Η αεροβική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου κατά 72%

Date:

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) διαπίστωσε ότι η αεροβική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου κατά 72%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αεροβική άσκηση έντασης αυξάνει την κατανάλωση γλυκόζης (ζάχαρης) των εσωτερικών οργάνων, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα ενέργειας στον καρκινικό όγκο.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν δύο ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Sackler του TAU: ο καθηγητής Carmit Levy από το Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας και ο δρ. Yftach Gepner από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Αθλητικό Ινστιτούτο Sylvan Adams. Ο καθηγητής Levy τονίζει ότι συνδυάζοντας την επιστημονική τεχνογνωσία από διαφορετικές σχολές του TAU, η νέα μελέτη οδήγησε σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Cancer Research και επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του τεύχους Νοεμβρίου 2022.

Οι Levy και Gepner είπαν μεταξύ άλλων: “Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου έως και 35%. Αυτή η θετική επίδραση είναι παρόμοια με την εκείνη της άσκησης σε άλλες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Σε αυτήν την μελέτη προσθέσαμε νέα στοιχεία, δείχνοντας ότι η αεροβική άσκηση υψηλής έντασης, η οποία αντλεί την ενέργειά της από τα σάκχαρα του οργανισμού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταστατικού καρκίνου έως και 72%.

Τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε το πώς η αεροβική μπορεί να μεγιστοποιήσει την πρόληψη των πιο επιθετικών και μεταστατικών τύπων καρκίνου”.

Η μελέτη συνδύασε ένα ζωικό μοντέλο -στο οποίο ποντίκια εκπαιδεύτηκαν κάτω από ένα αυστηρό πρόγραμμα άσκησης- με δεδομένα από υγιείς ανθρώπους εθελοντές που εξετάστηκαν πριν και μετά από τρέξιμο:

  • Τα ανθρώπινα δεδομένα -που ελήφθησαν από μια επιδημιολογική μελέτη που παρακολούθησε 3.000 άτομα για περίπου 20 χρόνια- έδειξαν 72% μειωμένη πιθανότητα για μεταστατικό καρκίνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν τακτική αεροβική άσκηση σε υψηλή ένταση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν σωματική άσκηση.
  • Το ζωικό μοντέλο παρουσίασε παρόμοιο αποτέλεσμα, επιτρέποντας επίσης στους ερευνητές να προσδιορίσουν τον υποκείμενο μηχανισμό του. Λαμβάνοντας δείγματα από τα εσωτερικά όργανα των σωματικά ικανών ζώων -πριν και μετά τη σωματική άσκηση- καθώς και μετά την μόλυνση με καρκίνο, διαπίστωσαν ότι η αεροβική άσκηση μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη μεταστατικών όγκων στους λεμφαδένες, τους πνεύμονες και το ήπαρ.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι και στα δύο ερευνητικά μοντέλα (άνθρωποι και ζώα), αυτό το ευνοϊκό αποτέλεσμα σχετίζεται με τον αυξημένο ρυθμό κατανάλωσης γλυκόζης που προκαλείται από την αεροβική άσκηση.

Ο καθηγητής Levy είπε:

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερεύνησε την επίδραση της άσκησης στα εσωτερικά όργανα στα οποία συνήθως αναπτύσσονται μεταστάσεις, όπως οι πνεύμονες, το ήπαρ και οι λεμφαδένες.

Εξετάζοντας τα κύτταρα αυτών των οργάνων, βρήκαμε αύξηση του αριθμού των υποδοχέων γλυκόζης κατά τη διάρκεια αεροβικής δραστηριότητας υψηλής έντασης. Αυτό αύξησε την χρησιμοποίηση γλυκόζης από το σώμα, μετατρέποντας τα όργανα σε αποτελεσματικές μηχανές κατανάλωσης ενέργειας, όπως και οι μύες.

Υποθέτουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή τα όργανα πρέπει να… ανταγωνίζονται για ενέργεια (πηγές σακχάρων) με τους μύες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι καίνε μεγάλες ποσότητες γλυκόζης κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Συνεπώς, εάν αναπτυχθεί καρκίνος, αυτός ο έντονος ανταγωνισμός για τη γλυκόζη μειώνει τη διαθεσιμότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη στους καρκινικούς όγκους για την μετάσταση.

Επιπλέον, όταν ένα άτομο ασκείται τακτικά, αυτή η κατάσταση γίνεται μόνιμη: οι ιστοί των εσωτερικών οργάνων αλλάζουν και γίνονται παρόμοιοι με τον μυϊκό ιστό. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός και η σωματική άσκηση κάνουν καλό στην υγεία μας.

Η μελέτη μας, εξετάζοντας τα εσωτερικά όργανα, ανακάλυψε ότι η άσκηση αλλάζει ολόκληρο το σώμα, με τρόπο που ο καρκίνος να μην μπορεί να εξαπλωθεί, ενώ και ο πρωτοπαθής όγκος συρρικνώνεται σε μέγεθος.

Ο δρ. Gepner προσθέτει:

“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι σε αντίθεση με την άσκηση καύσης λίπους, η οποία είναι σχετικά μέτρια, η αεροβική δραστηριότητα υψηλής έντασης είναι εκείνη που βοηθά καλύτερα στην πρόληψη του καρκίνου. Εάν το βέλτιστο εύρος έντασης για την καύση λίπους είναι 65-70% του μέγιστου καρδιακού παλμού, η καύση ζάχαρης απαιτεί 80-85%, έστω και μόνο για σύντομα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα: ένα σπριντ ενός λεπτού ακολουθούμενο από περπάτημα και μετά ένα ακόμα σπριντ. Στο παρελθόν, τέτοια διαστήματα ήταν συνήθως τυπικά για τα προγράμματα προπόνησης των αθλητών, αλλά σήμερα τα βλέπουμε και σε άλλες ρουτίνες άσκησης, όπως η αποκατάσταση της καρδιάς και των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι τα υγιή άτομα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν ρουτίνες υψηλής έντασης στα προγράμματα φυσικής τους κατάστασης.

Πιστεύουμε ότι μελλοντικές μελέτες θα επιτρέψουν την εξατομικευμένη ιατρική για την πρόληψη συγκεκριμένων καρκίνων, με τους γιατρούς να εξετάζουν το οικογενειακό ιστορικό για να προτείνουν το σωστό είδος σωματικής δραστηριότητας.

Πρέπει να τονιστεί ότι η σωματική άσκηση, με τις μοναδικές μεταβολικές και φυσιολογικές επιδράσεις της, επιδεικνύει υψηλότερο επίπεδο πρόληψης του καρκίνου από οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική παρέμβαση μέχρι σήμερα”.

-: https://neurosciencenews.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούν 15 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα για να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η ανεπαίσθητη “άσκηση” όπως κάθεστε για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό και να κάψετε λίπος

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο είδος άσκησης μειώνει το προστατικό αντιγόνο – Έρευνα σε άντρες 63 ετών κατά μέσο όρο

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα κοινά φάρμακα που κάνουν την αντιμετώπιση της ζέστης ακόμη πιο δύσκολη

Η ζέστη μπορεί να γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, διεγερτικά και φάρμακα για την ινσουλίνη και την καρδιά. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αυξάνεται και ο κίνδυνος παθήσεων που σχετίζονται με τη ζέστη, ειδικά για όσους παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Το σώμα χρησιμοποιεί διάφορους μηχανισμούς για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία: εφίδρωση, ροή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Μπορεί να προκαλεί ακόμη και εφιάλτες

Το τυρί και το γιαούρτι που τρώτε το βράδυ μπορεί να σας προκαλούν εφιάλτες; Καναδοί ερευνητές λένε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα τρομακτικά όνειρα και τη δυσανεξία στη λακτόζη, πιθανότατα λόγω της δυσπεψίας που προκαλεί. Η λαϊκή σοφία το ήξερε εδώ και καιρό: τρώγε ελαφρά, για να κοιμάσαι καλύτερα. Όμως ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν

Φαινυλκετονουρία: Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την πάθηση για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά

Το φάρμακο προορίζεται για παιδιά και ενήλικες ασθενείς όλων των ηλικιών και βαρύτητας νόσου. Ένα νέο φάρμακο για την φαινυλκετονουρία εγκρίθηκε στην Ευρώπη. Η φαινυλκετονουρία είναι μία γενετική ασθένεια, για την οποία ελέγχονται όλα τα νεογνά στη χώρα μας. Και αυτό διότι, εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να τους προκαλέσει νοητική υστέρηση και άλλα σοβαρά

«Καμπανάκι» για τα ΣΜΝ στην Ευρώπη: Τριπλασιάστηκαν τα περιστατικά γονόρροιας στην Ελλάδα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί σχετικά με τη συνεχή αύξηση στη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) στην Ευρώπη. Το 2023 στην Ελλάδα, τα περιστατικά γονόρροιας τριπλασιάστηκαν, ενώ οι διαγνώσεις πρώιμης σύφιλης διπλασιάστηκαν, συγκριτικά με το 2020. Όσον αφορά στα περιστατικά χλαμυδιακής λοίμωξης, εμφανίζονται επίσης αυξητικές τάσεις (50% αύξηση σε σχέση με το

COVID-19: Η νοσηλεία στο νοσοκομείο βλάπτει σοβαρά τις νοητικές λειτουργίες

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε ασθενείς οι οποίοι είχαν νοσήσει τρία χρόνια πριν εξεταστούν από τους ερευνητές. Η νοσηλεία στο νοσοκομείο λόγω της COVID-19 μπορεί να επιταχύνει την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη με μερικές χιλιάδες ασθενείς διαπίστωσαν ότι 3 χρόνια μετά το εξιτήριο οι συμμετέχοντες που

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν