«Ο θάνατος της κόρης μου με ισοπέδωσε. Ο πόνος που έχω δεν θα φύγει ποτέ»

Date:

«Ο θάνατος της κόρης μου με ισοπέδωσε. Ο πόνος που έχω δεν θα φύγει ποτέ»

Έχασα την κόρη μου πριν από 2 χρόνια.

Η Άννα μου διαγνώστηκε με μία σπάνια μορφή καρκίνου, όταν ήταν 11 ετών. Η ασθένειά της την ταλαιπώρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας της μέχρι που τελικά πέθανε εδώ στο σπίτι, στο δωμάτιό της. Τα τελευταία της λόγια ήταν «Μαμά σε αγαπώ πολύ. Ήρθε η ώρα να φύγω. Μην ανησυχείς».

Δεν είχα το κουράγιο ούτε το γιατρό να πάρω τηλέφωνο να ‘ρθει να πιστοποιήσει το θάνατό της. Ο γιατρός, αλλά και το γραφείο κηδειών κλήθηκαν τρεις ώρες μετά. Τελευταία φορά την είδα ντυμένη νυφούλα στην κηδεία της. Ήταν πανέμορφη, όπως όταν ζούσε.

Το πρόσωπο της ήταν κουκλίστικο και τα ματάκια της κλειστά. Το μέτωπο της ήταν κρύο σαν να άγγιζες πέτρα. Ήταν το ίδιο μέτωπο που είχα αγγίξει τόσες φορές πριν για να δω αν έχει πυρετό. Ήταν το ίδιο μέτωπο που τόσες φορές είχα φιλήσει όταν ήταν μικρή. Ένα παιδί χαμογελαστό, ένα παιδί καλό που αγαπούσε ο, τι περπατούσε.

Και όμως έπρεπε να πω αντίο. Έπρεπε να το ξεπεράσω και να συνεχίσω να ζω. Αυτό πρέπει να κάνεις όταν κάποιος πεθαίνει μόνο που αυτός ο κάποιος δεν ήταν ο οποιοσδήποτε, αλλά η κόρη μου, το παιδί μου.

Ήθελα να ξαπλώσω δίπλα της και να πεθάνω την ίδια στιγμή. Προτιμούσα να θαφτώ και εγώ μαζί της παρά να την αποχωριστώ. Τον πρώτο καιρό σου φαίνεται βουνό. Βρίσκεσαι σε άρνηση και επίτηδες δεν αφήνεις το μυαλό σου να συνειδητοποιήσει τι έγινε. Λένε πως αν δεν τρελαθείς αυτές τις πρώτες μέρες, δεν θα τρελαθείς ποτέ.

Λένε ότι ο χρόνος γιατρεύει. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε που έχασα την Άννα μου και όσο αλλάζουν οι εποχές, τόσο πιο πολύ πονάω. Μερικές φορές νιώθω ότι τρελαίνομαι και αναρωτιέμαι αν όντως υπήρχε στη ζωή μου. Αυτό είναι καινούργιο, δεν το είχα στην αρχή.

Τότε, τον πρώτο καιρό, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν τα τελευταία λεπτά της ζωής της και τις τελευταίες, αγωνιώδεις στιγμές πριν την κηδεία. Δεν θα ξαναδώ το εικονίδιο με τη φωτογραφία της στο messenger. Δεν θα ξανακούσω την πόρτα να ανοίγει και να είναι εκείνη. Δεν θα την ξαναδώ μπαίνοντας στην κουζίνα να με ρωτάει πόση ώρα θέλει ένα αυγό για να γίνει σφιχτό, όταν βράζει. Το δωμάτιό της είναι άδειο και θα παραμείνει έτσι.

Αλλά, τώρα; Η γέννηση της, η παιδική της ηλικία υπήρξαν όντως; Η ίδια η Άννα υπήρξε ή ήταν μία οπτασία; Ποιά είναι η πραγματικότητα; Αυτή που ζω ή αυτή που ζούσα μέχρι τώρα; Τις μέρες που δεν είμαι καλά, η σκέψη αυτή και μόνο με ενοχλεί. Νιώθω σαν να την κοροϊδεύω. Πώς γίνεται να αμφιβάλλω αν η κόρη μου υπήρξε;

Η θλίψη αλλάζει μορφή με τον καιρό, αλλάζει σχήμα. Τον πρώτο χρόνο ήταν οδυνηρή. Ήταν λες και ένα χέρι είχε πιάσει την καρδιά μου και την έσφιγγε. Τώρα η θλίψη μοιάζει περισσότερο με ένα μανδύα που έχει καλύψει τους ώμους μου. Μερικές φορές καλύπτει όλο μου το σώμα και με πονάει, ενώ άλλες φορές είμαι σε θέση να αντέξω τον πόνο και να σηκωθώ.

Αλλά και η χαρά έχει πάρει διαφορετική μορφή. Το γεγονός ότι κάποιες στιγμές χαίρομαι χωρίς να έχω την Άννα δίπλα μου είναι τρομακτικό. Τι σημαίνει; Ότι συνεχίζω τη ζωή μου; Ότι θεραπεύομαι;

Μισώ λέξεις, όπως «προχωράω» και «θεραπεύομαι». Τα συναισθήματα αυτά μου φαίνονται τελείως λάθος. Εξακολουθώ να κουβαλώ μαζί μου την Άννα όπου κι αν πάω, όχι κυριολεκτικά, όπως η φάλαινα. Τη νιώθω κοντά μου, αλλά δεν μπορώ να την αγγίξω. Νιώθω απελπισμένη, θέλω μόνο να αγγίξω το χέρι της, τα μαλλιά της ή να ακούσω τη φωνή της, αλλά δεν μπορώ. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον χωρίς το παιδί μου. Θα επιβιώσω, αλλά δεν θα ζήσω ποτέ ξανά.

Τον τελευταίο καιρό έχω αρχίσει να κατανοώ τη μονιμότητα αυτής της απώλειας. Ξέρω ότι όλη μου η ζωή θα περάσει έτσι.

Κάθε χρόνο που περνάει, η απόσταση ανάμεσα σε εμένα και την Άννα θα μεγαλώνει. Η παιδική της ηλικία, η μυρωδιά της, η φωνή της, το πρόσωπο της, όλα αυτά θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν και κάτι άλλο θα πάρει τη θέση τους. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει.

Συχνά πιάνω τον εαυτό μου να πιστεύει πως το πνεύμα της κυκλοφορεί στο σπίτι. Είμαι βέβαιη ότι μπορεί να με δει και να με ακούσει, αλλά όσο σκληρά κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να τη δω. Της μιλάω, διαβάζω τα τετράδιά της, τη ρωτάω και φαντάζομαι ότι μου απαντάει με την ωραία της φωνούλα και με συμβουλεύει.

Την κουβαλάω παντού μαζί μου, γιατί δεν μπορώ να την ξεχάσω, ούτε και θέλω. Μερικές φορές νιώθω ότι χάνομαι στις σκέψεις μου και βυθίζομαι στο σκοτάδι, αλλά δεν με νοιάζει. Δεν είμαι έτοιμη να την αφήσω να φύγει.

Ξέρω ότι η εξομολόγηση μου αυτή θα αναστατώσει πολλούς ανθρώπους. που θέλουν να με δουν να προχωράω, αλλά δεν υπάρχει καμία θεραπεία όταν χάνεις το παιδί σου. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις πώς να ζεις σε μία νέα πραγματικότητα.

Η αγάπη εξακολουθεί να υπάρχει και είναι ατελείωτη, όπως και ο πόνος.

Μαρία-Ελένη


Μαμά της Άννας


Δεν αλλάζει ποτέ αυτό

- : -

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: “Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του”

Δώρα Τσαμπάζη για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη: «Τα παιδιά ήταν μικρά, θα ήταν τραυματικό να βρίσκονται στην κηδεία του» Σάββατο, 18.5.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ "Εγώ μετά την κηδεία του Αλέξανδρου, έφυγα στις Σέρρες για να πάω να βρω τα παιδιά μου. Δεν είχα περιθώριο να πενθήσω" δήλωσε η Δώρα Τσαμπάζη. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα

Κατερίνα Λέχου: “Ίσως για αυτό δεν έκανα παιδιά”

An error occurred. Sorry, the page you are looking for is currently unavailable. Please try again later. If you are the system administrator of this resource then you should check the error log for details. Faithfully yours, nginx.

