Γιατί ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ και τι κάνουμε για να μειωθεί και να κοιμηθούμε

Date:

Όταν θέλετε να ξεπεράσετε έναν βήχα, υπάρχουν μερικά σχετικά απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν καλή ενυδάτωση, φάρμακα (εάν χρειάζεται) και πολλή ξεκούραση.

Αλλά το να ξεκουραστείς για να νιώσεις καλύτερα είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αν ο βήχας σε κρατάει ξύπνιο όλη τη νύχτα.

Το σενάριο γνωστό: Ξαπλώνετε μετά από μια κουραστική μέρα που νιώθετε χάλια, μόνο για να διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να βήχετε. Ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, τα συμπτώματα του βήχα χειροτερεύουν, οδηγώντας σε μια νύχτα με ανατροπές.

Γιατί ο βήχας χειροτερεύει τη νύχτα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Βαρύτητα

Ο νούμερο ένα παράγοντας που επιδεινώνει τον βήχα σας τη νύχτα είναι απλός: η βαρύτητα. Ο δρ. Mitchell Blass, γιατρός στον οργανισμό Georgia Infectious Diseases, λέει: “Όταν ξαπλώνουμε, βλέννα αρχίζει αυτόματα να συσσωρεύεται στον λαιμό”. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η βαρυτική έλξη είναι η ανύψωση. “Ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι παραπάνω για να είναι πιο ψηλά το κεφάλι σας. Θα βοηθήσει να μην συγκεντρωθεί η βλέννα στο πίσω μέρος του λαιμού”.

Ξηρή ατμόσφαιρα σε κλειστούς χώρους

Ο ξηρός αέρας μπορεί να επιδεινώσει μια ήδη ερεθισμένη μύτη και λαιμό, επιδεινώνοντας τον νυχτερινό σας βήχα. Για να ανακουφίσετε τον ξηρό βήχα λόγω ξηρού αέρα, μπορείτε να δοκιμάσετε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο, για να επαναφέρει την υγρασία σε καλά επίπεδα και να διευκολύνει την αναπνοή.

Προσοχή όμως. “Οι υγραντήρες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αν το νερό που βάζετε δεν είναι αποστειρωμένο, διατρέχετε τον κίνδυνο να επαναφέρετε τα μικρόβια στον αέρα ή να δημιουργήσετε άλλες ασθένειες”. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι με κρυολόγημα ή γρίπη είναι να αντιμετωπίσουν επιπλοκές, λέει ο δρ. Blass. “Μπορεί να εμφανιστούν βακτηριακές λοιμώξεις. Πολλοί θάνατοι που σχετίζονται με γρίπη προκαλούνται από πνευμονία που εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν ξεπεράσει τη γρίπη”.

Νυχτερινός βήχας: Συμβουλές και μυστικά για να μειωθεί

Συνήθως ο βήχας σχετίζεται με το κρυολόγημα και τη γρίπη και είναι ωφέλιμος για τον καθαρισμό της συμφόρησης από τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Αλλά ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός για να γίνετε καλά και ο βήχας δεν το επιτρέπει αυτό.

Για να μειωθεί ο βήχας το βράδυ δοκιμάστε τα παρακάτω:

Πιπιλίστε μια παστίλια για τον βήχα

Αυτό θα απαλύνει τον ξηρό βήχα (αυτόν που δεν παράγει βλέννα) και θα καταπραΰνει τον λαιμό σας.

Καλή ενυδάτωση

Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά όλο το βράδυ πριν τον ύπνο. Τα υγρά βοηθούν στην αραίωση της βλέννας στον λαιμό και τα ζεστά υγρά είναι καταπραϋντικά.

Μέλι

Η προσθήκη μελιού σε ζεστά υγρά όπως το νερό ή το τσάι, ή το να φάτε σκέτες 1-2 κουταλιές μελιού έχει αποδεδειγμένα μέτρια οφέλη στην μείωση του βήχα, λέει ο δρ. Stephen Russell, γιατρός στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και ειδικός στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics έδειξε, ότι το μέλι είχε μέτρια οφέλη στην μείωση του νυχτερινού βήχα σε παιδιά ηλικίας 2-18 ετών. Ωστόσο, μην δίνετε ποτέ μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους, διότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση.

