Κορονοϊός: Τι απίστευτο συμβαίνει με την υγρασία μέσα από την μάσκα λόγω της αναπνοής!

Date:

Οι μάσκες προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας από τη διάδοση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

[ Κορονοϊός ] Τώρα ερευνητές από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) προσθέτουν ένα ακόμη πιθανό όφελος από την χρήση μάσκας προσώπου ενάντια στην COVID-19.

Κορονοϊός: Η υγρασία λόγω της αναπνοής προστατεύει από αναπνευστικές ασθένειες

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υγρασία που δημιουργείται στο εσωτερικό της μάσκας από την αναπνοή, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αναπνευστικών ασθενειών, όπως η COVID-19.

Η μελέτη διεξήχθη με επικεφαλής ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νοσημάτων των NIH (NIDDK). Έδειξε ότι οι μάσκες προσώπου αυξάνουν σημαντικά την υγρασία στον αέρα τον οποίο εισπνέει ο χρήστης της μάσκας.

Αυτό το αυξημένο επίπεδο υγρασίας στον εισπνεόμενο αέρα θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ερευνητές, να εξηγήσει το γιατί η χρήση μάσκας έχει συνδεθεί με μειωμένη σοβαρότητα της COVID-19. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει, επειδή η ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού είναι γνωστό ότι ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό  περιοδικό Biophysical Journal.

«Βρήκαμε ότι οι μάσκες προσώπου αυξάνουν έντονα την υγρασία στον εισπνεόμενο αέρα. Πιστεύουμε ότι η προκύπτουσα ενυδάτωση της αναπνευστικής οδού θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το τεκμηριωμένο εύρημα που συνδέει τη χαμηλότερη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 με τη χρήση μάσκας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Adriaan Bax. «Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας έχει αποδειχθεί ότι μετριάζουν τη σοβαρότητα της γρίπης. Μπορεί το ίδιο να ισχύει και για τη σοβαρότητα της COVID-19 μέσω ενός παρόμοιου μηχανισμού».

Κορονοϊός: Πώς η υγρασία στην μάσκα μπορεί να περιορίσει τον ιό

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση ενός ιού στους πνεύμονες, προάγοντας την κάθαρση των βλεννογόνων. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που αφαιρεί τη βλέννα -και δυνητικά επιβλαβή σωματίδια μέσα στη βλέννα- από τους πνεύμονες. Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν επίσης να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγοντας ειδικές πρωτεΐνες. Αυτές είναι οι ιντερφερόνες, που καταπολεμούν τους ιούς, μια διαδικασία γνωστή ως “απόκριση ιντερφερόνης”. Έχει αποδειχθεί ότι τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας επηρεάζουν τόσο την μηχανισμό των βλεννογόνων, όσο και την απόκριση ιντερφερόνης. Αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αναπνευστικές λοιμώξεις σε κρύο καιρό.

Η μελέτη εξέτασε τέσσερις συνηθισμένους τύπους μασκών:

  1. μάσκα N95
  2. χειρουργική μάσκα τριών στρωμάτων (μίας χρήσης)
  3. μάσκα βαμβακερού πολυεστέρα δύο στρωμάτων και
  4. βαμβακερή μάσκα πυκνής πλέξης

Οι ερευνητές μέτρησαν το επίπεδο υγρασίας κάνοντας έναν εθελοντή να εισπνεύσει μέσα σε ένα σφραγισμένο χαλύβδινο κουτί. Όταν το άτομο δεν φορούσε μάσκα, οι υδρατμοί της εκπνοής του γέμιζαν το κουτί, οδηγώντας σε ταχεία αύξηση της υγρασίας.

Όταν το άτομο φορούσε μάσκα, η συσσώρευση υγρασίας μέσα στο κουτί μειώθηκε σημαντικά, λόγω του ότι οι περισσότεροι υδρατμοί παραμένουν στην μάσκα, συμπυκνώνονται και εισπνέονται εκ νέου. Για να μην υπάρχει διαρροή, οι μάσκες προσαρμόστηκαν σφιχτά στο πρόσωπο του εθελοντή με αφρώδες ελαστικό υψηλής πυκνότητας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες αέρα, που κυμαίνονται περίπου από 8 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι τέσσερις μάσκες αύξησαν το επίπεδο υγρασίας του εισπνεόμενου αέρα, αλλά σε διαφορετικούς βαθμούς. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, τα υγραντικά αποτελέσματα όλων των μασκών αυξήθηκαν σημαντικά. Σε όλες τις θερμοκρασίες, η παχιά βαμβακερή μάσκα οδήγησε στο πιο αυξημένο επίπεδο υγρασίας.

“Το αυξημένο επίπεδο υγρασίας είναι κάτι που αισθάνονται οι χρήστες μασκών χωρίς να μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η υγρασία μπορεί να είναι πραγματικά καλή για αυτούς”, δήλωσε ο δρ. Bax.

