Βάλτε τέλος στη φρενίτιδα της πρωτεΐνης – Αυτή είναι η ποσότητα που πραγματικά χρειάζεστε

Date:

Η πρωτεΐνη είναι παντού. Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι τα feed του Instagram, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κυριαρχούν. Οι συσκευασίες «φωνάζουν» τα γραμμάρια τους με τεράστια γράμματα, ενώ οι συνταγές στα social media υπόσχονται να μεταμορφώσουν κάθε γεύμα σε «πρωτεϊνική βόμβα».

Σύμφωνα με την Έρευνα για τα Τρόφιμα και την Υγεία του International Food Information Council, η «υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη» ήταν η πιο δημοφιλής διατροφική τάση για το 2024. Όμως, αξίζει πραγματικά όλη αυτή η προσοχή;

Και ναι… και όχι.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία και η αύξησή της μπορεί να βοηθήσει στην υγιή γήρανση και στους στόχους φυσικής κατάστασης. Όμως η φρενίτιδα, που συχνά καθοδηγείται περισσότερο από το μάρκετινγκ, δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε τελικά; Και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές; Ειδικοί στο Science Alert βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.

Τι είναι η πρωτεΐνη και γιατί τη χρειαζόμαστε;

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία βασικά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας σε μεγάλες ποσότητες – μαζί με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά.

Ενώ οι υδατάνθρακες και τα λίπη χρησιμοποιούνται κυρίως για ενέργεια, η πρωτεΐνη έχει πιο δομικό και λειτουργικό ρόλο: βοηθά στην ανάπτυξη και αναδόμηση των ιστών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και παράγει ένζυμα, ορμόνες και άλλα ζωτικά μόρια.

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα. Ο οργανισμός μπορεί να συνθέσει μερικά από αυτά, αλλά εννέα θεωρούνται «απαραίτητα» και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής. Επομένως, η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι καθημερινή ανάγκη – όχι απλώς ένα «bonus» μετά την προπόνηση.

Σε αντίθεση με το λίπος και τους υδατάνθρακες, που μπορούν να αποθηκευτούν, η πρωτεΐνη δεν αποθηκεύεται και για αυτό πρέπει να την αναπληρώνετε τακτικά. Σε ακραίες καταστάσεις – όπως παρατεταμένη νηστεία ή σοβαρή ασθένεια – το σώμα διασπά τους μυς του για να εξασφαλίσει ενέργεια. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πρωτεΐνη για την επιβίωση.

Πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) για τους περισσότερους ενήλικες είναι 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 65 κιλών χρειάζεται περίπου 52 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.

Όμως, αυτή η σύσταση απλώς αποτρέπει την έλλειψη – δεν σημαίνει πως καλύπτει τις βέλτιστες αλλά ούτε και τις εξατομικευμένες ανάγκες.

Για παράδειγμα ηλικιωμένοι (που δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν τα θρεπτικά συστατικά), αθλητές (που έχουν αυξημένες ανάγκες για αναδόμηση ιστών) και εγκυμονούσες ή θηλάζουσες χρειάζονται περισσότερο – μέχρι και 1,2 έως 2 γρ. ανά κιλό.

Άρα, ένας ηλικιωμένος 65 κιλών ίσως χρειάζεται 78 έως 130 γραμμάρια την ημέρα, πολύ παραπάνω από την RDA.

Μπορούμε να καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, ακόμα και η αυξημένη πρόσληψη δεν αποτελεί πρόβλημα. Μέχρι και 2 γρ./κιλό/ημέρα θεωρούνται ασφαλή όρια. Δεν θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής σας, δεν θα καταστρέψει τα νεφρά σας, δεν θα προκαλέσει καρκίνο, ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Πότε πρέπει να την καταναλώνουμε;

Στα social media κυκλοφορούν διάφορες δημοφιλείς θεωρίες. Για παράδειγμα ορισμένοι ισχυρίζονται πως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν πρωτεΐνη μέσα σε 45 λεπτά μετά την άσκηση αλλιώς… χάθηκε η προσπάθεια. Δεν ισχύει.

Η έννοια του «αναβολικού παραθύρου» έχει πλέον καταρριφθεί. Η ευαισθησία των μυών στην πρωτεΐνη διαρκεί τουλάχιστον 24 ώρες μετά την άσκηση.

