Νόσος Pompe: Ερευνητικό φάρμακο βελτιώνει την αναπνοή των ασθενών

Date:

Το φάρμακο λέγεται avalglucosidase alfa και είναι μία νέας γενιάς θεραπεία ενζυμικής αποκατάστασης. Η νόσος Pompe είναι σπάνια, κληρονομική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ή υπολειτουργία ενός βασικού ενζύμου.

Μία νέα θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης μπορεί να βελτιώνει σημαντικά τη δύναμη των αναπνευστικών μυών και την κινητικότητα παιδιών και ενηλίκων με όψιμης έναρξης νόσο Pompe, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η θεραπεία, που είναι ακόμα ερευνητική (πειραματική), λέγεται  avalglucosidase alfa. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της αξιολογήθηκαν σε μελέτη με 100 ασθενείς, ηλικίας 3 ετών και άνω. Συνολικά συμμετείχαν 56 ερευνητικά κέντρα, από 20 χώρες του κόσμου.

Η νόσος Pompe προκαλείται από μεταλλάξεις ενός γονιδίου που λέγεται GAA. Οι μεταλλάξεις αυτές έχουν ως συνέπεια να μειώνεται η παραγωγή της άλφα-γλυκοσιδάσης (GAA). Η GAA είναι ένα ένζυμο υπεύθυνο για την διάσπαση ενός μορίου (πολυσακχαρίτης) που λέγεται γλυκογόνο.

Χωρίς το ένζυμο GAA, το γλυκογόνο συσσωρεύεται σε τοξικά επίπεδα μέσα στα κύτταρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσει ορισμένα όργανα και συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και κινητικών μυών. Δίχως θεραπεία, η νόσος προκαλεί προοδευτική, μη αναστρέψιμη βλάβη των μυών.

Η νόσος Pompe αντιμετωπίζεται με θεραπείες ενζυμικής υποκατάστασης. Οι θεραπείες αυτές τροφοδοτούν τους ασθενείς με το ένζυμο που τους λείπει. Το avalglucosidase alfa είναι νέας γενιάς θεραπεία ενζυμικής υποκατάστασης.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου. Αρχικά επρόκειτο να ανακοινωθούν στο Διεθνές Συνέδριο Νευρομυϊκών Ασθενειών (ICNMD), στην Βαλένθια της Ισπανίας. Ωστόσο το συνέδριο αναβλήθηκε για το 2021, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jordi Diaz-Manera, οι ασθενείς της νέας μελέτης χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Ανά δύο εβδομάδες, γινόταν σε κάθε ομάδα έγχυση είτε με την καθιερωμένη θεραπεία είτε με την avalglucosidase alfa.

Έπειτα από 49 εβδομάδες θεραπείας, το ερευνητικό φάρμακο άρχισε να χορηγείται και στους ασθενείς που λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία. Αυτή η δεύτερη φάση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει συνολικά 240 εβδομάδες (σχεδόν 4,5 χρόνια).

Οι στόχοι

Κύριος στόχος της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί η δράση της avalglucosidase alfa στους αναπνευστικούς μυς των ασθενών. Αυτό αξιολογήθηκε με βάση την ποσοστιαία μεταβολή σε έναν δείκτη που λέγεται βιαίως εκπνεόμενη ζωτική χωρητικότητα (FVC).

Η FVC ουσιαστικά μετρά τον όγκο του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο, μετά από μια βαθιά εισπνοή. Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή σε όρθια θέση.

Για να θεωρηθεί επιτυχημένο το ερευνητικό φάρμακο έπρεπε να είναι καλύτερο ή τουλάχιστον εφάμιλλο με την καθιερωμένη φαρμακευτική αγωγή.

Δευτερεύοντες στόχοι της μελέτης ήταν να αξιολογηθούν οι επιδράσεις της avalglucosidase alfa:

  • Στην κινητικότητα. Αξιολογήθηκε με βάση ένα τεστ βαδίσεως διαρκείας 6 λεπτών (6MWT). Μετρά την απόσταση που διανύει ο ασθενής κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
  • Στην μυϊκή δύναμη (των αναπνευστικών μυών και των μυών των ποδιών)
  • Στην μυϊκή λειτουργικότητα
  • Στην σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής

Η μελέτη αξιολόγησε επίσης την ασφάλεια του ερευνητικού φαρμάκου.

