Love

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

Πόσο αποτελεσματικά είναι στ’ αλήθεια, γιατί αναγράφουν ημερομηνία λήξης, πως τα επηρεάζει η ζέστη

Τα προφυλακτικά κατέχουν συχνά κεντρική θέση  στις συζητήσεις για την ασφάλεια στο σεξ διότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μας προστατεύουν αποτελεσματικά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις.

Παραδόξως, όμως, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση γύρω από πολλές λεπτομέρειες που τα αφορούν. Προστατεύουν αποτελεσματικά από τον έρπη; Μήπως είναι καλύτερο να φοράει κανείς δύο προφυλακτικά αντί για ένα; Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ «ανοιγμένα» προφυλακτικά

Συσκευασία που έχει ανοιχθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα είναι άχρηστη και πρέπει να πετάγεται, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η ημερομηνία λήξης πρέπει να τηρείται

Πάντοτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στα προφυλακτικά. Τα προφυλακτικό φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και, εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης, είναι εύκολο να σπάσουν.

Μην τα εκθέτετε στη ζέστη

Η θερμοκρασία μπορεί να τα καταστρέψει. Προφυλακτικά που έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στη ζέστη για μερικές μέρες, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τα φυλάτε σε δροσερό μέρος και όχι στην τσέπη του παντελονιού ή στο αυτοκίνητο. Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγετε να τα προμηθεύεστε από χώρους με πολλή ζέστη. Προτιμήστε να τα αγοράζετε από το φαρμακείο, συνιστά ο ΕΟΔΥ.

Μην τα θεωρείτε πανάκεια

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό δεν είναι επαρκής λόγος για να αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους σαν τα πουκάμισα.

«Τα προφυλακτικά ασφαλώς και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS, ο έρπης, οι ιοί HPV κ.τλ.», τονίζει ο ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας Evan Cottrill, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς το παραμικρό λάθος για να παρέχουν την μέγιστη προστασία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και το υλικό από το οποίο αποτελούνται».

Για μεγαλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να προτιμάτε τα προφυλακτικά από λάτεξ ή πολυουρεθάνη, συνιστά.

Προσέξτε τα λιπαντικά

Η βαζελίνη, το έλαιο για μασάζ και οι κάθε είδους λιπαρές αλοιφές/κρέμες καταστρέφουν το προφυλακτικό από λάτεξ, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Να προμηθεύεστε από το φαρμακείο υδατοδιαλυτά λιπαντικά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε  μετά την εφαρμογή του προφυλακτικού στο πέος.

Αν όμως χρησιμοποιείτε προφυλακτικά από πολυουρεθάνη ή άλλο συνθετικό υλικό, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λιπαρά λιπαντικά, λέει ο Dr. Cottrill.

Μην τα χρησιμοποιείτε δύο-δύο

Αν και μοιάζει λογικό πως τα δύο θα είναι πιο αποτελεσματικά, στην πραγματικότητα η τριβή που θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη τους.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Ποια ΣΜΝ κολλάνε και μέσω των ρούχων

admin

Η άσκηση είναι το καλύτερο «φάρμακο» για την πρόωρη εκσπερμάτιση, δείχνει νέα έρευνα

admin

Κορωνοϊός: Πως σχετίζεται η στυτική δυσλειτουργία με την COVID-19

admin

Έχετε πρόωρη εκσπερμάτιση; Ελέγξτε τον θυρεοειδή σας

admin

Νέου τύπου αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες σταματά την κινητικότητα του σπέρματος

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Οι τροφές για κορυφαία λίμπιντο – Βελτιώνουν κυκλοφορικό και αντοχή

admin

ΕΟΔΥ: Εξετάσεις στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας χωρίς ραντεβού στις 13-14 Φεβρουαρίου

admin

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ερωτευμένοι

admin

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ξέρετε για την αλλαγή προφυλακτικού κάθε 30 λεπτά; Τι άλλα επισημαίνουν οι γιατροί

admin

Νέες έρευνες: Η «ορμόνη του φιλιού» ίσως είναι η λύση για την μειωμένη λίμπιντο

admin

HPV: Ο «ιός του σεξ» απειλεί περισσότερο τους καπνιστές, λένε οι ειδικοί

admin

Συναγερμός στις ΗΠΑ για γονόρροια ανθεκτική σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά

admin