Μπράβο κοπέλα μου: Από τις Ράχες Στυλίδας, επικεφαλής Γενετικών ερευνών στο Χάρβαρντ

Date:

Μπράβο κοπέλα μου: Από τις Ράχες Στυλίδας, επικεφαλής Γενετικών ερευνών στο Χάρβαρντ

Την “τράπουλα” του παρελθόντος των ελεφάντων αποκαλύπτει μία νέα διεθνής γενετική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα από τις Ράχες Φθιώτιδας, ειδική στα μαμούθ.







Ο λόγος για την 32χρονη παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου, από τις Ράχες Φθιώτιδας, είναι επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας από διάφορες χώρες (Η.Π.Α., Ρωσία, Καναδά, Σουηδία), που «διάβασε» το πλήρες γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ.

Ειδικότερα, η ανάλυση του αρχαίου γονιδιώματός τους αποκαλύπτει νέα, άγνωστα έως τώρα, στοιχεία που οδηγούν στο να ξαναγραφτεί το οικογενειακό δέντρο των γιγάντων του ζωικού βασιλείου.

Οι σύγχρονοι ελέφαντες ταξινομούνται σε τρία είδη: τον ασιατικό (Elephas maximus) και δύο αφρικανικούς, ένα των δασών (Loxodonta cyclotis) και ένα της σαβάνας (Loxodonta africana). Ο διαχωρισμός των αφρικανικών ελεφάντων σε δύο ξεχωριστά είδη έγινε μόλις το 2010 (έως τότε θεωρούνταν ένα ενιαίο είδος).







Η ανακάλυψη προηγούμενων απολιθωμάτων είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας αρχαίος πρόγονος του ελέφαντα με σχεδόν ίσιους χαυλιόδοντες (Paleoloxodοn antiquus), που ζούσε στα ευρωπαϊκά δάση πριν περίπου 100.000 χρόνια και ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν στενός συγγενής του ασιατικού ελέφαντα.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνει η νέα γενετική ανάλυση, με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο αρχαίος ευρωπαϊκός ελέφαντας συγγενεύει πολύ πιο στενά με τοναφρικανικό των δασών. Μάλιστα οι σημερινοί αφρικανικοί ελέφαντες των δασών είναι πιο στενοί συγγενείς με τους εξαφανισμένους πλέον ευρωπαϊκούς ελέφαντες, από ό,τι με τους σημερινούς ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας.

Ακόμα, όπως αποκαλύπτει η σύγκριση με γονιδιώματα των μαμούθ, στο παρελθόν πολλά διαφορετικά είδη ελεφάντων και μαμούθ ήλθαν σε επιμιξίες. Ειδικά οι αρχαίοι ευρωπαϊκοί ελέφαντες είχαν διασταυρωθεί τόσο με ασιατικούς ελέφαντες, όσο και με τριχωτά μαμούθ. Ενώ οι αφρικανικοί ελέφαντες των δασών και της σαβάνας διασταυρώνονταν εδώ και χιλιάδες χρόνια (και συνεχίζουν ακόμη).

Η Ελευθερία Παλκοπούλου και οι συνεργάτες της από το Χάρβαρντ και το γερμανικό πανεπιστήμιο του Πότσνταμ έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, σύμφωνα με το «Nature». Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA δύο αρχαίων ευρωπαϊκών ελεφάντων που ζούσαν στη Γερμανία πριν από 120.000 χρόνια.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρουσίασαν τη γενετική ανάλυση τεσσάρων τριχωτών μαμούθ (Mammuthus primigenius) και, για πρώτη φορά, την ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος ενός βορειοαμερικανικού μαμούθ (Mammuthus columbi) και δύο βορειοαμερικανικών μαστοδόντων (Mammut americanum).

Η ανακοίνωση της Ελ.Παλκοπούλου θεωρείται ορόσημο στην παλαιογενετική, όπως ανέφεραν άλλοι επιστήμονες στο συμπόσιο της Οξφόρδης. Και αυτό, μεταξύ άλλων, επειδή παρουσίασε την ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα γονιδιώματος προερχόμενου από ζεστό περιβάλλον, όπου το DNA αποσυντίθεται πιο εύκολα.

Στο παρελθόν έχει αναλυθεί πολύ παλαιότερο DNA, από ένα οστό αλόγου προ 560.000 έως 780.000 ετών, το οποίο όμως ζούσε στο παγωμένο περιβάλλον του αρκτικού Καναδά. Το γεγονός ότι κατέστη εφικτή μια τόσο υψηλής ποιότητας ανάλυση του γονιδιώματος ελεφάντων ηλικίας 120.000 ετών, με αλληλούχιση όλων των «γραμμάτων» του DNA τους, χαρακτηρίσθηκε σημαντικό επίτευγμα.

Ο καθηγητής εξελικτικής γενετικής Λόβε Ντάλεν, του σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η νέα μελέτη θα επιφέρει αλλαγές στο… ελεφάντινο οικογενειακό δέντρο, ενώ ο εξελικτικός γενετιστής Τομ Γκίλμπερτ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ανέφερε πως «κανείς έως τώρα δεν είχε τολμήσει να διαβάσει το DNA των ελεφάντων με ίσιους χαυλιόδοντες. Είναι τρελό να πάει κανείς τόσο πίσω στο χρόνο».

Πέρυσι μια διεθνής ερευνητική ομάδα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Σουηδία), με επικεφαλής την Ελ.

Παλκοπούλου, «διάβασε» για πρώτη φορά το πλήρες γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ. Τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα διεθνώς, είχε πάρει συνέντευξη από τη νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου, που κατάγεται από τις Ράχες γεννήθηκε το 1984 και αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ενώ πήρε το διδακτορικό της στη Συστηματική Ζωολογία από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η έρευνά της διεξήχθη στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με έμφαση στην παλαιογενετική, δηλαδή στην αξιοποίηση των εργαλείων της γενετικής για την καλύτερη μελέτη των ευρημάτων της παλαιοντολογίας, ιδίως όσον αφορά τα μαμούθ.

Από πέρυσι τον Μάιο, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο εργαστήριο του πρωτοπόρου γενετιστή David Reich, στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η επική ατάκα της Ράνιας Τζίμα σε 30αρη που τη φλέρταρε: «Παιδί μου ησύχασε, πήγαινε στη μαμά σου»

Η Ράνια Τζίμα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε, αποκάλυψε τη χυλόπιτα που έριξε σε έναν άνδρα περίπου 30 ετών, όταν εκείνος εξέφρασε τον θαυμασμό προς το πρόσωπό της. Μιλώντας στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα, είπε ότι ένας νεαρός 30χρονος της έστελνε «τι έχω πάθει μαζί σου;» με εκείνη να του απαντά «να σου

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης για Μαρία Κάλλας: Ήταν μια χοντρή, άσχημη κοπέλα, με αξύριστα πόδια, χοντρά γυαλιά

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης σε τηλεοπτικές δηλώσεις που έκανε, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσαν ορισμένες σκηνές από τη νέα ταινία για τη Μαρία Κάλλας. Πιο συγκεκριμένα, για τις σκηνές στις οποίες εμφανίζεται η μητέρα της Μαρίας Κάλλας να μοιάζει πως την εκδίδει μαζί με την αδελφή της, ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης είπε: «Η Κάλλας ήταν ένα είδος

Ετεοκλής Παύλου: «Προτιμώ να χάσω και το άλλο μου πόδι παρά την Ελένη Χατζίδου»

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε σε διαδικτυακή εκπομπή ο Ετεοκλής Παύλου. Συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής για να περιγράψει το πόσο πολύ αγαπάει τη σύζυγό του, Ελένη Χατζίδου, έδωσε ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. «Με την Ελένη ξέχασα και εγώ ο ίδιος ότι έχω πρόσθετο μέλος. Αυτό είναι κάτι άλλο, δεν το ένιωθα. Είναι

Η Δανάη Μπάρκα «καρφώνει» πασίγνωστο πρόσωπο της τηλεόρασης – «Καλύτερα να θέλει κάποιος μεγαλύτερο ρούχο, παρά άλλο χαρακτήρα»

Η Δανάη Μπάρκα, με αφορμή την εξομολόγηση της Κέιτ Γουίνσλετ για το body shaming που έχει υποστεί στο παρελθόν, αποκάλυψε ότι ένα πασίγνωστο πρόσωπο της ελληνικής τηλεόρασης είπε κάποτε κάτι άσχημο για εκείνην. «Υπάρχει κάτι που να έχει ειπωθεί για σένα που να το θυμάσαι και να μην το έχεις ξεπεράσει ποτέ;» ήταν η ερώτηση

Αυξήθηκαν κατά 74% οι αιτήσεις των κλινικών μελετών το 2024

Την αύξηση κατά 74% των αιτήσεων των κλινικών μελετών το 2024, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη, μιλώντας στο 13th Clinical Research Conference. Με στόχο τη διευθέτηση του πλαισίου των κλινικών μελετών προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ανταγωνιστική στον χώρο αυτό, η κυβέρνηση ετοιμάζει Κοινή Υπουργική Απόφαση για την

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στην αγκαλιά της Ζωής Λάσκαρη, αυτή της έκλεισε τα μάτια»

Για την αείμνηστη Ζωή Λάσκαρη και τον θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος. «Η Αλίκη πέθανε στην αγκαλιά της Ζωής. Η Ζωή της έκλεισε τα μάτια στο Ιατρικό Κέντρο», είπε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σε συνέντευξή του στο «Γηροκομείο» του Ηλία Ψινάκη, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η εκπομπή «Super Κατερίνα«.  «Το ξέρω

Το χτίσιμο μυϊκής μάζας μπορεί να προλαμβάνει την άνοια [μελέτη]

Η διατήρηση της μυϊκής μάζας μπορεί να είναι ένας τρόπος να προλάβουμε την άνοια, δείχνει νέα έρευνα. Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, που παρουσίασε τα ευρήματά της στο Σικάγο, στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες που έχουν μικρότερους σκελετικούς μυς έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια. «Διαπιστώσαμε

Γρηγόρης Αρναούτογλου κατά του Γιώργου Τσαλίκη: «Ήταν λάθος να πει αυτό το τραγούδι – Δεν λέγεται στον Μύλο των Ξωτικών»

Την άποψη του για την απόφαση του Γιώργου Τσαλίκη να τραγουδήσει το «Απαγορευμένο», εξέφρασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Ο γνωστός παρουσιαστής υποστήριξε πως ο τραγουδιστής είναι ένας «εξαιρετικός πατέρας και ένα γλυκό παιδί», αλλά επιλογή του ήταν λάθος. Υποστήριξε στον αέρα της ραδιοφωνικής του εκπομπής πως όταν βρίσκεσαι στον Μύλο των Ξωτικών που υπάρχουν παιδιά κάτω

Εφαρμογή υπολογίζει με αξιοπιστία τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με ή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο

Μία εφαρμογή, η οποία υπολογίζει με ταχύτητα και αξιοπιστία τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με ή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, αναπτύχθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και παρουσιάστηκε στο 29ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η εφαρμογή διατίθεται online μέσω της διεύθυνσης https://ldl-goal.netlify.app/ σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά)

Μήνυμα του Γιώργου Λιάγκα προς τους επικριτές του – «Έχω ήσυχη την δημοσιογραφική μου συνείδηση»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα του Γιώργου Λιάγκα μέσω της εκπομπή του «Το Πρωινό». Ο παρουσιαστής που το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί το κέντρο της επικαιρότητας, μετά τη συζήτηση που είχε με τους συνεργάτες του για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και αφορά την υπόθεση που αστυνομικός που υπηρετούσε στη Βουλή φέρεται να βίαζε

Πέθανε η μητέρα του Βαγγέλη Περρή – «Σε είπα ηρωίδα και έκλεισες τα ματάκια σου»

Δύσκολες στιγμές βιώνει ο Βαγγέλης Περρής, ο οποίος έχασε την πολυαγαπημένη του μητέρα. Ο δημοσιογράφος έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου της μητέρας του με μια ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο instagram. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο ίδιος από την παιδική του ηλικία μαζί με την μητέρα του. Η ανάρτηση του: «Μανούλα μου. Μας ζέστανες

Κώστας Τσάκωνας: Οι αξέχαστες ατάκες, τα χρέη, η αρρώστια & οι αμέτρητες δυσκολίες της ζωής του

Ο Κώστας Τσάκωνας ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος και γνωστός στο ευρύ κοινό λόγω της δουλειάς που είχε επιλέξει να κάνει για βιοποριστικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά η ζωή του Έλληνα ηθοποιού δεν ήταν καθόλου καλή διότι ο ίδιος κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσκολίες στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του… Σαν σήμερα πέθανε