Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη: Τι ισχύει για τη μετάδοση από την έγκυο στο μωρό

Date:

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί από την έγκυο στο έμβρυο, ευτυχώς όμως, τα μωρά που έχουν κολλήσει, δεν παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα.

Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες είναι έγκυοι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως και φυσικά ανησυχούν για τον κορωνοϊό κι αν είναι πιθανό να τον μεταδώσουν στο έμβρυο που κυοφορούν.

Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει επαρκή δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά τελευταία στοιχεία από την Κίνα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA (Journal of the American Medical Association) δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί στο έμβρυο, όταν η έγκυος είναι θετική.

Ευτυχώς, τα στοιχεία από την Κίνα δείχνουν επίσης ότι ο κορωνοϊός που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, σπανίως δημιουργεί σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές στα παιδιά και ειδικά στα νεογέννητα.

Γιατί εκτιμάται ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από την έγκυο στο έμβρυο

Μέχρι στιγμής οι ερευνητές δεν έχουν εντοπίσει τον κορωνοϊό στο αίμα του ομφάλιου λώρου, σε κολπικά επιχρίσματα (vaginal swabs) και στο αμνιακό υγρό.

Αν και η επιστημονική κοινότητα, με τα λιγοστά στοιχεία που υπάρχουν, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το έμβρυο δεν μπορεί να μολυνθεί από τη μητέρα που είναι θετική στο κορωνοϊό, δύο έρευνες που δημοσιεύονται τώρα στην JAMA δείχνουν, δυστυχώς, ότι η μετάδοση του ιού μέσα στη μήτρα είναι πιθανή.

Οι Κινέζοι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα στοιχεία, επικεντρώνονται στα αντισώματα που είχαν τα νεογέννητα στον κορωνοϊό.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος αντισώματος, που ονομάζεται IgM και είναι το πρώτο είδος που δημιουργείται μετά από μόλυνση. Ορισμένα είδη αντισωμάτων, που ονομάζονται IgG, είναι γνωστό ότι περνούν από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, προστατεύοντας τα μωρά από τα βακτηρίδια και τους ιούς με τα οποία μπορεί να έρθουν σε επαφή μετά τη γέννηση.

Τα επτά βρέφη, στα οποία έγιναν εξετάσεις στην Κίνα, διαπιστώθηκε ότι είχαν αντισώματα IgG στον νέο κορωνοϊό, λογικά από τις μητέρες τους. Ωστόσο, τα αντισώματα IgM είναι συνήθως πολύ μεγάλα για να διαπεράσουν τον πλακούντα. Παρ ‘όλα αυτά, οι ερευνητές βρήκαν αντισώματα IgM στον νέο κορωναϊό σε τρία από τα επτά μωρά.

Η παρουσία των συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα των μωρών υποδεικνύει ότι τα βρέφη ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό μέσα στη μήτρα και να είχαν αναπτύξει δικά τους αντισώματα. Ορισμένες φορές πάντως, τα τεστ για αντισώματα IgM μπορεί να δώσουν και λανθασμένα αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, πριν πούμε με σιγουριά ότι ο νέο κορωνοϊός μεταδίδεται από τη μητέρα στο έμβρυο μέσα στη μήτρα.

Τα μωρά συνήθως δεν αρρωσταίνουν σοβαρά και όλα νικούν τον κορωνοϊό

Από τα 731 παιδιά στην Κίνα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, μόνο 21 αρρώστησαν σοβαρά, όπως ανακοινώθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά μπορεί να κολλήσουν κορωνοϊό, αλλά να μην έχουν κανένα σύμπτωμα.

