Κορωνοϊός: Πότε είναι υποχρεωτικές οι μάσκες – Πώς να τις χρησιμοποιούμε – Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Date:

Η προστατευτική μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο. ΔΕΝ υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, την απόσταση, την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου. ΜΗΝ βήχετε και ΜΗΝ φταρνίζεστε φορώντας τη μάσκα.

Λεπτομερείς οδηγίες για να χρησιμοποιούμε σωστά τις προστατευτικές μάσκες στα νοσοκομεία και στην κοινότητα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Οι οδηγίες βασίζονται στις τελικές κατευθύνσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που μελετά τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι κάθε είδους μη ιατρικές μάσκες δεν προορίζονται για χρήση σε δομές υγείας. Ούτε πρέπει να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες Υγείας.

Μη ιατρικές μάσκες είναι:

  • Οι μάσκες κοινότητας
  • Τα καλύμματα προσώπου
  • Οι υφασμάτινες μάσκες
  • Οι χειροποίητες μάσκες

Αυτές χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό, με στόχο την κάλυψη του προσώπου του ατόμου, που τη φορά. Διατίθενται έτοιμες στο εμπόριο, αλλά μπορούν να κατασκευαστούν και στο σπίτι από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί).

Δείτε οδηγίες για το πως μπορείτε να κατασκευάσετε στο σπίτι μια μάσκα:

Δεν είναι υποκατάστατο των κανόνων προστασίας

Το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει ότι οι μη ιατρικές μάσκες αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστούν τους βασικούς κανόνες προστασίας:

  • Φυσική απόσταση (πρέπει να μένουμε σε απόσταση 1,5 έως 2 μέτρων από άλλα άτομα, αναλόγως με τον χώρο όπου βρισκόμαστε)
  • Υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό σαπούνισμα των χεριών, χρήση απολυμαντικού όταν είναι απαραίτητο)
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου (δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια)
  • Αναπνευστική υγιεινή (π.χ. κάλυψη προσώπου κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα με χαρτομάντιλο ή μέσα στον αγκώνα)

Πότε είναι υποχρεωτικές

Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στην κοινότητα καθίσταται υποχρεωτική όταν:

  • Δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας (μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξί, ανελκυστήρες)
  • Επισκεπτόμαστε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα
  • Η χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εργαζόμενους καθίσταται υποχρεωτική όταν:
  • Εργάζονται σε χώρους εστίασης και σε χώρους, που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα. Τέτοιοι χώροι είναι εστιατόρια, καφέ, super market, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, οπωροπωλεία κ.λπ.
  • Εργάζονται σε χώρους εργασίας, στους οποίους δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας. Τέτοιοι χώροι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί κ.λπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι εργάζονται σε νοσοκομεία, ιατρεία, κέντρα υγείας, διαγνωστικά κέντρα κάνουν χρήση ιατρικής μάσκας.

Οι κανόνες της σωστής χρήσης

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι ο τρόπος χρήσης της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της. Με άλλα λόγια, όσοι χρησιμοποιούν τις μάσκες με λάθος τρόπο, ΔΕΝ προστατεύονται επαρκώς. Φροντίστε, λοιπόν, να ακολουθείτε τους εξής κανόνες:

  • Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας. Να κάνετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το ίδιο και πριν την αφαίρεσή της.
  • Η μάσκα αφαιρείται πάντα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται όταν υγρανθεί.
  • Απορρίψτε την μάσκα με ασφαλή τρόπο, κρατώντας την πάντα από τα λάστιχα.
  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) να την πλένετε το συντομότερο δυνατόν μετά την αφαίρεσή της στο πλυντήριο. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου. Όταν στεγνώσει, να την σιδερώνετε.

Μέτρα τήρησης των αποστάσεων σε κλειστούς χώρους

Δείτε στον σχετικό πίνακα της Υγειονομικής Επιτροπής, αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα ασφαλούς απόστασης που απαιτείται να τηρούνται σε κλειστούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα ανελκυστήρες, ΜΜΜ κ.α.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

"Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα

Το Netflix ετοιμάζει σόου όπου κωμικοί θα… κράζουν live τον Τομ Μπρέιντι

Το «Κράξιμο στον Τομ Μπρέιντι» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα

Συγκινεί η Ρίτσα Μπιζόγλη για την απώλεια του πατέρα της

Η κοινή φωτογραφία και το λιτό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου.

Ο Τάσος Ιορδανίδης δίνει το απόλυτο spoiler για τον ρόλο του στη “Γη της Ελιάς”

Θα δούμε τον ηθοποιό στην 4η σεζόν της σειράς; Ο Τάσος Ιορδανίδης αποκαλύπτει τα πάντα στο περιοδικό MyTV και τη δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα.

Μουρατίδης για Παπακαλιάτη: Είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά

Η δεύτερη πολυαναμενόμενη σεζόν του Maestro έρχεται στις 16 Μαΐου στο MEGA και ο Φάνης Μουρατίδης μιλά στην εφημερίδα Secret και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που τον έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μέσα από την πλατφόρμα του Netflix. «Ήξερα από την αρχή

Δείτε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί της θρυλικής σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

Η πιο μεγαλοπρεπής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», είναι ένα ογκώδες και oλoκληρωμέvo έργο, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα από τov κορυφαίο δημιουργό Φράvκo Τζεφιρέλι. Ο Ιταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με  πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην

Κατερίνα Γερονικολού: Πολύ συχνά έχω πει «το έκανα, το έζησα, ήταν η τελευταία φορά»

“Καμιά φορά μπορεί να μπλέξεις και να μην το καταλάβεις” ομολογεί η Κατερίνα Γερονικολού. Τόσο για τις τοξικές συνεργασίες στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και για τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου μίλησε η Κατερίνα Γερονικολού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. Αποφεύγεις συνεργασίες που έχουν… τοξικά στοιχεία; Καμιά φορά μπορεί

Αποστολάκης: Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό

Την Αθηναϊδα Νέγκα συνάντησε ο Κώστας Αποστολάκης στο πλατό της εκπομπής του Action 24, Καλύτερα Αργά. Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής αναφέρθηκε, μάλιστα, στο εξώκοσμο που νιώθει ο ίδιος σε σημεία της τεχνολογίας, όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και την πλέον χαρακτηριστική του φωνή. «Η φωνή σου είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις; Γιατί

Ελιόπιτες με πολτό μαύρης ελιάς

ΥΛΙΚΑ 3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο½ κουταλάκι αλάτι2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ Blossom1/3 φλ. ελαιόλαδο½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι1/3 φλ. νερό χλιαρό Για τη γέμιση 1 βαζάκι (300γρ.) πολτός μαύρης ελιάς Blossom Για την επικάλυψη 1/3 φλ. σουσάμι1 κουταλιά μαυροσούσαμο ή μαυρόκοκκο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι

Οφτόν της τερατσιάς

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA • 1 αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι ή σπάλα (περίπου 2 1/2 κιλά)• Αλάτι• Κλαδιά τερατσιάς (χαρουπιάς) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τα κλαδιά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί (προτιμούμε να έχει καπάκι). Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, το αλατίζουμε και το βάζουμε πάνω στα κλαδιά. Καλύπτουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο