Ευλογιά των πιθήκων: Κρούσματα σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε

Date:

Σε αρκετές δεκάδες ανέρχονται πλέον τα ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη. Ανιχνεύθηκαν τα πρώτα περιστατικά και σε Καναδά και ΗΠΑ. Τι λένε οι γιατροί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Φόβους ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλώνεται στην κοινότητα εξέφρασαν οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας, καθώς εντοπίστηκαν δύο νέα κρούσματα τα οποία δεν είναι επαφές των προηγούμενων περιστατικών.

Για πρώτη φορά, εξ άλλου, εντοπίστηκαν περιστατικά στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ αναφέρθηκαν και σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η ευλογιά των πιθήκων προκαλείται από ιό, ο οποίος συνήθως μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα, όπως τρωκτικά. Είναι όμως πιθανή και η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμα: Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Πολλά από τα περιστατικά (όχι όλα) σε Βρετανία και Ισπανία έχουν παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα ο τρόπος μετάδοσης.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), τα δύο νέα περιστατικά εντοπίστηκαν στο Λονδίνο και στη Νοτιοανατολική Αγγλία. Με αυτά, ο συνολικός αριθμός των ασθενών στη Βρετανία ανέρχεται σε εννέα.

Οι δύο νέοι ασθενείς δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρα όπου ενδημεί η ευλογιά των πιθήκων. Ούτε έχουν έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα προηγούμενα επτά κρούσματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο UKHSA φοβάται ότι ο υπαίτιος ιός διασπείρεται σιωπηρά στην κοινότητα.

Μάλιστα έχει επιστήσει την προσοχή των γιατρών, ζητώντας τους να έχουν το νου τους για ασθενείς με εξανθήματα που δεν έχουν σαφή διάγνωση.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη το βράδυ ο Καναδάς ανέφερε 13 ύποπτα κρούσματα, όλα στο Μόντρεαλ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο τους κρούσμα – έναν άνδρα από τη Μασαχουσέτη ο οποίος είχε ταξιδέψει προσφάτως στον Καναδά.

Ισπανία και Πορτογαλία, εξ άλλου, ανακοίνωσαν συνολικώς περισσότερα από 40 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στην πραγματικότητα, η ευλογιά των πιθήκων επιβεβαιώθηκε σε πέντε νεαρούς άνδρες στην Πορτογαλία, όπου υπάρχουν άλλα 15 ύποπτα περιστατικά. Όλα εντοπίστηκαν στην Λισσαβώνα.

Άλλα 23 ύποπτα περιστατικά διερευνώνται στη Μαδρίτη. «Όλα τα περιστατικά στην Ισπανία αφορούν νεαρούς άνδρες. Η πλειονότητα εξ αυτών, αλλά όχι όλοι, έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser η κυρία  Elena Andradas, επικεφαλής δημοσίας Υγείας στη Μαδρίτη.

«Προσοχή στα ασυνήθιστα εξανθήματα»

«Τα νέα περιστατικά (στη Βρετανία), σε συνδυασμό με αναφορές για κρούσματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιβεβαιώνουν τους αρχικούς φόβους μας, ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλώνεται στις κοινότητές μας», δήλωσε η Dr. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA.

«Εξακολουθούμε να διερευνούμε γρήγορα κάθε νέο κρούσμα που εντοπίζουμε και να ενημερώνουμε την ιατρική κοινότητα. Συνιστάμε στους ομοφυλόφιλους και τους αμφιφυλόφιλους άνδρες να έχουν το νου τους για κάθε ασυνήθιστο εξάνθημα ή δερματική βλάβη που θα παρουσιάσουν. Αν δουν κάτι ύποπτο, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους».

Τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων στη Βρετανία πρέπει να διερευνηθούν για να εντοπιστεί ο τρόπος μετάδοσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, κατά τον Dr. Ibrahima Soce Fall, αναπληρωτή γενικό διευθυντή για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Όπως δήλωσε στο Associated Press, οι ειδικοί πρέπει να μάθουν περισσότερα για τον τρόπο μετάδοσης, ακόμα και στις χώρες όπου ενδημεί.

Αβεβαιότητες

Πέρυσι, η ευλογιά των πιθήκων προκάλεσε περισσότερα από 6.000 κρούσματα στο Κονγκό. Προκάλεσε επίσης περίπου 3.000 περιστατικά στη Νιγηρία. Ωστόσο «υπάρχουν πολλές ακόμα αβεβαιότητες για τη δυναμική της μετάδοσής της», τόνισε ο Dr. Fall.

