Πρόωρη εκσπερμάτιση: Χωρίς θεραπεία μένει ένας στους δύο πάσχοντες

Date:

Νέα ευρήματα από μεγάλη έρευνα στις ΗΠΑ. Ποιοι άνδρες με πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πιθανότερο να λάβουν φαρμακευτική θεραπεία γι’ αυτήν. Οι επιπτώσεις όταν δεν αντιμετωπίζεται.

Η πλειονότητα των ανδρών με πρόωρη εκσπερμάτιση δεν λαμβάνουν θεραπεία για την αντιμετώπισή της, παρότι πολλά φάρμακα είναι καλά μελετημένα για την αντιμετώπισή της, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Εξετάζοντας μία μεγάλη, πολυκεντρική βάση δεδομένων που περιέχει τους ιατρικούς φακέλους εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από ένας στους δύο πάσχοντες από πρόωρη εκσπερμάτιση δεν έπαιρναν κανένα φάρμακο γι’ αυτήν.

Περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν αγωγή είχαν οι άνδρες με διαγνωσμένα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία αποτελούν συχνά αιτία της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, η εκσπερμάτιση χαρακτηρίζεται ως πρόωρη όταν «συμβαίνει νωρίτερα από το επιθυμητό και προκαλεί δυσφορία στον έναν ή και στους δύο συντρόφους».

Η διαταραχή αυτή είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό 20-30% των σεξουαλικώς ενεργών ανδρών, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στον ψυχισμό και στην ποιότητα ζωής τους. Μελέτες έχουν δείξει πως η πρόωρη εκσπερμάτιση σχετίζεται με προβλήματα, όπως:

  • Δυσφορία
  • Αμηχανία
  • Κατάθλιψη
  • Μειωμένη ερωτική επιθυμία
  • Κακές διαπροσωπικές σχέσεις
  • Άγχος για τη συνουσία

Συχνά προκαλεί στον άνδρα και χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, με συνέπεια ακόμα και την απομάκρυνση από την/τον σύντροφό του.

Πρωτοπαθής και επίκτητη

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να παρατηρείται σε όλες ή σχεδόν όλες τις σεξουαλικές επαφές, αρχίζοντας από την πρώτη, ή να εκδηλωθεί στην πορεία της ζωής. Στην πρώτη περίπτωση αποκαλείται πρωτοπαθής και μπορεί να συνεχιστεί δια βίου. Στην δεύτερη είναι δευτεροπαθής ή επίκτητη.

Οι αιτίες της είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση ότι τα αίτιά της είνι ψυχολογικά. Σήμερα, όμως, είναι γνωστό ότι αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης ψυχολογικών και βιολογικών παραγόντων.

Η πρωτοπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση συχνά έχει ψυχολογικά αίτια, όπως:

  • Μία τραυματική σεξουαλική εμπειρία σε νεαρή ηλικία
  • Η κατάθλιψη
  • Τα αισθήματα ενοχής που οδηγούν σε βιαστικό σεξ
  • Η κακή αυτοεικόνα για το σώμα
  • Το άγχος
  • Η στυτική δυσλειτουργία κ.λπ.

Η δευτεροπαθής πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να έχει και βιολογικά αίτια, όπως προστατίτιδα ή ορμονικά προβλήματα.

Η αντιμετώπιση

Ο τρόπος αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Η θεραπεία της υποκείμενης πάθησης, εάν υπάρχει, μπορεί να απαλλάξει τον άνδρα και από τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές για την πρόωρη εκσπερμάτιση συμπεριλαμβάνουν:

  • Τεχνικές συμπεριφοράς (π.χ. αυνανισμός πριν από τη σεξουαλική πράξη,  ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους)
  • Λήψη φαρμάκων από το στόμα (λ.χ. αντικαταθλιπτικά, αναλγητικά, φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία)
  • Συμβουλευτική

Πιο αποτελεσματικός έχει διαπιστωθεί ότι είναι ο συνδυασμός συμπεριφορικής θεραπείας με φάρμακα. Έχει βρεθεί ότι αποδίδει σε ποσοστό πάνω από 85% των περιπτώσεων, αν και υπάρχει υψηλός κίνδυνος υποτροπής.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση International Journal of Impotence Research. Όπως γράφουν οι ερευνητές, αναζήτησαν της διαγνώσεις της πρόωρης εκσπερμάτισης σε βάση δεδομένων που αφορά  75 εκατομμύρια Αμερικανούς, εξετάζοντας αν και τι είδους θεραπεία χορηγείτο στους ασθενείς.

