Αλγόριθμος ανιχνεύει τον κορωνοϊό στον βήχα των ασθενών

Date:

Ο κορωνοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε ασθενείς με ή χωρίς συμπτώματα. Στόχος η δημιουργία εφαρμογής (app) για κινητά τηλέφωνα. Μεγάλη η ακρίβεια του αλγορίθμου, σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές σε περισσότερα από 200.000 δείγματα βήχα.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να ανιχνεύεται με μεγάλη ακρίβεια από τον ήχο που κάνουμε όταν βήχουμε, αναφέρουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο, ο οποίος αναλύει τον βήχα και εντοπίζει με ακρίβεια πάνω από 98% τα άτομα που είναι θετικά στον κορωνοϊό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως ανιχνεύει και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς. Και αυτό, διότι ο βήχας τους έχει αδιόρατες αλλαγές σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, τις οποίες αντιλαμβάνεται ο αλγόριθμος.

Ο αλγόριθμος μπορεί να αποτελέσει ένα εύχρηστο διαγνωστικό εργαλείο για να ελέγχονται όσοι δεν υποψιάζονται ότι είναι μολυσμένοι από τον ιό, εκτιμούν οι ερευνητές.

Ο αλγόριθμος αναπτύχθηκε με βάση τις ηχογραφήσεις του βήχα τους που παρείχαν διαδικτυακά δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Οι επιστήμονες του ΜΙΤ τις ανέλυσαν και ανέπτυξαν το μοντέλο τους. Ύστερα, το δοκίμασαν σε ακόμα περισσότερα δείγματα, για να δουν πόσο ακριβές ήταν.

Οι εθελοντές εκτός από το δείγμα του βήχα τους, παρείχαν και πληροφορίες για το αν τους έχει μολύνει ο νέος κορωνοϊός και αν έχουν συμπτώματα. Παρείχαν επίσης ηχογραφήσεις της ομιλίας τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο αλγόριθμος ανίχνευε:

  • Με ακρίβεια 98,5% τον βήχα που προερχόταν από άτομα θετικά στον κορωνοϊό
  • Με ακρίβεια 100% τον βήχα που προερχόταν από ασυμπτωματικά άτομα

Ηχογραφήσεις από 70.000 άτομα

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Brian Subirana, διευθυντής του Auto-ID Lab του ΜΙΤ, η όλη έρευνα ουσιαστικά είχε αρχίσει πολύ πριν την πανδημία. Οι αλγόριθμοι ήδη δοκιμάζονταν για τη διάγνωση ασθενειών όπως η πνευμονία, μέσω ηχογραφήσεων του βήχα και της ομιλίας.

Δοκιμάζονταν ακόμα και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αφού εκτός από προβλήματα μνήμης, προκαλεί και νευρομυϊκή εκφύλιση. Η εξασθένηση των φωνητικών χορδών οφείλεται σε αυτή την εκφύλιση.

Τον Απρίλιο, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τεχνολογία που ήδη είχαν αναπτύξει για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού. Έτσι δημιούργησαν μία ιστοσελίδα, στην οποία ζητούσαν από εθελοντές να ηχογραφήσουν τον βήχα τους. Οι εθελοντές έπρεπε επίσης να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για τον κορωνοϊό.

Στην ιστοσελίδα καταχωρήθηκαν περισσότερες από 70.000 ηχογραφήσεις ηθελημένου βήχα. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν 2.500 ηχογραφήσεις από άτομα που είχε μολύνει ο κορωνοϊός. Αρκετοί από αυτούς τους ασθενείς ήταν ασυμπτωματικοί. Κάθε συμμετέχοντας παρείχε περισσότερες από μία ηχογραφήσεις του βήχα του, με αποτέλεσμα η έρευνα να διεξάγεται σε συνολικά 200.000 δείγματα βήχα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν όλ’ αυτά τα δείγματα, αναζητώντας τυχόν διαφορές μεταξύ τους. Εντόπισαν διάφορα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε παραμέτρους όπως:

  • Η δύναμη των φωνητικών χορδών
  • Η αναπνευστική απόδοση
  • Η μυϊκή εκφύλιση

Ο νέος κορωνοϊός είναι γνωστό ότι, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, προκαλεί και παροδική νευρομυϊκή διαταραχή.