«Περιστασιακά η ευλογιά των πιθήκων αναφέρεται εκτός των περιοχών όπου ενδημεί», δήλωσε ο Dr Michael Head, ειδικός σε θέματα Παγκόσμιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον. «Έχουμε δει και παλαιότερα κάποια κρούσματα στη Βρετανία και είχαν υπάρξει αναφορές για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «προς το παρόν έχουμε κενά στις γνώσεις μας, τα οποία σίγουρα θα βελτιωθούν με την διερεύνηση του τώρα γίνεται από την επιστημονική κοινότητα. Θα ήταν όμως πολύ ασυνήθιστο να δούμε κάτι περισσότερο από μερικές δεκάδες κρούσματα. Νομίζω ότι δεν θα δούμε επίπεδα μετάδοσης σαν αυτά του κορωνοϊού».

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Την έστειλαν στον τάκο παμψηφεί και προκάλεσε ερωτηματικά – «Δεν το περίμενα, το θεωρώ άδικο»

Ποια ήταν η τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητα της εβδομάδας στο Survivor;

Ελένη Καστάνη για Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή: “Επειδή αποφάσισε να φύγει η μία, τελείωσε όλη η δουλειά”

"Έπαθα κατάθλιψη όταν τελείωσε το σήριαλ. Δεν έχει νόημα να πω τον λόγο", περιγράφει η Ελένη Καστάνη για το "θρυλικό" σήριαλ του MEGA.

Μαντώ για Eurovision: Πλέον είναι πιο ξεκούραστα τα πράγματα, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα εφέ και η σκηνοθεσία

Κεντρικός άξονας ήταν το τραγούδι, δεν ήταν τόσο τα εφέ, τα ωραία πλάνα και τα χορευτικά, είπε για τη δική της συμμετοχή στον διαγωνισμό το 2003

Eurovision: Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας «καρφώνει» την EBU – Αφαίρεσε τελευταία στιγμή τα συνθήματα για την Παλαιστίνη

Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU, λέει

Eurovision 2024: Το gossip-tv στο Malmö Arena, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του διαγωνισμού!

Στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το gossip-tv για να σας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια, λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο κέντρο των εξελίξεων του φετινού 68ου διαγωνισμού της Eurovision.  Ο μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης φέτος φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μία πόλη που έχει φιλοξενήσει και άλλη φορά κατά το παρελθόν τη Eurovision

Eurovision 2024: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στην dress rehearsal των χωρών του β’ Ημιτελικού!

Eurovision 2024: Αν και η Μαρίνα Σάττι ξεχώρισε για την εμφάνισή της επί σκηνής σήμερα το απόγευμα (8/5) στην dress rehearsal που είχε, αξίζει να δούμε και όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους της για το τι πρόκειται να παρουσιάσουν on stage αύριο (9/5) στο Malmö Arena, στο Μάλμε της Σουηδίας!  Τη συγκεκριμένη πρόβα μπορούσαν να τη δουν

Τρουφάκου: Φόρεσε το ολόσωμο μαγιό της & έκανε βουτιά λίγο πριν γεννήσει! Ό,τι πιο cute είδες σήμερα

Αντίστροφα μετράει πλέον τις μέρες μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί η Βασιλική Τρουφάκου όμως μέχρι τότε, είπε να απολαύσει αυτές τις στιγμ

Eurovision 2024: Η Number One Έλενα Παπαρίζου έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Malmo Αrena 19 χρόνια μετά

Στη σκηνή της Eurovision 2024 θα ανέβει και η Έλενα Παπαρίζου μετά την Ελένη Φουρέιρα. Η pop star θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό του διαγωνισμού

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Πιστεύω ότι τα κορίτσια της δικής μου γενιάς προσπαθούσαν να μιμηθούν την Άννα, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ελένη Καστάνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον θάνατό

Βίκυ Κάβουρα – Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς

Βίκυ Κάβουρα - Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς GALA Βίκυ Κάβουρα Γιώργος Τζαβέλλας Η ηθοποιός δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram 08.05.2024, 22:45 Η Βίκυ Κάβουρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εκείνη και ο Γιώργος Τζαβέλλας θα κρατούν σε λίγες εβδομάδες

Η Βίκυ Φλέσσα απαντά για την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη: “Υπήρξε κοπτοραπτική”

"Αν γνωρίζαμε ότι στο τρένο αυτό γνωρίζαμε ότι είναι ένας συγγενής μας, δεν θα κάναμε καλά την δουλειά μας;", σχολιάζει η Βίκυ Φλέσσα.

Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ήταν κόρη του ηθοποιού Δημήτρη Αστεριάδη και αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης.