Η νόσος που βλάπτει τα μάτια πολλά χρόνια πριν αναπτυχθεί πλήρως

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα νεύρα του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών, για να εκτιμήσουν την κατάσταση των νεύρων σε όλο το σώμα

Είναι καλά γνωστά ότι ο τύπου 2 διαβήτης  προκαλεί βλάβες στα νεύρα, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι προκαλεί νευροπάθεια στα μάτια πριν καν αναπτυχθεί πλήρως!

Στο πλαίσιο της μελέτης, επιστήμονες από την Ολλανδία χρησιμοποίησαν τα νεύρα του κερατοειδούς χιτώνα των ματιών χιλιάδων εθελοντών, για να εκτιμήσουν την κατάσταση των νεύρων σε όλο το σώμα. Ο κερατοειδής είναι ο επιφανειακός χιτώνας των ματιών και ο έλεγχός του γίνεται εύκολα με εξειδικευμένες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Οι ερευνητές ενέταξαν στη μελέτη τους σχεδόν 3.500 ενήλικες, εκ των οποίων:

  • Το 21% είχαν διαγνωστεί με τύπου 2 διαβήτη
  • Το 15% είχαν προδιαβήτη
  • Το 64% είχαν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα τους

Οι ερευνητές εξέτασαν προσεκτικά τα νεύρα του κερατοειδούς σε όλους τους συμμετέχοντες. Όπως διαπίστωσαν, όσο μεγαλύτερα προβλήματα με τον μεταβολισμό της γλυκόζης αντιμετώπιζαν, τόσο αυξανόταν η κερατοειδική νευροπάθεια. Ωστόσο οι βλάβες στα νεύρα τους άρχιζαν πριν καν αναπτυχθεί πλήρως ο τύπου 2 διαβήτης.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα, οι ασθενείς με προδιαβήτη είχαν 8% περισσότερες βλάβες στα νεύρα του κερατοειδούς απ’ όσες οι εθελοντές με φυσιολογικό σάκχαρο. Αντίστοιχα, όσοι έπασχαν από διαβήτη είχαν:

  • 8% περισσότερες νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή τους απ’ ό,τι οι εθελοντές με προδιαβήτη
  • 14% περισσότερες νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή, απ’ ό,τι οι συμμετέχοντες με υγιή επίπεδα σακχάρου

Η διαβητική νευροπάθεια στα μάτια των εθελοντών αυξανόταν και κατ’ αναλογίαν με τα παθολογικά επίπεδα σακχάρου. Αυξανόταν επίσης κατ’ αναλογίαν με τα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από τότε που είχε διαγνωστεί ο διαβήτης τύπου 2.

Επιπλέον, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) των συμμετεχόντων, τόσο περισσότερες ήταν οι νευρολογικές βλάβες. Η HbA1c είναι μία ουσία στο αίμα που δείχνει την ρύθμιση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Αντίστοιχα, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα σακχάρου δύο ώρες μετά το φαγητό (μεταγευματική γλυκόζη), τόσο περισσότερες ήταν οι νευρολογικές βλάβες στους κερατοειδείς των εθελοντών.

Η ερμηνεία

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD 2022). Όπως εξήγησαν, ο τύπου 2 διαβήτης συνήθως αναπτύσσεται 3-5 χρόνια μετά την έναρξη του προδιαβήτη, εφ’ όσον ο πάσχων δεν λάβει τα μέτρα του. Η νέα μελέτη, που είναι η πρώτη του είδους της, υποδηλώνει ότι τα νεύρα του κερατοειδούς αρχίζουν να υφίστανται βλάβες  από το σάκχαρο πολύ πριν αναπτυχθεί ο τύπου 2 διαβήτης.

«Οι νευρολογικές βλάβες στον κερατοειδή μπορούν να αξιολογηθούν σχετικά εύκολα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sara Mokhtar, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ. «Αποτελούν επίσης «παράθυρο» για τις νευρολογικές βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος. Η έγκαιρη διάγνωσή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρωιμότερη διάγνωση και ρύθμιση του διαβήτη».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους για να επαληθεύσουν ότι ο τύπου 2 διαβήτης είναι η αιτία των νευρολογικών βλαβών που παρατήρησαν. Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν οι βλάβες αυτές μπορούν να αποτραπούν ή να αντιστραφούν με την καλή ρύθμιση του σακχάρου.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τούνη – Αλεξάνδρου: Στις Σεϋχέλλες για Πάσχα – Έφτασαν και δες το υπερπολυτελές σπίτι που μένουν

Πάσχα στις Σεϋχέλλες για την Ιωάννα Τούνη, τον Δημήτρη Αλεξάνδρου και τον γιο τους, Πάρη.

Οικονομάκου: To όλο νόημα βίντεο στο Tik Tok λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση του χωρισμού της

Μετά από δέκα χρόνια κοινής πορείας η Αθηνά Οικονομάκου και ο Φίλιππος Μιχόπουλος ανακοίνωσαν το χωρισμό τους. Η λύση του γάμου τους ήρθε μετά από έξι χρόνια με την σχετική ανακοίνωση να αναφέρει πως: Φίλιππος Μιχόπουλος - Αθηνά Οικονομάκου «Έπειτα από 10 χρόνια κοινής διαδρομής και την απόκτηση των δύο παιδιών μας, είμαστε στη δυσάρεστη

Ηλιοθεραπεία και δέρμα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Πότε είναι υπερβολική η έκθεση στον ήλιο

Η UVB είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα, ωστόσο η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος. Όλοι χρειάζονται λίγη έκθεση στον ήλιο για να παράγουν βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου για πιο δυνατά και υγιή οστά). Ωστόσο, η απροστάτευτη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες

Jean Jacket: 4 τρόποι να το φορέσεις την φετινή Άνοιξη

Η Άνοιξη είναι εδώ και ένα από τα πιο κλασσικά κομμάτια που μπορείς να φορέσεις είναι σίγουρα, το jean jacket σου. Αν έχεις ήδη στην ντουλάπα σου ένα ή σκέφτεσαι να αγοράσεις πρέπει να μείνεις παρακάτω για να δεις πως μπορείς να το φορέσεις. Έχε κατά νου σου ότι στην αγορά, θα βρεις πολλά τζιν

Αγγελόπουλος – Βαμβακούση: Πρώτο Πάσχα με την κόρη τους στη Σκιάθο! Υπέροχες φωτό

Ο προορισμός του ζευγαριού το φετινό Πάσχα είναι ένας κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γενέτειρα του Γιώργου Αγγελόπουλου.

Χρηστίδου: Οι ανασφάλειες, η ηλικία και εξομολόγηση: Τώρα το λυπάμαι αυτό το κορίτσι, κρίμα

Άκρως αποκαλυπτική η Σίσσυ Χρηστίδου. Χαμογέλα και πάλι, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαρία τη νύχτα» με τη Μαρία Σολωμού και ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για τη ζωή της μετά το χωρισμό από τον Θοδωρή Μαραντίνη αλλά και πώς διαχειρίζεται πλέον την εικόνα της. Σίσσυ Χρηστίδου: H σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι

Ο Γιώργος Μαζωνάκης τραγουδά το «Du Hast» των Rammstein και αποθεώνεται

Είναι εκκεντρικός, σταρ και ακούει στο όνομα Γιώργος Μαζωνάκης. Ο δικός μας λαϊκός αοιδος Γιώργος Μαζωνάκης, θέλησε να μπεί στα hard rock παπούτσια του frontman των Rammstein,Till Lindermann επ’ ευκαιρία της άφιξης των Γερμανών στις 30 Μαΐου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Ο Γιώργος Μαζωνάκης, ετοιμάζεται (μπροστά στον καθρέφτη του) για το live του εκρηκτικού γκρουπ

Eurostat: Πρωταθλητές της ΕΕ στην υπερεργασία οι Έλληνες – Πόσοι δουλεύουν 10ωρο

Νέα δεδομένα της Eurostat. Σε ποιες χώρες είναι άγνωστη έννοια η υπερωρία. Περισσότεροι από επτά στους εκατό Ευρωπαίους δουλεύουν επί σχεδόν 10 ώρες την ημέρα, με τους Έλληνες να είναι οι «πρωταθλητές» στην υπερεργασία αφού η αντίστοιχη αναλογία είναι πάνω από ένας στους δέκα. Στον αντίποδα, η υπερβολική εργασία είναι σχεδόν άγνωστη έννοια σε χώρες