Σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα με διπλάσια αποτελεσματικότητα

Date:

Μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης για έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερδιπλάσια αποτελεσματική στον προσυμπτωματικό έλεγχο ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα απ’ ό,τι οι άνθρωποι γιατροί, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Κορέα, μια μέθοδος σάρωσης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης είναι πιο ευαίσθητη, καθιστώντας πολύ λιγότερο πιθανό το σύστημα να χάσει περιπτώσεις που χρειάζονται άμεση θεραπεία.

Καρκίνος του Πνεύμονα: Τι πέτυχε το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε πραγματικό περιβάλλον, το λογισμικό -που βασίζεται στη μηχανική μάθηση- ενίσχυσε σημαντικά την αναγνώριση των οζιδίων του πνεύμονα σε ακτινογραφίες θώρακα. Οι μη φυσιολογικές αναπτύξεις σχηματίζονται συνήθως μετά από μολύνσεις. Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι σημάδια καρκίνου.

“Η ανίχνευση όζων του πνεύμονα, ένα πρωταρχικό εύρημα για πιθανό καρκίνο του πνεύμονα, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ευρήματα στις ακτινογραφίες θώρακος, λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jin Mo Goo, από το Τμήμα Ακτινολογίας του Εθνικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σεούλ.

“Πολλές μελέτες έχουν προτείνει ότι το λογισμικό ανίχνευσης που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των ακτινολόγων, αλλά δεν χρησιμοποιείται ευρέως”.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανίχνευσε διπλάσιες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Radiology, δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ειδικά όταν τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο περιστατικών. Ο καρκίνος του πνεύμονα πολύ συχνά διαγιγνώσκεται αφότου έχει ήδη εξαπλωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λίγα αρχικά συμπτώματα.

Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης βασίζονται σε περίπου 10.500 άτομα που υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία θώρακος σε κέντρο προληπτικών εξετάσεων στη Νότια Κορέα μεταξύ Ιουνίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

“Καθώς η δοκιμή μας διεξήχθη με μια πραγματιστική προσέγγιση, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν όλοι οι εγγεγραμμένοι συμμετέχοντες, κάτι που είναι ένα πραγματικό κλινικό περιβάλλον”, είπε ο δρ. Goo.

  • Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη την ηλικία, το φύλο και τυχόν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα για κάθε ασθενή.
  • Ένας στους εννέα (11%) ήταν νυν ή πρώην καπνιστής.
  • Κατανεμήθηκαν τυχαία και ομοιόμορφα, με την ανάλυση των ακτίνων Χ μιας ομάδας να υποβοηθείται από το σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Τεχνητή Νοημοσύνη

Εικόνες μιας 60χρονης γυναίκας που υποβλήθηκε σε ακτινογραφία θώρακος και ελέγχθηκε από το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). (Α) Η μετωπική ακτινογραφία θώρακος δείχνει μια ανεπαίσθητη οζώδη αδιαφάνεια (βέλος) στη δεξιά μεσαία ζώνη του πνεύμονα. (Β) Η βλάβη ανιχνεύθηκε από το λογισμικό ανίχνευσης με τη βοήθεια ΤΝ, με πιθανότητα ανωμαλίας 81,1%. Ο άνθρωπος ακτινολόγος ανέφερε αυτήν την ακτινογραφία θώρακος ως θετική. (Γ) Η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης χωρίς σκιαγραφικό δείχνει ένα συμπαγές οζίδιο (βέλος) 1,1 cm στον κάτω δεξιό λοβό. Η ασθενής υποβλήθηκε σε διαδερμική βιοψία με βελόνα και επιβεβαιώθηκε ότι ο όζος ήταν αδενοκαρκίνωμα.

Διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Στο 0,59% των περιπτώσεων, το σύστημα ανίχνευσε οζίδια στους πνεύμονες που απαιτούσαν δράση, σε σύγκριση με το 0,25% με μεθόδους όπου οι ακτινογραφίες εξετάστηκαν μόνο από ακτινολόγους.
  • Συνολικά, εντοπίστηκαν όζοι στους πνεύμονες στο 2% των ασθενών.
  • Δεν υπήρχαν διαφορές στα ψευδώς θετικά ποσοστά.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Η μελέτη μας παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει στην ερμηνεία της ακτινογραφίας θώρακα. Αυτό θα συμβάλει στον εντοπισμό των ασθενειών του θώρακα, ιδιαίτερα του καρκίνου του πνεύμονα, πιο αποτελεσματικά σε πρώιμο στάδιο”, είπε ο δρ. Goo.

Η μελέτη προτείνει επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί σταθερά σε διαφορετικούς πληθυσμούς, ακόμη και για εκείνους με ασθενείς ή μετεγχειρητικούς πνεύμονες.

Παρόμοια συστήματα έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι προβλέπουν ή εντοπίζουν καλύτερα ασθένειες του εντέρου, Αλτσχάιμερ, καρδιακές προσβολές και άνοια.

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.news-medical.net, https://studyfinds.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι δυνατόν να έχετε καρκίνο του πνεύμονα χωρίς βήχα;

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

«Ναι» στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά οργανωμένα, λένε οι ειδικοί

4 μύθοι για τον καρκίνο του πνεύμονα που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού για την τηλεόραση: Έχω παρατηρήσει κι εγώ την ανθρωποφαγία, έναν ελαφρύ κανιβαλισμό

Είναι σημείο των καιρών, είναι σκληρή η μάχη της επιβίωσης και της πρωτιάς, πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Μαντώ Γαστεράτου: Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα

Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη υπήρξε ένα διάστημα που είχα αγχωθεί λίγο παραπάνω με την πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος, σχολίασε

Η Δώρα Αρχοντάκη αποκαλύπτει το παρασκήνιο από το Big Brother 1 – “Κανείς μας δεν είχε ιδέα τι θ’ ακολουθούσε”

"Δεν ήταν τίποτα στημένο. Γι' αυτό το πρώτο Big Brother ήταν και το πιο αυθεντικό reality που έγινε ποτέ στην Ελλάδα", δηλώνει η Δώρα Αρχοντάκη.

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντική γίνεται η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύονται οι σωστές διατροφικές επιλογές. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και εν γένει της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως

Καρκίνος του μαστού: Ποιες εξετάσεις να περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος

Τι αναφέρουν οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. Ποιες εξετάσεις δεν συνιστώνται σε προληπτική βάση. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν εδώ και 40 χρόνια έχουν αποδείξει πως οι προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) με τη χρήση μαστογραφίας μειώνουν τη θνητότητα από τη νόσο. Ωστόσο, οι

Φίλιπ Μάικλ Τόμας: Αγνώριστος ο «Σκληρός του Μαϊάμι»-Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και έχει 11 παιδιά

Ο Φίλιπ Μάικλ Τόμας, γνωστός ως «Σκληρός του Μαϊάμι», έχει σήμερα 11 παιδιά και μάλιστα από πέντε διαφορετικές γυναίκες. Μάθε παρακάτω όλα όσα δεν γνώριζες.

Καίτη Γαρμπή-Νίκη Κάρτσωνα: Εντυπωσιακές χωρίς ίχνος μακιγιάζ και δίχως φίλτρα!

Λένε πως την αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας μπορεί να τη δει κανείς το πρωί που ξυπνάει ή όταν μόλις έχει βγει από το μπάνιο! Δείτε Καίτη Γαρμπή και Νίκη Κάρτσων

«Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας

Ενδιαφεροντα EMMA ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΤΕΡΑ «Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας Η μητέρα της αδικοχαμένης νεαρής, που έχασε τη ζωή της με φρικτό τρόπο σε τροχαίο το 2022, έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση με αφορμή την ημέρα γιορτής του Πάσχα Τζωρτζίνα Φράγκου 06.05.2024 |

Μήπως είστε «εθισμένοι» στο ρινικό σπρέι;

Με τις αλλεργίες να καλπάζουν και τη μύτη να είναι συχνά μπουκωμένη, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τη λύση στα αποσυμφορητικά σπρέι. Η δράση τους είναι τόσο άμεση και ανακουφιστική που συχνά καταλήγει σε κατάχρηση και δημιουργείται μια αίσθηση εξάρτησης. Είναι τελικά τα αποσυμφορητικά σπρέι εθιστικά; Πώς λειτουργούν τα ρινικά σπρέι Οι αλλεργίες και τα

Μαντώ Γαστεράτου: “Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου”

Μαντώ Γαστεράτου: «Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου» "Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα. Η αλήθεια είναι ότι το έζησα και τις δύο φορές". Τη Μαντώ Γαστεράτου υποδέχθηκε η Τζένη Θεωνά στις «Μαμάδες» ανήμερα του Πάσχα

Γιάννης Στάνκογλου: “Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε”

Γιάννης Στάνκογλου: «Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε» "Η κόρη μου δεν έχει ούτε Instagram ούτε Facebook. Της έχουμε μιλήσει κι εγώ και η μητέρα της και, ευτυχώς, δεν νιώθει ακόμη την ανάγκη να το κάνει". Για τη φετινή του συμμετοχή στη σειρά «Το Ναυάγιο» του MEGA αλλά και