Τα αποτελέσματα

Συνολικά 95 ασθενείς ολοκληρώθηκαν τις πρώτες 49 εβδομάδες της μελέτης και μπήκαν στο επόμενο σκέλος της. Τα αποτελέσματα του πρώτου σκέλους έδειξαν ότι το  avalglucosidase alfa πέτυχε τον κύριο στόχο της αναπνευστικής βελτίωσης.

Ειδικότερα, στους ασθενείς που λάμβαναν το ερευνητικό φάρμακο, η βιαίως εκπνεόμενη ζωτική χωρητικότητα (FVC) ήταν βελτιωμένη κατά 2,43 μονάδες περισσότερες απ’ ό,τι με την καθιερωμένη θεραπεία.

Παρατηρήθηκε επίσης σημαντικό όφελος στην κινητικότητα των ασθενών. Όσοι έλαβαν το ερευνητικό φάρμακο διέσχιζαν σε 6 λεπτά 30 μέτρα περισσότερα απ’ ό,τι όσοι λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία. Όσον αφορά το προφίλ ασφαλείας της avalglucosidase alfa, ήταν εφάμιλλο με εκείνο της καθιερωμένης θεραπείας.

«Η νόσος Pompe μπορεί να είναι εξουθενωτική, καθώς προκαλεί προοδευτική μυϊκή αδυναμία», είπε ο Dr Diaz-Manera, ο οποίος είναι καθηγητής Νευρομυϊκών Διαταραχών, Μεταγραφικής Ιατρικής & Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ. «Τα ευρήματα από τη μελέτη Φάσης 3 είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Προστίθενται στο αυξανόμενο σύνολο κλινικών δεδομένων που καταδεικνύουν τη δυνατότητα της avalglucosidase alfa να αποτελέσει νέα θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση των κλασικών συμπτωμάτων της νόσου Pompe».

Τα νέα ευρήματα θα αποτελέσουν την βάση για την αίτηση έγκρισης, που προγραμματίζει να καταθέσει αργότερα εφέτος στις ρυθμιστικές Αρχές η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, Sanofi Genzyme.

Τι είναι η νόσος Pompe

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM), η νόσος Pompe είναι μία σπάνια κληρονομική ασθένεια. Υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από αυτήν 10.000 άνθρωποι, που έχουν γεννηθεί με ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία του ενζύμου GAA.

Η ασθένεια συνήθως ταξινομείται σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως με την ηλικία εκδήλωσης και τη σοβαρότητά της. Οι κατηγορίες αυτές είναι:

  • Η κλασική βρεφική νόσος Pompe (IOPD). Οι ασθενείς εκδηλώνουν συμπτώματα μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής. Χωρίς θεραπεία οδηγεί στον θάνατο από καρδιακή ανεπάρκεια, μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής.
  • Η μη-κλασική βρεφική νόσος Pompe. Εκδηλώνεται μέσα στους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Χαρακτηρίζεται από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και έχει φτωχό προσδόκιμο επιβίωσης.
  • Η νόσος Pompe όψιμης έναρξης (LOPD). Κατ’ αυτήν, οι ασθενείς εκδηλώνουν τη νόσο οποιαδήποτε στιγμή στην παιδική, εφηβική ή ενήλικη ζωή. Είναι πιο ήπια από τις βρεφικές μορφές. Είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει καρδιολογικές επιπλοκές.

Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου Pompe είναι μειωμένη αναπνευστική λειτουργία και αδυναμία των σκελετικών μυών. Είναι επίσης σύνηθες να επηρεάζεται η καρδιακή λειτουργία.

Η αδυναμία των κινητικών μυών συχνά οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα. Οι ασθενείς συχνά χρειάζονται αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις τους. Ενδέχεται επίσης να χρειασθούν μηχανική  υποστήριξη της αναπνοής. Η αναπνευστική ανεπάρκεια αποτελεί την πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχει αλλάξει, πριν γίνω περισσότερο γνωστή θα λάμβανα d…k pics και υβριστικά μηνύματα”

Παρασκευή, 20.9.2024, 00:00 Zappit@ZAPPIT_ "Μετά από αυτή τη σχετική αναγνωρισιμότητα και αφού κατέστη σαφές ότι εγώ απαντάω στα υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια και το κάνω δημόσια, κι ας κρύβω τα στοιχεία του παραβιαστή, μειώθηκαν πάρα πολύ τα d..k pics και τα σχόλια που λαμβάνω είναι πιο ευγενικά" δήλωσε η Αναστασία Γιάμαλη. Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λόγος που δεν δέχτηκε να παίξει σε ταινία με τη Βουγιουκλάκη – Τελικά επιλέχθηκε ο Αλεξανδράκης

Ο Μάκης Δελαπόρτας κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για την κόντρα που είχαν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει

Άννα Κουρή: Με τον σύζυγό μου είμαστε 30 χρόνια μαζί! Τέλειο για μας, βαρετό για τον κόσμο

Για την προσωπική της ζωή και πώς έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνν

Χρήστος Μάστορας: Η ανάρτηση για την Σοφία Πετρούνια-Ευχές & αδημοσίευτα βίντεο με τη βαφτιστήρα του

Μία πάρα πολύ τρυφερή ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας για τη βαφτιστήρα του, Σοφία Πετρούνια. Ο frontman των Μελισσών, έχει βαφτίσει την κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση και θέλησε να της ευχηθεί και δημόσια για τα γενέθλιά της - αν και καθυστερημένα. Ο Χρήστος Μάστορας πόσταρε

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια – Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια - Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία Ο ηθοποιός και συχνός συνεργάτης του Κουέντιν Ταραντίνο είχε πρόσφατα συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία Ο Μάικλ Μάντσεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του, ΝτεΆννα Μάντσεν, μετά από 28 χρόνια γάμου. Ο πρωταγωνιστής του

Μελ Γκίμπσον: Ψάχνει τοποθεσίες στην Ευρώπη για να γυρίσει το σίκουελ του Passion of the Christ

Ο Μελ Γκίμπσον βρίσκεται στην Ευρώπη και αναζητά τοποθεσίες για τη συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ταινίας του 2004, «Passion of the Christ», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σίκουελ θα γίνει πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Γκίμπσον φέρεται να περιηγήθηκε στη Μάλτα με μια ομάδα παραγωγής και στη συνέχεια έφτασε στη νότια

Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΕΥΖΩΝΑΣ Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα στο «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου από την Προεδρική Φρουρά Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 00:19 Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η χώρα από το «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου

Survivor: «Άρχισαν τα όργανα» στους πράσινους – «Στήνει αυτί και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου»

«Άναψαν τα αίματα» στην ομάδα των πράσινων στο Survivor με τον Απόστολο Μιχαήλ να ξεσπά κατά της Αγγελικής λέγοντας ότι «κρυφακούει για να έχει το προβάδισμα». «Μετά από περίπου μία εβδομάδα μπορώ να διακρίνω με ποια άτομα είμαι εντελώς άσπρο μαύρο κι ένα από αυτά είναι η Αγγελική. Δεν ταιριάζουμε καθόλου γιατί συνεχώς πετά κακίες

Δανάη Παππά: Εντυπωσιακή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ντόρο για τον χωρισμό

Στην avant premiere της σειράς Άγιος Έρωτας βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, το βράδυ της Πέμπτης 19/9 και το gossip-tv δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέα βραδινή έξοδος – Ποζάρει ερωτευμένη στην αγκαλιά του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μία νέα βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Κατερίνα Καινούργιου, το βράδυ της Πέμπτης 19/9, ενώ νωρίτερα είχε πάει και στο Ζάππειο.