Health

Καμπανάκι για τη γρίπη: Αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, προειδοποιούν οι ειδικοί

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Τι έδειξε μελέτη στην Ολλανδία, στην οποία εξετάστηκαν ασθενείς εντός και εκτός νοσοκομείων.

Οι ασθενείς με γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα την εβδομάδα μετά τη διάγνωσή της, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία. Ο κίνδυνος είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι αν δεν είχαν νοσήσει από γρίπη.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει να εμβολιαζόμαστε όλοι εναντίον της νόσου. Δείχνουν επίσης πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να ανακοινωθούν λεπτομερώς στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νόσων (ECCMID 2023). Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη, από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2023.

Η πιθανή συσχέτιση του εμφράγματος με τη γρίπη είχε αναφερθεί για πρώτη φορά το 2018, σε μία καναδική μελέτη. Η μελέτη είχε διεξαχθεί σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύθηκαν με έμφραγμα. Ωστόσο δεν είχε λάβει υπ’ όψιν τα πιστοποιητικά θανάτου. Επομένως, δεν είχε συμπεριλάβει τους ασθενείς που πέθαναν στο σπίτι τους, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από 16 εργαστήρια στην πατρίδα τους. Τα εργαστήρια αυτά καλύπτουν το 40% του πληθυσμού της Ολλανδίας. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα πιστοποιητικά θανάτου και τα αρχεία των νοσοκομείων.

Όπως διαπίστωσαν, την περίοδο 2008-2019 επιβεβαιώθηκαν στα 16 εργαστήρια 26.221 περιστατικά με γρίπη. Από τα περιστατικά αυτά, 401 άτομα υπέστησαν τουλάχιστον ένα έμφραγμα έναν χρόνο πριν ή μετά τη διάγνωση της γρίπης. Συνολικά, επρόκειτο για 419 εμφράγματα.

Τα 25 από τα εμφράγματα καταγράφηκαν μέσα σε επτά ημέρες από τη διάγνωση. Τα 177 από την όγδοη ημέρα έως την συμπλήρωση ενός έτους από τη διάγνωση.

Περίπου ο ένας στους τρεις ασθενείς (οι 139 από τους 401) έχασαν τη ζωή τους, μέσα σε ένα χρόνο από τη γρίπη.

Αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η γρίπη αύξανε κατά 2,42 φορές τις πιθανότητες ενός εμφράγματος. Όπως εξηγούν, ο ιός της γρίπης είναι γνωστό ότι αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, που σχετίζεται με τις θρομβώσεις. Προκαλεί επίσης φλεγμονή στον οργανισμό, λόγω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της αυξημένης πηκτικότητας με την φλεγμονή εξασθενεί τις αθηρωματικές πλάκες. Οι πλάκες αυτές δημιουργούνται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν ένα άτομο έχει, π.χ., υψηλή κακή (LDL) χοληστερόλη και χαμηλή καλή (HDL).

Όταν αποκολληθεί από τη θέση του τμήμα της αθηρωματικής πλάκας, μπορεί να αποφράξει το αγγείο που το περιέχει. Το επακόλουθο είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η γρίπη σχετίζεται με το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Annemarijn de Boer. «Επιβεβαιώνουν επίσης πόσο σημαντικές είναι οι στρατηγικές πρόληψης της γρίπης, όπως ο εμβολιασμός. Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι τα συμπτώματα του εμφράγματος. Αν και δεν είναι σαφές από τα ευρήματά μας πόσο κινδυνεύουν να εκδηλώσουν έμφραγμα όσοι δεν νοσηλεύονται για γρίπη, είναι σώφρων να γνωρίζουν και αυτοί την εν λόγω συσχέτιση».

Φωτογραφία: iStock

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο https://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Related posts

Οι καρδιακές προσβολές συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών

admin

Το άγχος σε όλη τη διάρκεια της ζωής μπορεί να επιδεινώσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας

admin

Κρυφή αιτία της άνοιας η υπέρταση έδειξε νέα έρευνα

admin

Γιατί μπορεί να έχετε υψηλά τριγλυκερίδια αλλά φυσιολογική χοληστερόλη

admin

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στα αντιβιοτικά με φθοριοκινολόνη – Τι να ξέρουν οι ασθενείς

admin

Είναι ασφαλές να αναμειγνύουμε στατίνες και αλκοόλ;

admin

Πρωτοποριακή έρευνα έδειξε 90% επιτυχία στην θεραπεία του πολλαπλού μυελώματος

admin

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει τον ύπνο

admin

Αλωπεκία: Συμπτώματα και αμφιλεγόμενες σπιτικές λύσεις

admin

Παλμοί καρδιάς: Φυσιολογικά όρια ανά ηλικία

admin

Νέο αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε με ΤΝ μπορεί να νικήσει ένα επικίνδυνο υπερμικρόβιο

admin

Έλαιο ρίγανης: Τι προσφέρει και πώς χρησιμοποιείται

admin