Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι

Date:

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην πρώτη έκθεση για τους μύκητες που προκαλούν διεισδυτικές λοιμώξεις (π.χ. στους πνεύμονες, στον εγκέφαλο) και μπορεί να απειλήσουν την ζωή. Οι 19 πιο επικίνδυνοι μύκητες, σύμφωνα με την ταξινόμησή του.

Τον πρώτο του είδους κατάλογο με τους μύκητες που έχουν μετατραπεί σε απειλή για την δημόσια υγεία, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 19 είδη μυκήτων τα οποία εξαπλώνονται διαρκώς και γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.

Ο Π.Ο.Υ. εκδίδει εδώ και χρόνια ανάλογη λίστα με τα πιο επικίνδυνα βακτήρια. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε δοθεί στους κινδύνους από τους μύκητες, με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικά κενά στην επιτήρηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Όπως αναφέρει ο διεθνής Οργανισμός, για την αντιμετώπιση όλων των μυκητιάσεων υπάρχουν μόλις τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων. Στο στάδιο της ανάπτυξης βρίσκονται ελάχιστα άλλα, ενώ δεν υπάρχουν εξειδικευμένες, ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις για τους περισσότερους μύκητες.

Όλ’ αυτά, δε, συμβαίνουν εν όσω οι μύκητες προκαλούν κάθε χρόνο:

  • Περισσότερα από 150 εκατομμύρια σοβαρές λοιμώξεις
  • 1,7 εκατομμύρια θανάτους

Ποιοι κινδυνεύουν

Όπως εξηγεί ο Π.Ο.Υ., οι μύκητες δεν προκαλούν απλώς επιφανειακές λοιμώξεις στο δέρμα. Προκαλούν και διεισδυτικές λοιμώξεις, οι οποίες απειλούν πρωτίστως τους πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας ή όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με:

  • Χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Ιστορικό φυματίωσης
  • HIV/AIDS λοίμωξη
  • Καρκίνο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας επίσης κινδυνεύουν. Το ίδιο και όσοι:

  • Υποβάλλονται σε επεμβατικές ιατρικές πράξεις
  • Λαμβάνουν ευρέως φάσματος αντιβιοτικά
  • Λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Ο κορωνοϊός και η κλιματική αλλαγή

Ο Π.Ο.Υ. επισημαίνει ότι η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός συνοδεύτηκε από έξαρση των διεισδυτικών λοιμώξεων που προκαλούν οι μύκητες. Τρεις μυκητιασικές επιπλοκές αναφέρονται συχνότερα στη διάρκεια της πανδημίας:

  • Η ασπεργίλλωση
  • Η βλεννομυκητίαση
  • Η καντινταιμία

Και οι τρεις είχαν σε πολλές περιπτώσεις «καταστροφικές συνέπειες», προσθέτει. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τόσο η συχνότητα όσο και η γεωγραφική διασπορά των μυκητιάσεων αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι μύκητες

Ο Π.Ο.Υ. συνέλλεξε τα υπάρχοντα δεδομένα για τους μύκητες και τους κατέταξε σε ομάδες, αναλόγως με κριτήρια όπως:

  • Η αντοχή τους στα αντιμυκητιασικά φάρμακα
  • Οι θάνατοι που προκαλούν
  • Το αν υπάρχει θεραπεία
  • Η πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις
  • Η ετήσια συχνότητα
  • Οι επιπλοκές που προκαλούν

Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως τέσσερις είναι οι κρίσιμης σημασίας μύκητες, δηλαδή οι πιο επικίνδυνοι απ’ όλους:

  • Ο ασπέργιλλος fumigatus
  • Η κάντιντα albicans
  • Ο κρυπτόκοκκος neoformans
  • Η κάντιντα auris

Ο ασπέργιλλος παράγει σπόρια τα οποία διασπείρονται στον αέρα. Μπορεί να εισβάλλει στους πνεύμονες και να απειλήσει τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Η κάντιντα albicans είναι ένας μύκητας που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισμό σε χαμηλά επίπεδα. Όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.

Ο κρυπτόκοκκος μεταδίδεται με την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.

Η κάντιντα auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου.

Υψηλής και μεσαίας προτεραιότητας

Εκτός από τους κρίσιμης σημασίας μύκητες, ο Π.Ο.Υ. αναφέρουν άλλους 15, τους οποίου ταξινομεί ως υψηλής ή ως μεσαίας προτεραιότητας. Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθενται και οι 19 μύκητες που ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ως απειλή για τη δημόσια Υγεία.

μύκητες

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική

Έρευνα αποκαλύπτει τον χρόνο που πρέπει να προπονείστε για να χτίσετε μυς

Αν πιστεύετε ότι η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί ώρες στο γυμναστήριο και εξαντλητικά προγράμματα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε. Mια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, καταρρίπτει την επικρατούσα αντίληψη, αποκαλύπτοντας πως η μυϊκή ανάπτυξη δεν απαιτεί υπερπροσπάθεια και πολυάριθμες εξαντλητικές προπονήσεις. Το μυστικό δεν είναι ο χρόνος.

Καρκίνος στομάχου: Το 75% των περιπτώσεων θα μπορούσε να προληφθεί στοχεύοντας ένα και μόνο βακτηρίδιο

Τρεις στις τέσσερις περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι γιατροί εξαλείψουν τη μόλυνση από ένα κοινό βακτηρίδιο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνδέεται με το 76% των μελλοντικών περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου, ανέφεραν οι ερευνητές στις 7 Ιουλίου στο περιοδικό Nature Medicine . Ο καρκίνος του στομάχου, στις

Παγωτό: Γιατί σας κάνει καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα επιφυλάσσει η κατανάλωση του παγωτού για την υγεία μας. Τι λένε οι ειδικοί για τα βιολογικά παγωτά. Της: Μαρίας Παπαδοπούλου* Υγιεινή απόλαυση χωρίς …ενοχές με το βιολογικό παγωτό! Κυπελάκια, ξυλάκια, γρανίτες και πύραυλοι από βιολογικό γάλα, με ή χωρίς ζάχαρη, βρίσκονται στα ψυγεία των επιλεγμένων σούπερ μάρκετ, προσφέροντάς σας μια δροσερή και