Επιτυχής μεταμόσχευση και λειτουργικότητα νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο

Date:

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Ο νεφρός λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Μολονότι παραμένουν προς απάντηση αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε βάθος χρόνου από ένα τέτοιο μόσχευμα, οι ειδικοί θεωρούν ότι το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο στο πεδίο της ξενομεταμόσχευσης (μεταμόσχευσης ανάμεσα σε διαφορετικά είδη έμβιων όντων). Η επέμβαση έγινε στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», και η ιατρική ομάδα που την πραγματοποίησε, με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντή του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του NYU Langone, δεν έχει κάνει ακόμη σχετική δημοσίευση σε ιατρικό περιοδικό.

Ο νεφρός προερχόταν από χοίρο που είχε τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε το όργανο να μην απορριφθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Το όργανο δεν μεταμοσχεύθηκε κανονικά, αλλά προσαρτήθηκε μέσω αιμοφόρων αγγείων εξωτερικά έξω από την κοιλιά, στο πάνω μέρος του ποδιού ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου που υποστηριζόταν μηχανικά και ο οποίος ήταν προηγουμένως δηλωμένος δωρητής οργάνων. Το νεφρό άρχισε να παράγει ούρα και κρεατινίνη σχεδόν αμέσως.

Ο Μοντγκόμερι δήλωσε ότι, εφόσον το όργανο λειτούργησε φυσιολογικά προσαρτημένο έξω από το σώμα, πιθανότατα θα δουλέψει εξίσου καλά και αν μεταμοσχευθεί κανονικά. «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα του αναμενομένου. Φάνηκε σαν οποιοδήποτε μόσχευμα που έχω χρησιμοποιήσει από ένα ζωντανό δότη. Πολλοί νεφροί από νεκρούς δεν δουλεύουν αμέσως και χρειάζονται μέρες ή εβδομάδες για να ξεκινήσουν. Αυτό λειτούργησε αμέσως».

Ο καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων Ντόρι Σέγκεβ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δήλωσε: «Χρειαζόμαστε να μάθουμε περισσότερα για την μακροβιότητα του οργάνου. Αλλά είναι μια τεράστια πρόοδος. Είναι ένα πολύ, πολύ μεγάλο επίτευγμα«.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό προσπαθούν να αναπτύξουν μέσα σε χοίρους όργανα κατάλληλα για μεταμόσχευση σε ανθρώπους, καθώς είναι μακριές οι λίστες αναμονής για διάφορα όργανα (νεφρά, καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ).

Σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης νεφρών προς μεταμόσχευση, η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών σε αιμοκάθαρση δεν μπορούν να αποκτήσουν νέα όργανα.

Η προοπτική οργάνων από χοίρους αναμένεται να εγείρει ζητήματα βιοηθικής, ιδίως αναφορικά με το κατά πόσο τα ζώα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους ανθρώπους. Έτσι, ενώ μερικοί γιατροί ευελπιστούν ότι είναι θέμα λίγων μηνών να αρχίσει η μεταμόσχευση σε ανθρώπους νεφρών από χοίρους, άλλοι θεωρούν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ανησυχίες και για ιούς των χοίρων που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους.

-

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Οι πνεύμονές μου ήταν σαν μασημένες τσιχλόφουσκες”: Τι προκάλεσε ο κορονοϊός σε 25χρονο – Έκανε διπλή μεταμόσχευση!

Μεταμόσχευση ήπατος: Ιστορικό επίτευγμα με τεχνητό ήπαρ – Έγινε επιτυχής μεταμόσχευση σε ποντίκια!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Cash or Trash: Η Μάρω Κοντού πήγε ως πωλήτρια και σόκαρε τους πάντες

Δευτέρα, 30.9.2024, 18:30 Zappit@ZAPPIT_ Τι αντικείμενο έφερε για εκτίμηση η σπουδαία ηθοποιός; Μία εκλεκτή καλεσμένη είχε την τιμή να υποδεχθεί στο Cash or Trash της Δευτέρας (30/9) η Δέσποινα Μοιραράκη. Η επιχειρηματίας και παρουσιάστρια «σάστισε» όταν είδε να εμφανίζεται μπροστά της ως υποψήφια πωλήτρια η Μάρω Κοντού. Τι οδήγησε τη σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού κινηματογράφου

Κατερίνα Καινούργιου: “Με στενοχώρησε, η Αναστασία Γιάμαλη εισέπραξε απαίσια σχόλια για το πρόσωπό της”

Κατερίνα Καινούργιου: «Με στενοχώρησε, η Αναστασία Γιάμαλη εισέπραξε απαίσια σχόλια για το πρόσωπό της» Δευτέρα, 30.9.2024, 14:06 Zappit@ZAPPIT_ "Το τι έχει κάνει και δεν έχει κάνει, δεν μας αφορά καθόλου. Εν έτει 2024 δεν βαρεθήκατε να σχολιάζετε όλοι τι έχουμε κάνει;" είπε η Κατερίνα Καινούργιου. Η Κατερίνα Καινούργιου μίλησε στη Super Κατερίνα για την Αναστασία Γιάμαλη