Πηγές: https://www.nih.gov, https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Αυτές οι τρεις παρενέργειες μετά το εμβόλιο σημαίνουν ότι λειτουργεί

Κορονοϊός: Όσοι είναι υπερμεταδοτικοί έχουν αυτά τα τρία πράγματα

Κορονοϊός: Οι εισπνοές με αυτό μειώνουν 90% τον κίνδυνο για σοβαρή COVID-19

Κορονοϊός: Τι ξέρουμε για τα εμβόλια και το σύνδρομο Guillain-Barré

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ασημίνα Χατζηανδρέου: «Δεν μπορεί να μιλάει για χυδαιότητα ο Άρης Σοϊλέδης ενώ με έβριζε και με έκραζε»

Η Ασημίνα Χατζηανδρέου φιλοξενήθηκε στην εκπομπή "Γεια σου" με τη Μαρία Μπακοδήμου και απάντησε για την κόντρα της με τον Άρη

Κώστας Τσουρός για Αλευρά: “Πρόβλημά του αν θεωρεί ισάξιο ότι δεν του αρέσουν οι μπάμιες με την παρουσίαση της Eurovision”

Κυριακή, 19.5.2024, 15:43 Zappit@ZAPPIT_ "Νομίζω ότι όλος ο κόσμος ήταν σύμφωνος πως ήταν χάλια στην παρουσίαση" σημείωσε ο Κώστας Τσουρός. Έντονο αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η συνέντευξη που έδωσε ο Θανάσης Αλευράς στη Real L!fe με φόντο τον σχολιασμό της φετινής Eurovision. Ο Κώστας Τσουρός τόνισε ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη και δεν υπήρξε ούτε ένα

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Στενοχωρήθηκα για τη «Μουρμούρα», ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος στην Μπέττυ Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ενώ αρχικά όλα έδειχναν ότι θα πάρει το πράσινο φως και για τη νέα σεζόν. «Ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις και θα σταματήσει η Μουρμούρα. Ομολογώ ότι στενοχωρήθηκα γιατί είναι 11 χρόνια από τη ζωή

Ναταλία Γερμανού: «Ο Φωκάς Ευαγγελινός στενοχωρήθηκε με τη θέση, η Σάττι είχε ισχυρή άποψη, δεν παρουσιάστηκε η πρότασή του»

Η Ναταλία Γερμανού αποκάλυψε στο Καλύτερα Δε Γίνεται την επικοινωνία που είχε με τον Φωκά Ευαγγελινό μετά τη Eurovision, σημειώνοντας πως ο επιτυχημένος χορογράφος είναι στενοχωρημένος για τα σχόλια που ακούστηκαν για τη συμμετοχή της Ελλάδας με τη Μαρίνα Σάττι. Παράλληλα, η παρουσιάστρια πρόσθεσε ότι ο Φωκάς Ευαγγελινός δεν είχε ουσιαστικά μεγάλη ανάμειξη στο τελικό αποτέλεσμα και

Το χρονικό ενός (ακόμα) χωρισμού – Ο Άφλεκ δεν φοράει πια βέρα & η JLo αντιδρά ψυχρά όταν τον βλέπει

Οι φήμες που θέλουν τη Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ να ακολουθούν για ακόμα μία φορά χωριστούς δρόμους, φουντώνουν ακόμα περισσότερο!

Mente Fuerte: Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση – Στο πλευρό του η Μαρία Σολωμού

Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες ο Mente Fuerte. Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του;  Ανησυχία προκάλεσε στο διαδικτυακό του κοινό ο Mente Fuerte την Παρασκευή 17 Μαΐου. Mente Fuerte: «Η Δέσποινα Βανδή μου φαινόταν πολύ ξινή, αλλά τα έχουμε βρει» Ο γνωστός τράπερ με ανάρτηση στο instagram ενημέρωσε πως βρίσκεται σε κρεβάτι στο νοσοκομείο.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: “Στενοχωρήθηκα για τη “Μουρμούρα”, ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις”

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Στενοχωρήθηκα για τη «Μουρμούρα», ξαφνικά πάρθηκαν άλλες αποφάσεις» Κυριακή, 19.5.2024, 13:44 Zappit@ZAPPIT_ "Τώρα το τελευταίο γύρισμα πιστεύω πως θα είναι οδυνηρό για όλους μας" δήλωσε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος στην Μπέττυ Μαγγίρα στον ΑΝΤ1. Ο γνωστός ηθοποιός μίλησε για το τέλος της σειράς «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα», ενώ αρχικά

Απασφάλισε η Άννα Χατζησοφιά για τη Βίκυ Καγιά: «Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;»

Απασφάλισε η Άννα Χατζησοφιά για τη Βίκυ Καγιά: «Πόσα θέλετε για να μας τρελάνετε;» Κυριακή, 19.5.2024, 12:17 Zappit@ZAPPIT_ Πυρά της Άννας Χατζησοφιά κατά της Βίκυς Καγιά. Αιχμηρή ήταν η Άννα Χατζησοφιά για την υποψηφιότητα της Βίκυς Καγιάς στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας για τη συμμετοχή της στην ταινία Πολύδροσο.  Το πρώην μοντέλο και παρουσιάστρια, που

Καυτή εμφάνιση της Σιένα Μίλερ στο Φεστιβάλ των Καννών: Χωρίς σουτιέν στο πλευρό του Κέβιν Κόστνερ

Ο Κέβιν Κόστνερ και η Σιένα Μίλερ ήταν ευδιάθετοι καθώς παρευρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας τους, Horizon: An American Saga στο Φεστιβάλ των Καννών, σήμερα Κυριακή (19.05.2024). Η Σιένα Μίλερ έδειχνε απίστευτα σέξι στο photocall του Φεστιβάλ των Καννών, καθώς δε φορούσε σουτιέν κάτω από ένα μπεζ μπουκλέ σακάκι το οποίο συνδύασε με μαύρο φαρδύ

Δημήτρης Σταρόβας: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Στο νοσοκομείο συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

Mente Fuerte: Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

Κυριακή, 19.5.2024, 14:05 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Στο νοσοκομείο νοσηλεύτηκε τις τελευταίες ημέρες ο Mente Fuerte, ο οποίος είχε δημοσιεύσει μία ανάρτηση στα social media με ορό στο χέρι, δίχως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι αφορά. Σύμφωνα με την εκπομπή Γεια σου και τη Νάνσυ Παραδεισανού, η οποία επικοινώνησε με την ομάδα του Mente