Η μοναδική ιστορία της θαυματουργής Παναγίας Σουμελά

Date:

Η μοναδική ιστορία της θαυματουργής Παναγίας Σουμελά

Στις 09 Νοεμβρίου του 1931, Έλληνας μοναχός ανακαλύπτει στην Τραπεζούντα την περίφημη εικόνα της Παναγίας του Σουμελά, του Ευαγγελιστή Λουκά.







Διαβάστε τη μοναδική ιστορία της θαυματουργής εικόνα

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά εικονογραφήθηκε σύμφωνα με την παράδοση της Ορθοδόξου εκκλησίας από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Η δε ετυμολογία της, Σουμελά, προέρχεται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα «σου» που σημαίνει «εις το ή «εις του», και συνεπώς «εις του Μελά», το οποίο τελικά έγινε Σουμελά.

Μετά το θάνατο του Απόστολου και Ευαγγελιστή, ο μαθητής του Ανανίας φέρνει την εικόνα στην Αθήνα και την τοποθετεί στον περικαλλή ναό της Θεοτόκου. Την εποχή εκείνη η εικόνα ονομάζεται Παναγία η Αθηνιώτισσα.







Σύμφωνα με την ιερή παράδοση οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγιάς, ακολουθούν την πορεία της εικόνας, η οποία πετά ως τον Πόντο.

Οι δύο μοναχοί περνούν τα Μετέωρα, τη Χαλκιδική και την παραλία της Μονής Βατοπεδίου, από όπου ένας άγνωστος άνδρας τους μεταφέρει με καράβι μέχρι τη Μαρώνεια.

Βαρνάβας και Σωφρόνιος περνούν πεζοπορώντας τη Ραιδεστό και κατορθώνουν τελικά να φθάσουν στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και πηγαίνουν με ένα πλοιάριο στην Τραπεζούντα.

Εκεί πια η Παναγία εμφανίζεται και πάλι στους δύο Αθηναίους μοναχούς για να τους πληροφορήσει, ότι η εικόνα της πορεύεται προς το όρος Μελά.

Με πυξίδα τους πλέον τον Πυξίτη ποταμό, και εμψυχωμένοι από τη δύναμη της πίστης τους, ανηφορίζουν προ το όρος, μέχρι τη στιγμή που βρίσκονται μπροστά στην είσοδο μιας σπηλιάς με χρυσαφένια λάμψη.

Η λάμψη αυτή δεν ήταν άλλη από το φως της Εικόνας της Αθηνιώτισσας.

Βαρνάβας και Σωφρόνιος γονυπετείς και πλημμυρισμένοι με δάκρυα χαράς, ευχαριστούν την Παναγία και της υπόσχονται να χτίσουν στο σημείο αυτό ένα ναό προς τιμήν της.

Με μοναδικά τους εφόδια, λοιπόν, την πίστη, την επιμονή και την εργατικότητά τους, οι δύο αποφασισμένοι ερημίτες μοναχοί κατορθώνουν παρά τις πολλές αντιξοότητες που συναντούν, να χτίσουν το 386 μ.Χ σε σπήλαιο της απόκρημνης κατωφέρειας του όρους Μελά, σε υψόμετρο 1063 μέτρα, σκαλιστή μέσα στο βουνό την εκκλησία της Σουμελιώτισσας.

Από τότε η εικόνα έγινε γνωστή ως Παναγία Σουμελά, ενώ το πασίγνωστο χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα παραμένει το σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού επί 16 ολόκληρους αιώνες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σοβαρό πρόβλημα της ύδρευσης του μοναστηριού λύθηκε επίσης, σύμφωνα με την παράδοση κατά τρόπο θαυματουργό, ενώ η ανθρώπινη λογική αδυνατεί ακόμη και σήμερα να βρει απάντηση στο θέαμα που αντικρίζουν οι πιστοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο, να αναβλύζει νερό μέσα από ένα γρανιτώδη βράχο. Οι δε θεραπευτικές του ιδιότητες κάνουν πασίγνωστο το μοναστήρι στα πέρατα της γης σε Χριστιανούς, αλλά και Μουσουλμάνους.

Το 1930, με ενέργειες του πρωθυπουργού της Eλλάδας Ελευθέρου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της προωθούμενης τότε ελληνοτουρκικής φιλίας ο Tούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού, επισκέπτεται την Αθήνα και δέχεται μια αντιπροσωπεία να πάει στον Πόντο και να παραλάβει τα σύμβολα της ορθοδοξίας και του ελληνισμού.

