Υπέρταση: Νέα, απλή και ανώδυνη εξέταση εντοπίζει την πιο συχνή αιτία της

Date:

Το PET scan μπορεί να εντοπίσει καλοήθεις όγκους στα επινεφρίδια που ευθύνονται για την υπέρταση στο 15% των ασθενών

Ένα νέο είδος τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) μπορεί να ανιχνεύει με μη επεμβατικό τρόπο μικροσκοπικούς, καλοήθεις όζους στα επινεφρίδια, οι οποίοι προκαλούν υπέρταση, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι όζοι αυτοί λέγονται αδενώματα επινεφριδίων. Αναλόγως με την ικανότητά τους να παράγουν ορμόνες τα αδενώματα αποκαλούνται λειτουργικά ή μη-λειτουργικά. Τα λειτουργικά αδενώματα μπορεί να παράγουν την ορμόνη αλδοστερόνη, η οποία προκαλεί υπέρταση. Αν αφαιρεθούν, η αρτηριακή πίεση μπορεί να θεραπευτεί.

Ωστόσο, «τα λειτουργικά αδενώματα επινεφριδίων είναι πολύ μικρά. Έτσι εύκολα μπορεί να διαφύγουν από την απλή αξονική τομογραφία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Morris Brown, καθηγητής Ενδοκρινικής Υπέρτασης στο Νοσοκομείο Queen Mary του Λονδίνου.

«Ανακαλύψαμε ότι με την έγχυση μιας ραδιενεργού ουσίας μπορούμε να «φωτίσουμε» για λίγα λεπτά τα οζίδια αυτά και ύστερα να τα αφαιρέσουμε. Έως πρότινος, το 99% των περιστατικών παρέμεναν αδιάγνωστα λόγω της δυσκολίας στη διάγνωση. Ευελπιστούμε ότι τα ευρήματά μας θα αντιστρέψουν την κατάσταση», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως 15% των ασθενών με υπέρταση έχουν υποκείμενο λειτουργικό αδένωμα επινεφριδίου. Επομένως, η πίεσή τους μπορεί να ρυθμιστεί, εάν αφαιρεθεί αυτό το καλόηθες (μη-καρκινικό) ογκίδιο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως όταν η τομογραφία PET scan (ή PET-CT) συνδυαστεί με μία εξέταση αίματος, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς θα πάψουν να χρειάζονται αντιυπερτασικά φάρμακα μετά την χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, το Νοσοκομείο St Bartholomew’s και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέιμπριτζ. Τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine.

Στην μελέτη εντάχθηκαν 128 ασθενείς, των οποίων η υπέρταση οφειλόταν σε υπερπαραγωγή αλδοστερόνης. Στους ασθενείς έγινε έγχυση ενός ραδιοφαρμάκου βραχείας δράσης, που λέγεται metomidate. Το ραδιοφάρμακο αυτό συσσωρεύεται μόνο στον όζο που παράγει αλδοστερόνη, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτει την παρουσία του.

Όπως έδειξε το PET scan, στα δύο τρίτα των ασθενών η αιτία του αλδοστερονισμού ήταν ένας καλοήθης όζος επινεφριδίου, ο οποίος αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Πριν από την εγχείρηση, οι ερευνητές υπέβαλλαν τους ασθενείς σε μέτρηση της αλδοστερόνης στα ούρα για να υπολογίσουν πόσοι από τους ασθενείς θα απαλλάσσονταν εντελώς από την ανάγκη για αντιυπερτασικά φάρμακα.

Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα των δύο εξετάσεων μπόρεσαν να εντοπίσουν με επιτυχία τους 18 από τους συνολικώς 24 ασθενείς που το πέτυχαν αυτό.

Ο φλεβικός καθετηριασμός επινεφριδίων

Η ακρίβεια της νέας εξέτασης στη διάγνωση των λειτουργικών αδενωμάτων ήταν εφάμιλλη με εκείνη του φλεβικού καθετηριασμού.

Ο φλεβικός καθετηριασμός των επινεφριδίων είναι η «συνήθης προεγχειρητική εξέταση», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Κατ’ αυτόν, εισάγεται ένας φλεβικός καθετήρας από την βουβωνική περιοχή για να οδηγηθεί έως τα επινεφρίδια και να ληφθούν δείγματα αίματος.

Στα δείγματα θα μετρηθούν τα επίπεδα της αλδοστερόνης για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη λειτουργικού αδενώματος. Ωστόσο ο καθετηριασμός δεν μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς με υπέρταση θα σταματήσουν να χρειάζονται φάρμακα, όταν αφαιρεθεί το αδένωμα.

Το PET scan ήταν εξίσου ακριβές ως διαγνωστική εξέταση με τον φλεβικό καθετηριασμό σε όλους τους ασθενείς. Ήταν όμως ανώδυνο, γρήγορο και αναίμακτο.

