Image default
Must

Προφήτης Ηλίας: Ο άνθρωπος που δεν πέθανε ποτέ, η εμφάνιση στα Γιάννενα και γιατί οι εκκλησίες είναι πάντα ψηλά

Προφήτης Ηλίας: Ο άνθρωπος που δεν πέθανε ποτέ, η εμφάνιση στα Γιάννενα και γιατί οι εκκλησίες είναι πάντα ψηλά

Ο Προφήτης Ηλίας, όπως αναφέρει και ο Ιάκωβος στην επιστολή του ήταν ένας μεγάλος προφήτης και άνθρωπος της προσευχής.Στις 20 Ιουλίου, μέρα κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Προφήτη Ηλία, δεν εορτάζουμε την κοίμηση του γιατί ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά γιορτάζουμε την ανάληψή του. Ωστόσο, ο Απόστολος Παύλος αναφέρει ότι ο Προφήτης Ηλίας δεν ανελήφθη, όπως ο Κύριος, στον ουρανό, αλλά άφησε ο Θεός να φανεί ότι ανελήφθη και ότι ζει στη γη με το σώμα του άφθαρτο χιλιάδες χρόνια μετά.

Συγκεκριμένα σε ένα σημείο στην Καινή Διαθήκη, όπου είναι η ρητή δήλωση του Χριστού, την οποία χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αθανάσιος αναφέρεται: «Και ουδείς αναβέβηκεν εις τον ουρανόν ει μη ο εκ του ουρανού καταβάς, ο υιός του ανθρώπου ο ων εν τω ουρανω» (Ιωάννης 3/γ: 13).

Προφήτης Ηλίας

Όταν ο Προφήτης Ηλίας εμφανίστηκε μπροστά σε στρατιώτηΣύμφωνα με το - ένα αξιόλογο θαύμα του έλαβε χώρα στα Γιάννενα με τον Προφήτη Ηλία ήταν όταν εμφανίστηκε μπροστά σε στρατιώτη. Όταν ένας στρατιώτης φύλαγε σκοπιά άκουσε τα μεσάνυχτα βήματα ανθρώπου που τον πλησίαζε και φώναξε: Αλτ! αλλά τα βήματα εξακολούθηαν να ακούγονται. Για δεύτερη φορά φωνάζει: Αλτ, τις ει;

«Αλτ και πυροβολώ!» είπε την τρίτη φορά και του φεύγει το όπλο από τα χέρια, ενώ βλέπει ξαφνικά, αντί του αξιωματικού, όπως νόμιζε, έναν παπά μέσα σε αστραπόμορφη λάμψη φωτός.

«Μη φοβάσαι, παιδί μου, μη φοβάσαι, αλλά, πες μου, γιατί ευλογημένε βλασφημείς τα θεία; Τον Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους;» είπε ο παπάς. «Συγχώρησέ με, άγιε πάτερ γιατί από κακή και πολυχρόνια συνήθειαν γίνεται αυτό. Συγχώρησέ με». Του λέει ο Άγιος: «Να κηρύξεις σε όλους να μετανοήσουν, να μη βλασφημούν. Να το ανακοινώσεις στη Μητρόπολη και σε όλους να το γράψουν και οι εφημερίδες».

«Δεν με πιστεύουν, Άγιε. Αλλά πες μου ποιος είσαι;» αναφέρει ο στρατιώτης. «Είμαι ο Προφήτης Ηλίας. Και για να πιστέψουν περισσότερο, να πεις ότι σ’ εκείνη την κορυφή (του έδειξε το σημείο) να σκάψουν και να βρουν εκκλησία μου παλαιά και πάνω σ’ αυτή να κτίσουν Ναό». Ο σύλλογος των αρτοποιών που τιμούν τον προφήτη Ηλία ως προστάτη τους, έσκαψαν στη κορυφή που τους υποδείχθηκε, ανακάλυψαν την παλαίαν εκκλησία και έκτισαν νέα σε δόξα και τιμή του Προφήτη Ηλία.

Προφήτης Ηλίας

Γιατί οι εκκλησίες βρίσκονται πάντα σε υψόμετρο

Υπάρχει μία θεωρία σύμφωνα πάντοτε με την λαϊκή παράδοση, που περιγράφει τον λόγο που τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία βρίσκονται πάντα σε υψόμετρο. Ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να τον πνίξει και όταν βαρέθηκε τα ταξίδια, αποφάσισε να βρει ένα μέρος απομακρυσμένο.

Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά και όποιον συναντούσε τον ρωτούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του και όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα.

Όταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη και τον ρώτησε τι ήταν αυτό που βαστούσε. Ο τσοπάνης το κοίταξε καλά καλά και ύστερα του είπε «ξύλο είναι». Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα».Related posts

«Μπάνιο στη σκάφη – Ναι το έζησα. Το πρόλαβα»

admin

Η πανεπιστημιακή κλινικής του Α.Π.Θ «χάρισε ακοή» σε 25 μωράκια με βαριά βαρηκοΐα

admin

5χρονος περπάτησε 6 μίλια και μάζεψε 1 εκατ ευρώ για το νοσοκομείο που τον έσωσε

admin

Άγιος Νεκτάριος: Η τραγική ιστορία του προστάτη της Αίγινας

admin

Παναγία Πορταΐτισσα: Η θαυματουργή εικόνα που δεν πρέπει ποτέ να βγει έξω από το Άγιο Όρος

admin

Έχασα την κόρη και τον άντρα μου σε τροχαίο. Είμαι έγκυος σε δίδυμα-αγόρι κορίτσι- και ο πατέρας εξαφανισμένος

admin

«Είμαστε μαζί 75 χρόνια και το μυστικό μας είναι ότι τσακωνόμαστε καθημερινά»

admin

Τρίπιτο και «τούμπανο»: Όλοι τρέχουν στη Δράμα να δοκιμάσουν το μεγαλύτερο πιτόγυρο στην Ελλάδα

admin

Ο Άνθρωπος του Θεού: Κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα

admin

«Όταν τελειώνει η ταινία, δεν ξέρεις αν πρέπει να χειροκροτήσεις ή να κάνεις τον σταυρό σου»

admin

Βρετανία: 5χρονο κορίτσι ζυγίζει 45 κιλά πάσχει από σύνδρομο που την κάνει διαρκώς να πεινάει

admin

Ένα βίντεο για τους Έλληνες ναυτικούς, για την λεβεντιά και την υπερηφάνια τους

admin