Η ακεταμινοφαίνη, ή παρακεταμόλη ίσως οδηγεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές

Date:

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο διαδεδομένο παυσίπονο παγκοσμίως θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα από το να απομακρύνει απλώς τον πονοκέφαλό μας.

Η ακεταμινοφαίνη, γνωστή και ως παρακεταμόλη, φαρμακευτική ουσία που πωλείται ευρέως με την εμπορική ονομασία Panadol, φαίνεται πως μειώνει την αντίσταση του χρήστη στην ανάληψη ρίσκων και οδηγεί σε συμπεριφορές με αυξημένο κίνδυνο.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 και μέτρησε τις αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων όταν βρίσκονται υπό την επήρεια αυτού του πασίγνωστου παυσίπονου.

«Η ακεταμινοφαίνη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όταν εξετάζουν επικίνδυνες δραστηριότητες – απλώς δεν νιώθουν τόσο φοβισμένοι«, εξήγησε πέρυσι ο νευροεπιστήμονας Baldwin Way από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Τα ευρήματα προστίθενται σε μια πρόσφατη έρευνα που υποδηλώνει ότι οι επιδράσεις της ακεταμινοφαίνης στηn μείωση του πόνου επεκτείνονται και σε διάφορες ψυχολογικές διεργασίες, μειώνοντας τη δεκτικότητα των ανθρώπων σε πληγωμένα συναισθήματα, βιώνοντας μειωμένη ενσυναίσθηση και ακόμη και αμβλύνοντας τις γνωστικές λειτουργίες.

Τι είναι τα παυσίπονα

Τα παυσίπονα είναι είδη φαρμάκων που ανακουφίζουν από διάφορες μορφές πόνου από τραυματισμούς, πονοκεφάλους, ακόμα και αρθρίτιδα. Σε αντίθεση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αναισθησία για χειρουργική επέμβαση, τα αναλγητικά δεν απενεργοποιούν τα νεύρα του χρήστη, ούτε αλλάζουν την ικανότητά του να επικοινωνεί με το περιβάλλον του.

Τα αναλγητικά χρησιμοποιούνται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση, συνταγογραφούμενα λόγω τραυματισμού, οξέος και βραχυπρόθεσμου πόνου, κράμπες και χρόνιου πόνου όπως η αρθρίτιδα, ο καρκίνος ή ο πόνος στην πλάτη.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αναλγητικών: τα οπιοειδή και τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά. Τα αντιφλεγμονώδη αναλγητικά δρουν μειώνοντας το πρήξιμο στο σημείο του πόνου, όπως η ιβουπροφαίνη, η ναπροξένη και η ασπιρίνη.

Από την άλλη πλευρά, τα αναλγητικά οπιοειδή λειτουργούν αλλάζοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις ενός ατόμου όταν αντιλαμβάνεται πόνο. Πολλά από αυτά είναι παρόμοια με την μορφίνη, όπως η μεθαδόνη, η κωδεΐνη και άλλα.

Τα παυσίπονα ίσως προκαλούν ριψοκίνδυνες αλλαγές στην συμπεριφορά

Σύμφωνα ερευνητές, η παρακεταμόλη αλλάζει την συμπεριφορά ενός ατόμου. Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ακεταμινοφαίνη θεωρείται ότι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερα αρνητικά συναισθήματα, όταν αναλογίζονται το αν θα συμμετάσχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες. Με λίγα λόγια αισθάνονται λιγότερο φοβισμένοι.

Καθώς η ακεταμινοφαίνη (παρακεταμόλη) υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι και την προμηθευόμαστε χωρίς ιατρική συνταγή, αυτή η παρενέργειά της να οδηγεί σε πιο ριψοκίνδυνες συμπεριφορές θα μπορούσε να έχει ζωτικές επιπτώσεις στην κοινωνία.

Αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενα που υποδηλώνουν ότι η επίδραση της ακεταμινοφαίνης στην μείωση του πόνου έχει επίσης μια ακούσια εκτεταμένη μείωση σε διαφορετικές ψυχολογικές διεργασίες. Φαίνεται να μειώνει τη δεκτικότητα του χρήστη σε συναισθήματα που τον πληγώνουν, να μειώνει το επίπεδο της ενσυναίσθησής του και να αμβλύνει τις γνωστικές του λειτουργίες.

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι η ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν τους κινδύνους είναι επίσης μειωμένη όταν λαμβάνουν αναλγητικά φάρμακα (παυσίπονα).

Σε μια εκτεταμένη σειρά πειραμάτων με περισσότερους από 500 φοιτητές ως συμμετέχοντες, η ομάδα των ερευνητών υπολόγισε πώς μια δόση 1.000 mg παρακεταμόλης, που χορηγήθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες, επηρέασε την συμπεριφορά τους στην ανάληψη ρίσκων, σε σύγκριση με μια ελεγχόμενη ομάδα που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Σε κάθε ένα από αυτά τα πειράματα, οι συμμετέχοντες είχαν την αποστολή να φουσκώσουν ένα μπαλόνι σε μια οθόνη υπολογιστή, με κάθε φύσημα να τους προσφέρει υποθετικά χρήματα. Οι οδηγίες ήταν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, φουσκώνοντας το μπαλόνι. Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι οι φοιτητές που έλαβαν παρακεταμόλη αναλάμβαναν σημαντικά μεγαλύτερο ρίσκο κατά τη διάρκεια του πειράματος σε σχέση με την ελεγχόμενη ομάδα που ήταν πιο προσεκτική και συντηρητική.

Τι άλλο έδειξε η έρευνα

Εκτός από το πείραμα με το μπαλόνι, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης έρευνες, βαθμολογώντας το επίπεδο κινδύνου που αντιλήφθηκαν σε διάφορα υποθετικά σενάρια, όπως το να στοιχηματίσουν το εισόδημα μιας ημέρας σε ένα αθλητικό γεγονός, το bungee jumping από μια ψηλή γέφυρα, ή την οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς ζώνη ασφαλείας.

Σε μία από τις έρευνες, η κατανάλωση ακεταμινοφαίνης όντως φάνηκε να μειώνει τον αντιληπτό κίνδυνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αν και σε άλλη παρόμοια έρευνα, δεν παρατηρήθηκε το ίδιο αποτέλεσμα.

Συνολικά, ωστόσο, με βάση τον μέσο όρο των αποτελεσμάτων στα διάφορα τεστ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της λήψης ακεταμινοφαίνης και της επιλογής μεγαλύτερου κινδύνου, ακόμη και αν το παρατηρούμενο αποτέλεσμα μπορεί να είναι ελαφρύ.

Τούτου λεχθέντος, αναγνωρίζουν ότι οι προφανείς επιπτώσεις του εν λόγω παυσίπονου στην συμπεριφορά ανάληψης κινδύνου θα μπορούσαν επίσης να ερμηνευθούν μέσω άλλων ψυχολογικών διαδικασιών, όπως το μειωμένο άγχος, ίσως.

Παρά τη σοβαρότητα αυτών των ευρημάτων, η ακεταμινοφαίνη παραμένει ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον κόσμο, θεωρείται απαραίτητο φάρμακο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνιστάται από το CDC για ανακούφιση από τον πόνο στο σπίτι σε ύποπτες περιπτώσεις COVID-19.

Πηγές: https://www.sciencetimes.com, https://www.sciencealert.com, https://news.osu.edu

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πονοκέφαλος: Κάντε αυτό ΠΡΙΝ πάρετε κάποιο παυσίπονο

Προσοχή με τα παυσίπονα: Παρενέργειες, δοσολογία και κίνδυνοι

Ποια κοινά φάρμακα πρέπει να προσέχετε, αν κάνετε θεραπεία για πίεση, καρδιά

Έμφραγμα κι εγκεφαλικό: 40% αυξημένος κίνδυνος από φάρμακο που παίρνουν ολοένα και περισσότεροι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα ακριβά… γούστα της οικογένειας Μελισσανίδη

Το νέο υπερπολυτελές απόκτημα και η διαχρονική αγάπη για τα αυτοκίνητα…

TikTok: Ο γλωσσοδέτης στα γερμανικά και το χορευτικό σε… δημόσιες τουαλέτες που έγιναν τάση

TikTok: Ο γλωσσοδέτης στα γερμανικά και το χορευτικό σε... δημόσιες τουαλέτες που έγιναν τάση Πώς προέκυψε το νέο trend «Barbara Rhubarb» Ένα νέο trend στα γερμανικά κατέκλυσε το TikTok και για τους αρκετά ενεργούς χρήστες, υπάρχουν πολλές απορίες γύρω από το «Barbara Rhubarb». Αυτό που ακούγεται σαν ραπ είναι στην πραγματικότητα ένας γλωσσοδέτης στη γερμανική γλώσσα, που γράφτηκε

Τέμπη: «Δεν έφτασες ποτέ αλλά σε περιμένω ακόμη – Σ’ αγαπάω όσο δεν φαντάζεσαι και μου λείπεις τóσο πολύ» – Το σπαpακτικό κείμενο της...

Ενδιαφεροντα ΑΝΑΣΤΑΣΤΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΤΕΜΠΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Τέμπη: «Δεν έφτασες ποτέ αλλά σε περιμένω ακόμη – Σ’ αγαπάω όσο δεν φαντάζεσαι και μου λείπεις τóσο πολύ» – Το σπαpακτικό κείμενο της μητέρας του 21χρονου Τάσου Ο Τάσος Κουτσόπουλος ήταν ένα από τα 57 θύματα της ανείπωτης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη Τζωρτζίνα Φράγκου 05.05.2024 | 23:16 Ο Τάσος

Θανάσης Πατριαρχέας: Η εγκυμοσύνη προέκυψε στους 2 μήνες σχέσης – Το έλεγα και όλοι σοκαρίζονταν

Ο Θανάσης Πατριαρχέας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Μαμά-δες» και μιλώντας για την πατρότητα εξομολογήθηκε στην Τζένη Θεωνά τα συναισθήματά του στους τοκετούς των παιδιών του. «Τα κορίτσια είναι 4,3,2 ανά χρόνο. Πάνε δύο χρόνια από την τελευταία γέννα. Στις γέννες ήμουν μέσα και οι τρεις ήταν φυσιολογικές. Αυτό που θαύμασα στη Βίβιαν – πάντα τη θαύμαζα

Απαστράπτουσα η Μαρίνα Σάττι στο Τιρκουάζ Χαλί της Eurovision: «Είναι σαν κατασκήνωση εδώ»

Το Τιρκουάζ Χαλί στρώθηκε και φέτος, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαγωνιστικής εβδομάδας της 68ης Eurovision, που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας. Μιλώντας στο ΕΡΤNews η Μαρίνα Σάττι δήλωσε πριν εμφανιστεί στο τιρκουάζ χαλί πως: «Είμαστε χαρούμενοι. Είναι σαν κατασκήνωση αυτές οι μέρες εδώ. Είναι ένα μουσικό φεστιβάλ, όπου και να είμαστε βλέπεις παντού μουσικούς, χορευτές, τραγουδάμε με μια κιθάρα, δείχνουμε ο

Η Άννα Φόνσου αποχαιρετά την Παναγιωτοπούλου: «Δεν ενόχλησε ποτέ, δεν ανακατευόταν σε αηδίες»

Για την απώλεια της Άννας Παναγιωτοπούλου μίλησε η Άννα Φόνσου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ανήμερα του Πάσχα.

Ατύχημα για τον Γιώργο Μαζωνάκη ανήμερα του Πάσχα

Ένα ατύχημα είχε ο Γιώργος Μαζωνάκης ανήμερα του Πάσχα 5/5 όπως αποκάλυψε με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Αντώνης Τουρκογιώργης: Πέθανε ο θρυλικός ροκ τραγουδιστής στα 73 του χρόνια

Ήταν ιδρυτικό μέλος των «Socrates Drunk the Conium» - Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας από το 2010

Διονύσης Ατζαράκης: «Ξαναχτυπά» με νέο βίντεο αυτή τη φορά για τον ενοχλητικό θείο στο πασχαλινό τραπέζι

Διονύσης Ατζαράκης: «Ξαναχτυπά» με νέο βίντεο αυτή τη φορά για τον ενοχλητικό θείο στο πασχαλινό τραπέζι Διονύσης Ατζαράκης: «Ξαναχτυπά» με νέο βίντεο αυτή τη φορά για τον ενοχλητικό θείο στο πασχαλινό τραπέζι Kάνει παλιομοδίτικα αστεία, αφήνει προσβλητικά υπονοούμενα για τα κιλά των γυναικών και προσπαθεί να ενσωματωθεί με τη νεολαία Ο Διονύσης Ατζαράκης δημοσίευσε ένα

Οι καλύτερες τάσεις στη μόδα αυτή την άνοιξη

Οι μεγαλύτερες τάσεις στην μόδα για την άνοιξη του 2024 έχουν φτάσει και εγώ έχω συγκεντρώσει τις αγαπημένες μου, αυτές που θα μπορέσεις πανεύκολα να ενσωματώσεις στις καθημερινές σου εμφανίσεις! Σύμφωνα με τις αναφορές των τάσεων, τα κομμάτια αυτά θα βρίσκονται στο επίκεντρο και θα μας ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι! Έτσι εάν χρειάζεσαι μία ανανέωση

Eurovision 2024: Απαστράπτουσα η Μαρίνα Σάττι στο Τιρκουάζ Χαλί που στρώθηκε στην καρδιά του Μάλμε

Μαρίνα Σάττι - Το Τιρκουάζ Χαλί στρώθηκε και φέτος, σηματοδοτώντας την έναρξη τηςδιαγωνιστικής εβδομάδας της 68ης Eurovision, που διεξάγεται στο Μάλμε

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ο ροκάς των Socrates

Την τελευταία του πνοή άφησε ο ροκ τραγουδιστής Αντώνης Τουρκογιώργης.