Πώς θα βρείτε ποια είναι η πραγματική ηλικία της καρδιά σας

Date:

Το 2015, το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (National Health System – NHS) ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για την υγεία της καρδιάς. Αυτό έγινε για να ελέγξει ποια άτομα στον γενικό πληθυσμό κινδυνεύουν περισσότερο με καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ηλικία καρδιάς – Το 10% των μεσήλικων ανδρών οι οποίοι διάγουν έναν μη-υγιεινό τρόπο ζωής, οι καρδιές τους στην ηλικία των 50 ετών μοιάζουν με καρδιές ατόμων 60 ετών.

Σύμφωνα με την αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England – PHE) από την μελέτη 1,2 εκατομμυρίων μεσήλικων ανδρών, περίπου το 10% των 50χρονων έχουν καρδιά 60χρονου. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να πεθάνουν μια δεκαετία πρόωρα, αν ο τρόπος ζωής τους συνεχιστεί όπως έχει τώρα.

Οι άντρες πήγαν πολύ χειρότερα από τις γυναίκες στο σχετικό online test. Συγκεκριμένα, από το 10% του πληθυσμού που είχε “γερασμένη καρδιά” κατά μια δεκαετία, μόνο το 36% ήταν γυναίκες και οι περισσότεροι από αυτούς (64%) ήταν άνδρες.

Η PHE αναφέρει ότι κάθε μήνα πάνω από 7.400 άνθρωποι στην Μ. Βρετανία πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο και το 25% από αυτούς τους θανάτους είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 75 ετών. Αν και οι αριθμοί έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις παραμένουν ο κύριος λόγος θανάτου μεταξύ των ανδρών και η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών. Ένα απλό μέτρο για τη μείωση αυτού του αριθμού θανάτων θα ήταν η μείωση της χοληστερόλης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιλαμβάνει μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική άσκηση. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι καρδιές αυτών των μεσήλικων ανδρών είναι μεγαλύτερες από την βιολογική τους ηλικία. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσος και διαβήτης.

Ο καθηγητής Jamie Waterall, επικεφαλής στο τμήμα της PHE για την Πρόληψη της Καρδιαγγειακής Νόσου, δήλωσε ότι ο στόχος πρέπει να είναι να διατηρηθεί η καρδιακή ηλικία ενός ατόμου ίδια με την βιολογική του ηλικία. Πρόσθεσε ότι το online τεστ για την καρδιακή ηλικία προσφέρει μια άμεση ιδέα για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς την ανάγκη επίσκεψης σε κάποιον γιατρό.

Οι επικεφαλής της PHE επισήμαναν, ότι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ατόμων που έκαναν το τεστ δεν γνώριζαν καν την πίεση του αίματός τους. “Αυτό είναι ανησυχητικό” λέει ο δρ. Mike Knapton, Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation. Εξήγησε ότι αυτοί είναι συχνά οι “σιωπηλοί δολοφόνοι” που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος (CHD) εμφανίζεται όταν υπάρχει συσσώρευση λιπαρών ουσιών μέσα και γύρω από τα τοιχώματα των αρτηριών στην καρδιά που τα καθιστούν άκαμπτα και στενά. Αυτό περιορίζει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και οδηγεί σε καρδιακή προσβολή.

Μερικά από τα βήματα για την μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν (ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με τον γιατρό σας!):

  • Μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης ανά εβδομάδα.
  • Παύση του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διαχείριση του σωματικού βάρους και σωστή διατροφή με περισσότερες ίνες, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, καθώς και λιγότερο αλάτι, σάκχαρα και τρανς και κορεσμένα λιπαρά.
  • Τακτικοί έλεγχοι για την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

-: https://www.news-medical.net

Ηλικία καρδιάς: Κάντε το online τεστ για την καρδιά

Για να υπολογίσετε την ηλικία που έχει η καρδιά σας, αρκεί να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ και να συμπληρώσετε τα πεδία που απαιτούνται. Το μόνο που θα χρειαστεί να έχετε “πρόχειρο” είναι η Συστολική σας Πίεση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Αρχικά, όταν φτάσετε σε αυτό το πεδίο επιλέξτε “Using BMI“:

ηλικία καρδιάς

Την Συστολική Πίεση πρέπει να την έχετε μετρήσει με ένα πιεσόμετρο, ενώ τον ΔΜΣ μπορείτε να τον βρείτε στον βρείτε στον πίνακα στο τέλος του κειμένου (βρείτε στην μία στήλη το ύψος σας και στην άλλη το βάρος σας).

  • Στο πεδίο “Sex” επιλέγετε “M” αν είστε άνδρας ή “F” αν είστε γυναίκα
  • Στο πεδίο “Age” συμπληρώνετε την ηλικία σας
  • Στο τρίτο πεδίο “Systolic Blood Pressure” συμπληρώνετε την Συστολική σας πίεση
  • Στα επόμενα τρία πεδία επιλέγετε “Yes” (Ναι) ή “No” (Όχι) για το αν αντίστοιχα

α) λαμβάνετε κάποια θεραπεία για υπέρταση

β) είστε καπνιστής/καπνίστρια

γ) έχετε διαβήτη

  • Στο τελευταίο πεδίο “Body Mass Index” συμπληρώνετε τον ΔΜΣ
  • Πατήστε “Calculate” και δείτε από κάτω:

α) την ηλικία της καρδιάς σας (Heart/Vascular Age) και

β) τον κίνδυνο (σε ποσοστό %) που έχετε για καρδιακό πρόβλημα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια

Πίνακας Δείκτη Μάζας Σώματος

ηλικία καρδιάς

Κάθετη στήλη: ύψος, Οριζόντια στήλη: βάρος

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

«Σε στέλνουν στο νοσοκομείο και με μια συγγνώμη άφεση αμαρτιών;» ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά για τον Απόστολο Λύτρα

Σπόντα κατά της Ζήνας Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα και την κακοποίηση της συζύγου του άφησε η Ρούλα Κορομηλά. Ξεσπά η Ρούλα Κορομηλά μέσω X (πρώην Twitter) για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα από τον γνωστό ποινικολόγο. Η κορυφαία παρουσιάστρια στέλνει μήνυμα για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα

Η Κιμ Κατράλ στην Αθήνα – Οι ελληνικές στιγμές της Σαμάνθα του Sex and the City με τον κατά 14 χρόνια μικρότερο σύντροφό της

Η Σαμάνθα από το Sex and the City, η Κιμ Κατράλ επισκέφθηκε την Αθήνα. Η Αμερικανίδα σταρ έμεινε κατενθουσιασμένη από το παρθενικό της ταξίδι στη χώρα μας. Η Κιμ Κατράλ, η Σαμάνθα του Sex and the City πέρασε ένα τριήμερο στην Αθήνα, συνοδευόμενη από τον σύντροφό της, Ράσελ Τόμας. Όπως ήταν λογικό, γνώρισε αρκετά την

Απόστολος Λύτρας – Ο Νίκος Συρίγος ξεσπά για τον αποτρόπαιο ξυλοδαρμό: “Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες”

"Αν μια δικηγόρος που ειδικεύεται μάλιστα σε τέτοιες περιπτώσεις, τρώει ξύλο από τον σύζυγο της, φτάνει στο νοσοκομείο και λέει ότι όντως έπεσε από τις σκάλες...", σχολιάζει ο Νίκος Συρίγος.

Σοφία Πολυζωγοπούλου – Οι πρώτες δηλώσεις στο δελτίο του Star μετά την αποκάλυψη του ξυλοδαρμού: “Δεν γινόταν άλλο”

«Είμαι χάλια και ψυχολογικά και σωματικά. Δεν είμαι καλά, πώς να είμαι καλά;», εξομολογείται η Σοφία Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό της.

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου-Κίμων Κουρής: Το ερωτικό τους ταξίδι στη Νέα Υόρκη & οι απίθανες φωτό!

Μοναδικές στιγμές βιώνουν η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Κίμων Κουρής στη Νέα Υόρκη, μία πόλη ιδιαίτερα οικεία στην ηθοποιό αφού έζησε για αρκετό καιρό στις ΗΠΑ

H εξομολόγηση της Τούνη: «Είμαι εντελώς πελαγωμένη… Δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα»

Μία εξομολόγηση από καρδιάς έκανε η Ιωάννα Τούνη, στέλνοντας συγχρόνως και αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε όλες τις μανούλες μικρών παιδιών όπως έχει και εκείνη, τον γλυκύτατο Πάρη.  Μπορεί ο πιτσιρικάς να είναι όλη της η ζωή και να μην τον αποχωρίζεται ποτέ, όμως, όπως είπε, περνάει μία περίεργη φάση. Η Ιωάννα Τούνη με τρύπιες κάλτσες: «Είμαι

Survivor – Δώρα για την ασυλία: Ας κερδίσει ο καλύτερος, είναι ψυχοφθόρο να είμαι κάθε φορά υποψήφια

Θα βάλω τα δυνατά μου όπως και να 'χει, θα παλέψω για να μπορέσω να παραμείνω, πρόσθεσε η παίκτρια

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί – Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει

Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Σάλμα Χάγιεκ: Αποθεώνει δημόσια την Αντζελίνα Τζολί - Δεν παύεις να με εντυπωσιάζεις και να με εμπνέεις, γράφει Δείτε την ανάρτηση που έκανε η ηθοποιός για τη συνάδελφο και καλή της φίλη Η Σάλμα Χάγιεκ μίλησε με

Survivor – Ο Γιώργος Γκιουλέκας “καίει” τη Δώρα Νικολή: “Και να κερδίσει τη δεύτερη ασυλία, θα ξαναψηφιστεί, τη θεωρώ υποδεέστερη”

Survivor: Ανεβάζουν "στροφές" οι παίκτες στην αντίστροφη μέτρηση για τον ημιτελικό του reality επιβίωσης.

Ιωάννα Τούνη: Νιώθω το τελευταίο διάστημα ότι δεν μπορώ να απολαύσω τίποτα

Η Ιωάννα Τούνη λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από τη Μύκονο, μέσα από το νέο της βίντεο, στέλνει μήνυμα σε όλες τις μαμάδες που την ρωτούν για τα ταξίδια και την καθημερινότητα με τον γιο της. Όπως παραδέχεται η Ιωάννα Τούνη, διανύει μια περίοδο πίεσης, τώρα που ο γιος της μεγαλώνει. «Είμαι κομμάτια. Αυτό

Γεωργιάδης για αιματολογικές εξετάσεις: Με την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, 100.000 πολίτες εκλεισαν ραντεβού εύκολα

«Απο την πρωτη στιγμη πού ανέλαβα υπουργός Υγείας τον Ιανουάριο, διαπίστωσα ότι ήταν πολύ δύσκολο να κλείσει κανείς ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Ενώ προσθέτει: «Ακόμη και αν το κατάφερνε κάποιος, οι αναμονές υπερέβαιναν τον έναν μήνα. Από την