Όπως διαπίστωσαν, το 51,7% των ανδρών δεν λάμβαναν καμία φαρμακοθεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση. Ωστόσο, όσοι είχαν ταυτοχρόνως και διαταραχές ψυχικής υγείας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να λαμβάνουν φάρμακα. Ειδικότερα, το ποσοστό της φαρμακοθεραπείας ήταν:

  • 56% σε όσους έπασχαν και από προβλήματα ψυχικής υγείας
  • 44,4% σε όσους δεν έπασχαν από προβλήματα ψυχικής υγείας

Οι άνδρες που είχαν και προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν πιθανότερο να κάνουν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά ή ορισμένα οπιοειδή αναλγητικά.

Μη φαρμακευτικές θεραπείες

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στη λήψη φαρμάκων. Εικάζουν, όμως, πως ίσως δεν αναζητούν ιατρική θεραπεία για την πρόωρη εκσπερμάτιση όσοι άνδρες έχουν ήπια ή σποραδική μορφή της διαταραχής.

Οι άνδρες αυτοί πιθανώς καταφεύγουν σε μη συνταγογραφούμενες επιλογές, όπως τα προφυλακτικά, οι κρέμες, τα τζελ και τα σπρέι με αναισθητικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές μειώνουν την ευαισθησία του πέους στη διέγερση και έτσι καθυστερούν την εκσπερμάτιση. Υπάρχουν επίσης προφυλακτικά κατασκευασμένα από παχύτερο λατέξ  που μειώνουν τον ερεθισμό του πέους.

Η χρήση αυτού του είδους των προϊόντων την κατάλληλη στιγμή βοηθά πολλούς άνδρες να θέσουν υπό έλεγχο την εκσπερμάτισή τους, αναφέρουν ειδικοί από το σεξόπολις.

Ωστόσο είναι σημαντικό τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση να συμβουλεύονται έναν ειδικό, μη τυχόν και υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογική αιτία. Αν αυτή αποκλειστεί, μπορεί να χρειασθούν ψυχολογική στήριξη, ώστε να προστατευθεί και η σχέση του ζευγαριού.

Σε γενικές γραμμές, η πρόωρη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συμβαίνει συχνά. Εάν ωστόσο ο χρόνος επίτευξής της προκαλεί επίμονη δυσφορία, τότε πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock 

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ναταλία Γερμανού για την τηλεόραση: Έχω παρατηρήσει κι εγώ την ανθρωποφαγία, έναν ελαφρύ κανιβαλισμό

Είναι σημείο των καιρών, είναι σκληρή η μάχη της επιβίωσης και της πρωτιάς, πρόσθεσε η παρουσιάστρια

Μαντώ Γαστεράτου: Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα

Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη υπήρξε ένα διάστημα που είχα αγχωθεί λίγο παραπάνω με την πίεση του κοινωνικού περιβάλλοντος, σχολίασε

Η Δώρα Αρχοντάκη αποκαλύπτει το παρασκήνιο από το Big Brother 1 – “Κανείς μας δεν είχε ιδέα τι θ’ ακολουθούσε”

"Δεν ήταν τίποτα στημένο. Γι' αυτό το πρώτο Big Brother ήταν και το πιο αυθεντικό reality που έγινε ποτέ στην Ελλάδα", δηλώνει η Δώρα Αρχοντάκη.

Διατροφολόγος του Χάρβαρντ αποκαλύπτει το Νο1 θρεπτικό συστατικό για έναν υγιή εγκέφαλο

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο σημαντική γίνεται η διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και των νοητικών λειτουργιών. Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αποδεικνύονται οι σωστές διατροφικές επιλογές. Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει απομονώσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της άνοιας και εν γένει της έκπτωσης της γνωστικής λειτουργίας με την ηλικία, όπως

Καρκίνος του μαστού: Ποιες εξετάσεις να περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος

Τι αναφέρουν οι πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες. Ποιες εξετάσεις δεν συνιστώνται σε προληπτική βάση. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν εδώ και 40 χρόνια έχουν αποδείξει πως οι προληπτικές εξετάσεις (προσυμπτωματικός έλεγχος) με τη χρήση μαστογραφίας μειώνουν τη θνητότητα από τη νόσο. Ωστόσο, οι

Φίλιπ Μάικλ Τόμας: Αγνώριστος ο «Σκληρός του Μαϊάμι»-Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και έχει 11 παιδιά

Ο Φίλιπ Μάικλ Τόμας, γνωστός ως «Σκληρός του Μαϊάμι», έχει σήμερα 11 παιδιά και μάλιστα από πέντε διαφορετικές γυναίκες. Μάθε παρακάτω όλα όσα δεν γνώριζες.

Καίτη Γαρμπή-Νίκη Κάρτσωνα: Εντυπωσιακές χωρίς ίχνος μακιγιάζ και δίχως φίλτρα!

Λένε πως την αληθινή ομορφιά μιας γυναίκας μπορεί να τη δει κανείς το πρωί που ξυπνάει ή όταν μόλις έχει βγει από το μπάνιο! Δείτε Καίτη Γαρμπή και Νίκη Κάρτσων

«Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας

Ενδιαφεροντα EMMA ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΗΤΕΡΑ «Ποιο Πάσχα, ποια γιορτή, ποια χαρά, μου λείπεις όσο δεν φαντάζεσαι» – Ραγίζει καρδıές η μητέρα της αδικοχαμένης Έμμας Η μητέρα της αδικοχαμένης νεαρής, που έχασε τη ζωή της με φρικτό τρόπο σε τροχαίο το 2022, έκανε μία σπαρακτική ανάρτηση με αφορμή την ημέρα γιορτής του Πάσχα Τζωρτζίνα Φράγκου 06.05.2024 |

Μήπως είστε «εθισμένοι» στο ρινικό σπρέι;

Με τις αλλεργίες να καλπάζουν και τη μύτη να είναι συχνά μπουκωμένη, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τη λύση στα αποσυμφορητικά σπρέι. Η δράση τους είναι τόσο άμεση και ανακουφιστική που συχνά καταλήγει σε κατάχρηση και δημιουργείται μια αίσθηση εξάρτησης. Είναι τελικά τα αποσυμφορητικά σπρέι εθιστικά; Πώς λειτουργούν τα ρινικά σπρέι Οι αλλεργίες και τα

Μαντώ Γαστεράτου: “Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου”

Μαντώ Γαστεράτου: «Κάθομαι στην καρέκλα και μου λέει: είσαι έγκυος – Ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου» "Στην περίοδο της λοχείας δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, φτάνεις στα τέρματα. Η αλήθεια είναι ότι το έζησα και τις δύο φορές". Τη Μαντώ Γαστεράτου υποδέχθηκε η Τζένη Θεωνά στις «Μαμάδες» ανήμερα του Πάσχα

Γιάννης Στάνκογλου: “Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε”

Γιάννης Στάνκογλου: «Πολλοί μου γράφουν ή μου λένε στον δρόμο: λατρεύουμε να σε μισούμε» "Η κόρη μου δεν έχει ούτε Instagram ούτε Facebook. Της έχουμε μιλήσει κι εγώ και η μητέρα της και, ευτυχώς, δεν νιώθει ακόμη την ανάγκη να το κάνει". Για τη φετινή του συμμετοχή στη σειρά «Το Ναυάγιο» του MEGA αλλά και