Κορονοϊός: Ανακάλυψαν έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες – Μελλοντικός κίνδυνος νέων πανδημιών από τις αγορές ζώων στην Ασία

Date:

Ερευνητές στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian ανακάλυψαν έξι νέους κορονοϊούς σε νυχτερίδες στην Μιανμάρ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται τέτοιοι ιοί οπουδήποτε στον κόσμο. Μελλοντικές μελέτες θα αξιολογήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης αυτών των κορονοϊών μεταξύ ζώων για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο κορονοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν σχετίζεται στενά με αυτούς του έξι νέους κορονοϊούς.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: ΕΤΣΙ εξελίσσονται τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Κορονοϊός Συμπτώματα: Διαφορές ανάμεσα σε COVID-19, εποχική γρίπη και κοινό κρυολόγημα

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλομορφίας των κορονοϊών στις νυχτερίδες και θα προσθέσουν σημαντικές πληροφορίες στην παγκόσμια προσπάθεια για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την ανταπόκριση σε μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Κορονοϊός: Η μελέτη της άγριας φύσης κλειδί για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών

“Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Marc Valitutto, πρώην κτηνίατρος αγρίων ζώων στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Υγείας του Smithsonian και επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης. “Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με την άγρια ​​φύση με αυξανόμενη συχνότητα, έτσι όσα περισσότερα μαθαίνουμε γι’ αυτούς τους ιούς στα ζώα (τι τους επιτρέπει να μεταλλάσσονται και πώς εξαπλώνονται σε άλλα είδη) τόσο καλύτερα μπορούμε να μειώσουμε το πανδημικό τους δυναμικό”.

Οι ερευνητές εντόπισαν αυτούς τους νέους ιούς στο πλαίσιο βιο-παρακολούθησης ζώων και ανθρώπων για να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες μετάδοσης ασθενειών για το πρότζεκτ PREDICT. Το PREDICT, μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον Οργανισμό Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), υποστηρίζει την παγκόσμια ανακάλυψη και επιτήρηση παθογόνων που έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν από ζώα σε ανθρώπους. Η ομάδα PREDICT στη Μιανμάρ αποτελείται από επιστήμονες από το Smithsonian, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ντέιβις, από το Υπουργείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Άρδευσης της Μιανμάρ, από το Υπουργείο Υγείας και Αθλητισμού της Μιανμάρ και από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Μιανμάρ.

Η ομάδα εστίασε την έρευνά της σε τοποθεσίες στη Μιανμάρ όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν σε στενή επαφή με την τοπική άγρια ​​φύση, λόγω αλλαγών στη χρήση γης και την ανάπτυξη. Από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα σιέλου και κοπράνων από νυχτερίδες σε αυτές τις περιοχές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι χιλιάδες κορονοϊοί (πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί) υπάρχουν σε νυχτερίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν τα δείγματα με γνωστούς κορονοϊούς και εντόπισαν για πρώτη φορά έξι νέους κορονοϊούς.

Η ομάδα εντόπισε επίσης έναν κορονοϊό που είχε βρεθεί αλλού στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά ποτέ πριν στην Μιανμάρ.

Οι κορονοϊοί έχουν προκαλέσει επανειλημμένως επιδημίες στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των SARS CoV-1, MERS και πιο πρόσφατα την πανδημία COVID-19. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι έξι νέοι κορονοϊοί δεν σχετίζονται στενά με τους SARS CoV-1, MERS ή SARS-CoV-2. Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση της δυνατότητάς τους για μεταπήδηση σε άλλα είδη για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία.

Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της επιτήρησης για ζωονοσολογικές ασθένειες, όπως αυτές εμφανίζονται στην άγρια ​​φύση. Τα αποτελέσματα θα καθοδηγήσουν τη μελλοντική παρακολούθηση των πληθυσμών νυχτερίδων για την καλύτερη ανίχνευση πιθανών ιογενών απειλών για τη ανθρώπινη δημόσια υγεία.

“Πολλοί κορονοϊοί μπορεί να μην αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τους ανθρώπους, αλλά όταν εντοπίζουμε αυτές τις ασθένειες νωρίς σε ζώα, δηλαδή στην πηγή, έχουμε μια πολύτιμη ευκαιρία να διερευνήσουμε την πιθανή μελλοντική απειλή”, δήλωσε η Suzan Murray, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Υγείας του Smithsonian και συν-συγγραφέας της μελέτης. “Η επαγρύπνηση, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι τα καλύτερα εργαλεία για να αποτρέψουμε τις πανδημίες πριν εμφανιστούν“.

-: https://phys.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Μετά το εξιτήριο από ΜΕΘ οι ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα 3 εμβόλια – Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μελ Μπρουκς – Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards

Μελ Μπρουκς - Κουίντα Μπράνσον: Θα τιμηθούν στην τελετή απονομής των Peabody Awards O κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα λάβει το φετινό Βραβείο Πίμποντι Επιτεύγματος Σταδιοδρομίας Ο Μελ Μπρουκς και η Κουίντα Μπράνσον θα είναι δύο από τα τιμώμενα πρόσωπα, στα  Peabody Awards. O ηθοποιός κωμικός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης θα τιμηθεί με το φετινό Βραβείο Πίμποντι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Στην Πάρο με τους γιους της – Οι φωτογραφίες που ανέβασε

Η Ντορέττα Παπαδημητρίου περνάει τις διακοπές του Πάσχα μαζί με τους δύο γιους της, Φίλιππο και Διονύση Πηλαδάκη. Η ηθοποιός και τα παιδιά της ταξίδεψαν στην Πάρο, όπως έκανε γνωστό μέσα από φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Instagram. Μητέρα και γιοι, ποζάρουν μαζί από την Πάρο κοιτάζοντας χαμογελαστοί τον φακό, ενώ σε άλλο στιγμιότυπο, φαίνεται να είναι

Λίλα Τριάντη: Αποκαλύπτει για πρώτη φορά τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή

"Είμαι εργασιομανής. Έχω να πάω για καφέ πάρα πολλά χρόνια. Δεν κυκλοφορώ πολύ λόγω της αναγνωρισιμότητας, προτιμώ να μένω σπίτι", δηλώνει η Λίλα Τριάντη.

Μιχάλης Αεράκης: “Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος”

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος» Παρασκευή, 3.5.2024, 15:00 Zappit@ZAPPIT_ "Δουλεύω ακατάπαυστα από 12 ετών παιδί, πουλώντας λαχεία, δουλεύοντας σε οικοδομές" ομολογεί ο Μιχάλης Αεράκης. Για την απόφαση να δοκιμάσει τις δυνάμεις του… στην Ευρωβουλή μίλησε ο Μιχάλης Αεράκης στο ένθετο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Μέσα σε όλα

Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση»

Ενδιαφεροντα ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ ΜΑΥΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Γιατί ο ουρανός είναι «μαύρος» τη Μεγάλη Παρασκευή – Θοδωρής Κολυδάς: «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση» «Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη "http://www.diaforetiko.gr/"Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση Ιλιάδα Νομικού 03.05.2024 | 17:04 Στον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής που είναι μουντός και

Στις εξέδρες του Βίλα Παρκ ο Μάρκος Σεφερλής – Είδε από κοντά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού, έβγαλε selfie με Ποντένσε

Στην εξέδρα με τους φίλους του Ολυμπιακού στο Βίλα Παρκ, όπου οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία τους, φτάνοντας ένα βήμα μακριά από τον τελικό του Europa Conference League, βρέθηκε ο Μάρκος Σεφερλής. Ο διάσημος Έλληνας κωμικός συνοδευόταν από τον γιό του, ενώ μετά το τέλος του αγώνα και εν μέσω

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος»

Ο Μιχάλης Αεράκης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για τις δυσκολίες που έχει βιώσει.

Eurovision 2024: Η πρώτη πρόβα της Γαλλίας «κόβει την ανάσα»- Σε ποια θέση είναι στα στοιχήματα;

Eurovision 2024: Ο Slimane που εκπροσωπεί φέτος τη Γαλλία με το αισθαντικό “Mon Amour” ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε, να κάνει την πρώτη του τεχνική πρόβα.

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν μου είναι απαραίτητο να τρώω κρέας»

«”Γιατί δεν τρως κρέας;” Με ρωτούν… “Γιατί δεν είναι απαραίτητο”, απαντώ», αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου αναφορικά με τον vegan τρόπο ζωής της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής (03.05.2024), η Εριέττα Κούρκουλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει του Πάσχα. Η εγγονή του Νίκου Κούρκουλου έχει επιλέξει να μην τρώει κρέας και έκανε μία ανάρτηση στο

Η Βαλέρια Κουρούπη ανέβασε τη δική της εκδοχή του «Ζάρι» σατιρίζοντας την Μαρίνα Σάττι

Το λογοπαίγνιο «Δικαίωμα στη Σάττι-ρα», έγραψε σε μία αυτοσχέδια πινακίδα η Βαλέρια Κουρούπη θέλοντας στην δική της εκδοχή του «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο συμμετέχει στην Eurovision. Με μια δόση χιούμορ, πάντως, η Βαλέρια Κουρούπη σατιρίζει το «Ζάρι» σε ένα απολαυστικό video σε Tik Tok και Instagram. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιχειρήσει να κάνουν

Μαρία Καρλάκη: Το πρώτο Πάσχα του γιου της στη Μύκονο και η λαμπάδες που προκάλεσαν ερωτηματικά

Η Μαρία Καρλάκη έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί πριν από λίγο καιρό και το μεγαλώνει μόνη της, καθώς η ίδια έχει πει πως δεν έχει σχέσεις με τον πρώην.

Τερέζα: «Είχα σχέση με τον Άλκη Κούρκουλο, ήταν η μεγάλη μου αγάπη»

Η Τερέζα παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα On Time Σαββατοκύριακο και αναφέρθηκε και στον Άλκη Κούρκουλο.