Fitness

Τα 5′ που εξουδετερώνουν τα δεινά της καθιστικής ζωής

Όλο και πληθαίνουν οι έρευνες που συνυπογράφουν ότι η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει ποικιλοτρόπως την υγεία μας. Γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να σηκωνόμαστε συχνά, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο. Ποια θεωρείται όμως η ιδανική συχνότητα και διάρκεια; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια φαίνεται πως έχουν την απάντηση.

Σύμφωνα με τη νεότερή τους μελέτη, μόλις πέντε λεπτά περπάτημα κάθε μισή ώρα κατά τη διάρκεια περιόδων συνεχούς καθιστικής εργασίας μπορούν να ισοσκελίσουν ορισμένες από τις πιο βλαβερές επιπτώσεις.

Σε αντίθεση με άλλες μελέτες που έθεταν υπό το μικροσκόπιο μία ή δύο επιλογές δραστηριότητας, η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise, εξέτασε πέντε διαφορετικά «σφηνάκια» άσκησης: ένα λεπτό περπάτημα μετά από κάθε 30 λεπτά αδράνειας, ένα λεπτό μετά από 60 λεπτά, πέντε λεπτά άσκησης μετά από 30 λεπτά, πέντε λεπτά μετά από κάθε 60 λεπτά και καθόλου περπάτημα.

Στο εργαστηριακό πείραμα, καθένας από τους 11 ενήλικες συμμετέχοντες καθόταν σε μια εργονομική καρέκλα για οκτώ ώρες -είτε δουλεύοντας στον υπολογιστή, είτε απλώς χαζεύοντας στο κινητό ή διαβάζοντας ένα βιβλίο- εκτελώντας παράλληλα τα μικρά διαλείμματα για τα «σφηνάκια» άσκησης, στα οποία περιλαμβάνονταν το περπάτημα σε διάδρομο ή διαλείμματα για την τουαλέτα.

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε συμμετέχοντα για να διασφαλίσουν ότι διατηρούσαν μια υγιή ρουτίνα κίνησης, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα μετρούσαν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα των συμμετεχόντων (βασικοί δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας).

Όπως διαπιστώθηκε, η βέλτιστη ποσότητα κίνησης ήταν πέντε λεπτά περπάτημα κάθε 30 λεπτά, καθώς ήταν η μοναδική περίπτωση άσκησης που μείωσε σημαντικά τόσο τιμές του σακχάρου όσο και την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, αυτό το μοτίβο κίνησης επηρέασε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες ανταποκρίνονταν στα μεγάλα γεύματα, μειώνοντας τις τιμές του σακχάρου στο αίμα κατά 58% σε σύγκριση με τις στιγμές αδράνειας.

Αντίστοιχα, η κίνηση κάθε 30 λεπτά για ένα λεπτό παρείχε μέτρια οφέλη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ αντίθετα, το περπάτημα κάθε 60 λεπτά (είτε για ένα λεπτό είτε για πέντε λεπτά) δεν παρείχε κανένα όφελος.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την πολύωρη αδράνεια, όλα τα διαλείμματα για περπάτημα μείωσαν σημαντικά την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, οι ερευνητές κατέγραψαν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της διάθεσης, της κόπωσης και των γνωστικών επιδόσεων των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλα τα σχήματα βαδίσματος, εκτός από το περπάτημα ενός λεπτού κάθε ώρα, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κόπωσης και σημαντική βελτίωση της διάθεσης. Παρόλα αυτά, κανένα από τα σχήματα περπατήματος δεν επηρέασε τη γνωστική ικανότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα: Με 10 λεπτά περπάτημα τη μέρα ένας 85χρονος μπορεί να παρατείνει τη ζωή του

Τι κάνετε μετά το γεύμα; Τρεις καλοί λόγοι να πάτε για περπάτημα

Ανάποδο περπάτημα και τρέξιμο: Τι κερδίζουν όσοι το τολμούν

Related posts

Είστε 55αρης και δυσκολεύεστε να κάνετε δύο πράγματα μαζί; Για ποια νόσο πρέπει να ανησυχήσετε

admin

Αναζητάτε κίνητρο για γυμναστική; Αυτό είναι το καλύτερο tip

admin

Πόνος στη μέση: Η απλή άσκηση που ανακουφίζει – Όλοι μπορούν να την κάνουν

admin

Ξεκινά το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παχυσαρκίας ενηλίκων

admin

Θέλετε επειγόντως πίτσα; Και άλλα τέσσερα σημάδια ότι σας λείπει ύπνος

admin

Άνοια: Πότε το δημοφιλέστερο άθλημα του κόσμου γίνεται επικίνδυνο για το μυαλό

admin

Έξι ασκήσεις που μεταμορφώνουν και σμιλεύουν τους γλουτούς

admin

Δυνατοί σε κάθε ηλικία: Η άσκηση που το εγγυάται

admin

Το «εμβόλιο» που μας καθιστά πιο ανθεκτικούς στο στρες

admin

Εξαντληθήκατε στην προπόνηση; Πότε φταίει το smartphone

admin

Έρευνα αποκαλύπτει γιατί δεν ωφελεί να εμβολιαζόμαστε άυπνοι

admin

Ασκήσεις με αντιστάσεις: Βελτιώνουν τον ύπνο και μειώνουν τη φλεγμονή – Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

admin