Θηλασμός: Μειώνει σημαντικά δυο κινδύνους υγείας για τη μητέρα

Date:

Οι μητέρες που θηλάζουν αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγεακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα οφέλη άλλωστε του μητρικού γάλακτος για τα βρέφη είναι εδώ και πολλά χρόνια αποδεδειγμένα, αφού είναι γνωστό πως προετοιμάζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Τα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν ότι ο μητρικός θηλασμός προσφέρει μία σημαντική προστασία και στην υγεία των γυναικών.

Οκτώ μελέτες σε 1,2 εκατομμύρια μητέρες διαπίστωσαν ότι όσες θήλαζαν είχαν 14|% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν ποτέ.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν 12% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η ομάδα δεν αποκάλυψε το βέλτιστο χρονικό διάστημα που πρέπει να θηλάζουν οι γυναίκες για να έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά τα νεογέννητα για έξι μήνες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Peter Willeit δήλωσε πως ελπίζει να επιλέξουν οι περισσότερες γυναίκες το θηλασμό γνωρίζοντας τα οφέλη που έχει για την υγεία τους ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως θα πρέπει η κοινωνία να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει τις γυναίκες δημιουργώντας χώρους εργασίας φιλικούς προς το θηλασμό.

Μια ξεχωριστή μελέτη του Πανεπιστημίου Swansea διαπίστωσε ότι 8 στις 10 μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό λόγω του πόνου, της συμπεριφοράς του κόσμου και της έλλειψης υποστήριξης.

Για τα παιδιά, ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων του αναπνευστικού, του θώρακα, του εντέρου καθώς και τις ωτίτιδες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει πως οι μητέρες που θηλάζουν διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καθώς και καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Ωστόσο, τα στοιχεία προηγούμενων μελετών που συνέδεαν το θηλασμό με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων δεν θεωρούνταν πλήρη και επαρκή.

Για την τελευταία τους μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μελέτες που έχουν γίνει μεταξύ του 1986 και 2009 στην Αυστραλία, την Κίνα, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία, τις Η.Π.Α. και διεθνώς. Εξέτασαν ειδικότερα πώς ο θηλασμός επηρέασε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των μητέρων. Περισσότερες από 8 στις 10 συμμετέχουσες είχαν θηλάσει, δηλαδή το υπόλοιπο 18% δεν είχε θηλάσει ποτέ.

Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, οι μητέρες που θήλαζαν είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κάποια ασθένεια. Ταυτόχρονα είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο και 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές τόνισαν πως η μελέτη περιορίστηκε από την έλλειψη δεδομένων για τις γυναίκες που θήλαζαν για περισσότερα από δύο χρόνια καθώς τα δεδομένα αυτά θα τους επέτρεπαν να κάνουν  καλύτερες εκτιμήσεις κινδύνου.

Όπως τονίζεται πάντως από τους ερευνητές, η ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολύπλευρα οφέλη του μητρικού θηλασμού θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις μητέρες. Θα πρέπει όμως να δοθεί σημασία στην ενθάρρυνση των γυναικών ότι με το θηλασμό παρέχεται η βέλτιστη διατροφή στο μωρό τους, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο προσωπικός τους κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Επιτρέπεται ο θηλασμός με Covid-19; Έρευνα απαντά

Θηλασμός: Το σημαντικό όφελος για τις γυναίκες με Πολλαπλή Σκλήρυνση

Θηλασμός: Πότε ενισχύει την ανοσία του βρέφους κατά της Covid-19

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».

Γιάννης Αγγελάκας: Το πρόβλημα υγείας που τον οδηγεί στην ακύρωση των συναυλιών του

Την διακοπή των συναυλιών του ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα social media ο Γιάννης Αγγελάκας. Ο ίδιος ενημέρωσε τους θαυμαστές του για το πρόωρο τέλος της καλοκαιρινής περιοδείας του, λόγω σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει με την ακοή του. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Αγγελάκας, έγραψε στη λεζάντα μιας ανάρτησής του: «Γεια σας παιδιά. Λυπάμαι για αυτά που

Βασάλος: «Είδα την Ευρυδίκη Βαλαβάνη με τη σχέση της, δεν ένιωσα άνετα! Είναι αμήχανο»

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος αποκάλυψε τη συνάντηση που είχε με την Ευρυδίκη Βαλαβάνη και τον σύντροφό της, Γρηγόρη Μόργκαν .

Φράνσις Φορντ Κόπολα: Βίντεο δείχνει τον σκηνοθέτη να φιλάει γυναίκες κομπάρσους στα γυρίσματα του Megalopolis

Μέλη του συνεργείου περιγράφουν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από την πλευρά του σκηνοθέτη

Κιμ Καρντάσιαν: Πιστεύει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει μια χώρα αφού παρακολούθησε το Crown

Η Κιμ Καρντάσιαν μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη διακυβέρνηση μιας χώρας. Η τηλεπερσόνα αναφέρθηκε στις αλλαγές που συνέβησαν στη ζωή της, καθώς η 5η σεζόν του «Kardashians» έφτασε στο τέλος της την Πέμπτη 25 Ιουλίου. Σε έναν προσωπικό απολογισμό, η 43χρονη σταρ του ριάλιτι είπε ότι εστιάζει στο να είναι μια καλύτερη εκδοχή του

Βαρύ πένθος για τον Αργύρη Πανταζάρα: Πέθανε ο πατέρας του – «Αντίο, μεγάλε»

Δύσκολες ώρες περνά ο Αργύρης Πανταζάρας, ο οποίος θρηνεί για την απώλεια του αγαπημένου του πατέρα. Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, ο Κωνσταντίνος Πανταζάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ολοκληρώνοντας πρόσφατα την καριέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Lady Gaga στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

ΕΛΛΑΔΑ 5 λ. πριν Νέο παράθυρο Δύσκολή νύχτα στα Τρίκαλα από τη φωτιά σε σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ 13 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή Έναρξης: Ντεμπούζ και Ζιντάν έσμιξαν πάλι σε… Ολυμπιακούς Αγώνες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024 17 λ. πριν Νέο παράθυρο Τελετή έναρξης: Η Γαλλίδα superstar Aya Nakamura ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια