Η προσθήκη της γιόγκα σε μια τακτική ρουτίνα σωματικής άσκησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Ερευνητές στον Καναδά ανακάλυψαν ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας, αλλά και να βελτιώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο ενός ατόμου για 10 χρόνια.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν γιόγκα ως μέρος της σωματικής και πνευματικής τους ρουτίνας ασκήσεων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κολπικής μαρμαρυγής και σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας.
“Ο στόχος αυτής της πιλοτικής μελέτης ήταν να προσδιορίσει εάν η προσθήκη της γιόγκα σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο”, εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Paul Poirier, από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Πνεύμονα στο πανεπιστήμιο Laval του Κεμπέκ.
“Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι παρεμβάσεις και η γυμναστική γιόγκα έχουν ίσα ή/και ανώτερα καρδιαγγειακά αποτελέσματα, υπάρχει σημαντική διακύμανση στους τύπους, τα συστατικά, τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της εκάστοτε συνεδρίας. Επιδιώξαμε να εφαρμόσουμε μια αυστηρή επιστημονική προσέγγιση για τον εντοπισμό των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου για τους οποίους η γιόγκα είναι ωφέλιμη για εκείνους τους ασθενείς που διατρέχουν καρδιαγγειακό κίνδυνο”.
Τα 30′ άσκησης συν 15′ γιόγκα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Καθώς η γυμναστική γιόγκα γίνεται μια ευρέως αποδεκτή μορφή άσκησης, η επιστημονική έρευνα γύρω από αυτήν αυξάνεται. Οι ερευνητές στρατολόγησαν 60 άτομα που είχαν διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και μεταβολικό σύνδρομο (συνδυασμό υπέρτασης, διαβήτη και παχυσαρκίας). Κάθε συμμετέχων έλαβε μέρος σε ένα τρίμηνο πρόγραμμα άσκησης.
Οι συγγραφείς της μελέτης χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Κάθε ομάδα συμμετείχε σε 15 λεπτά είτε δομημένης γιόγκα είτε διατάσεων, πρόσθετα σε 30 λεπτά αερόβιας άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Η ομάδα μέτρησε την αρτηριακή πίεση, το φυσικό μέγεθος και το σχήμα σώματος, την ευαισθησία στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων όλων των συμμετεχόντων.
Έλαβαν επίσης υπόψη κάποιες παραμέτρους που προβλέπουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί έμφραγμα ή άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.
“Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία για μια πρόσθετη μη-φαρμακολογική θεραπευτική επιλογή με σκοπό την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση”, σημειώνει ο δρ. Poirier.
“Όπως παρατηρήθηκε σε αρκετές μελέτες, συνιστούμε στους ασθενείς να προσπαθήσουν να βρουν χρόνο για άσκηση και ανακούφιση από το άγχος με στόχο τη διαχείριση της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν να είναι μια πιο υγιεινή προσθήκη στην αερόβια άσκηση από το απλό τέντωμα των μυών”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Canadian Journal of Cardiology.
Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://studyfinds.org
-
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόνος στην μέση: Σε τι και πώς βοηθάει η γιόγκα
Γιόγκα και διαλογισμός προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ – Δείτε με ποιον τρόπο
Πώς να κάνετε γυμναστική και ασκήσεις χωρίς να επιβαρύνετε τα γόνατά σας
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]