Άρα, προτεραιότητα έχει η συνολική ημερήσια πρόσληψη, όχι η χρονική ακρίβεια. Τρώτε πρωτεΐνη με βάση το πρόγραμμά σας – όχι με χρονόμετρο στο χέρι. Επίσης, αν αυξάνοντας την πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα νιώθετε πιο χορτάτοι και αποφεύγετε τις λιγούρες, αυτό από μόνο του είναι χρήσιμο.

Και για όσους λαμβάνουν φάρμακα για διαβήτη τύπου 2 όπως οι αγωνιστές GLP-1 που μειώνουν δραστικά την όρεξη, η πρωτεΐνη ίσως βοηθήσει να περιορίσετε την απώλεια μυϊκής μάζας. Αλλά η προπόνηση με αντιστάσεις παραμένει η πιο αποτελεσματική λύση.

Είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιες;

Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα: κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά, όσπρια, σόγια, δημητριακά ολικής, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ακόμη και σε κάποια λαχανικά. Υπάρχει επίσης και σε συμπληρώματα.

Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν συνήθως όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και απορροφώνται πιο εύκολα. Όμως μια καλά σχεδιασμένη φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σας. Απλώς απαιτεί μεγαλύτερη ποικιλία και προγραμματισμό.

Και αν μπερδεύεστε με τις ετικέτες των προϊόντων, δεν είστε οι μόνοι. Πλέον υπάρχουν μέχρι και «πρωτεϊνούχα» ποπ κορν, πατατάκια και καραμέλες. Τα περισσότερα είναι απλά προϊόντα με «υγιεινό» περιτύλιγμα – και ελάχιστο πραγματικό όφελος.

Η πιο πρακτική συμβουλή: τρώτε μια ποικιλία από πραγματικά – μη επεξεργασμένα – τρόφιμα, με προτεραιότητα την πρωτεΐνη. Γεμίστε περίπου το 1/4 του πιάτου σας με πρωτεΐνη σε κάθε βασικό γεύμα – πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Συνδυάστε το αυτό με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άσκηση, και θα είστε σε εξαιρετικό δρόμο για υγεία και ευεξία.

Το συμπέρασμα

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη. Τόσο απλό. Χρειάζεστε αρκετή – κάθε μέρα – για να διατηρήσετε την υγεία και τη λειτουργία του σώματός σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεστε υπερβολές, σκόνες ή ανούσια δήθεν «υγιεινά» σνακ. Κρατήστε το απλό: καλή ποικιλία, επαρκής ποσότητα, ρεαλιστικός προγραμματισμός. Τίποτα παραπάνω.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρκίνος του πνεύμονα: Στους άνδρες στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη

Τι δείχνουν νέα δεδομένα της Eurostat. Πόσοι ασθενείς πεθαίνουν ετησίως στη χώρα μας. Ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το ένα πέμπτο των θανάτων από καρκίνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και για το σχεδόν 4,5% των θανάτων από κάθε αιτία. Ωστόσο η θνησιμότητα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από χώρα σε χώρα και ανά φύλο, με τους

Nόσος Αλτσχάιμερ: Πόσα βήματα την ημέρα κρατούν τον κίνδυνο της άνοιας μακριά

FITNESS Ακόμη και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περισσότερο περπάτημα, μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και στη διατήρηση της γνωστικής ικανότητας. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι η άσκηση μπορεί να προστατεύσει και την υγεία του εγκεφάλου. Τι γίνεται, όμως, όταν υπάρχουν ήδη απειλές για τη γνωστική ικανότητα; Σύμφωνα με νεότερη

Γιατί είναι πιο δύσκολη η πρωινή γυμναστική – Πότε το σώμα αποδίδει καλύτερα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η γυμναστική μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη το πρωί, όπως οι ορμόνες, ο κιρκάδιος ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος. Χτυπάει το ξυπνητήρι σου και ετοιμάζεσαι να πας γυμναστήριο. Αλλά νιώθεις ότι η γυμναστική που κάνεις είναι πιο δύσκολη από άλλες φορές. Γιατί συμβαίνει αυτό τα πρωινά; Υπάρχει ένα

Δόντια: Γιατί το να τα βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα δεν είναι πάντα το καλύτερο

Ακόμη και όσοι πιστεύουν ότι φροντίζουν πολύ καλά τα δόντια τους, μπορεί να κάνουνε λάθη όταν τα βουρτσίζουν. Όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε πώς να βουρτσίζουμε τα δόντια μας – πρωί και βράδυ, ξέβγαλμα με νερό και ίσως ένα στοματικό διάλυμα με γεύση μέντας. Αλλά σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, ακόμη και οι πιο επιμελείς στο βούρτσισμα

Τρέξε χωρίς πόνο: Η επιστήμη πίσω από την αποκατάσταση μετά τον μαραθώνιο

Η διαχείριση του πόνου μετά από έντονη άσκηση συμβάλλει, όχι μόνο στην ταχύτερη αποκατάσταση, αλλά και στην πρόληψη νέων τραυματισμών. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αγώνες δρόμου και μαραθωνίους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά, με περισσότερους από 100.000 δρομείς να λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο. Η έντονη προπόνηση, οι μακρές αποστάσεις και η συνεχής

«Ήσουν πρεζάκιας και τώρα τρέχεις Μαραθώνιο» έλεγα στον εαυτό μου – Η ιστορία δεύτερης ευκαιρίας του Παναγιώτη Καραΐσκου

Μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού Μαραθωνίου ήταν ο Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος για δεύτερη χρονιά έκοψε πρώτος το νήμα του τερματισμού. Ο αθλητής αφιέρωσε τη νίκη στους γονείς του λέγοντάς τους πως τους αγαπάει πολύ, ενώ δήλωσε χαρούμενος. Ωστόσο, ο δρόμος του Παναγιώτη Καραΐσκου προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος, αφού όπως έχει παραδεχτεί στο παρελθόν, ήταν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Ο

Κότσι µε δεντρολίβανο και σος από κόκκινο κρασί

ΥΛΙΚΑ 600 γρ. κότσι αρνίσιο (µε το κόκαλο) 4 κλωναράκια δεντρολίβανο 2 κρεµµύδια 2 ώριµες ντοµάτες 1 σκελίδα σκόρδο 2 καρότα 1 κλωναράκι σέλινο ½ λίτρο κόκκινο κρασί ½ λίτρο νερό 2 πατάτες ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε µια κατσαρόλα κόβετε τα καρότα, το σέλινο, τις  πατάτες καθαρισµένες, τις ντοµάτες, τα κρεµµύδια και το σκόρδο. Βάζετε τα κότσια

Bοδινό φιλέτο Black Angus µε κρούστα µαϊντανού

ΥΛΙΚΑ Για το βοδινό φιλέτο: 150 γρ. βοδινό φιλέτο Black Angus Λίγο ελαιόλαδο Για την κρούστα µαϊντανού : 1 αβγό 2 φέτες ψωµί του τοστ 20 ml  ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι 30 γρ. µαϊντανό µόνον τα φύλλα Για τη σος µόρελς: Ζωµό βοδινού Κρασί  ή κονιάκ Γαλλική µουστάρδα 20 γρ. µανιτάρια µόρελς Κορν φλάουερ Για το

Ο Τζιμ Κάρεϊ και η Τέιλορ Μόμσεν συναντήθηκαν για πρώτη φορά 25 χρόνια μετά το «How the Grinch Stole Christmas»

Η τραγουδίστρια ήταν μόλις επτά ετών όταν υποδύθηκε τη μικρή Σίντι Λου Χου στην ταινία

Χριστίνα Λαμπίρη: Δεν φεύγει το μικρόβιο της τηλεόρασης, είναι η δουλειά μου και μου λείπει

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου το έχω περάσει εκεί, δήλωσε η παρουσιάστρια

Μαρία Ηλιάκη: «Έχεις κάνει κλάμπινγκ στο Βερολίνο;» – Κρατερός Κατσούλης: «Έχω κάνει τα πάντα» – Η on air αποκάλυψη στο Νωρίς νωρίς

Μια απολαυστική στιγμή εκτυλίχθηκε on air το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Νωρίς νωρίς», όταν η Μαρία Ηλιάκη ρώτησε τον Κρατερό Κατσούλη αν έχει κάνει ποτέ κλάμπινγκ στο Βερολίνο. Η απάντησή του, αφοπλιστικά ειλικρινής και γεμάτη χιούμορ, προκάλεσε γέλια στο πλατό. «Δεν θα κάτσω να σου πω τι έχω κάνει στο Βερολίνο», απάντησε αρχικά ο

Μια νύχτα μόνο: Ο Σταύρος να ζητάει εξηγήσεις από τον Οδυσσέα

Τα πιο κρυφά συναισθήματα και οι πιο μεγάλες επιθυμίες έρχονται στο φως. Στα επόμενα επεισόδια της νέας δραματικής σειράς του MEGA, «Μια νύχτα μόνο»