Σημαντικό προβάδισμα παρουσίασαν όσοι γυμνάζονταν τακτικά όσον αφορά τα αποτελέσματα από τη νόσηση με κορωνοϊό. Ειδικότερα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine, η μεγαλύτερη συχνότητα της άσκησης θωράκισε τον οργανισμό των ασθενών από τις σοβαρότερες εκβάσεις της νόσου.
Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά ήταν συνεπή σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, ανεξάρτητα από το αν οι ασθενείς έπασχαν από χρόνιες παθήσεις. Συνεπώς, εντός κάθε φυλετικής και εθνοτικής ομάδας, η συχνή άσκηση εξακολουθούσε να σχετίζεται με λιγότερο σοβαρές επιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19.
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι ακόμα και μια μικρή ποσότητα σωματικής δραστηριότητας μετράει. Όσο περισσότερη άσκηση, όμως, τόσο το καλύτερο, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, την ηλικία, το φύλο ή τις χρόνιες παθήσεις ενός ατόμου» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Deborah Rohm Young, διευθύντρια του Τμήματος Έρευνας Συμπεριφοράς του Τμήματος Έρευνας και Αξιολόγησης της Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας.
Η παρούσα έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες εξετάζοντας διεξοδικά τη σχέση μεταξύ της άσκησης και των αποτελεσμάτων της λοίμωξης COVID-19 σε όλες τις δημογραφικές ομάδες και τις χρόνιες παθήσεις.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τη δρ. Young, ανέλυσαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας 194.191 ενήλικων ασθενών της δομής υγείας Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια, οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021, μια περίοδο που τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν ήταν ακόμα ευρέως διαθέσιμα.
Τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας πριν τη λοίμωξη μετρήθηκαν με τη βοήθεια ενός μέτρου με την ονομασία Exercise Vital Sign. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν αντίστοιχα σε πέντε κατηγορίες αναλόγως με την ποσότητα της άσκησης: από τους αδρανείς, με 10 λεπτά άσκησης ή λιγότερο την εβδομάδα, έως τους πολύ δραστήριους, όσους δηλαδή συμπλήρωναν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.
Όπως αποκάλυψε η στατιστική ανάλυση, όσο περισσότερη σωματική δραστηριότητα ανέφερε ένας ασθενής, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου εντός 90 ημερών από τη διάγνωση της COVID-19. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας, με τους πολύ δραστήριους ασθενείς να αντιμετωπίζουν τον χαμηλότερο κίνδυνο.
Τα αυξημένα επίπεδα της άσκησης συσχετίστηκαν επίσης με με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας ή θανάτου για ασθενείς με ορισμένα υποκείμενα χρόνια νοσήματα – όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα ή παχυσαρκία – που συνήθως συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής έκβασης της νόσου.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη οι γιατροί να επισημαίνουν στους ασθενείς τους ότι ο εμβολιασμός και η μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικότερες παρεμβάσεις, για την πρόληψη σοβαρών αποτελεσμάτων από τον κορωνοϊό», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Robert E. Sallis, ιατρός οικογενειακής και αθλητιατρικής ιατρικής στο Kaiser Permanente Fontana Medical Center.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο να νοσήσετε σοβαρά
Κορωνοϊός: Επιστροφή στην άσκηση μετά από Covid-19 – Τι να προσέξετε
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]