Συμπληρώματα διατροφής: Πότε είναι αναγκαία σε παιδιά και εφήβους;

Date:

Doctor holding jar of medicine and apple in front of little girl and mother. Taking vitamins concept

Είναι γνωστό ότι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα, όταν λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Α, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος (Fe), το ασβέστιο και το σελήνιο ανήκουν στα μικροστοιχεία που προσφέρουν προστασία και ταχύτερη ανάρρωση από τις ιογενείς λοιμώξεις, στην κατηγορία των οποίων ανήκει και η COVID-19.

Ο στόχος της λήψης των συμπληρωμάτων, θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης, με βάση την ηλικία, το φύλο και τη σωματική δραστηριότητα των ατόμων.

Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνη D και Fe είναι οι συχνότερες στα παιδιά και τους εφήβους, στα οποία έχουν και τη μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία τους.

Φαίνεται ότι η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με την ευαισθησία σε λοιμώξεις, αλλά και σε διάφορα άλλα νοσήματα. O περιορισμός της κυκλοφορίας του πληθυσμού, λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την μειωμένη πρόσληψή της με τις τροφές συντελέσαν σε ανεπάρκειά της σε παιδιά και εφήβους. Η ελάχιστη απαραίτητη έκθεση στον ήλιο την ημέρα για την επαρκή παραγωγή της βιταμίνης D είναι τα 15 λεπτά. Εκτός από την ευαισθησία στις λοιμώξεις η ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης D στην εφηβεία αναστέλλει τη μέγιστη οστική πυκνότητα και το τελικό ύψος.

Οι έφηβοι, λόγω της ταχείας ανάπτυξής τους, έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, και ειδικά τα κορίτσια με την έμμηνο ρύση. Η ανεπάρκεια του κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου, που συνεχίζεται και στην εφηβεία μπορεί να αποβεί καταστροφική. Αξίζει να αναφερθεί ότι, όταν ο Fe λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη C, η απορρόφηση του διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.

Πολλοί έφηβοι επίσης δεν λαμβάνουν την ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που είναι τα 1.300 mg. Το ένα ποτήρι γάλα περιέχει 300 mg ασβεστίου. Άρα χρειάζονται περίπου 4,5 ποτήρια γάλα τη μέρα ή μια ισοδύναμη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων – μια ποσότητα, την οποία λαμβάνουν ελάχιστοι έφηβοι.

Για τη εργαστηριακή διερεύνηση της ανεπάρκειας του σιδήρου και της βιταμίνης D αρκούν να γίνουν μια γενική αίματος, η μέτρηση της φερριτίνης και της βιταμίνης D.

Τo 25% των εφήβων στις ΗΠΑ είχαν επίπεδα 25(ΟΗ)D <20 ng/ml, το οποίο θεωρείται ως το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Οποιοδήποτε παιδί που δεν καταναλώνει τουλάχιστον 950ml γάλακτος ενισχυμένο με βιταμίνη D, θα πρέπει να λάβει το ανάλογο συμπλήρωμα σε χάπι ή σταγόνες. Ειδικά για τους εφήβους, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά την ημερήσια λήψη συμπληρωμάτων με 600 IU βιταμίνης D.

Η συστηματική χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων δεν είναι απαραίτητη για τα υγιή παιδιά που αναπτύσσονται φυσιολογικά, καταναλώνουν μια ισορροπημένη δίαιτα και εκτίθενται στο φως του ήλιου τακτικά.

Ισορροπημένη δίαιτα

Ισορροπημένη δίαιτα είναι αυτή που περιλαμβάνει τροφές και των 4 ομάδων:

  • γαλακτοκομικά,
  • κρεατικά και πρωτεΐνες,
  • δημητριακά και
  • φρούτα-λαχανικά.

Το Myplate.gov είναι ένας διαδραστικός ιστότοπος ο οποίος δίνει ολοκληρωμένες διατροφικές συστάσεις, με βάση τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες ,που αφορούν την υγιεινή διατροφή. Φυσικά σε ορισμένα παιδιά η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να είναι απαραίτητη.

Εάν η οικογένεια ακολουθεί μια αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα, χωρίς καθόλου ζωικά προϊόντα, όπως τα αβγά ή τα γαλακτοκομικά, το παιδί μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα μόνο μετά από συμβουλή παιδιάτρου και αφού εξασφαλιστεί η χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, σίδηρο, βιταμίνη Α, ασβέστιο, ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνουν συμπληρώματα τα παιδιά που αθλούνται έντονα, τα παιδιά που ακολουθούν στερητικές δίαιτες, και τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, τα οποία επηρεάζουν την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και Κ.

Φυσικά εάν οι γονείς το επιθυμούν μπορούν να χορηγήσουν κάποιο τυπικό πολυβιταμινούχο σκεύασμα, πάντα όμως στο πλαίσιο της επίτευξης της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας των θρεπτικών συστατικών.

Ειδικά για τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, οι οποίες συσσωρεύονται στον οργανισμό εκτός από την μειωμένη πρόσληψή τους και η υπερβολική λήψη τους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

*O κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου είναι Παιδίατρος και Αναπληρωτής Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των