Η δύναμη των «Weekenders», η αυτοκρατορία του γέλιου και οι χαμηλές πτήσεις των δραματικών σειρών

Η πώληση του Open θεωρείται πλέον οριστικό ναυάγιο με τις συνομιλίες να έχουν παγώσει. Η πλευρά του ισχυρού άνδρα της ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου σκόνταψε σε οικονομικές διαφορές και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να γίνει μία άτυπη ενημέρωση για την επόμενη ημέρα από τους επικεφαλής. Η επόμενη μέρα βρίσκει το κανάλι στα ίδια και με σοβαρές

Μιχάλης Σαράντης: Είναι πολλά αυτά που δεν πρόλαβα να πω στους γονείς μου πριν φύγουν από τη ζωή

Ο Μιχάλης Σαράντης μίλησε για τους γονείς του, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή, και το γεγονός ότι νιώθει ακόμη την παρουσία τους. Με αφορμή τη συμμετοχή του στη νέα τηλεοπτική σειρά του, «Διάφανη αγάπη» o ηθοποιός ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Super Κατερίνα» τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Δείτε το βίντεο Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d4jjjhqd6cw1) Συγκεκριμένα

Σίσσυ Χρηστίδου: Η αναφορά στη σχέση του μεγάλου της γιου: «Αγαπώ πολύ αυτό το κορίτσι»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Σίσσυ Χρηστίδου αναφέρεται στη σχέση του μεγάλου της γιου, αν και εκείνος, όπως είπε η ίδια δεν το επιθυμεί. Μιλώντας η παρουσιάστρια στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα αναφέρθηκε σε αυτό ενώ σχολίασε και την εκπομπή The Weekenders. Χρηστίδου: «Η Καινούργιου είναι σε άλλη φάση, γιατί την ταράζετε;»

Ηρώδειο: Η εμφάνιση της Όλγας Κεφαλογιάννη, η σικ Σταματίνα Τσιμτσιλή και ο γιος του Μητσιά, Μίλτος

Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (29-09) στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Σον Μέντες για Καμίλα Καμπέγιο: Είναι ένας απίστευτος άνθρωπος, σεβόμαστε απόλυτα ο ένας τον άλλον

Ο 26χρονος τραγουδιστής και η ποπ σταρ έβγαιναν από το 2019 έως το 2021

Αριάνα Γκράντε για Ίθαν Σλέιτερ: Δεν υπάρχει κανείς σε αυτή τη γη με μεγαλύτερη καρδιά

Η Αριάνα Γκράντε απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε η σχέση της με τον Ίθαν Σλέιτερ. Έναν χρόνο αφότου η σχέση της με τον συμπρωταγωνιστή της στο «Wicked» έγινε πρωτοσέλιδο εν μέσω των διαζυγίων τους, η τραγουδίστρια αντέδρασε στα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν. «Το πιο απογοητευτικό κομμάτι ήταν να βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν τη

Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός

Home / Ψυχαγωγία / Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός Άναυδος ο Γιώργος Λιάγκας με το δώρο που του έφερε ο Μανώλης ο Παλαιοχριστιανός Δευτέρα, 30.9.2024, 13:40 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε το δώρο που δέχθηκε ο Γιώργος Λιάγκας. Ο Γιώργος Λιάγκας υποδέχθηκε σήμερα στο πλατό της εκπομπής «Το Πρωινό»

Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου για την ανάρτηση της Τούνη με την τουρκική σημαία: «Εμείς τη βλέπουμε στους εφιάλτες μας»

Με σύνδεση μέσω Skype βγήκε σήμερα ζωντανά στο Πρωινό ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε αποκλειστικά για τις..

Φωτεινή Αθερίδου: «Με ρωτούσαν στο σχολείο αν μένουμε σε παλάτι, έλεγα ότι ο μπαμπάς μου είναι υδραυλικός»

Φωτεινή Αθερίδου: «Με ρωτούσαν στο σχολείο αν μένουμε σε παλάτι, έλεγα ότι ο μπαμπάς μου είναι υδραυλικός» Δευτέρα, 30.9.2024, 15:59 Zappit@ZAPPIT_ «Δε μπορούσαν να κάνουν εικόνα ότι κάποιος που βλέπουν στην τηλεόραση, μένει σε κανονικό σπίτι», λέει η Φωτεινή Αθερίδου. Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» ήταν σήμερα η Φωτεινή Αθερίδου. Η ηθοποιός

Μπο: «Το χιούμορ του Μάρκου δεν έχει όρια, δεν σταματάει πουθενά»

Μπο: «Το χιούμορ του Μάρκου δεν έχει όρια, δεν σταματάει πουθενά» Δευτέρα, 30.9.2024, 15:01 Zappit@ZAPPIT_ «Ο Μάρκος δεν το κάνει κακοπροαίρετα. Όλο αυτό που γίνεται τώρα είναι υπερβολή», λέει ο Μπο. Στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» και τον Κωνσταντίνο Αρτσίτα έδωσε συνέντευξη ο Μπο. Ο γνωστός ράπερ απάντησε για τον Μάρκο Σεφερλή, αλλά και για τον