Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας. Πώς επηρεάζει η μυρωδιά των τροφίμων τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.
Η διατροφή που ακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική υγεία των παιδιών της. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική μπορεί να είναι και η μυρωδιά των τροφίμων!
Όπως έδειξε, η έκθεση στη μυρωδιά τροφίμων με πολλά λιπαρά όπως το μπέικον, αυξάνει τον κίνδυνο να γίνει το παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Το εύρημα αυτό προέρχεται από έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας του Μεταβολισμού Max Planck, στην Κολωνία. Οι ερευνητές τάιζαν έγκυα ποντίκια με υγιεινά τρόφιμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία όμως είχαν την μυρωδιά παχυντικών φαγητών.
Οι μυρωδιές δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον μεταβολισμό ή την διατροφική συμπεριφορά των μητέρων. Ωστόσο οι απόγονοί τους αντιδρούσαν πιο έντονα στα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Σύντομα, δε, ανέπτυξαν παχυσαρκία και αντοχή στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί πρώιμη ένδειξη του τύπου 2 διαβήτη.
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι ο εγκέφαλος των μικρών ποντικιών, που είχαν εκτεθεί στη μυρωδιά παχυντικών τροφίμων κατά την ενδομήτριο ζωή, παρουσίαζε χαρακτηριστικές αλλαγές. Ειδικότερα, δύο δομές του αντιδρούσαν με διαφορετικό τρόπο στα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα. Οι δομές αυτές ήταν:
- Το ντοπαμινεργικό σύστημα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παρακίνηση και την επιβράβευση.
- Τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες) AgRP, τα οποία ελέγχουν την πείνα και τον μεταβολισμό.
Στην πραγματικότητα, «ο εγκέφαλος των μικρών ποντικιών λειτουργούσε όπως εκείνος των παχύσαρκων ποντικιών, απλώς και μόνο επειδή οι μητέρες τους μύριζαν λιπαρά τρόφιμα», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Laura Casanueva Reimon.
Τι σημαίνουν για τους ανθρώπους
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Metabolism. Όπως γράφουν οι ερευνητές, είναι γνωστό ότι η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε θερμίδες και λιπαρά κατά την εγκυμοσύνη αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία στα παιδιά.
Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι προδιαθέτει τα παιδιά σε πλήθος μεταβολικών και συμπεριφορικών διαταραχών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται από την αντοχή στην ινσουλίνη έως την προτίμηση των παχυντικών φαγητών.
Οι συσχετίσεις αυτές έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους και ζώα. Τα νέα ευρήματα, λοιπόν, που υποδηλώνουν ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η μυρωδιά των φαγητών, είναι πιθανό να ισχύουν και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές σημειώνουν, όμως, πως στην παρούσα μελέτη δεν αρκούσε να αιωρείται απλώς μια παχυντική μυρωδιά στον αέρα. Η μυρωδιά του μπέικον και άλλων παχυντικών τροφίμων εκλυόταν από τα φαγητά που έτρωγαν τα έγκυα ποντίκια.
Ακόμα κι έτσι, όμως, τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμα και οι μυρωδιές στις οποίες εκτίθενται τα έμβρυα, μπορεί να διαμορφώσουν τις γευστικές προτιμήσεις τους, ανεξάρτητα από το αν θα επηρεάσουν τις μητέρες τους.
Φωτογραφία: iStock