Τι είναι η αλδοστερόνη

Η αλδοστερόνη είναι μία στεροειδής ορμόνη. Παράγεται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Δρα κυρίως στους νεφρούς, όπου προκαλεί επαναρρόφηση νατρίου (άλατος) και νερού, και απέκκριση καλίου. Οι επιδράσεις αυτές αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Όταν υπερπαράγεται προκαλεί μία κατάσταση που λέγεται πρωτοπαθής αλδοστερονισμός. Οι ασθενείς με υπέρταση λόγω αλδοστερονισμού παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην αντιυπερτασική αγωγή. Το επακόλουθο είναι να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός αποτελεί την πιο συχνή αιτία της υπέρτασης. Ευθύνεται επίσης για το 20-25% των κρουσμάτων ανθεκτικής υπέρτασης.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δημήτρης Κόκοτας: Ευχάριστα νέα! Μετά από 2 μήνες στη ΜΕΘ, πήγε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ευχάριστα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα , ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Γεννηματάς μετά από έμφραγμα που υπέστη στις πρόβες του J2US.

Βραδινή έξοδος για τη Ματίνα Παγώνη! Οι κατακόκκινες γόβες και το ασπρόμαυρο σύνολο

Μπορεί συνήθως να τη συναντούμε σε τηλεοπτικά πλατό ωστόσο η Ματίνα Παγώνη αγαπά τη νυχτερινή Αθήνα και όταν βρίσκει χρόνο και διάθεση την απολαμβάνει. Αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Ματίνα Παγώνη με μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Λιάγκας: Η επική αντίδραση όταν η Παγώνη του ευχήθηκε

Τηλεθέαση: Ο Ολυμπιακός “πέταξε” στο 73,1%

Πρωτοφανή νούμερα για το MEGA.

Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος της Φιορεντίνα που στεναχώρησε ο Ολυμπιακός

Τις εντυπώσεις στην OPAP Arena και τον τελικό του Conference League έκλεψε η ιταλίδα δημοσιογράφος Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο. Η δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον τελικό του Europa Conference League. H Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο έκανε αναμετάδοση του αγώνα για το κανάλι της Φιορεντίνα ελπίζοντας να πανηγυρίσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο των «βιόλα», ωστόσο έφυγε στενοχωρημένη

Πυρετός των αρουραίων: Η επικίνδυνη νόσος που εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη

Ο υπαίτιος ιός εντοπίστηκε στη Σουηδία 500 χιλιόμετρα νοτιότερα από το συνηθισμένο και προέρχεται από τη Φινλανδία. Οι αρουραίοι των αγρών στη νότια Σουηδία φέρουν έναν ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία. Ωστόσο ο ιός αυτός δεν μοιάζει με εκείνους που έως πρότινος εντοπίζονταν 500 χιλιόμετρα βορειότερα στη χώρα.

Η φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη με καστανά μαλλιά από την εποχή που έδινε Πανελλήνιες

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ. Η παρουσιάστρια ανέβασε μια φωτογραφία της από το 1996, τη χρονιά που είχε δώσει εκείνη Πανελλαδικές εξετάσεις και έστειλε παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα σε μαθητές και γονείς. Η ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτη «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιλέγω

Πολυδερόπουλος για τον θάνατο του αδερφού του: «Λέω “Όχι, δεν γίνεται, απλά κάπου είναι…”»

Ο Νίκος Πολυδερόπουλος , ο οποίος πριν λίγους μήνες έχασε ξαφνικά τον αδερφό του, μίλησε για το πώς διαχειρίστηκε αυτήν την απώλεια.

Μυρτώ Αλικάκη: Οι φώτο της με μαγιό είναι το κάτι άλλο – Την αποθέωσαν στο instagram

Η Μυρτώ Αλικάκη δημοσίευσε φωτογραφίες της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και οι followers την αποθέωσαν!

Sean Combs: Φέρεται να χτύπησε την κοπέλα του στο κολέγιο με ζώνη μπροστά σε άλλους φοιτητές

Η βίαιη συμπεριφορά του ράπερ χρονολογείται από τα φοιτητικά του χρόνια, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Rolling Stone

Αλεξάντερ Έντουαρντς: Ξεκαθάρισε για τον καυγά του Τράβις Σκοτ με τον Τάιγκα σε πάρτι – Είναι όλα καλά, είπε

Ο σύντροφος της Σερ και φίλος του Τάιγκα ενεπλάκη και ο ίδιος στο περιστατικό

Η Ελεονώρα Μελέτη την εποχή που έδινε πανελλήνιες εξετάσεις: Το μήνυμα που έδωσε στους υποψηφίους

Με αφορμή την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων η Ελεονώρα Μελέτη έστειλε το δικό της μήνυμα τους υποψηφίους. Η Ελεονώρα Μελέτη, παρουσιάστρια και υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία της από το 1996, η οποία, όπως αναφέρει, ήταν αμέσως μετά το τέλος των πανελληνίων εξετάσεων που είχε δώσει η ίδια 28 χρόνια πριν.