Νέα έρευνα που έγινε στη Γουχάν της Κίνας, έδειξε ότι από τα 33 μωρά που γέννησαν γυναίκες θετικές στον κορωνοϊό, τρία βρέθηκαν θετικά τις πρώτες μέρες της ζωής τους και παρουσίασαν συμπτώματα πνευμονίας. Δύο από τα μωρά έγιναν γρήγορα εντελώς καλά και την έκτη μέρα μετά τη γέννησή τους ήταν αρνητικά στον ιό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Το τρίτο μωράκι, που γεννήθηκε δύο μήνες πρόωρα, έμεινε 11 μέρες στην εντατική, αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα που παρουσιάζουν συχνά τα πρόωρα μωρά και οι γιατροί είπαν ότι μπορεί να μην ευθυνόταν ο κορωνοϊός για αυτά τα προβλήματα. Και το πρόωρο μωρό ήταν αρνητικό στον κορωνοϊό την έβδομη μέρα μετά τη γέννησή του και ανάρρωσε πλήρως. Τα τρία μωρά γεννήθηκαν με καισαρική και αμέσως μετά νοσηλεύθηκαν χωριστά από τις μητέρες τους. Δεν έχει διαπιστωθεί πως κόλλησαν τον κορωνοϊό.

Πρέπει να μένουν μαζί η θετική στον κορωνοϊό λεχώνα και το νεογέννητο;

Οι απόψεις διίστανται. Οι Κινέζοι απομόνωναν τις θετικές μητέρες από τα μωρά τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ συστήνουν να μην θηλάζουν οι θετικές στον κορωνοϊό λεχώνες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστά επίσης να χωρίζονται η θετική μητέρα με το νεογέννητο. Στο νοσοκομείο της Λοζάνης στην Ελβετία, όμως, οι ειδικοί στις επιδημίες και τους κινδύνους στην εγκυμοσύνη, ακολουθούν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κι όταν η μητέρα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, δεν την χωρίζουν από το νεογέννητο, ενώ την ενθαρρύνουν να θηλάσει το μωράκι, αφού έχει πλύνει σωστά τα χέρια και το στήθος της και φορά μάσκα και γάντια κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Όταν η μητέρα που είναι θετική στον κορωνοϊό είναι πιο βαριά άρρωστη, συστήνουν να χρησιμοποιείται αντλία θηλασμου, ώστε να μην χάσει το μωράκι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ότι το μωρό παίρνει τα αντισώματα για τις λοιμώξεις που είχε η μητέρα. Μέχρι στιγμής σε καμία θηλάζουσα που ήταν θετική, δεν βρέθηκε στο μητρικό γάλα ο ιός.

Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, ιατρός αναπαραγωγής, Ιάκωβος Σούσης, εξηγεί ότι “είναι δυστυχώς ακόμα πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Προς το παρόν πάντως όλα δείχνουν πως ακόμα κι αν μεταδοθεί ο κορωνοϊός από την έγκυο στο έμβρυο, το μωρό δεν αρρωσταίνει σοβαρά και μία εβδομάδα μετά τη γέννησή του έχει νικήσει τον ιό. Δεν έχουμε ακόμα στοιχεία σχετικά με εγκύους που κόλλησαν κορωνοϊό το πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οπότε και γίνεται η οργανογένεση και δημιουργείται το νευρικό σύστημα του εμβρύου”.

*Ο κ. Ιάκωβος Σούσης είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα των ερευνών για τον νέο κορωνοϊό εδώ:
https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2020/03/16/peds.2020-0702.full.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32112082
https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2763787?guestAccessKey=18924f51-c323-491e-8dbc-1a2187691e79&utm_source=silverchair&utm_medium=email&utm_campaign=article_alert-jamapediatrics&utm_content=olf&utm_term=032620
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763854
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763853
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2763851
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/inpatient-obstetric-healthcare-guidance.html

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πόσο κοστίζει το απίστευτο σκάφος του Δημήτρη Μελισσανίδη;

Το πολυτελές σκάφος μήκους 73,5 μέτρων με την ονομασία Lady Vera του προέδρου της ΑΕΚ…

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – Είναι σταθερά, με πολύ χαμηλά την μπάλα, είπε

Οι γιατροί είναι πολύ αισιόδοξοι, ανέφερε ο παρουσιαστής για τον φίλο του

Λιάγκας για Νάνσυ Αντωνίου: Έχουν πρόβλημα στον εγκέφαλο και να το κοιτάξουν…

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Γιώργο Λιάγκα και τη ραδιοφωνική παραγωγό και σύντροφο του Γρηγόρη Αρναούτογλου, Νάνσυ Αντωνίου, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Πιο συγκεκριμένα, ο παρουσιαστής του «Πρωινού» μίλησε από την εκπομπή του για τη σχέση του μουσικού με τη σύντροφό

Βασίλης Ζούλιας: Έχουν αναλάβει πλέον οι δικηγόροι, έχω εμπιστοσύνη στη θεία δίκη

«Η εταιρία παραγωγής μου έστειλε εξώδικο ότι δεν έχουν ευθύνη για τη φωτιά, τους έστειλα κι εγώ εξώδικο», λέει ο Βασίλης Ζούλιας. Ο Βασίλης Ζούλιας άνοιξε το ατελιέ του και υποδέχθηκε τη Σταματίνα Τσιμτσιλή με την κάμερα του Happy Day. Ο γνωστός σχεδιαστής ξενάγησε στην παρουσιάστρια στους χώρους που κάηκαν πρόσφατα από φωτιά, αποκάλυψε πως

Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου: Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου

Για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε μετά την περιπέτεια που είχε με τον κορονοϊό μίλησε η Καίτη Φίνου. «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν τα νύχια και τα μαλλιά μου» είπε σε συνέντευξή της. Σε μία εξομολόγηση καρδιάς η Καίτη Φίνου σημείωσε στην εκπομπή του Alpha «Super Κατερίνα» την Παρασκευή 17/5 εξηγώντας τις συνέπειες της long

Το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια ως το 2050 – Θα ζούμε περισσότερα χρόνια με κακή υγεία

Το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί από 73,6 έτη το 2022 σε 78,1 έτη το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες μέχρι το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η αύξηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στις χώρες, όπου

Ματίνα Παγώνη για Δημήτρη Σταρόβα: «Θα γίνει γρήγορα καλά»

Στη νευρολογική κλινική του Τζάνειου νοσοκομείου νοσηλεύεται ο Δημήτρης Σταρόβας , ύστερα από εγκεφαλικό που υπέστη.

Φραγκολιάς – Σοϊλέδης: Τέλος η φιλία τους & αυτός είναι ο λόγος – Έχουμε πάψει να μιλάμε, γιατί…

Ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε το τέλος της φιλίας του με τον Άρη Σοϊλέδη και ανέφερε και τον λόγο στον αέρα της εκπομπής, Happy Day. Με αφορμή τις δηλώσεις της Ναυσικάς Παναγιωτακοπούλου για τον Άρη Σοϊλέδη και τον τον χωρισμό από τη Μαρία Αντωνά, ο Κώστας Φραγκολιάς αποκάλυψε γιατί πια δεν μιλάει με τον Άρη Σοϊλέδη.

Βάλια Χατζηθεοδώρου: Η ερώτηση που την έκανε να αποχωρήσει on camera

Δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής Happy Day και τον Γιώργο Γιαννούλια έκανε η Βάλια Χατζηθεοδώρου. Μια ερώτηση, όμως...

Ετεοκλής Παύλου: “Ο Φώτης Σεργουλόπουλος κάτι έχει πάθει τελευταία”

Ο Ετεοκλής Παύλου πέταξε τα βέλη του στον Φώτη Σεργουλόπουλο για όσα είχε πει πριν από λίγες μέρες για την Μαρία Μπακοδήμου.

Το σημείωμα του Δημήτρη Σταρόβα με το κλειδί του Σολ, μέσα από το νοσοκομείο

Αισιόδοξα είναι τα νέα για την υγεία του αγαπημένου Δημήτρη Σταρόβα, καθώς βελτιώνεται καθημερινά έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη, ενώ οι γιατροί είναι αισιόδοξοι ότι θα ανακτήσει την ομιλία του. Συγκίνηση προκαλεί, δε, και ένα σημείωμα που ζωγράφισε ο ίδιος μέσα από το νοσοκομείο. Στο πλευρό του Δημήτρη Σταρόβα στο Τζάνειο νοσοκομείο βρίσκεται

«Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για την παχυσαρκία και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα – Τι μπορούν να προκαλέσουν

Η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μεταξύ άλλων μεταβολικών προβλημάτων, οδηγούν σήμερα σε απώλεια σχεδόν του 50% υγειών ετών είτε εξαιτίας νόσησης είτε πρόωρου θανάτου σε σχέση με το 2000, αποφάνθηκε μια σημαντική διεθνής μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 16/5. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο αριθμός των