Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Όμικρον ΔΕΝ προκαλεί σε όλους ήπια νόσο. Ποιοι κινδυνεύουν

Date:

Τι δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα που συγκεντρώνονται σε ΗΠΑ και Βρετανία. Ποιες πληθυσμιακές ομάδες μοιάζουν προστατευμένες και ποιες ευάλωτες. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου.

Οι υγιείς άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί και ιδίως όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση, είναι απίθανο να νοσήσουν βαριά από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα δεδομένα από την πορεία της νέας παραλλαγής στα αμερικανικά νοσοκομεία συμφωνούν με εκείνα από τη Βρετανία και αλλού. Η Όμικρον όντως δείχνει να προκαλεί λιγότερες νοσηλείες. Ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι ισχύει και για τους ηλικιωμένους ή τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Ούτε αν ισχύει για όσους από αυτούς έχουν κάνει και την τρίτη δόση.

Ακόμα, δε, κι αν ο κίνδυνός τους είναι μικρότερος, είναι τέτοια η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής, που πάλι χιλιάδες κινδυνεύουν να καταλήξουν στα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου (ICL), σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα, όσοι μολύνονται από την Όμικρον διατρέχουν:

  • 15-20% μικρότερο κίνδυνο να καταλήξουν στην εντατική
  • 40% μικρότερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο

Τα ποσοστά αυτά συμφωνούν με εκείνα από ορισμένα αμερικανικά νοσοκομεία. Στο νοσηλευτικό όμιλο Houston Methodist, λ.χ., εισάγεται για νοσηλεία το περίπου 15% των ασθενών με συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 70% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του στελέχους Δέλτα, λέει ο Dr. James Musser, διευθυντής Παθολογοανατομίας & Γονιδιωματικής Ιατρικής.

Διαβάστε ακόμα Παραλλαγή Όμικρον: Τι συμπτώματα θα έχετε με τρίτη δόση, με δύο δόσεις ή αν είστε ανεμβολίαστοι – Η προστασία ανά εμβόλιο

Μία άλλη μελέτη από τη Βρετανία έδειξε ότι ο κίνδυνος νοσηλείας είναι μειωμένος κατά σχεδόν 60% με την Όμικρον.

«Το βλέπουμε και στο δικό μας νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η νέα παραλλαγή είναι λιγότερο λοιμογόνος για όλους», τονίζει ο Dr. Musser. «Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως αν κάποιος έχει κάνει την τρίτη δόση, πιθανώς θα γλιτώσει τη σοβαρή νόσο».

Παράγοντες κινδύνου

Ο ίδιος και άλλοι ειδικοί εφιστούν την προσοχή. Ο εφησυχασμός σε αυτή τη φάση της πανδημίας μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, λένε. Εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά οι ανεμβολίαστοι, παραμένουν ευάλωτοι στη σοβαρή COVID από την Όμικρον, τονίζουν.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, κατά τον καθηγητή Dr. Michael Osterholm, διευθυντή στο Κέντρο Έρευνας & Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα είναι:

  • Η ηλικία
  • Πόσες δόσεις και από ποιο εμβόλιο έχει κάνει
  • Πόσος καιρός πέρασε από τον εμβολιασμό του (είναι πάνω από έξι μήνες ή λιγότερο;)
  • Αν πάσχει από υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια και η παχυσαρκία
  • Αν έχει νοσήσει κατά το παρελθόν από τον κορωνοϊό

«Είναι πολλοί οι συμβάλλοντες παράγοντες», τονίζει ο Dr. Osterholm. «Είναι σαν μία μαθηματική εξίσωση που προσπαθούμε ακόμα να λύσουμε».

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι συνήθως έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος (ίωσης). Αρκεί να έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση. Όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, επίσης τα πηγαίνουν αρκετά καλά, αν και συχνά αναπτύσσουν πιο έντονα συμπτώματα.

Ωστόσο σχεδόν όλοι όσοι χρειάζονται νοσηλεία λόγω της παραλλαγής Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτουν οι ειδικοί. Επιπλέον, συνήθως ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου που κινδύνευαν και από τις προηγούμενες παραλλαγές που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Και τα παιδιά

Επιπλέον, με την νέα παραλλαγή παρατηρείται σημαντική αύξηση και στις εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία. Στην Νέα Υόρκη λ.χ., υπήρξε τετραπλασιασμός στις νοσηλείες ανηλίκων μεταξύ 5 και 26 Δεκεμβρίου 2021. Περίπου οι μισές νοσηλείες αφορούσαν παιδάκια ηλικίας κάτω των 5 ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της πολιτείας. Για τις ηλικίες αυτές δεν υπάρχει προς το παρόν εγκεκριμένο εμβόλιο.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των