5+1 πράγματα να δεις και να κάνεις στο Εδιμβούργο, την ωραιότερη πόλη της Σκωτίας

Τα μεσαιωνικά κτίρια γοτθικού χαρακτήρα στο Εδιμβούργο συνυπάρχουν αρμονικά και εκείνα του γεωργιανού ρυθμού και αποπνέουν μια αίσθηση μυστηρίου, μεταφέροντας τους επισκέπτες νοερά σε μια άλλη εποχή. Ο λόγος για την πρωτεύουσα της Σκωτίας από το 1437 και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της. Μια μαγευτική πόλη που αξίζει σίγουρα να επισκεφθείτε. Η πόλη αποτέλεσε μεγάλο

Στέφανος Κυριακίδης για Άντζελα Γκερέκου: Πιστεύω ότι έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός

«Μου άφηνε πιο πολύ τα ευαίσθητα μου κομμάτια να βγουν στο έργο γιατί αισθάνεσαι πως σε παρακολουθούν καμιά φορά οι πολιτικοί αλλά δεν μπορώ να την πω πως είναι πολιτικός» δήλωσε ο Στέφανος Κυριακίδης. Ο Στέφανος Κυριακίδης φιλοξενήθηκε στο Καλύτερα Αργά με την Αθηναϊδα Νέγκα στο Action 24. Με αφορμή τη θεατρική του σύμπραξη με

Γιώργος Λάνθιμος: Στο photocall των Καννών μαζί με το καστ του Kinds of Kindness

Η πρεμιέρα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Φεστιβάλ των Καννών

Ντέμι Μουρ: Βγήκε το teaser της νέας της ταινίας μαζί με τη Μάργκαρετ Κουάλεϊ

Το Substance σε σκηνοθεσία της Κοραλί Φαρζά θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών

Χρήστος Βασιλόπουλος: “Ένα παιδί είναι ευτυχισμένο με δύο χωρισμένους γονείς που είναι ισορροπημένοι”

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Δύο στις 10» και μίλησε για τη ζωή του μετά το χωρισμό του.

Μπέττυ Μαγγίρα: “Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου”

Μπέττυ Μαγγίρα: «Το ένιωσα κι εγώ με τον θάνατο της μητέρας μου» Σάββατο, 18.5.2024, 12:11 Zappit@ZAPPIT_ "Σε κάνει να πατήσεις πιο γερά στα πόδια σου. Σίγουρα παίζει ρόλο και η ηλικία και ότι ωριμάζεις μεγαλώνοντας, οπότε μπορείς να το διαχειριστείς διαφορετικά" δήλωσε η Μπέττυ Μαγγίρα. Με αφορμή την εξομολόγηση της Φωτεινής Δάρρα για την απώλεια

Προσδόκιμο ζωής Ελλάδα: Πόσο θα ζούμε το 2050, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα

Ποιες θα είναι οι κύριες αιτίες θανάτου και πόσα χρόνια θα ζούμε υγιείς. Τι αναφέρει το Lancet. Αίσθηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση χθες νέας παγκόσμιας έρευνας που υπολόγισε ότι το προσδόκιμο ζωής στον πλανήτη θα αυξηθεί κατά 5 χρόνια έως το 2050. Τι ισχύει όμως για την Ελλάδα; Πόσα χρόνια περισσότερα θα ζούμε έως τότε και

Τσαπαρέλη: Το περίεργο 1ο ραντεβού με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη: «Κοιμήθηκα στον καναπέ του»

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μίλησε στην Αθηναΐδα Νέγκα για την πρώτη γνωριμία της με τον σύζυγό της Αλέξανδρο Λογοθέτη με τον οποίο είναι παντρεμένοι εδώ και χρόνια

Στέφανος Κυριακίδης: «Πιστεύω ότι η Άντζελα Γκερέκου έχει μεγάλη ανάγκη τώρα να είναι ηθοποιός»

Την ανάγκη του ίδιου αλλά και της Άντζελας Γκερέκου με την οποία συνεργάστηκε πρόσφατα και στο θέατρο μίλησε ο Στέφανος Κυριακίδης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλύτερα αργά και στην Αθηναΐδα Νέγκα.  Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Άντζελα Γκερέκου, ο αγαπημένος ηθοποιός παραδέχτηκε: «Με την Άντζελα Γκερέκου είχαμε συνεργαστεί πιο μπροστά και στη «Γη

Τζένιφερ Λόπεζ – Μπεν Άφλεκ: Ένα ωραίο love story που οδεύει σε bad ending

«Εδώ μιλάμε για έναν έρωτα μεγάλο» λέγαμε και ξαναλέγαμε και το πιστεύαμε. Η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Μπεν Άφλεκ ερωτεύτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, χώρισαν, παντρεύτηκαν με άλλους, έκαναν παιδιά, ξαναέσμιξαν σχεδόν 30 χρόνια μετά και μας έκαναν να πιστεύουμε ξανά σε παραμύθια. Ίσως μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης της