταστροφή.

Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας οδήγησε στην επόμενη ανακάλυψη: “Βρήκαμε επίσης ότι υπάρχουν τρέχουσες θεραπείες που θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν με ρεαλιστικό και ουσιαστικό τρόπο για να αντικαταστήσουν τα φυσικά αντισώματα που δεν παράγονται από τα κατεστραμμένα από τον ιό Β κύτταρα και να αποκαταστήσουν έτσι την ικανότητα των ουδετερόφιλων να καταπολεμούν αυτές τις λοιμώξεις”, λέει η Sarden.

Τι λένε οι ερευνητές

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε από έναν νεαρό άνδρα που φρόντισα στην ΜΕΘ, ο οποίος πέθανε από ασπεργίλλωση σχετιζόμενη με τη γρίπη, όπου κάθε θεραπεία που δοκιμάσαμε απέτυχε, είπε ο δρ. Bryan Yipp, κλινικός ερευνητής στο Cumming School of Medicine και ανώτερος συγγραφέας στην μελέτη. “Τα ευρήματά μας είναι πολύ επίκαιρα δεδομένου του υψηλού αριθμού ασθενών που έχουν προσβληθεί από πολλαπλούς ιούς του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης”.

Οι Sarden και Yipp πιστεύουν ότι αυτά τα ευρήματα θα θέσουν τις βάσεις για νέες διαγνωστικές δοκιμές, βασισμένες σε φυσικά επίπεδα αντισωμάτων για την πρόβλεψη του ποια άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις και ότι οι τρέχουσες διαθέσιμες στρατηγικές αντικατάστασης αντισωμάτων θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για τη θεραπεία των λοιμώξεων από ασπέργιλο στο μέλλον.

“Αυτές οι ανακαλύψεις παρέχουν μια νέα κατανόηση για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα το σώμα για να καταπολεμήσει τις θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις”, κατέληξε ο δρ. Yipp.

-: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι

Ανακάλυψαν ουσία τόσο ικανή να σκοτώνει μύκητες, ώστε την ονόμασαν Keanu Reeves!

Πώς να φτιάξετε ποδόλουτρο με ξύδι για φουσκάλες, πόνο, κακοσμία και μύκητες

Μύκητας Candida auris: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άσθμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάστασή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Θέλετε να βελτιώσετε το άσθμα σας; Καλλιεργήστε μια θετική προοπτική, λένε οι ερευνητές. Το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ασθενούς με άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι το άσθμα και η υγεία τους θα επιδεινωθούν καταλήγουν να αναφέρουν περισσότερα

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.