Κορονοϊός: ΕΤΣΙ εξελίσσονται τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Date:

Είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 14 ημέρες από την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2, για να εκδηλώσει ο ασθενής τα πρώτα συμπτώματα της νόσου COVID-19.

Αυτή είναι η νόσος που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και το πρώτο σύμπτωμα είναι συνήθως πυρετός. Έπειτα ακολουθούν τα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ξηρός βήχας και δύσπνοια, που συχνά εξελίσσονται σε πνευμονία.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μεταδίδεται από τα κουνούπια; Τι απαντάει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Κορονοϊός: Τι σημαίνει αν νιώσετε προβλήματα στην πέψη – Μην το αγνοείτε

Κορωνοϊός: Γιατί οι έλληνες επιστήμονες επιμένουν στη “φυσική απόσταση” και όχι τα μαζικά τεστ

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλείται αναπνευστική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Επιπλέον, εάν έχετε χάσει την αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης σας, θα μπορούσατε να είστε ένας “κρυφός φορέας” του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα μέρα-με-τη-μέρα

Αρχικά, ίσως να νομίζετε ότι είναι ένα κοινό κρυολόγημα. Και θα μπορούσε να είναι. Αλλά η COVID-19 συνήθως εξελίσσεται κλιμακωτά. Δείτε τι πρέπει να ξέρετε.

Σύμφωνα με την κοινή ερευνητική αποστολή της Κίνας και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη νόσο COVID-19, μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, το 80% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν ήπιας έως μέτριας μορφής, το 14% ήταν σοβαρά περιστατικά και το 6% των ασθενών έφτασαν σε κρίσιμη κατάσταση για τη ζωή τους. Για να είμαστε σαφείς, μια ήπια περίπτωση της COVID-19 δεν είναι σαν ένα ήπιο κρυολόγημα. Τα συμπτώματα θα είναι αρκετά πιο σοβαρά. Οτιδήποτε λιγότερο από το να φτάσει να χρειάζεται οξυγόνο, θέτει τον ασθενή στην κατηγορία των ήπιων συμπτωμάτων. Οι σοβαρές περιπτώσεις χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και σε κρίσιμη κατάσταση θεωρούνται οι ασθενείς που φτάνουν σε αναπνευστική ή/και πολυοργανική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα, οι θεραπείες και τα χρονοδιαγράμματα της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία των ασθενών. Έτσι, ας αναλύσουμε πώς μοιάζει η νόσος COVID-19 μέρα-με-τη-μέρα για κάθε επίπεδο σοβαρότητας.

Χρειάζονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 για να αναπτυχθεί το πρώτο σύμπτωμα. Τότε είναι που ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί σαν να έχει κοινό κρυολόγημα, ή εποχική γρίπη. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό νωρίς.

Η κοινή αποστολή Κίνας-ΠΟΥ διαπίστωσε ότι περίπου το 88% των ασθενών είχαν πυρετό. Μια άλλη μελέτη από την Κίνα έδειξε ότι αν και μόνο το 44% των ασθενών είχαν πυρετό όταν εισήχθησαν σε νοσοκομείο, το 89% τελικά ανέπτυξε πυρετό. Αλλά υπήρξαν μερικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε γαστρεντερικά συμπτώματα. Η διάρροια, η ναυτία, ο εμετός ή/και η κοιλιακή δυσφορία μπορεί να εμφανιστούν μερικές ημέρες πριν από τα συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ο κανόνας, επειδή η COVID-19 είναι μια αναπνευστική ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι, για τους περισσότερους ασθενείς, ο κορονοϊός θα ξεκινήσει και θα τελειώσει με τους πνεύμονες.

Στις πρώτες ημέρες της μόλυνσης, ο κορονοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του πνεύμονα.

Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να ξεκινήσει με βλάβη στις τριχωτές προεξοχές που κινούνται προς τα πίσω για να διατηρήσουν τους αεραγωγούς καθαρούς από βλέννα και σκουπίδια. Όταν τα κύτταρα μολυνθούν, πεθαίνουν και αποσυντίθενται, αυξάνοντας τα σκουπίδια και εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να κρατήσει τους πνεύμονες και την τραχεία καθαρούς. Η φλεγμονή προκαλεί βλάβη και η βλάβη προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και ο φαύλος αυτός κύκλος μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να μην απομείνει κανένας υγιής ιστός στον πνεύμονα. Και αυτή η φλεγμονή μπορεί να εξηγήσει γιατί ο ξηρός βήχας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και για την αναπνοή και την παραγωγή φλέγματος. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν αυτή την περίοδο είναι κόπωση, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις ή στους μυς, ρίγη και ρινική καταρροή.

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν πρόβλημα με την αναπνοή και συνήθως περνούν περίπου 7 ημέρες για να πάει κάποιος στο νοσοκομείο.

Οι ήπιες περιπτώσεις με νόσο COVID-19 συνήθως θα έχουν υποχωρήσει μέχρι τότε. Αλλά οι ασθενείς στην μέτρια και την κρίσιμη κατηγορία θα έχουν αναπτύξει πνευμονία, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από μη απειλητική για τη ζωή έως σοβαρή. Ο χρόνος αποκατάστασης γι’ αυτούς τους ασθενείς μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ημέρες έως κι εβδομάδες. Για μερικές σοβαρές και κρίσιμες περιπτώσεις, ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Το ARDS είναι μια ασθένεια που συμβαίνει όταν συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες. Η φλεγμονή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει με μια πλημμύρα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που προορίζονται να στοχεύσουν την μόλυνση. Συνήθως απομονώνονται στις μολυσμένες περιοχές, αλλά μερικές φορές ο οργανισμός δεν αντιδράει σωστά και τότε είναι που τα κύτταρα του ανοσοποιητικού αρχίζουν να σκοτώνουν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων των υγειών κυττάρων. Το ARDS είναι συχνά θανατηφόρο. Σε κρίσιμες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, που απαιτεί μηχανική υποστήριξη ζωής, και αυτό είναι πολύ πιθανό όταν οι ασθενείς μπαίνουν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η θεραπεία του ARDS περιλαμβάνει συμπληρωματικό οξυγόνο και μηχανικό αερισμό. Ο στόχος είναι να εισέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος, δεδομένου ότι οι πνεύμονες δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Όταν αυτή η θεραπεία δεν λειτουργεί, οι πνεύμονες έχουν ουσιαστικά πλημμυρίσει με υγρό και δεν περνούν καθόλου οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή είναι η αιτία των περισσότερων θανάτων από την COVID-19. Και ακόμη και όταν ένας ασθενής επιβιώσει από αυτή τη φάση, θα μπορούσε να μείνει με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Από την επιδημία του SARS μάθαμε ότι ένας κορονοϊός μπορεί να δημιουργήσει τρύπες σε ορισμένους πνεύμονες ασθενών, δίνοντάς τους μια κυψελωτή όψη, και αυτές οι βλάβες έχουν παρατηρηθεί και τώρα σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί με τον νέο κορονοϊό.

Οι πρώτες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εν τέλει πεθαίνουν από την COVID-19, θα το κάνουν εντός 14-19 ημερών.

Και, κατά μέσο όρο, οι ασθενείς που αναρρώνουν παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δυόμισι εβδομάδες. Αλλά με τις πιο κρίσιμες περιπτώσεις, η ανάρρωση θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Μόλις ο ασθενής εισέλθει στην περίοδο αποκατάστασης, είναι πιθανό να εξακολουθεί να είναι μεταδοτικός. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να συνεργαστούν με τους γιατρούς τους και τους υπαλλήλους δημόσιας υγείας για να καθορίσουν πότε δεν θα αποτελούν πλέον κίνδυνο για την κοινότητα.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να αποφύγετε την έκθεση σε αυτόν. Η COVID-19 εξαπλώνεται εύκολα από άτομο σε άτομο κυρίως μέσω του βήχα και του φτερνίσματος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα χέρια σας και να αποφύγετε την στενή επαφή με ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να καθαρίζετε και να απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Η COVID-19 θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες και οι ασθενείς αναρρώνουν, οπότε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, μένουμε καθαροί και δεν πανικοβαλλόμαστε.

-: https://www.businessinsider.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι ρόλο παίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση της κάθε περιοχής – Τι δείχνουν οι έρευνες!

Κορονοϊός: Βήμα – βήμα πως γίνεται η λήψη δείγματος για τέστ κορωνοϊού στο σπίτι [pics]

Κορονοϊός: Παγκόσμιο μυστήριο η μείωση εμφραγμάτων εν μέσω πανδημίας – Τι λένε κορυφαίοι έλληνες καρδιολόγοι

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Εδειξε στο Instagram και την πίσω όψη του nude φορέματος του Met Gala

Έμιλι Ραταϊκόφσκι: Εδειξε στο Instagram και την πίσω όψη του nude φορέματος του Met Gala GALA Έμιλι Ραταϊκόφσκι Met Gala 2024 Met Gala Δείτε την ανάρτηση που έκανε το μοντέλο 07.05.2024, 19:00 Αφού τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα στo Met Gala, η Έμιλι Ραταϊκόφσκι φρόντισε να το κάνει και στα social media. Το θέμα

Eurovision 2024: Το Λουξεμβούργο επιστρέφει στον διαγωνισμό μετά από 31 χρόνια

Το Λουξεμβούργο έχει να διαγωνιστεί στη Eurovision από το 1993, όμως σήμερα επιστρέφει στον πρώτο ημιτελικό, διεκδικώντας μια θέση στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Αυτό σημαίνει πως η 24χρονη Tali, που εκπροσωπεί το Λουξεμβούργο, δεν έχει δει ποτέ ζωντανή εμφάνιση της χώρας της στη Eurovision. Θα το ζήσει φέτος, αλλά... ζωντανά από τη σκηνή. Το

Παγιδευμένοι: Ένα μακάβριο εύρημα σκορπίζει σε όλους τον τρόμο

Παγιδευμένοι: Ένα μακάβριο εύρημα σκορπίζει σε όλους τον τρόμο Παγιδευμένοι, Δευτέρα και Τρίτη στις 22:30 στον ΑΝΤ1. Παγιδευμένοι, Τρίτη 7/5 (22:30, ΑΝΤ1) – Μετά την απουσία του Σταύρου στην κηδεία του Γιώργου, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας υποψιάζονται ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει και προσπαθούν να τον εντοπίσουν. Ταυτόχρονα, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας συνειδητοποιούν ότι το

Αλέξανδρος Τσουβέλας: “Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά”

Αλέξανδρος Τσουβέλας: «Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά» "Είμαι γιος ιερέα αλλά δεν έχω εξομολογηθεί ακόμα στον πατέρα μου. Εάν νιώσω ποτέ την ανάγκη, ίσως το κάνω κάποια στιγμή". Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Τον γνωστό stand-up comedian συνάντησε η δημοσιογράφος Μένια Κούκου και μίλησαν για

Θεοφάνους για Eurovision: Αποκαλύπτει άγνωστο παρασκήνιο από το διαγωνισμό του 2002: «Φοβήθηκαν…»

Με αφορμή τον πρώτο ημιτελικό της φετινής Eurovision που διεξάγεται απόψε ο Γιώργος Θεοφάνους, καλεσμένος στην εκπομπή Στούντιο 4 το απόγευμα της Τρίτης (7-05) αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία. Πιο συγκεκριμένα γύρισε το χρόνο πίσω, στο 2002 αποκαλύπτοντας ένα άγνωστο παρασκήνιο από τη συμμετοχή των ΟΝΕ. Ελένη Φουρέιρα: Έβαλε «φωτιά» στo Μάλμε - Η πρόβα

«Πάλι ταξίδι αυτή η Τούνη; Πού βρίσκει τα λεφτά;» – Η απάντηση στους followers της

Η Ιωάννα Τούνη , ο Δημήτρης Αλεξάνδρου και ο μικρός Πάρης πέρασαν το Πάσχα σε ένα εξωτικό προορισμό κι αυτός είναι οι... Σεϋχέλλες!

Ιωάννα Μαλέσκου: «Με έχουν πει άνεργη, ότι αυτή δεν έχει δουλειά και ανεβάζει βίντεο από το γυμναστήριο»

Την Ιωάννα Μαλέσκου υποδέχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (7/5) η Κατερίνα Ζαρίφη στο πλατό του ΟΡΕΝ. Η γνωστή παρουσιάστρια μίλησε για την τηλεοπτική της επιστροφή μέσα από το «TV Queen», περιγράφοντας τα επικριτικά σχόλια που άκουγε το διάστημα της αποχή της. «Με έχουν πει άνεργη και ότι αυτή δεν έχει δουλειά και ανεβάζει βίντεο από το γυμναστήριο.

Αλέξανδρος Τσουβέλας: «Μου εύχονται συχνά να πεθάνω στο διαδίκτυο, ξεκατινιάζομαι κανονικά»

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα έκανε ο Αλέξανδρος Τσουβέλας. Τον γνωστό stand-up comedian συνάντησε η δημοσιογράφος Μένια Κούκου και μίλησαν για την προσωπική του ζωή, το πατρικό ένστικτο αλλά και τα σχόλια που δέχεται στα social media. «Δεν χτυπάει εύκολα το βιολογικό μου ρολόι ενός άντρα. Δεν είναι κάτι που υπάρχει αυτή τη στιγμή

Ψυχοκόρες: Η Φρόσω αλλάζει τη στάση της απέναντι στον Νάτση

Ψυχοκόρες, Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21:00 στον ΑΝΤ1.

Eurovision 2024: Απόψε ο Α’ Ημιτελικός – Τα μεγάλα φαβορί, η Κύπρος και τα στοιχήματα

Ο πλήρης οδηγός για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε απόψε στον Α' Ημιτελικό της Eurovision. Σε ποια θέση φιγουράρει η Κύπρος;

Ο Ελληνοβρετανός ηθοποιός Νίκολας Γκάλιτζιν που «καίει» καρδιές και χορεύει Θεοδωρίδου

Σάλο προκαλεί τελευταία ο Νίκολας Γκάλιτζιν, ο οποίος έχει λάβει τεράστια προσοχή λόγω των πρωταγωνιστικών του ρόλων σε επιτυχείς σειρές και ταινίες. Ο Ελληνοβρετανός ηθοποιός λατρεύει και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Το φαινόμενο που λέγεται Νίκολας Γκάλατζιν πρόκειται για ένα ανερχόμενο αστέρι του Χόλιγουντ που λαμβάνει όλο και περισσότερες προτάσεις να συμμετάσχει σε μεγάλες παραγωγές.

Χρήστος Μενιδιάτης: Κάποιες φορές δεν μπορείς να αποφύγεις τη βία

Ο Χρήστος Μενιδιάτης μίλησε για την ανατροφή των παιδιών του, ενώ αναφέρθηκε στο θέμα της βίας και πώς τους έχει μάθει να την αντιμετωπίζουν. Ο γνωστός τραγουδιστής μίλησε στην εκπομπή «Happy Day», όπου βρέθηκε καλεσμένος με τον Γιώργο Τσαλίκη. Αναφερόμενος στα δημοσιεύματα και τα αρνητικά σχόλια που γράφει ο καθένας στο διαδίκτυο για τους καλλιτέχνες