Αντιβηχικό φάρμακο

Τα φάρμακα για τον βήχα κατά τη διάρκεια της νύχτας περιέχουν συνήθως ένα αντιισταμινικό που σας προκαλεί υπνηλία, εξηγεί ο δρ. Russell. “Είναι εξαιρετικά στο να σταματούν τις αλλεργίες και τις συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού, συν ότι σε κάνουν να νυστάζεις”, λέει ο δρ. Russell, προσθέτοντας, ότι στεγνώνει την μύτη και βοηθά να σταματήσει ο βήχας.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.everydayhealth.com

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέντε τρόποι για να σταματήσει ο σκληρός βήχας

Βήχας και πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι ανεύρυσμα θωρακικής αορτής: Τι πρέπει να ξέρετε

Κρυολόγημα, γρίπη και βήχας: Τα 11 καθημερινά πράγματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Δείτε τι μπορεί να συμβαίνει όταν ο βήχας επιμένει για καιρό

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

"Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα

Το Netflix ετοιμάζει σόου όπου κωμικοί θα… κράζουν live τον Τομ Μπρέιντι

Το «Κράξιμο στον Τομ Μπρέιντι» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα

Συγκινεί η Ρίτσα Μπιζόγλη για την απώλεια του πατέρα της

Η κοινή φωτογραφία και το λιτό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου.

Ο Τάσος Ιορδανίδης δίνει το απόλυτο spoiler για τον ρόλο του στη “Γη της Ελιάς”

Θα δούμε τον ηθοποιό στην 4η σεζόν της σειράς; Ο Τάσος Ιορδανίδης αποκαλύπτει τα πάντα στο περιοδικό MyTV και τη δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα.

Μουρατίδης για Παπακαλιάτη: Είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά

Η δεύτερη πολυαναμενόμενη σεζόν του Maestro έρχεται στις 16 Μαΐου στο MEGA και ο Φάνης Μουρατίδης μιλά στην εφημερίδα Secret και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που τον έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μέσα από την πλατφόρμα του Netflix. «Ήξερα από την αρχή

Δείτε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί της θρυλικής σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Η πιο μεγαλοπρεπής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», είναι ένα ογκώδες και oλoκληρωμέvo έργο, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα από τov κορυφαίο δημιουργό Φράvκo Τζεφιρέλι. Ο Ιταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με  πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην

Κατερίνα Γερονικολού: Πολύ συχνά έχω πει «το έκανα, το έζησα, ήταν η τελευταία φορά»

“Καμιά φορά μπορεί να μπλέξεις και να μην το καταλάβεις” ομολογεί η Κατερίνα Γερονικολού. Τόσο για τις τοξικές συνεργασίες στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και για τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου μίλησε η Κατερίνα Γερονικολού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. Αποφεύγεις συνεργασίες που έχουν… τοξικά στοιχεία; Καμιά φορά μπορεί

Αποστολάκης: Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό

Την Αθηναϊδα Νέγκα συνάντησε ο Κώστας Αποστολάκης στο πλατό της εκπομπής του Action 24, Καλύτερα Αργά. Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής αναφέρθηκε, μάλιστα, στο εξώκοσμο που νιώθει ο ίδιος σε σημεία της τεχνολογίας, όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και την πλέον χαρακτηριστική του φωνή. «Η φωνή σου είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις; Γιατί

Ελιόπιτες με πολτό μαύρης ελιάς

ΥΛΙΚΑ 3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο½ κουταλάκι αλάτι2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ Blossom1/3 φλ. ελαιόλαδο½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι1/3 φλ. νερό χλιαρό Για τη γέμιση 1 βαζάκι (300γρ.) πολτός μαύρης ελιάς Blossom Για την επικάλυψη 1/3 φλ. σουσάμι1 κουταλιά μαυροσούσαμο ή μαυρόκοκκο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι

Οφτόν της τερατσιάς

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA • 1 αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι ή σπάλα (περίπου 2 1/2 κιλά)• Αλάτι• Κλαδιά τερατσιάς (χαρουπιάς) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τα κλαδιά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί (προτιμούμε να έχει καπάκι). Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, το αλατίζουμε και το βάζουμε πάνω στα κλαδιά. Καλύπτουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο