Πάρκινσον: Αλλαγές στην ομιλία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι – Ετοιμάζουν αλγόριθμο για smartphones

Date:

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν Πάρκινσον.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το Πάρκινσον, αλλά εάν τα συμπτώματα γίνουν αντιληπτά εγκαίρως, η ασθένεια μπορεί να ελεγχθεί. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, μαζί με άλλα συμπτώματα αλλάζει και η ομιλία.

Ο Λιθουανός ερευνητής από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κάουνας (KTU), Rytis Maskeliūnas, μαζί με συναδέλφους από το Λιθουανικό Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας (LSMU), προσπάθησαν να εντοπίσουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον χρησιμοποιώντας φωνητικά δεδομένα.

Η νόσος του Πάρκινσον συνήθως σχετίζεται με απώλεια της κινητικής λειτουργίας: τρέμουλο των χεριών, μυϊκή δυσκαμψία και προβλήματα ισορροπίας. Σύμφωνα με τον Maskeliūnas, ερευνητή στο Τμήμα Μηχανικής Πολυμέσων του KTU, καθώς μειώνεται η κινητική δραστηριότητα, το ίδιο μειώνεται και η λειτουργία των φωνητικών χορδών, του διαφράγματος και των πνευμόνων:

“Οι αλλαγές στην ομιλία συμβαίνουν συχνά ακόμη νωρίτερα από τις διαταραχές της κινητικής λειτουργίας, γι’ αυτό και η αλλοιωμένη ομιλία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της νόσου”.

Πάρκινσον: Τι αλλαγές στην ομιλία παρατηρούνται σε πρώιμο στάδιο

Σύμφωνα με τον καθηγητή Virgilijus Ulozas, στο τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής του LSMU, οι ασθενείς με πρώιμο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να μιλούν:

  • με πιο ήσυχο τρόπο
  • πιο μονότονα
  • λιγότερο εκφραστικά
  • με πιο αργό ρυθμό και
  • με πιο κατακερματισμένες φράσεις

Όλα αυτά όμως είναι πολύ δύσκολο να τα παρατηρήσετε με το αυτί, διότι πρόκειται για λεπτές αλλαγές. Καθώς το Πάρκινσον εξελίσσεται, η βραχνάδα, ο τραυλισμός, η μπερδεμένη προφορά των λέξεων και η απώλεια παύσεων μεταξύ των λέξεων μπορεί να γίνουν πιο εμφανείς.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα συμπτώματα, μια ομάδα Λιθουανών ερευνητών έχει αναπτύξει ένα σύστημα για την ανίχνευση της νόσου νωρίτερα.

“Δεν δημιουργούμε ένα υποκατάστατο για μια εξέταση ρουτίνας του ασθενούς. Η μέθοδός μας έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον και να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, λέει ο ερευνητής του KTU Maskeliūnas.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση μεταξύ της νόσου του Πάρκινσον και των ανωμαλιών της ομιλίας δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο της ανάλυσης ψηφιακών σημάτων. Είναι γνωστή συσχέτιση και ερευνάται από τη δεκαετία του 1960. Ωστόσο, καθώς η τεχνολογία προχωρά, καθίσταται δυνατή η εξαγωγή περισσότερων πληροφοριών από την ομιλία.

Πώς έγινε η έρευνα

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τα σήματα ομιλίας. Υπολογισμοί και διαγνώσεις γίνονται μέσα σε δευτερόλεπτα και όχι σε ώρες. Αυτή η μελέτη είναι επίσης μοναδική: τα αποτελέσματα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της λιθουανικής γλώσσας, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη βάση δεδομένων γλωσσών AI.

Ο αλγόριθμος μπορεί να γίνει εφαρμογή για smartphones στο μέλλον

Μιλώντας για την πρόοδο της μελέτης, ο Kipras Pribuišis, λέκτορας στο τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας του LSMU, τονίζει ότι αυτή διεξήχθη μόνο σε ασθενείς που είχαν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον:

“Μέχρι στιγμής, η προσέγγισή μας είναι είναι σε θέση να διακρίνει τη νόσο του Πάρκινσον από τα υγιή άτομα χρησιμοποιώντας ένα δείγμα ομιλίας. Αυτός ο αλγόριθμος είναι επίσης πιο ακριβής από ό,τι είχε αρχικά προταθεί».

Σε έναν ηχομονωμένο θάλαμο, χρησιμοποιήθηκε ένα μικρόφωνο για την καταγραφή της ομιλίας υγιών ασθενών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης “μάθαινε” να εκτελεί επεξεργασία σήματος αξιολογώντας αυτές τις εγγραφές. Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο αλγόριθμος δεν απαιτεί ισχυρό λογισμικό ή μικρόφωνο και θα μπορούσε να μεταφερθεί σε μια εφαρμογή για smartphones στο μέλλον.

“Τα αποτελέσματά μας, που έχουν ήδη δημοσιευτεί, έχουν πολύ υψηλό επιστημονικό δυναμικό. Σίγουρα, υπάρχει ακόμη πολύς και δύσκολος δρόμος για να εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πράξη”, λέει ο Maskeliūnas.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την αύξηση του αριθμού των ασθενών για τη συλλογή περισσότερων δεδομένων και τον προσδιορισμό του αν ο προτεινόμενος αλγόριθμος είναι ανώτερος από τις εναλλακτικές μεθόδους που ήδη χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον. Επιπλέον, θα είναι απαραίτητο να ελεγχθεί εάν ο αλγόριθμος λειτουργεί καλά όχι μόνο σε εργαστηριακά περιβάλλοντα, αλλά και στο ιατρείο ή στο σπίτι του ασθενούς.

Πηγές: https://www.news-medical.net, https://en.ktu.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να προκληθούν από ιογενείς λοιμώξεις!

Πάρκινσον: «Έξυπνη εφαρμογή» που επινόησαν Έλληνες επιστήμονες παίρνει χρηματοδότηση από φλαμανδικό fund

Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την νόσο του Πάρκινσον

Πάρκινσον: Προσοχή σε πρώιμο σύμπτωμα στο στόμα – Κάντε εξετάσεις αν το προσέξετε

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις