Παθήσεις τριχωτού κεφαλής: Ποιες «πληγώνουν» περισσότερο;

Date:

Η πιτυρίδα, η θυλακίτιδα, η ανδρογενής αλωπεκία, η ψωρίαση κ.ά είναι μερικές από τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής που αντιμετωπίζουν μικροί και μεγάλοι.

Έντονη συναισθηματική ταλαιπωρία, που επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής, υφίστανται τα άτομα με παθήσεις στο τριχωτό του κεφαλιού τους.

Οι ασθενείς νοιώθουν αμηχανία και ανησυχία, άγχος, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα που περιστρέφονται γύρω από την ταυτότητά τους. Για τα παιδιά και τους εφήβους η ύπαρξή τους είναι πολύπλοκη πρόκληση, καθώς ήδη δυσκολεύονται με τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους.

Αν και πολλές από αυτές τις παθήσεις δεν αποτελούν σημαντικό ιατρικό κίνδυνο, η σημασία των μαλλιών για το κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δύσκολα διαχειρίσιμα ψυχολογικά προβλήματα.

«Η κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχολογία των ανθρώπων κάθε ηλικίας και φύλου. Όταν τα μαλλιά είναι πυκνά, λαμπερά και δυνατά, είμαστε πιο σίγουροι και ικανοποιημένοι από την εμφάνισή μας. Αντίθετα, αν αντιμετωπίζουμε προβλήματα όπως η πιτυρίδα ή η αραίωση των μαλλιών, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας κλονίζεται. Επομένως, η υγεία του τριχωτού της κεφαλής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευεξία μας», επισημαίνει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η προληπτική και συνεπής φροντίδα του, όπως επίσης η διάγνωση και ο έλεγχος των δερματικών προβλημάτων που εμφανίζονται είναι το κλειδί για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Πέραν της αισθητικής, μπορεί να βελτιώσει την αυτοαντίληψη και να γίνει πηγή θετικότητας, ενισχύοντας τα επίπεδα αυτοπεποίθησης.

Πολλοί τύποι παθήσεων του τριχωτού της κεφαλής έχουν παρόμοια συμπτώματα, όπως κνησμό, φλεγμονή και απολέπιση, που μπερδεύουν τον πάσχοντα, με συνέπεια την εφαρμογή ακατάλληλων θεραπειών και την παράταση της ταλαιπωρίας του. Η έγκυρη και έγκαιρη αναγνώρισή τους από δερματολόγο επισπεύδει τη ίαση και τελικά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι δερματοπάθειες που έχουν σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο είναι:

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, αφού οι μισοί περίπου την εμφανίζουν. Χαρακτηριστικό της είναι η απολέπιση και ο κνησμός, συμπτώματα που προκαλούνται από την ταχύτατη αποβολή των νεκρών κυττάρων.

Τα αίτια εμφάνισής της δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Δεν οφείλεται σε κακή υγιεινή, αλλά σε μια σειρά από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μπορεί επίσης να προκαλείται από ευαισθησία σε προϊόντα μαλλιών ή μυκητιασικές λοιμώξεις όπως από Malassezia.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια σοβαρή μορφή πιτυρίδας, μόνο που δεν περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά μπορεί να επηρεάσει το πρόσωπο, τα χείλη, τα βλέφαρα, ακόμη και το στήθος. Εμφανίζεται ως ήπια ερυθρές πλάκες στο δέρμα, συνοδευόμενες από λιπαρά κιτρινωπά-λευκά λέπια σε άτομα κάθε ηλικίας.

Αυτή η φλεγμονώδης διαταραχή μπορεί να προκληθεί από στρες, ορμονικές αλλαγές ή υπερπαραγωγή σμήγματος, καθώς και από υπερπολλαπλασιασμό του μύκητα Malassezia.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια άλλη σημαντική πάθηση που οδηγεί σε ταχεία ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα την εμφάνιση παχιών ροζ ή ερυθρών πλακών με λευκά, ασημί λέπια.

Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που έχει περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Ενώ η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, αλλά έως και 80% των ασθενών με ψωρίαση έχουν ψωρίαση στο τριχωτό της κεφαλής – συχνά γύρω από τη γραμμή των μαλλιών.

Ανδρογενετική Αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης που παρατηρείται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η πάθηση επηρεάζει το 30% έως 50% των ανδρών μέχρι την ηλικία των 50 ετών – δεν περιορίζεται όμως σε αυτούς. Ενώ σε αυτούς η τριχόπτωση ξεκινά από τους κροτάφους σχηματίζοντας ένα σχήμα Μ, στις γυναίκες προκαλεί λέπτυνση των τριχών και αραίωση των μαλλιών.

Η πάθηση επηρεάζει περισσότερο τους άνδρες, στους οποίους μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία μόλις των 20 ετών, απ’ ότι τις γυναίκες, στις οποίες ξεκινά μετά τα 50.

Για την εμφάνισή της ευθύνονται γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες, το στρες, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, αυτοάνοσα νοσήματα, διατροφικές διαταραχές και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Γυροειδής αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλεί ξαφνική απώλεια τριχών από το κεφάλι, το πρόσωπο και άλλες περιοχές του σώματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας τη συρρίκνωσή τους σε μέγεθος και τη δραματική επιβράδυνση της ανάπτυξης των μαλλιών.

Η βλάβη των θυλάκων δεν είναι συνήθως μόνιμη – οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από αρκετούς μήνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να επηρεαστεί, οδηγώντας σε πλήρη φαλάκρα.

Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι μια λοίμωξη των θυλάκων της τρίχας στο τριχωτό της κεφαλής που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των θυλάκων της τρίχας. Εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αλλά συχνότερα στα γένια, τα χέρια, την πλάτη, τους γλουτούς και τα πόδια, λόγω βακτηριακής, παρασιτικής ή μυκητιασικής λοίμωξης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πρήξιμο, κνησμό και εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια γεμάτα με πύον και μια τρίχα μέσα σε αυτά. Αυτά τα εξογκώματα μπορεί να είναι ευαίσθητα ή ακόμα και επώδυνα.

«Το τριχωτό της κεφαλής έχει παρόμοιες ανάγκες για ενυδάτωση, καθαριότητα και ισορροπημένη παραγωγή λιπαρότητας με το υπόλοιπο δέρμα. Η προστασία του από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή η ρύπανση, παίζει επίσης ρόλο στη διατήρηση της υγείας του. 

Όταν δεν προφυλάσσεται και δεν φροντίζεται σωστά, είναι πιθανότερο να εμφανιστούν δερματικά προβλήματα τόσο στα όριά του όσο και πέρα ​​από το τριχωτό της κεφαλής, όπως ακμή στο μέτωπο. 

Η εμφάνιση ορισμένων παθήσεων ξεφεύγει βέβαια, από η σφαίρα επιρροής μας. Οι επιλογές, όμως, για τη θεραπεία ή τη διαχείριση των συμπτωμάτων είναι πολλές. Οι πάσχοντες θα πρέπει να επισπεύδουν τη διάγνωση, αφού η έναρξη της αγωγής σε αρχικά στάδια εξασφαλίζει την ταχύτερη ύφεση ή πλήρη ίαση, προτού κλονιστεί και η ψυχική υγεία τους», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δυσλεξία: Αρχαία γονίδια για μια νέα δεξιότητα – Τι αποκαλύπτουν έρευνες 40 ετών

Ανασκόπηση τεσσάρων δεκαετιών γενετικών μελετών δείχνει ότι η δυσλεξία δεν οφείλεται σε ένα μεμονωμένο γονίδιο, αλλά σχετίζεται με ευρύτερα νευρωνικά δίκτυα του εγκεφάλου. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον των ΗΠΑ, αμφισβητεί την παραδοσιακή άποψη ότι η δυσλεξία, ή ειδική διαταραχή της ανάγνωσης, οφείλεται σε ένα και μόνο «ελαττωματικό» γονίδιο. Αντίθετα, η  μελέτη

Κάπνισμα: Πώς και γιατί βλάπτει την όρασή μας

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι βλάπτει πολλά όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος και η όραση δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τοξικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου, περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν στους ιδιαίτερα ευαίσθητους ιστούς του ματιού, όπως ο αμφιβληστροειδής, ο φακός και η ωχρά κηλίδα. Το κάπνισμα εισάγει στον οργανισμό

Δόντια: Η συνεχόμενη χρήση λευκαντικών προϊόντων δεν κάνει τόσο καλό όσο νομίζουμε

Οι αποτριβές και οι χρωστικές αλλοιώσεις στα δόντια, δεν αφορούν μόνο την αισθητική του στόματος, αλλά συχνά επηρεάζουν και τη στοματική υγεία. Η στοματική κοιλότητα αποτελεί έναν από τους πιο ευαίσθητους και λειτουργικούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Τα δόντια και οι γύρω ιστοί εκτίθενται καθημερινά σε μηχανικές, χημικές και μικροβιακές επιδράσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Πότε να πάτε το παιδί στον γιατρό

250.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο εξαιτίας του σε ΕΕ, Νορβηγία και Βρετανία. Θλίψη προκαλεί η είδηση ότι ένα μωράκι ηλικίας μόλις 30 ημερών νοσηλεύεται διασωληνωμένο, σε κρίσιμη κατάσταση, στην εντατική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βαριά λοίμωξη που του προκάλεσε ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Ο ιός αυτός προκαλεί

To 3λεπτο workout της Αν Χάθαγουεϊ για δυνατό και καλλίγραμμο σώμα – Γίνεται και στο σπίτι

FITNESS Η personal trainer της δημοφιλούς ηθοποιού αποκαλύπτει το τρίλεπτο workout που κάνει στο σπίτι και την βοηθά να παραμένει σε φόρμα  Το τρέιλερ του πολυαναμενόμενου sequel «Ο Διάβολος φοράει Prada» μόλις κυκλοφόρησε και, εκτός από το ρεκόρ προβολών που έσπασε στο YouTube μέσα σε λίγες ώρες, προκάλεσε και μία κοινή διαπίστωση: η Anne Hathaway

Ύπνος: Πως επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μια απογευματινή «σιέστα»

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ακόμη και ένας σύντομος απογευματινός υπνάκος μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να ανακάμψει. Ο εγκέφαλός σας είναι συνεχώς ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νέες εντυπώσεις, σκέψεις και πληροφορίες υποβάλλονται σε επεξεργασία. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των νευρικών κυττάρων ή των συνάψεων. Μια μικρή νέα μελέτη

Καρκίνος: Νέα εποχή στη θεραπεία – Πρώτα τα φάρμακα και μετά το χειρουργείο

Τι προσφέρει η προεγχειρητική (νεοεπικουρική ή εισαγωγική) θεραπεία και πότε εφαρμόζεται. Ολοένα περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται πρώτα σε φαρμακευτικές θεραπείες και ύστερα οδηγούνται στο χειρουργείο, με την προεγχειρητική θεραπεία να τους παρέχει σημαντικά οφέλη, αναφέρουν Έλληνες ειδικοί. Αυτή η νεοεπικουρική (ή εισαγωγική) θεραπεία, όπως αποκαλείται επιστημονικά, συνίσταται σε χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία. Στόχος της

Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: Η οικογένειά μας είναι για εμένα κάτι παραπάνω από καταφύγιο

Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: Η οικογένειά μας είναι για εμένα κάτι παραπάνω από καταφύγιο Γιώργος Παπαγεωργίου για Δανάη Μιχαλάκη: Η οικογένειά μας είναι για εμένα κάτι παραπάνω από καταφύγιο Όταν παίζω με την κόρη μου νιώθω μια ψυχική ηρεμία, δήλωσε ο ηθοποιός Ιωάννα Μαρίνου 08.02.2026, 17:00 Στην ασφάλεια που του δημιουργεί η οικογένεια που

Η Μελίνα Νικολαΐδη έκλεισε τα 22 και έσβησε την τούρτα της μαζί με τη Δέσποινα Βανδή

Η Μελίνα Νικολαΐδη έκλεισε τα 22 και έσβησε την τούρτα της μαζί με τη Δέσποινα Βανδή Η κόρη της τραγουδίστριας πέρασε το βράδυ των γενεθλίων της μαζί με τη μητέρα της Ιωάννα Μαρίνου 08.02.2026, 16:00 Τα 22 της χρόνια έκλεισε η Μελίνα Νικολαΐδη και έσβησε την τούρτα της, έχοντας στο πλευρό της, τη μητέρα της

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Δημήτρη Παπανώτα: «Δεν ζήτησε γονυπετής συγγνώμη ως όφειλε για την αισχρή δήλωσή του»

Με την “κόντρα” ανάμεσα στην Ελένη Βουλγαράκη και τον Δημήτρη Παπανώτα ασχολήθηκαν, την Κυριακή, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Ιωάννα Μαλέσκου στο “Ραντεβού το ΣΚ” του OPEN. Μάλιστα, μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής επέλεξε να κάνει μια πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση για τον συνεργάτη της Σταματίνας Τσιμτσιλή στην πρωινή ζώνη του Alpha. Ειδικότερα

Βασίλης Θωμόπουλος: «Φυσικά και μπορεί να επιστρέψει ο Πέτρος Φιλιππίδης στο θέατρο»

Ο Βασίλης Θωμόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής “Καλύτερα δε γίνεται” και τον δημοσιογράφο Σπύρο Ραφαήλ Κεραμίδα, όπως είδαμε το μεσημέρι της Κυριακής στο πρόγραμμα του Alpha. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε τόσο στην φημολογούμενη επαγγελματική επάνοδο του Πέτρου Φιλιππίδη μετά τη δικαστική του περιπέτεια αλλά και στην ενασχόληση που είχε

Γέννησε η Άννα Κορακάκη: Το συγκινητικό μήνυμα για την κόρη της, δείτε φωτογραφίες

Γέννησε η Άννα Κορακάκη: Το συγκινητικό μήνυμα για την κόρη της, δείτε φωτογραφίες Γέννησε η Άννα Κορακάκη: Το συγκινητικό μήνυμα για την κόρη της, δείτε φωτογραφίες «Γεννήθηκε η αγάπη αυτή, που ξεπερνάει τις λέξεις» τόνισε μεταξύ άλλων η Ολυμπιονίκης Μητέρα για πρώτη φορά έγινε πριν από λίγες ημέρες η Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή, Άννα Κορακάκη, φέρνοντας στον