Παρασκευή Κουτσαΐδη: H τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

«Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται κανείς» είχε δηλώσει η Παρασκευή Κουτσαΐδη που η ιστορία της είναι μια απόδειξη δύναμης ψυχής.

Η Παρασκευή, 18 ετών, γεννήθηκε τυφλή. Ήταν κάποτε φοιτήτρια. Διάβασε όλα τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου σε γραφή Braille, αρίστευσε στις εξετάσεις και με μέσο όρο 19,9 κατοχύρωσε τη θέση της στο Πανεπιστήμιο.







«Μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες γιαυτό θα δηλώσω πρώτη τη Γαλλική Φιλολογία. Στο μέλλον θα μου άρεσε να διδάξω ή να ασχοληθώ με τη μετάφραση και τη διερμηνεία» λέει η Παρασκευή Κουτσαΐδη. Το φθινόπωρο που έρχεται, θα ανέβει τα σκαλιά της Φιλοσοφικής χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι της.

Γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και ανιριδία- μια πολύ σπάνια κατάσταση, κατά την οποία απουσιάζει η ίριδα, το χρωματιστό τμήμα του ματιού. Τα μάτια της είναι σαν δυο μικρές λίμνες.

«Βλέπω ελάχιστα. Κάποια σχήματα και κάποια χρώματα. Από το νόμο θεωρούμαι τυφλή».







Οταν ήταν μικρή την «έτρωγαν» τα «γιατί»: «δυσκολευόμουν να καταλάβω γιατί φαίνεται τόσο έντονη η διαφορά μου με τους υπόλοιπους. Τα μάτια μου είναι ολόκληρα γαλάζια και τα παιδιά, ήταν αδιάκριτα, ρωτούσαν για να μάθουν. Καθώς μεγάλωνα, αυτό που με ενδιέφερε δεν ήταν το να μη ρωτήσουν -κι εγώ θα ρώταγα αν έβλεπα ένα κορίτσι σαν εμένα- ήταν να μη γίνει το πρόβλημα της όρασής μου αιτία για να μου φέρονται διαφορετικά». Δυνατό στήριγμα στη ζωή της, είναι πάντα ο αδερφός της, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας.

Η μητέρα της, καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο πατέρας της, ηλεκτρονικός στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας στο Ηράκλειο, επέλεξαν παρά το πρόβλημα όρασης, να την γράψουν σε ένα σχολείο με αρτιμελείς μαθητές και όχι σε ειδικό. Πήρε απολυτήριο με άριστα από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης «ήμουν η μόνη τυφλή στην τάξη αλλά δεν είχα πρόβλημα, παρακολουθούσα κανονικά. Οι συμμαθητές μου έβλεπαν ενώ εγώ όχι και πιστεύω ότι δεν κέρδισα μόνο εγώ από αυτούς αλλά και εκείνοι που έζησαν από κοντά το πρόβλημα μου».

Τη χρονιά που πέρασε, ακολούθησε την ίδια σκληρή προετοιμασία με τους συμμαθητές της, στο τέλος όμως, έδωσε ενδοσχολικές εξετάσεις: «Κανονικές Πανελλήνιες είναι δύσκολο να δώσεις γιατί δεν επιτρέπει το Υπουργείο να μεταφραστούν τα θέματα σε γραφή Braille. Διαγωνίζεσαι ενδοσχολικά, σε θέματα ανάλογου επιπέδου δυσκολίας».

Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, πέρσι πήρε το τελευταίο πτυχίο Γαλλικών ενώ φέτος λόγω του εντατικού διαβάσματος, «έμεινα λίγο πίσω στο πιάνο». Οι καθηγητές της μιλούν για μια αγωνίστρια της ζωής.

«Αρίστευε συνεχώς σε όλα τα μαθητικά της χρόνια. Είναι καταπληκτικό παιδί» λένε θαυμάζοντας τα ταλέντα και το πείσμα της: «Συμμετείχε σε ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες, ακόμα και στις κινηματογραφικές προβολές ερχόταν και προσπαθούσε με το ζουμ μιάς φωτογραφικής μηχανής να φέρει πιο κοντά τις αμυδρές εικόνες της οθόνης». «Αυτό ήταν ένα δικό μου τρικ» σχολιάζει η ίδια.

Στο facebook, φίλοι και γνωστοί την συγχαίρουν για την βαθμολογία της και εκείνη απαντάει σε όλους άμεσα, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης και μια συσκευή που τα εμφανίζει σε Braille.

Ενα βήμα πριν τη νέα της ζωή στην Αθήνα, νιώθει αγχωμένη. «Θα επιδιώξω να είμαι όσο γίνεται πιο ανεξάρτητη. Ξέρω ότι η Αθήνα δεν είναι η πιο φιλική πόλη για άτομα με αναπηρίες αλλά και το Ηράκλειο έχει περίεργη ρυμοτομία, αν και τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί κάπως οι συνθήκες- το ίδιο και στην εκπαίδευση. Με το Πανεπιστήμιο, έχω μια αγωνία, τί θα συναντήσω και πώς θα προσαρμοστώ». Στόχος της να τελειώσει στα τέσσερα χρόνια και να κάνει μεταπτυχιακό.

«Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεται κανείς» είναι το μήνυμα που στέλνει η Παρασκευή.

«Αν έχουμε ανθρώπους δίπλα μας που μπορούν να μας υποστηρίξουν αξίζει να προσπαθούμε. Κι εγώ χρωστάω, στους γονείς και τους καθηγητές μου». Μόλις της είπα ότι τη συγχαίρω διπλά, μου απάντησε ότι η επιτυχία της δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα. «Για μένα είναι απόλυτα φυσιολογικό» λέει αποδεικνύοντας ότι δε χρειάζεται να βλέπεις για να κοιτάζεις ψηλά.







SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Survivor: Την έστειλαν στον τάκο παμψηφεί και προκάλεσε ερωτηματικά – «Δεν το περίμενα, το θεωρώ άδικο»

Ποια ήταν η τέταρτη και τελευταία υποψηφιότητα της εβδομάδας στο Survivor;

Ελένη Καστάνη για Τι Ψυχή Θα Παραδώσεις Μωρή: “Επειδή αποφάσισε να φύγει η μία, τελείωσε όλη η δουλειά”

"Έπαθα κατάθλιψη όταν τελείωσε το σήριαλ. Δεν έχει νόημα να πω τον λόγο", περιγράφει η Ελένη Καστάνη για το "θρυλικό" σήριαλ του MEGA.

Μαντώ για Eurovision: Πλέον είναι πιο ξεκούραστα τα πράγματα, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα εφέ και η σκηνοθεσία

Κεντρικός άξονας ήταν το τραγούδι, δεν ήταν τόσο τα εφέ, τα ωραία πλάνα και τα χορευτικά, είπε για τη δική της συμμετοχή στον διαγωνισμό το 2003

Eurovision: Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας «καρφώνει» την EBU – Αφαίρεσε τελευταία στιγμή τα συνθήματα για την Παλαιστίνη

Δυστυχώς, αναγκάστηκα να αλλάξω αυτά τα μηνύματα και να γράψω απλά «Crown the Witch» στο videowall με εντολή της EBU, λέει

Eurovision 2024: Το gossip-tv στο Malmö Arena, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του διαγωνισμού!

Στη Σουηδία βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες το gossip-tv για να σας μεταφέρει με κάθε λεπτομέρεια, λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο κέντρο των εξελίξεων του φετινού 68ου διαγωνισμού της Eurovision.  Ο μουσικός διαγωνισμός της Ευρώπης φέτος φιλοξενείται στο Μάλμε της Σουηδίας, μία πόλη που έχει φιλοξενήσει και άλλη φορά κατά το παρελθόν τη Eurovision

Eurovision 2024: Λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν στην dress rehearsal των χωρών του β’ Ημιτελικού!

Eurovision 2024: Αν και η Μαρίνα Σάττι ξεχώρισε για την εμφάνισή της επί σκηνής σήμερα το απόγευμα (8/5) στην dress rehearsal που είχε, αξίζει να δούμε και όλους τους υπόλοιπους αντιπάλους της για το τι πρόκειται να παρουσιάσουν on stage αύριο (9/5) στο Malmö Arena, στο Μάλμε της Σουηδίας!  Τη συγκεκριμένη πρόβα μπορούσαν να τη δουν

Τρουφάκου: Φόρεσε το ολόσωμο μαγιό της & έκανε βουτιά λίγο πριν γεννήσει! Ό,τι πιο cute είδες σήμερα

Αντίστροφα μετράει πλέον τις μέρες μέχρι να κρατήσει στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί η Βασιλική Τρουφάκου όμως μέχρι τότε, είπε να απολαύσει αυτές τις στιγμ

Eurovision 2024: Η Number One Έλενα Παπαρίζου έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Malmo Αrena 19 χρόνια μετά

Στη σκηνή της Eurovision 2024 θα ανέβει και η Έλενα Παπαρίζου μετά την Ελένη Φουρέιρα. Η pop star θα εμφανιστεί στον Β’ Ημιτελικό του διαγωνισμού

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς

Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Ελένη Καστάνη για Άννα Παναγιωτοπούλου: Χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή, ήταν πρότυπο για τις νεότερες ηθοποιούς Πιστεύω ότι τα κορίτσια της δικής μου γενιάς προσπαθούσαν να μιμηθούν την Άννα, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ελένη Καστάνη αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στον θάνατό

Βίκυ Κάβουρα – Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς

Βίκυ Κάβουρα - Γιώργος Τζαβέλλας: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το baby shower λίγο πριν γίνουν γονείς GALA Βίκυ Κάβουρα Γιώργος Τζαβέλλας Η ηθοποιός δημοσίευσε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram 08.05.2024, 22:45 Η Βίκυ Κάβουρα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Εκείνη και ο Γιώργος Τζαβέλλας θα κρατούν σε λίγες εβδομάδες

Η Βίκυ Φλέσσα απαντά για την επίμαχη δήλωση για τα Τέμπη: “Υπήρξε κοπτοραπτική”

"Αν γνωρίζαμε ότι στο τρένο αυτό γνωρίζαμε ότι είναι ένας συγγενής μας, δεν θα κάναμε καλά την δουλειά μας;", σχολιάζει η Βίκυ Φλέσσα.

Πέθανε η Ιφιγένεια Αστεριάδη

Η Ιφιγένεια Αστεριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Ήταν κόρη του ηθοποιού Δημήτρη Αστεριάδη και αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης.