Love

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Τι να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά

Πόσο αποτελεσματικά είναι στ’ αλήθεια, γιατί αναγράφουν ημερομηνία λήξης, πως τα επηρεάζει η ζέστη

Τα προφυλακτικά κατέχουν συχνά κεντρική θέση  στις συζητήσεις για την ασφάλεια στο σεξ διότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, μας προστατεύουν αποτελεσματικά από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τις ανεπιθύμητες κυήσεις.

Παραδόξως, όμως, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση γύρω από πολλές λεπτομέρειες που τα αφορούν. Προστατεύουν αποτελεσματικά από τον έρπη; Μήπως είναι καλύτερο να φοράει κανείς δύο προφυλακτικά αντί για ένα; Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε για να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ «ανοιγμένα» προφυλακτικά

Συσκευασία που έχει ανοιχθεί και δεν έχει χρησιμοποιηθεί άμεσα είναι άχρηστη και πρέπει να πετάγεται, τονίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η ημερομηνία λήξης πρέπει να τηρείται

Πάντοτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στα προφυλακτικά. Τα προφυλακτικό φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και, εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης, είναι εύκολο να σπάσουν.

Μην τα εκθέτετε στη ζέστη

Η θερμοκρασία μπορεί να τα καταστρέψει. Προφυλακτικά που έχουν παραμείνει εκτεθειμένα στη ζέστη για μερικές μέρες, μπορεί να έχουν αλλοιωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να τα φυλάτε σε δροσερό μέρος και όχι στην τσέπη του παντελονιού ή στο αυτοκίνητο. Για τον ίδιο λόγο να αποφεύγετε να τα προμηθεύεστε από χώρους με πολλή ζέστη. Προτιμήστε να τα αγοράζετε από το φαρμακείο, συνιστά ο ΕΟΔΥ.

Μην τα θεωρείτε πανάκεια

Το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό δεν είναι επαρκής λόγος για να αλλάζετε ερωτικούς συντρόφους σαν τα πουκάμισα.

«Τα προφυλακτικά ασφαλώς και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το HIV/AIDS, ο έρπης, οι ιοί HPV κ.τλ.», τονίζει ο ειδικός σε θέματα σεξουαλικής υγείας Evan Cottrill, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Ωστόσο πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς το παραμικρό λάθος για να παρέχουν την μέγιστη προστασία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και το υλικό από το οποίο αποτελούνται».

Για μεγαλύτερη προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να προτιμάτε τα προφυλακτικά από λάτεξ ή πολυουρεθάνη, συνιστά.

Προσέξτε τα λιπαντικά

Η βαζελίνη, το έλαιο για μασάζ και οι κάθε είδους λιπαρές αλοιφές/κρέμες καταστρέφουν το προφυλακτικό από λάτεξ, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Να προμηθεύεστε από το φαρμακείο υδατοδιαλυτά λιπαντικά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε  μετά την εφαρμογή του προφυλακτικού στο πέος.

Αν όμως χρησιμοποιείτε προφυλακτικά από πολυουρεθάνη ή άλλο συνθετικό υλικό, μπορείτε να τα συνδυάσετε με λιπαρά λιπαντικά, λέει ο Dr. Cottrill.

Μην τα χρησιμοποιείτε δύο-δύο

Αν και μοιάζει λογικό πως τα δύο θα είναι πιο αποτελεσματικά, στην πραγματικότητα η τριβή που θα δημιουργηθεί ανάμεσά τους μπορεί να οδηγήσει στη ρήξη τους.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Πώς μπορεί το υαλουρονικό οξύ να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ανδρών

admin

Άνδρες: Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για τη στυτική λειτουργία

admin

Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

admin

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή σε συγκεκριμένα συμπτώματα – Συμβουλές ειδικών

admin

Εγκρίθηκε η πρώτη τοπική θεραπεία χωρίς ιατρική συνταγή για τη στυτική δυσλειτουργία

admin

Γνωρίζετε τι ΔΕΝ είναι τα χλαμύδια και η τέρμινθος; Την απάντηση έχουν οι δερματολόγοι

admin

Τι είπε κλινική ψυχολόγος για την προβολή ταινίας με ερωτικό περιεχόμενο σε μαθητές 10 ετών

admin

Πώς επηρεάζει η υπερτροφία του προστάτη τη σεξουαλική ζωή

admin

15-22 Μαΐου: Δωρεάν, ανώνυμα και εμπιστευτικά τεστ για ΣΜΝ από τον ΕΟΔΥ – Πού μπορείτε να πάτε

admin

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εξέταση για τη γονόρροια στην Πολυκλινική Αθηνών

admin

Πώς φεύγει η πιπιλιά στον λαιμό

admin

Ουρεόπλασμα: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

admin