Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: 10 βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Πόσους άνδρες προσβάλλει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ποιο είναι το φυσιολογικό μέγεθος του προστάτη. Πόσοι από τους ασθενείς χρειάζονται εγχείρηση, ποιες τεχνικές εφαρμόζονται και πως επιλέγεται η κατάλληλη για κάθε ασθενή.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες παθήσεις στους άνδρες. Την εκδηλώνουν οι περισσότεροι μέχρι να φθάσουν στα 80 τους χρόνια, αλλά σε πολλούς εμφανίζεται πολύ νωρίτερα.

Ο χειρουργός-ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και τ. διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, εξηγεί ποια είναι τα σημαντικότερα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση.

Ο προστάτης αναπτύσσεται αδιάκοπα στη διάρκεια της ζωής

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας, που περιβάλλει την ουρήθρα (είναι το «σωληνάκι» από το οποίο αποβάλλονται τα ούρα). Καθώς διογκώνεται, πιέζει την ουρήθρα και μπορεί να διαταράξει την ούρηση. Το μέγεθός του υποτίθεται ότι είναι ίσο με εκείνο ενός καρυδιού. Στην πραγματικότητα όμως, ο προστάτης αναπτύσσεται αδιάκοπα στη διάρκεια της ζωής. Έτσι:

  • Στα 40 έτη συνήθως έχει μέγεθος βερίκοκου
  • Μέχρι την ηλικία των 60 ετών θυμίζει περισσότερο λεμόνι

Ο φυσιολογικός όγκος του υπολογίζεται στα 20-25 κυβικά εκατοστά.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι καρκίνος

Ο περίσσιος προστατικός ιστός που αναπτύσσεται (λέγεται αδένωμα), δεν είναι καρκινικός. Ωστόσο είναι πιθανό ένας άνδρας να εκδηλώσει ταυτοχρόνως και καρκίνο του προστάτη, που όμως δεν σχετίζεται με το αδένωμα του προστάτη. Το αδένωμα έχει ποικίλο μέγεθος (μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 100 κυβικά εκατοστά).

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι συχνότερη με την ηλικία

Στους μισούς άνδρες αναπτύσσεται στην ηλικία των 50-60 ετών. Σε ένα άλλο 20% αρχίζει πριν τα 50. Μέχρι την ηλικία των 80 ετών, πάσχει το σχεδόν 80% των ανδρών.

Δεν εκδηλώνουν όλοι οι πάσχοντες έντονα συμπτώματα

Μολονότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη προσβάλλει τους περισσότερους άνδρες, μόνο οι μισοί από αυτούς εκδηλώνουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους.

Το μέγεθος που αποκτά ο προστάτης, όμως, δεν καθορίζει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της πάθησης. Το καθοριστικό είναι πόσο πιέζει το αδένωμα την ουρήθρα. Υπάρχουν, λ.χ., ασθενείς των οποίων ο προστάτης φθάνει στα 60-70 κυβικά εκατοστά χωρίς να παρουσιάσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Και άλλοι, με μέγεθος προστάτη μόλις 30 κυβικά, έχουν έντονα συμπτώματα.

καλοήθης υπερπλασία του προστάτη

Δεν χρειάζονται όλοι οι ασθενείς χειρουργική θεραπεία

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη συνήθως αντιμετωπίζεται συντηρητικά, δηλαδή με βελτιώσεις στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή. Από τους άνδρες με συμπτώματα, μόνο ο ένας στους τρεις (το σχεδόν 30%) δεν μπορούν να τα ελέγξουν με φάρμακα και χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.

Δεν είναι γνωστή η ακριβής αιτία της υπερπλασίας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουν οι άνδρες. Ρόλο ως φαίνεται παίζει και η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ωστόσο η ακριβής αιτία της κατάστασης δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν είναι ασήμαντη κατάσταση

Όχι μόνο δεν είναι ασήμαντη, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως και σωστά, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Λιθίαση της ουροδόχου κύστεως (πέτρες στην κύστη)
  • Επαναλαμβανόμενες αιματουρίες (αίμα στα ούρα)
  • Σοβαρές ουρολοιμώξεις
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Μπορεί επίσης να προκαλέσει πάχυνση στο τοίχωμα της κύστης, με συνέπεια να γίνεται δύσκαμπτη η κύστη και να αδυνατεί να συγκρατήσει φυσιολογική ποσότητα ούρων.

Δεν υπάρχει μία εγχείρηση κατάλληλη για όλους τους ασθενείς

Η επιλογή της ενδεδειγμένης χειρουργικής μεθόδου γίνεται κατά περίπτωση, με βάση ορισμένους παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Το μέγεθος του προστάτη
  • Η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς
  • Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις που έχει κάνει
  • Η τυχόν λήψη  αντιπηκτικών φαρμάκων
  • Η εμπειρία του χειρουργού
  • Οι προσωπικές προτιμήσεις του ασθενούς

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλές τεχνικές

Το διογκωμένο τμήμα του προστάτη (το αδένωμα) μπορεί να αφαιρεθεί με:

  • Ανοιχτή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική απλή προστατεκτομή
  • Εμβολισμό της προστατικής αρτηρίας (μέθοδος PAE)
  • Διουρηθρική προστατεκτομή (μέθοδοι TURIS και TURP)
  • Εκπυρήνιση του προστάτη με λέιζερ (τεχνικές HoLEP και ThuLEP)
  • Εκτομή με τη χρήση υψηλής πίεσης νερού (aquablation)
  • Έγχυση καυτού ατμού εντός του προστάτη (τεχνική Rezum)
  • Αγκύρωση του αδενώματος  προς τη περιφέρεια (τεχνική Urolift)
  • Διουρηθρική εξάχνωση με λέιζερ (μέθοδος TULVP)
  • Φωτοεκλεκτική εξάχνωση με λέιζερ (μέθοδος PVP)
  • Διάφορες ανακουφιστικές τεχνικές χωρίς αφαίρεση ιστού με πρόσκαιρα αποτελέσματα

Σημειώνεται πως οι περισσότερες από αυτές τις τεχνικές δεν είναι κατάλληλες για την αφαίρεση ενός καρκίνου στον προστάτη. Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται συνήθως με ριζική προστατεκτομή που μπορεί να γίνει με ανοιχτή επέμβαση, λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική χειρουργική. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο ασθενής δεν μπορεί να υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, μπορεί να γίνει διουρηθρική εκτομή με τη μέθοδο TURP.