Έκτοτε και για 20 ολόκληρα χρόνια η εικόνα φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Το 1931 ο Λεωνίδας Ιασωνίδης προτείνει τον επανενθρονισμό της Παναγίας Σουμελά σε κάποια περιοχή της Eλλάδας, ενώ τελικά το 1951 ο Kρωμναίος οραματιστής και κτήτωρ Φίλων Κτενίδης κάνει πράξη την επιθυμία όλων των Ποντίων, με τη θεμελίωση της Νέας Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου στην Καστανιά της Βέροιας.







Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ορφέας Αυγουστίδης: Πήγε στη θάλασσα με τη Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη

Αστέρης και Αργυρώ από τον «Σασμό» συναντήθηκαν ξανά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Σελίν Ντιόν: Είμαι χαρούμενη που επέστρεψα

Συγκίνηση προκάλεσε η ερμηνεία της Σελίν Ντιόν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Η αγαπημένη τραγουδίστρια έκλεισε την τελετή ερμηνεύοντας το κομμάτι «L’Hymne à l’amour» της Εντίθ Πιάφ και όλος ο πλανητής την απόλαυσε. Αμέσως μετά την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, η Σελίν Ντιόν εξέφρασε

Πρόβλημα στύσης: Οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών το έχουν βιώσει

Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, αλλά για πολλούς άνδρες η αυτοπεποίθηση και η ποιότητά της ζωής τους εξαρτώνται από την επίτευξη καλής στύσης. Η επίτευξη καλής στύσης, προκειμένου να υπάρξει ικανοποιητική σεξουαλική επαφή, απασχολεί ιδιαίτερα τους άνδρες. Από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αυτοπεποίθηση και η ποιότητα ζωής τους. Η στυτική δυσλειτουργία

Ένας ψυχολόγος εξηγεί τα 4 «ψέματα της αγάπης» που λένε τα ζευγάρια μεταξύ τους

Η αλήθεια είναι πως, όταν αγαπάμε κάποιον πραγματικά, συχνά καταφεύγουμε σε μικρά, αθώα ψέματα για να προστατεύσουμε – με τη δική μας αντίληψη – αυτή την αγάπη και να διατηρήσουμε την ηρεμία στη σχέση μας. Αυτά τα ψέματα, γνωστά και ως «ψέματα της αγάπης», μπορεί γενικά να φαίνονται αθώα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βαθύτερες

Κλέλια Ρένεση: Η νέα φωτό από τις διακοπές που προβληματίζει & το μήνυμα όλο νόημα της ηθοποιού!

Η Κλέλια Ρένεση φαίνεται πως απολαμβάνει το καλοκαίρι της!

Μαρίζα Ρίζου: Οι throwback φωτό από την παιδική της ηλικία – Δεν έχει αλλάξει καθόλου!

Η Μαρίζα Ρίζου θέλησε να κάνει ένα throwback στην παιδική της ηλικία και να μας ταξιδέψει στο παρελθόν!

Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Σελίν Ντιόν: Πόσο μας είχες λείψει, είσαι μαχήτρια, της γράφει ο κόσμος μετά το τραγούδι της στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρά τα προβλήματα υγείας, η μεγάλη σταρ επέστρεψε στη σκηνή για την τελετή έναρξης και ανατρίχιασε το

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Στην παιδική χαρά με τον γιο της

Η παρουσιάστρια πόζαρε χαμογελαστή από τις κούνιες, ενώ έδινε ώθηση στον μεγαλύτερο από τους γιους της

Η Τόσκα Μασκ ινκόγκνιτο στην Ελλάδα

Οι µυστικές διακοπές της αδερφής του Ελον Μασκ στη Λίνδο και την Αθήνα. Η Τόσκα Μασκ ήρθε στην Ελλάδα κρυφά από το Κάιρο, όπου ήταν προσωπική καλεσμένη της Αντας Ηλιοπούλου, για να συμμετάσχει σε ένα event, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σάσας Σταμάτη στα Παραπολιτικά. Το λευκό Range Rover σταµατάει έξω από την είσοδο του

Συγκινεί η Δώρα Χρυσικού για τη μάχη με τον καρκίνο: “Ο φόβος έχει γίνει κομμάτι από τη σάρκα μου”

"Πέρυσι τέτοια εποχή οι μέρες που περίμενα αποτελέσματα ήταν ίσως οι πιο επώδυνες της ζωής μου", εξομολογείται η Δώρα Χρυσικού.

Χυμός κερασιού: Τα έξι εκπληκτικά οφέλη για την υγεία

Ο χυμός από κεράσια προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, χάρη στην αφθονία των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ενώσεων που περιέχει. Το Health παρουσιάζει τα έξι κύρια οφέλη του χυμού κερασιού: 1. Υποστηρίζει την καρδιακή υγεία Ο χυμός κερασιού είναι πλούσιος σε φυτικές ενώσεις όπως προανθοκυανιδίνες, ανθοκυανίνες και φλαβονόλες. Αυτές οι ενώσεις έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις