Καρκίνος του θυρεοειδούς: Ένας στους πέντε συνδέεται με το υπερβολικό βάρος

Date:

Η αποφυγή του υπερβολικού βάρους, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την πρόληψη του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρώτης στο είδος της μελέτη, που αξιολόγησε τον μελλοντικό επιπολασμό που θα έχει ο καρκίνος του θυρεοειδούς στον πληθυσμό της Αυστραλίας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: 1 στους 5 μελλοντικούς καρκίνους θα οφείλεται στην παχυσαρκία

Η πρώτη παγκοσμίως μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Cancer, με επικεφαλής τον δρ. Maarit Laaksonen από τη Σχολή Μαθηματικών και Στατιστικής του UNSW, διαπίστωσε ότι 1 στους 5 μελλοντικούς καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Ο δρ. Laaksonen, ανώτερος λέκτορας στην Επιστήμη των Δεδομένων, λέει ότι αυτό είναι ανησυχητικό καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στην Αυστραλία έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το 75% των ανδρών και το 60% των γυναικών να είναι υπέρβαρα, ή παχύσαρκα άτομα.

“Αυτό το εύρημα μεταφράζεται σε σχεδόν 10.000 καρκίνους του θυρεοειδούς τα επόμενα 10 χρόνια, λέει ο δρ. Laaksonen. Η παχυσαρκία εξηγεί το 75% αυτού του επιπολασμού στην Αυστραλία”.

Ο βασικός φορέας για την έρευνα για τον καρκίνο, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο, έχει ήδη συμπεράνει εδώ και χρόνια, ότι το σωματικό λίπος είναι ένας αιτιολογικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς.

Αλλά ο δρ. Laaksonen λέει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αξιολόγησε το κατά πόσον ο καρκίνος του θυρεοειδούς στο μέλλον, αποδίδεται στα τρέχοντα επίπεδα υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Πιο συχνός στις γυναίκες, αλλά χειρότερα τα νέα για τους υπέρβαρους άντρες

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας από τους λίγους καρκίνους που είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνός στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Αλλά ο δρ. Laaksonen λέει ότι η μελέτη διαπίστωσε πως ο μελλοντικός επιπολασμός του καρκίνου του θυρεοειδούς, που θα συνδέεται με τον υπέρβαρο/παχύσαρκο παράγοντα, είναι υψηλότερος για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Το υπερβολικό βάρος, ή η παχυσαρκία, “εξηγεί” δύο στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στους άνδρες και έναν στους δέκα καρκίνους του θυρεοειδούς στις γυναίκες.

“Δεν είναι ακόμα καλά κατανοητό τι προκαλεί τη διαφορά φύλου στον κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς που σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία”, είπε ο δρ. Laaksonen.

“Αλλά τα ευρήματά μας προσθέτουν στοιχεία στην επείγουσα ανάγκη να σταματήσει και να αντιστραφεί η τρέχουσα παγκόσμια τάση αύξησης βάρους, ιδιαίτερα της παχυσαρκίας και ειδικά στους άνδρες, επισήμανε.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Τι εξηγεί τους… υπόλοιπους 3 στους 5 καρκίνους

Ο Δρ Laaksonen λέει ότι αν και αυτή η μελέτη ορίζει τι συνδέεται με έναν στους πέντε καρκίνους του θυρεοειδούς στην Αυστραλία, δεν είναι καλά κατανοητό τι εξηγεί τους υπόλοιπους:

«Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής δεν φαίνεται να εμπλέκονται άμεσα. Αλλά η έκθεση στην ιονίζουσα ακτινοβολία, η έλλειψη ιωδίου, ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και το οικογενειακό ιστορικό είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μοιάζει λίγο με τον καρκίνο του προστάτη και οι παράγοντες κινδύνου του δεν είναι ακόμη πολύ καλοί κατανοητοί”.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίστηκαν σε επτά επιμέρους αυστραλιανές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 370.000 συμμετέχοντες. Αυτές οι μελέτες επέτρεψαν την αξιολόγηση λιγότερο κοινών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

“Συνδέσαμε τα δεδομένα από αυτές τις επτά μελέτες, οι οποίες όλες έλαβαν υπόψη τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των συμμετεχόντων κατά την έναρξή τους, με τις εθνικές βάσεις δεδομένων για τον καρκίνο και τις αιτίες θανάτου. Αυτό μας επέτρεψε να εκτιμήσουμε την ισχύ της σύνδεσης ΔΜΣ-καρκίνου και της σύνδεσης ΔΜΣ-θάνατου, λέει ο δρ. Laaksonen.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Ο ρόλος του ΔΜΣ και πώς έγινε η ανάλυση των δεδομένων

“Υπολογίσαμε τον επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στον πληθυσμό της Αυστραλίας από την τελευταία Εθνική Έρευνα Υγείας του 2017–2018. Στην συνέχεια, προσυπολογίσαμε σε αυτό την ισχύ του συσχετισμού ΔΜΣ-καρκίνου, για να εκτιμήσουμε πώς όλα αυτά εφαρμόζονται στον πληθυσμό.

Έτσι προκύπτει ένας δείκτης (PAF) που περι- ποιο κλάσμα μελλοντικών καρκίνων σε επίπεδο πληθυσμού εξηγείται από τρέχουσες συνθήκες υγείας. Το κάναμε αυτό εφαρμόζοντας προηγμένες μεθόδους PAF που ανέπτυξα εγώ προσωπικά”, πρόσθεσε.

Οι προηγμένες μέθοδοι PAF επιτρέπουν αμερόληπτες εκτιμήσεις επιβάρυνσης ασθενειών, καθώς και τη σύγκριση της επιβάρυνσης ασθενειών που μπορεί να προληφθεί ανά υποομάδες πληθυσμού στην μελέτη. “Αυτές οι μέθοδοι απαιτούν πρόσβαση σε δεδομένα μεγάλης συμμετοχής”, λέει ο δρ. Laaksonen.

Ο επιπολασμός του υπέρβαρου/παχυσαρκίας είναι υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αυτό αυξάνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς την μελλοντική επίπτωση που έχει για το καθένα ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

“Τέλος, πολλαπλασιάσαμε τις εκτιμήσεις του PAF με τον προβλεπόμενο αριθμό καρκίνων του θυρεοειδούς τα επόμενα δέκα χρόνια (2021–2030) για να λάβουμε τους απόλυτους αριθμούς καρκίνων του θυρεοειδούς που αναμένεται να εμφανιστούν λόγω σωματικού λίπους, είπε ο δρ. Laaksonen.

Ο δρ. Laaksonen έχει δημοσιεύσει προηγουμένως ευρήματα σχετικά με καρκίνους του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του κεφαλιού και του τραχήλου που μπορούν να προληφθούν.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς εξαρτώνται από τον τύπο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Οίδημα (πρήξιμο) στον λαιμό, καθώς ο θυρεοειδής αδένας διευρύνεται
  • Βραχνή φωνή
  • Αλλαγές στη φωνή
  • Επίμονος βήχας
  • Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Διαφορετικοί τύποι

  • Καρκίνος του θηλώδους θυρεοειδούς: Η πιο κοινή μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς, που αντιπροσωπεύει το 70-80% των περιπτώσεων. Αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αναπτύσσεται αργά.
  • Ωοθυλακικό καρκίνωμα (follicular carcinoma): Και αυτός ο καρκίνος επηρεάζει τα κύτταρα που παράγουν ορμόνες του θυρεοειδούς. Ωστόσο, εξελίσσεται πιο γρήγορα. Αυτός ο καρκίνος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
  • Καρκίνος του μυελοειδούς του θυρεοειδούς (medullary thyroid cancer): Αυτός ο τύπος καρκίνου τείνει να εμφανίζεται σε μέλη της ίδιας οικογένειας. Τα συμπτώματα μπορεί να μιμούνται αυτά του συνδρόμου Cushing. Δεν χτυπάει κύτταρα που παράγουν θυρεοειδικές ορμόνες και αντιπροσωπεύει το 5-10% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
  • Αναπλαστικό καρκίνωμα: Αυτή είναι η πιο επιθετική και κακοήθης μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς. Τείνει να αναπτύσσεται γρήγορα και να μπλοκάρει τον αγωγό. Ξεκινάει γενικά από καλοήθεις ή χαμηλού βαθμού καρκινικούς όγκους του θυρεοειδούς και αντιπροσωπεύει περίπου το 7% των καρκίνων του θυρεοειδούς.
  • Λέμφωμα θυρεοειδούς: Αυτό συμβαίνει όταν τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) εισβάλλουν στον θυρεοειδή και γίνονται καρκινικά. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 4% των καρκίνων του θυρεοειδούς.

Καρκίνος του θυρεοειδούς: Επιλογές θεραπείας

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο, το μέγεθος και το στάδιο του καρκίνου και την ηλικία και την υγεία του ασθενούς. Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Χειρουργική επέμβαση: Η προτιμώμενη θεραπεία για τα τρία πρώτα είδη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ο θυρεοειδής αδένας αφαιρείται, είτε ολόκληρος είτε εν μέρει, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και το πόσο επηρεάζεται ο αδένας. Οι κοντινοί λεμφαδένες μπορούν επίσης να αφαιρεθούν.
  • Ακτινοθεραπεία: Ραδιενεργό ιώδιο χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα υπόλοιπα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη. Αυτό συνήθως απαιτεί από τον ασθενή να σταματήσει τη θεραπεία με θυροξίνη για μερικές εβδομάδες για να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων της θυρεοειδούς ορμόνης (TSH) και έτσι να διεγείρει τα κύτταρα του θυρεοειδούς να απορροφήσουν το ραδιενεργό ιώδιο.
  • Ορμονική θεραπεία: Οι ασθενείς κάνουν αντικατάσταση θυρεοειδικής ορμόνης με τη μορφή θυροξίνης μετά από χειρουργική επέμβαση. Οι δόσεις που δίνονται είναι γενικά υψηλότερες από ό,τι για άλλους ασθενείς με υποθυρεοειδισμό, προκειμένου να καταστείλουν την παραγωγή ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς και επομένως να καταστείλουν και την ανάπτυξη των θυρεοειδικών κυττάρων.
  • Χημειοθεραπεία: Φάρμακα που σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούνται για τους καρκίνους που δεν περιλαμβάνουν τα κύτταρα που παράγουν θυρεοειδή ορμόνη.

-: https://www.betterhealth.vic.gov.au, https://medicalxpress.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θυρεοειδής: Τα συμπτώματα για υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό και Χασιμότο – Τι κάνουν οι ορμόνες Τ3 και Τ4

Αν δείτε αυτό στα νύχια σας, πρέπει να ελέγξετε τον θυρεοειδή σας

Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός): Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Όγκοι στο ήπαρ: Τι συμπτώματα και θεραπεία υπάρχει για καρκινικούς και καλοήθεις όγκους

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Λευτέρης Πανταζής εξομολογείται για την Κόνι Μεταξά: “Στην καραντίνα γνώρισα το παιδί μου”

"Δίνω τα πάντα για αυτό το παιδί, σαν να χρώσταγα στον εαυτό μου να δώσω πράγματα που δεν μπορούσα να δώσω, γιατί έλειπα συνέχεια". Καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωίαν σε είδον» βρέθηκε νωρίτερα σήμερα (7/5) ο Λευτέρης Πανταζής. Ο δημοφιλής λαϊκός ερμηνευτής μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Τζένη Μελιτά, περιγράφοντας μεταξύ άλλων τις σχέσεις που

Κωνσταντίνα: “Λυπάμαι πολύ που μπήκε η πολιτική στη Eurovision”

"Το άκουσα και το κυπριακό τραγούδι. Είναι μέσα στα συνηθισμένα που έχουμε ακούσει". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε η Κωνσταντίνα. Η γνωστή τραγουδίστρια ρωτήθηκε για τις φετινές συμμετοχές της Ελλάδας και της Κύπρου στη Eurovision, ενώ θυμάται και τις στιγμές από τη δική της συμμετοχή το 1983, όταν μαζί με τον Σταύρο

Eurovision: Το BBC αποθεώνει τη Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»

Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρεται στο «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Eurovision, το BBC. Σε δημοσίευμα του για τα 37 τραγούδια στον 68ο Διαγωνισμό της Eurovision, το BBC κατατάσσει το «Ζάρι» στην κατηγορία «Ethnomusical fusion». «Υπάρχει μια αναζωογονητική τάση φέτος καθώς κάποιες χώρες χρησιμοποιούν αρχαίες μουσικές παραδόσεις και έχουν δημιουργήσει

Τα 6 παπούτσια που ταιριάζουν με κάθε σου φόρεμα

Σου αρέσουν και εσένα τα φορέματα; Έχεις μήπως αρκετά που κάθονται στην ντουλάπα σου γιατί δεν ξέρεις με τι παπούτσια να τα φορέσεις; Τότε σου έχω την λύση! Παρακάτω θα βρεις παπούτσια που μέχρι τώρα δεν σκεφτόσουν ότι μπορείς να τα φορέσεις και με τα φορέματά σου! Γενικότερα, η πεποίθηση πως τα φορέματα πάνε μόνο

Met Gala: Φόρεμα από άμμο επέλεξε η Tyla – Δεν μπορούσε να ανέβει τα σκαλιά

Με μία λάθος κίνηση, το φόρεμα θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς

Eurovision: Tο BBC αποθέωσε την ελληνική συμμετοχή και τη Μαρίνα Σάττι

Ξεχωρίζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι, γράφει ο ειδικός του BBC σε θέματα μουσικής, Μαρκ Σάβατζ

Σύνδρομο Pica: Μια διατροφική διαταραχή που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη – Τι να προσέξετε

ΠΑΙΔΙ Τι είναι το σύνδρομο Pica και γιατί εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις στην εγκυμοσύνη; Η Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος εξηγεί όλα θα πρέπει να προσέξει μια έγκυος  YGEIAMOU.GR TEAM 07/05/2024 14:12:40 *Από την Ειρήνη Χρόνη, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc Μοριακή Διατροφή Το σύνδρομο Pica είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την τάση να καταναλώνει

Δάφνη Καραβοκύρη: Η μητέρα μου νόσησε με καρκίνο και το αλκοόλ ήταν η σανίδα σωτηρίας της

Η Δάφνη Καραβοκύρη άνοιξε το σπίτι της και υποδέχθηκε την κάμερα του Happy Day. Η γνωστή δημοσιογράφος μίλησε, μεταξύ άλλων, και για τις δύσκολες στιγμές που βίωσε ως παιδί. «Το πρότζεκτ βιβλίο προέκυψε από την εξωστρέφεια τη δική μου μέσα στα χρόνια. Στο δικό μου το σπίτι γινόντουσαν διάφορα άσχημα πράγματα, που ξεκίνησαν από τη

Γιώργος Τσαλίκης: Πήρα πολλή κορτιζόνη και πρήστηκα, μου έγραφαν «πάχυνες, τι έκανες στο πρόσωπό σου;»

«Υπέγραψα και δεν νοσηλεύτηκα με δική μου ευθύνη», λέει ο Γιώργος Τσαλίκης. Ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Χρήστος Μενιδιάτης ήταν σήμερα καλεσμένοι στο πλατό της εκπομπής Happy Day. Οι δύο τραγουδιστές, που φέτος συνεργάζονται στο ίδιο νυχτερινό κέντρο και ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή τους περιοδεία, μίλησαν στη Σταματίνα Τσιμτσιλή. «Πέρασα πνευμονία. Μου ζητούσαν από το

Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα

Ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης μίλησε για την περιπέτεια υγείας που πέρασε πριν λίγο καιρό και εξήγησε τι του συνέβη. «Πέρασα πνευμονία, μου ζητούσαν από το νοσοκομείο να νοσηλευτώ για δύο εβδομάδες. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να κλείσει το μαγαζί και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υπέγραψα χαρτί ότι θα κάνω θεραπεία στο σπίτι

Γενέθλια στο πλατό για την Κατερίνα Καινούργιου – «Από τον Κοκλώνη να φανταστώ η ανθοδέσμη, από γκόμενο αποκλείεται»

Τα γενέθλιά της γιόρτασε στο πλατό της εκπομπής της η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha, τα γιόρτασε αναδρομικά λόγω της Μεγάλης Τετάρτης, δέχθηκε ευχές από τους συνεργάτες της και μία εντυπωσιακή τούρτα. «Μεταφέρθηκαν και τα γενέθλιά μου λόγω της Πρωτομαγιάς που ήταν Μεγάλη Τετάρτη. Πολλές ευχές θέλω να κάνω. Ο Θεός να με βοηθήσει.

Επιστήμονες δημιουργούν εμβόλιο για μελλοντικούς κορονοϊούς

Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό να στοχεύει πρωτεΐνες που υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κορονοϊών Επιστήμονες δημιούργησαν ένα εμβόλιο που έχει την ικανότητα να προστατεύει από ευρύ φάσμα κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων μορφών που δεν είναι ακόμη γνωστές. Το πειραματικό εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια, σηματοδοτεί μια αλλαγή στρατηγικής προς την «προληπτική εμβολιολογία», όπου τα