Ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την πίεση του αίματος: Τι πρέπει να ξέρετε

Date:

Όσο περισσότερο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου παραμένουν υπό έλεγχο, τόσο χαμηλότερος μπορεί να είναι ο κίνδυνος για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επιτυγχάνεται καλύτερα με τη διατήρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (σ.σ. η “μεγάλη” πίεση στην μέτρηση) συνεχώς υπό έλεγχο, σε σύγκριση με τα κυμαινόμενα επίπεδα πίεσης, ακόμα κι αν -στη δεύτερη περίπτωση- ο μέσος όρος είναι εντός του υγιούς εύρους.

Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε επιστημονικό περιοδικό.

“Αυτή η μελέτη διευκρίνισε ότι η χρονική διάρκεια που η πίεση του αίματος παραμένει εντός στόχου έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την μέση συστολική αρτηριακή πίεση και τη μεταβλητότητα της συστολικής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sitong Li, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα καρδιολογίας στο Beijing Anzhen Hospital, Capital Medical University στο Πεκίνο. Η παρακολούθηση του χρόνου διατήρησης της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και να παρέχουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις αρτηριακής πίεσης για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν εντός στόχου”.

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της AHA. Από αυτούς, μόνο 1 στους 5 περίπου έχει την κατάστασή του υπό έλεγχο, κάτι που μπορεί να γίνει με τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή και, πιθανώς, φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεξέλεγκτη υπέρταση με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια και γνωστική έκπτωση.

Το εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θεωρείται υπό έλεγχο ορίζεται συχνά από την πιο πρόσφατη μέτρηση. Ωστόσο, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόσφατα, οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαφορετικά, είπε ο δρ. Costantino Iadecola, διευθυντής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Εγκεφάλου και Νου στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. Και διαπιστώνουν ότι «εάν κάνετε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση σε έναν συγκεκριμένο στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να το κάνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο μία στο τόσο».

Μια μελέτη του 2021 στο Journal of the American College of Cardiology εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που οι μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου και πώς αυτό επηρέασε τα κύρια καρδιαγγειακά αποτελέσματα (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο) σε ενήλικες με υπέρταση και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο η συστολική αρτηριακή πίεση παρέμενε εντός του στόχου, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.

Πώς έγινε η νέα έρευνα για τη σχέση ανάμεσα σε άνοια και υπέρταση

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του χρόνου που τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παραμένουν εντός εύρους και του κινδύνου άνοιας.

Ο Li και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για 8.415 άτομα στη Δοκιμή Παρέμβασης Συστολικής Αρτηριακής Πίεσης (SPRINT), η οποία συνέκρινε την εντατική με την κλασική θεραπεία της συστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ατόμων με υπέρταση.

  • Το εύρος-στόχος για τον εντατικό έλεγχο ορίστηκε από 110 έως 130 mmHg και το τυπικό εύρος ορίστηκε ως 120 έως 140 mmHg.
  • Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται ως μια συστολική ένδειξη μικρότερη από 120 και μια διαστολική ένδειξη μικρότερη από 80.
  • Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και μία φορά τον μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες της παρακολούθησης.
  • Ο χρόνος στο εύρος στόχου προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας τους πρώτους τρεις μήνες των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης.
  • Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 68 ετών, δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης.
  • Η γνωστική κατάσταση αξιολογήθηκε μετά από δύο χρόνια και ξανά δύο χρόνια αργότερα χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους εξεταστές για να προσδιοριστεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν πιθανή άνοια, ή ήπια γνωστική εξασθένηση.

Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης παρακολούθησης πέντε ετών, η ανάλυση έδειξε ότι άτομα των οποίων τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πιθανή άνοια.

Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση κατά 31,5% του χρόνου εντός εύρους-στόχου συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Οι γιατροί συνήθως δεν βλέπουν ασθενείς αρκετά συχνά για να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση σε τακτική βάση, είπε ο δρ. Iadecola, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Αλλά η μεγαλύτερη χρήση της οικιακής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση του χρόνου που κάποιος παραμένει εντός του εύρους στόχου. Οι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν Wi-Fi για την μετάδοση μετρήσεων στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ενός ατόμου θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες, είπε.

“Αυτό που μας λέει αυτή η μελέτη είναι ότι τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης δεν μας δίνουν επαρκείς πληροφορίες. Το πόσο καιρό ένας ασθενής είναι εντός στόχου μπορεί να είναι η πιο πολύτιμη μεταβλητή.

-: https://www.medicinenet.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε η ζαλάδα οφείλεται στην πίεση του αίματος: Τι πρέπει να κάνετε

Πόση πίεση έχετε; Δείτε αν είναι φυσιολογική και πότε είναι απειλητική για τη ζωή

Αυτή η αλλαγή στον τρόπο γραφής, ίσως είναι σημάδι άνοιας, υποστηρίζει γιατρός

Αυξάνετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε άνοια, αν κάνετε αυτό όταν κάθεστε για χαλάρωση

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.