Δεν αντικαθιστά τα ειδικά τεστ

Ο Dr Subirana εκτιμά ότι το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι ο αλγόριθμος κατόρθωσε να αναγνωρίσει με ακρίβεια όλες τις ηχογραφήσεις από τους ασυμπτωματικούς εθελοντές. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο βήχας των ανθρώπων αλλάζει αδιόρατα όταν τους μολύνει ο κορωνοϊός. Το ανθρώπινο αυτί, όμως, δεν μπορεί να αντιληφθεί την αλλαγή», είπε.

Όπως εξήγησε, η έρευνα συνεχίζεται, με συγκέντρωση και ανάλυση ακόμα περισσότερων δειγμάτων. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής (app) για κινητό, που θα αποτελέσει ένα εύχρηστο και δωρεάν προ-διαγνωστικό βοήθημα.

«Θα μπορούν να χρησιμοποιούν το app οι μαθητές πριν μπουν στην τάξη τους και οι εργαζόμενοι πριν μπουν στη δουλειά τους», είπε. «Έτσι, θα σπεύδουν να ελεγχθούν όσοι έχουν θετικά ευρήματα».

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε ίσως να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Σε καμία περίπτωση, όμως, ο αλγόριθμος δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά τεστ, τόνισε. «Η κύρια λειτουργία του είναι να διαχωρίζει τον υγιή βήχα από τον παθολογικό», ξεκαθάρισε.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση IEEE Open Journal of Engineering in Medicine and Biology.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Γιάννης Ζουγανέλης για Δημήτρη Σταρόβα: Ελπίζω τάχιστα να ξαναείναι κοντά μας

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε για τον φίλο του, Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από λίγες ημέρες. Ο ηθοποιός και μουσικός δήλωσε ότι πάει καλύτερα η κατάσταση της υγείας του και πως ελπίζει ο Δημήτρης Σταρόβας να επιστρέψει γρήγορα στην καθημερινότητά του, μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής «Super

Συγκινεί ο Άγγελος Παπαδημητρίου για τον Κωνσταντίνο Τζούμα: “Τον πλήγωσε πολύ αυτό”

"Είχε πέσει και έσπασε το σαγόνι του, έφυγαν όλα τα δόντια. Το "πες, πες" και οι βρισιές, είδατε καμιά φορά;" τόνισε ο Άγγελος Παπαδημητρίου.

Πωλίνα: “Θεωρήθηκε το πιο άσχετο τεύχος Playboy και φυσικά δεν πήρα μία”

Παρασκευή, 17.5.2024, 19:52 Zappit@ZAPPIT_ "Η συμφωνία ήταν να πάμε Σεϋχέλλες, να κάνω φωτογράφιση και να έχω την απόλυτη επιλογή των φωτογραφιών" αποκαλύπτει η Πωλίνα. Η Πωλίνα έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου. Μέσα σε όλα, δε, η αγαπημένη τραγουδίστρια μίλησε για την διαχείριση

Ανδρέας Μπάρκουλης και Καίτη Γκρέυ όταν ήταν ζευγάρι – Νέοι και ερωτευμένοι στα 60s

Με ευγενική φυσιογνωμία και φυσική γοητεία, ο Ανδρέας Μπάρκουλης ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Κι αν για χάρη του δημιουργήθηκε το ιστορικό σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», το σίγουρο είναι πως ήταν προικισμένος με αστείρευτο ταλέντο και ικανότητα να ξεχωρίζει σε δραματικές αλλά και κωμικές ταινίες. Στην προσωπική του ζωή

Πρέπει να τρώτε πριν και μετά τη γυμναστική;

Η διατροφή που κάνετε πριν και μετά μία προπόνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα προσωπικό ρεκόρ και έναν τραυματισμό. Η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση, την ανάρρωση των μυών και τη γενική υγεία. Είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή πριν και

Υπέρταση: Λίγοι γνωρίζουν ότι προκαλείται και από το Σύνδρομο Conn

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα αιτία που προκαλεί υπέρταση, τον πρωτοπαθή αλδοστερονισμό ή αλλιώς Σύνδρομο Conn. Η αδυναμία ελέγχου της υψηλής αρτηριακής πίεσης, γνωστής ως υπέρταση, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο και στεφανιαία νόσο. Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά πολύ συχνή αιτία, είναι ο πρωτοπαθής αλδοστερονισμός, που αφορά στο 5-14%

O Γιώργος Κρικοριάν για την επεισοδιακή γνωριμία με την σύντροφο του: “Kαίγομαι, αν είναι πες το μου να φύγω”

Παρασκευή, 17.5.2024, 22:31 Zappit@ZAPPIT_ "Πήγα και έκατσα ακριβώς απέναντι της, μήπως και ανταλλάξουμε κάποιο βλέμμα. Δεν ανταλλάξαμε" θυμάται ο Γιώργος Κρικοριάν. O Γιώργος Κρικοριάν παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη» το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μεγάλο Κανάλι. Ανάμεσα σε άλλα, δε, ο νεαρός συνεργάτης της Δανάης Μπάρκα στην πρωινή ζώνη του σταθμού μίλησε για την γνωριμία

Ελένη Τσολάκη: “Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ”

Ελένη Τσολάκη: «Πολλές φορές αισθάνομαι αυτόν τον κόμπο στο στομάχι, ζορίζομαι πάρα πολύ» Παρασκευή, 17.5.2024, 21:35 Zappit@ZAPPIT_ "Είναι πάρα πολλά τα δύσκολα θέματα, κάθε μέρα η επικαιρότητα έχει και ένα δύσκολο θέμα" εξηγεί η Ελένη Τσολάκη. Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε η Ελένη Τσολάκη στο περιοδικό Hello! και την δημοσιογράφο Μαρία Κολλιάτσα αυτή την

Ιλένια Ουίλιαμς: «Περσινά ξινά σταφύλια» η διαμάχη Συνατσάκη – Κουτσελίνη

«Έχω κάνει delete εκείνη την περίοδο της ζωής μου, αλήθεια σου το λέω και δεν το θυμόμουν. Όταν μετά άρχισαν ξαφνικά να χτυπάνε τα τηλέφωνα μου, σκεφτόμουν: Αλήθεια, τώρα, με παίρνουν εμένα τηλέφωνο για να κάνω δηλώσεις και να μιλήσω για κάτι που είναι 10 χρόνια πίσω;». Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο σχολίασε η Ιλένια

Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γεώργιος Μπαμπινιώτης: Αν είσαι αποκομμένος από Αρχαία και Καθαρεύουσα είσαι γλωσσικά ανάπηρος diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:46 Μια εξαιρετική συνέντευξη «Η γλώσσα θέλει το χρόνο της, θέλει αύξηση ωρών διδασκαλίας. Εάν δεν έχεις χρόνο δεν μπορείς να καλλιεργήσεις, να εμβαθύνεις, να εμπλουτίσεις τη γλώσσα. Λέμε ότι πρέπει να είναι καταρτισμένος ο

Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια

Ενδιαφεροντα ΜΑΝΑ ΣΕΒΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Η Σέβη, μάνα 5 παιδιών, κοιμίζει τα παιδιά και ανεβαίνει στο απορριμματοφόρο, με παγωνιές, με χιόνι, εδώ και 12 χρόνια diaforetiko newsroom 18.05.2024 | 07:43 Λένε πως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων σε μία κοινωνία αποτελεί δείγμα του πολιτισμικού της επιπέδου. Αναμφισβήτητα οι πρωταγωνιστές της αποκομιδής των σκουπιδιών είναι αφανείς ήρωες κάθε