Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για την υγεία του πυελικού εδάφους

Date:

Με τη φράση «πυελικό έδαφος» αναφερόμαστε σε ένα σύστημα μυών που σαν αιώρα στηρίζει τα όργανα της πυέλου, σε γυναίκες και άνδρες.

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) η αρθρογραφία επικεντρώνεται κυρίως στη θέση της παγκοσμίως αναφορικά με τα δικαιώματά της, στην αγορά εργασίας, τις «παραδοσιακές» ιατρικές μεθόδους στις οποίες υποβάλλεται εις βάρος της υγείας της και σε αρκετά ακόμη αρνητικά «ρεκόρ» σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμη και στις πλέον ανεπτυγμένες. Σε αυτό το εξαιρετικά δυσοίωνο σκηνικό, η αρθρογραφία συμπληρώνεται περιοριζόμενη σε ευχολόγια, δηλώνοντας εμμέσως αδυναμία ουσιαστικής υπεράσπισης των αυτονόητων δικαιωμάτων του μισού και πλέον παγκόσμιου πληθυσμού.

Αυτή τη μέρα υπενθύμισης της γενικευμένης επικράτησης της πατριαρχίας πρέπει να υπενθυμίζουμε αυτά που μπορεί να κάνει η κάθε γυναίκα για τον εαυτό της, ξεκινώντας από το σώμα της και τη φροντίδα του. Ένα σώμα που οφείλει να γνωρίζει κάθε γυναίκα, να το κατανοεί και να το φροντίζει.

Οι φυσικοθεραπεύτριες Μιμή Μαρσέλλου , PT, MSc, PhD(c) και Φωτεινή Λάγαρη, M.A., PT., επισημαίνουν πως η υγεία της γυναίκας ξεκινά από την πύελο. Εξειδικευμένες στο πυελικό έδαφος και την υγεία των γυναικών, απαντούν στα σημαντικότερα ερωτήματα για την κατανόησης του ρόλου που διαδραματίζει το πυελικό έδαφος στη γενικότερη υγεία τους:

Τι είναι πυελικό έδαφος και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την υγεία της γυναίκας;

Με τη φράση «πυελικό έδαφος» αναφερόμαστε σε ένα σύστημα μυών που σαν αιώρα στηρίζει τα όργανα της πυέλου, σε γυναίκες και άνδρες. Εν προκειμένω στις γυναίκες στηρίζει την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το έντερο. Αυτή η αιώρα που μοιάζει με δίχτυ και στηρίζει τα τρία αυτά όργανα έχει και αντίστοιχες τρεις οπές. Μία για να περνά η ουρήθρα, μία για τον τράχηλο της μήτρας και μία για τον πρωκτό του εντέρου.

Ποιο είναι λοιπόν το «πρόβλημα» που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η αιώρα;

Η μυϊκή σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους μπορεί να κλείσει τις οπές, ενώ η μυϊκή χαλάρωση των μυών αυτών επιτρέπει το άνοιγμα των οπών. Το υπερβολικό σφίξιμο ή η υπερβολική χαλάρωση των μυών αυτών οδηγούν σε δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γυναίκα βιώνει δυσλειτουργίες όπως ακράτεια ούρων, κοπράνων, πρόπτωση των οργάνων της πυέλου, σεξουαλική δυσλειτουργία, πόνο.

Ποιες είναι οι συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση ή μείωση του τόνου των μυών του πυελικού εδάφους και άρα σε δυσλειτουργία;

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες που οδηγούν σε δυσλειτουργία το πυελικό έδαφος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίοδο της εγκυμοσύνης, τον τοκετό, την εμμηνόπαυση -είτε έρχεται φυσιολογικά στη ζωή μιας γυναίκας, είτε ως αποτέλεσμα θεραπειών γυναικολογικών καρκίνων και καρκίνου του μαστού-, όπου στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στο ουρογεννητικό σύνδρομο, ακόμη και ως αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης ή σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή κακοποίησης κατά τον τοκετό.

Γνωρίζουν οι γυναίκες τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το πυελικό τους έδαφος σε «φυσιολογικές» καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός και η εμμηνόπαυση;

Οι γυναίκες στην πλειονότητά τους δεν γνωρίζουν. Ωστόσ,ο το πρόβλημα εντοπίζεται στην άγνοια των ειδικών ή και στην επιμέρους γνώση του πυελικού εδάφους και των δυσλειτουργιών του, ακόμη και από τους πλέον ειδικούς, όπως τους γυναικολόγους, τις μαίες, τους ογκολόγους ή τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν καρκίνο μαστού. Ένας βασικός ρόλος μας ως φυσικοθεραπεύτριες με ιδιαίτερη γνώση στο πυελικό έδαφος είναι να ενημερώνουμε όχι μόνο τις ασθενείς που έρχονται σε εμάς, αλλά κυρίως όλη την ομάδα των ειδικών που ασχολούνται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την εμμηνόπαυση, το ουρογεννητικό σύνδρομο.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη και ο τοκετός το πυελικό έδαφος της εγκύου;

Κατά την εγκυμοσύνη η γυναίκα βιώνει συνεχείς, σταδιακές μυοσκελετικές αλλαγές που επηρεάζουν το πυελικό της έδαφος, τη στάση του σώματος και τον ορθό κοιλιακό, αφήνοντας ορατά και «αόρατα» προβλήματα, όπως δυσπαρευνία, ακράτεια ούρων, προπτώσεις οργάνων. Η εγκυμοσύνη ειδικότερα αποτελεί και μία από τις πιο βασικές αιτίες χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, εξαιτίας της συνεχούς φόρτισης που δέχεται κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών. Ο φυσιολογικός τοκετός, ιδιαίτερα αν είναι «δύσκολος», επιφέρει τραυματισμό ή υπερβολική χαλάρωση, ενώ και η καισαρική δεν εξαιρείται από την πρόκληση κινδύνων.

Πώς επηρεάζει η θεραπεία κακοήθειας στον μαστό ή στα γεννητικά όργανα της γυναίκας την ορθή λειτουργία του πυελικού εδάφους;

Ανάμεσα στις πλέον πιθανές αιτίες δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους είναι το ουρογεννητικό σύνδρομο -η αιφνίδια, πρόωρη εμμηνόπαυση ως θεραπευτική επιλογή στον καρκίνο μαστού. Η πρώτη προτεραιότητα του ογκολόγου και της διεπιστημονικής ομάδας για την αντιμετώπιση ενός κακοήθους όγκου στον μαστό ή στα γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι η αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Σε δεύτερη φάση ωστόσο, η γυναίκα θα πρέπει να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις του ουρογεννητικού συνδρόμου, όπως κολπική ξηρότητα και ατροφία, δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), ακράτεια ούρων ή επώδυνη ούρηση, επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Αυτές οι επιπτώσεις όπως και άλλες εξίσου επώδυνες, επιβαρύνουν την ψυχολογία αλλά και τη σωματική υγεία της γυναίκας, σε μία ήδη επιβαρυμένη υγεία. Ακριβώς για αυτό θα πρέπει να ενημερώνεται για αυτές, όπως και για το πλάνο πλήρους αποκατάστασής της.

Το ίδιο ισχύει και για την εμμηνόπαυση;

Οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης δεν διαφέρουν από αυτές της πρόωρης εμμηνόπαυσης. Η διαφορά είναι η ηλικία που καλείται η γυναίκα να τις αντιμετωπίσει και ο χρόνος που της δίνεται να ενημερωθεί και να τις προλάβει. Το σταδιακό πέρασμα της γυναίκας από την έμμηνο ρύση στην εμμηνόπαυση, με τη μακρά περίοδο της κλιμακτηρίου, της επιτρέπει να «δουλέψει» το πυελικό της έδαφος σωστά και να λειτουργήσει προληπτικά. Και στην εμμηνόπαυση, αυτό που μας εκπλήσσει είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μία αναπόφευκτη κατάσταση στη ζωή κάθε γυναίκας και όμως ελάχιστα ενημερώνεται για αυτήν.

Όλες οι αυτές οι καταστάσεις που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και τα επώδυνα συμπτώματά της, μπορούν να προληφθούν ή και αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;

Όσον αφορά στη φυσιοθεραπευτική προσέγγιση, υπάρχει ολιστική προσέγγιση τόσο για την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση. Η ερώτηση «εμένα γιατί δεν μου το είπε κανείς;» που συχνά διατυπώνουν οι γυναίκες που «ανακαλύπτουν» τη φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους είναι ενδεικτική της άμεσης ανάγκης για ευρεία ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού και τον γυναικολογικό καρκίνο, αλλά και με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την εμμηνόπαυση.

«Οι ειδικοί φυσικοθεραπευτές στο πυελικό έδαφος έχουν εκπαιδευτεί στην εκτίμηση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους και στην αντιμετώπιση των αιτιών που έχουν οδηγήσει σε αυτήν. Η θεραπεία περιλαμβάνει ασκήσεις πυελικού εδάφους, βιοανάδραση, εκπαίδευση στη στάση του σώματος και σε τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης. Η κάθε γυναίκα, ανάλογα με τα συμπτώματα και τις αιτίες που τα έχουν προκαλέσει, θα πρέπει να ακολουθήσει τον δικό της εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη λειτουργικότητά της και θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής της», καταλήγουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Διαβήτης: Νέο φάρμακο «φρενάρει» την πιο συχνή επιπλοκή του στην όραση

Δοκιμάστηκε με επιτυχία ακόμα και σε ασθενείς με προχωρημένη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ένα νέο, ερευνητικό φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – την πιο συχνή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη στην όραση. Το φάρμακο λέγεται tarcocimab tedromer και δοκιμάστηκε σε μερικές εκατοντάδες πάσχοντες από μέτρια έως σοβαρή αμφιβληστροειδοπάθεια. Όπως διαπιστώθηκε, οι ασθενείς που το έλαβαν είχαν

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι είναι σοβαρό

Τα ανευρύσματα εγκεφάλου είναι συχνά. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως προσβάλλουν το 3,2% των ενηλίκων. Στο προσκήνιο ήρθε τις τελευταίες ώρες το ανεύρυσμα εγκεφάλου, μετά τη ρήξη που υπέστη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης. Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι ένα εξόγκωμα σαν μπαλόνι στο τοίχωμα μιας από τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Οφείλεται

Δεν έχετε όρεξη για γυμναστική; Ίσως πρέπει να αλλάξετε το πρόγραμμά σας

Τι ώρα είναι προτιμότερο να γυμνάζονται οι πρωινοί τύποι και ποια οι βραδινοί, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αν θέλετε να αποκομίσετε τα μέγιστα από την άσκηση που κάνετε, ίσως πρέπει να την κάνετε την ώρα της ημέρας που ταιριάζει καλύτερα στο βιολογικό σας ρολόι, λένε οι επιστήμονες. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πρωινοί τύποι πιθανώς

Μετά το Πάσχα: Πόσο χρόνο χρειάζεται το σώμα για να απαλλαγεί από τις λιπαρές τροφές

Βρισκόμαστε ήδη στην Τρίτη μετά το Πάσχα και για τους περισσότερους η επιστροφή στην καθημερινότητα συνοδεύεται από μια αίσθηση βάρους, λήθαργου και τη γνωστή «μεταπασχαλινή δυσφορία». Μετά το Πάσχα, η απότομη μετάβαση από την υπερκατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης, στη συνήθη διατροφή, δημιουργεί ένα παροδικό αλλά έντονο μεταβολικό στρες. Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι

Οφθαλμικό σύνδρομο γραφείου: Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας από την ψηφιακή κόπωση

Υπολογίζεται ότι επτά στους δέκα εργαζόμενους σε οθόνες αναπτύσσουν οφθαλμολογικά ενοχλήματα. Σοβαρά ενοχλήματα στα μάτια τους, αλλά και εκτός αυτών, εκδηλώνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι που περνούν πολλές ώρες καθημερινά κοιτάζοντας τις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από ψηφιακή κόπωση των ματιών ή οφθαλμικό σύνδρομο γραφείου, που μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην

Κνίδωση: Γιατί βγάζουμε «καντήλες» – Οι πιο κοινοί παράγοντες που τις πυροδοτούν

Άγχος, ορμόνες, στενά ρούχα και υποκείμενες παθήσεις είναι μόνο μερικές από τις βασικές αιτίες που μπορεί να εμφανίσουμε κνίδωση. Η χρόνια κνίδωση είναι όταν εμφανίζουμε κόκκινα εξογκώματα ή ουλές στο δέρμα μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτά τα εξανθήματα, που λέγονται επίσης «καντήλες», είναι χρόνιες όταν διαρκούν περισσότερο από έξι εβδομάδες. Η πάθηση μπορεί

AIDS: 64χρονος ζει 4 χρόνια χωρίς φάρμακα χάρη σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Μετρημένοι στα δάκτυλα οι ασθενείς που έχουν «θεραπευθεί» από την HIV/AIDS λοίμωξη με αυτή τη μέθοδο. Ένας 64χρονος Νορβηγός έγινε ο έκτος άνθρωπος στον κόσμο που «θεραπεύτηκε» από την HIV/AIDS λοίμωξη χάρη στη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Ο «ασθενής του Όσλο», όπως τον αποκαλούν οι γιατροί, έκανε τη μεταμόσχευση το Νοέμβριο του 2020. Έπασχε από μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο

Η κακή υγεία των δοντιών συνδέεται με το σωματικό βάρος, δείχνει νέα μελέτη

Τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος χάσει τους γομφίους ή τα πίσω δόντια του. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Πόσο συχνά πηγαίνετε στον οδοντίατρο; Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τον επισκέπτονται μόνο όταν έχουν ανυπόφορο πονόδοντο ή σπάσει κανένα δόντι, προσέξτε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η κακή υγεία των δοντιών σχετίζεται με αυξημένο

GLP-1: Έρευνα αναδεικνύει 3 ασυνήθιστες παρενέργειες από τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Ορισμένοι χρήστες στα social media αναφέρουν ότι έχουν παρενέργειες από τα φάρμακα GLP-1, οι οποίες δεν είχαν αναφερθεί στις κλινικές δοκιμές, δείχνει έρευνα. Μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρει μια νέα οπτική στις παρενέργειες που βιώνουν οι άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα GLP-1 για τον διαβήτη ή την παχυσαρκία. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ερευνητές από το

Χοληστερίνη: Ποια είναι η καλύτερη εξέταση για την παρακολούθησή της [μελέτη]

Απρόσμενα ευρήματα νέας, συγκριτικής μελέτης σε ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα για να την μειώσουν. Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη και κάνετε θεραπεία γι’ αυτήν, ο γιατρός πιθανώς σας συνιστά να μετράτε τακτικά την ολική, την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL) χοληστερόλη στο αίμα σας. Ωστόσο οι εξετάσεις αυτές μπορεί να μην είναι οι καλύτερες για

Αφρικανική σκόνη: Πώς θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει να σας επηρεάζει

Τι συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιάσετε και πότε να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Αφρικανική σκόνη αναμένεται να σαρώσει την χώρα μας, με το φαινόμενο να αρχίζει έντονα σήμερα (14.04.2026) το μεσημέρι από τα δυτικά και το πρωί της Τετάρτης (15.04.2026) να εξαπλώνεται σε σχεδόν όλη τη χώρα. Η εμφάνισή της μόνο σπάνια δεν είναι για την Ελλάδα

Γεννήσεις με καισαρική: «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην ΕΕ με ποσοστό 62,2%

Παγκοσμίως, οι γονείς με καισαρική έχουν υπερ-τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Τι δείχνει έρευνα από ελληνικό πανεπιστήμιο. Οι γεννήσεις με καισαρική αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δείχνουν ότι ο αριθμός τοκετών με καισαρική ανά 100 γεννήσεις έχει υπερ-τριπλασιαστεί ανάμεσα στο 1990 και το 2023 (από το