Όλες οι εγχειρήσεις για τον προστάτη μπορεί να έχουν επιπλοκές

Η πιο συχνή είναι η παλίνδρομη εκσπερμάτιση κατά την οποία το σπέρμα διοχετεύεται προς την ουροδόχο κύστη, αντί προς την έξοδο του πέους. Επιπλέον, τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση και αναλόγως με την μέθοδο που έχει εφαρμοστεί μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα, όπως ακράτεια ούρων, στυτική δυσλειτουργία, αιμορραγία ή ακόμα και λοιμώξεις.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αποθέρμανση μετά την άσκηση: Γιατί είναι χρήσιμη, αλλά όχι απαραίτητη

Το τυπικό τόξο άσκησης, είτε πρόκειται για μάθημα γιόγκα είτε για συνεδρία Peloton, συμπληρώνεται συνήθως από δύο πιο εύκολα μέρη: την προθέρμανση και την αποθέρμανση. Οι προσωπικοί γυμναστές επιμένουν ότι πριν από την άσκηση, πρέπει να προηγηθεί ζέσταμα, και μετά την άσκηση κάποιου είδους ασκήσεις αποθέρμανσης. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, το να χωρέσουν στο πρόγραμμά τους

Η ανοσοθεραπεία κρατάει υπό έλεγχο τον καρκίνο του πνεύμονα ακόμα κι όταν διακόπτεται πρόωρα

Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο που την σταμάτησαν λόγω παρενεργειών. Η ανοσοθεραπεία μπορεί να κρατήσει υπό έλεγχο τον καρκίνο του πνεύμονα για μήνες ή και χρόνια μετά τη διακοπή της, ακόμα και όταν αυτή είναι πρόωρη, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Εξετάζοντας τις εκβάσεις σχεδόν 2.800 ασθενών με προχωρημένο μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του

COVID-19: Τι συνέπειες μπορεί να έχει στην ποιότητα του σπέρματος

Τι έδειξε η ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 890 άνδρες. Ποιες παράμετροι του σπέρματος επηρεάζονται. Η COVID-19 μπορεί να πλήττει την ποιότητα του σπέρματος, μειώνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα. Επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Κίνας, διεξήγαγαν δύο μελέτες σε άνδρες που είχαν

Στυτική δυσλειτουργία: Πως το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική απόδοση των ανδρών

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλική απόδοση των ανδρών, προκαλώντας μέχρι και στυτική δυσλειτουργία. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός άνδρα να έχει ή να διατηρήσει μια στύση, ή ακόμη και να εκσπερματώσει. Αυτό συμβαίνει καθώς η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ επιβραδύνει τη δραστηριότητα στο κεντρικό σύστημα

Πάπας Φραγκίσκος: Τι σχέση μπορεί να έχει η πνευμονία με το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η πνευμονία δεν είναι απλή κατάσταση. Μπορεί να είναι πολύ πιο σύνθετη και επικίνδυνη απ' όσο νομίζουμε. Η τραγική είδηση της εκδημίας του Πάπα Φραγκίσκου βύθισε στο πένθος τους Καθολικούς όλου του κόσμου. Ο «Πάπας των Φτωχών» υπέστη χθες το πρωί, Δευτέρα του Πάσχα, βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που του κόστισε τελικά τη ζωή. Ωστόσο μόλις

Καρδιά: Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία στην κολπική μαρμαρυγή

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει ριζικά την προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ), ενός από τα πιο συχνά προβλήματα της καρδιάς, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ερευνητές από το Queen Mary University του Λονδίνου πλησιάζουν την καρδιά με έναν νέο καινοτόμο τρόπο. Ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο προσομοιώνει τα ιατρικά

Ποια παιδικά παιχνίδια είναι γεμάτα μικρόβια – Πώς θα τα αποφύγετε με 4 απλά βήματα

ΠΑΙΔΙ Πρόσφατη μελέτη μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε διπλά, πριν αφήσετε το παιδί σας να αγκαλιάσει το αγαπημένο του λούτρινο Είτε πρόκειται για ένα κλασικό αρκουδάκι είτε για ένα πιο μοντέρνο ή ασυνήθιστο λούτρινο ζωάκι, τα συγκεκριμένα παιχνίδια εξακολουθούν να αποτελούν αγαπημένες συντροφιές για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, πρόσφατη έκθεση εγείρει σοβαρές

Υπέρταση: Η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ωφελεί σημαντικά τον εγκέφαλο

Τι δείχνει «μελέτη-ορόσημο» που διεξήχθη σε πάσχοντες από αρρύθμιστη υπέρταση. Από ποια νόσο τον προστατεύει. Οι πάσχοντες από υπέρταση που λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν στα φυσιολογικά όρια την αρτηριακή πίεσή τους, μπορεί να ωφελούν σημαντικά τις νοητικές λειτουργίες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε,  η εντατική ρύθμιση της πίεσης μειώνει σημαντικά τον

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή