Πανελλήνιες: Πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων

Date:

Πανελλήνιες: Πολύτιμες συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων

ΠΑΙΔΙ

Μια ανάσα πριν από την έναρξη των Πανελληνίων, χρήσιμες συμβουλές από το Μαζί για το Παιδί προς τα παιδιά και τους γονείς για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων

*Γράφει η επιστημονική ομάδα της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η περίοδος των εξετάσεων συνοδεύεται συχνά από έντονη ψυχική πίεση, τόσο για τους/τις μαθητές/τριες όσο και για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Ενώ το άγχος ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό και ίσως και χρήσιμο, το υπερβολικό άγχος μπορεί να δυσκολέψει τους μαθητές και να επιβαρύνει αυτούς και τις οικογένειές τους. Παρακάτω μιλάμε για το άγχος και πώς το αντιμετωπίζουμε.

Η φύση του άγχους

Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε πραγματικούς ή φανταστικούς κινδύνους—για παράδειγμα για ένα παιδί οι εξετάσεις μπορεί να μοιάζουν κίνδυνος ή απειλή, παρότι δεν είναι. Το άγχος και ο φόβος υπήρξαν χρήσιμα για την εξέλιξή μας ως είδος (π.χ. είναι χρήσιμο να φοβάται κανείς και να φυλάγεται από άγρια θηρία) και ακόμη και στις μέρες μας το άγχος ως ένα βαθμό μας κινητοποιεί και έτσι μπορεί να είναι χρήσιμο και για τα μαθήματα. Όμως το υπερβολικό άγχος μπορεί να μας επηρεάσει αρνητικά και να μας κάνει να μην αποδώσουμε όσο καλά μπορούμε και να μας στενοχωρήσει.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του άγχους:

• Εκδηλώσεις του άγχους στο σώμα:
◦ Καρδιά: χτυπάει γρήγορα (ταχυκαρδία) και την αισθανόμαστε σαν να καλπάζει.
◦ Ιδρώματα (εφιδρώσεις) π.χ. στις παλάμες ή στο σώμα παρότι δεν κάνει ζέστη.
◦ Πόνοι στην κοιλιά, ανακατωσούρα και ανορεξία.
◦ Δυσκολία να αποκοιμηθεί κανείς (γιατί σκέφτεται συνέχεια τις εξετάσεις)

• Εκδηλώσεις του άγχους στη σκέψη:
Παρατηρούνται αρνητικές αξιολογήσεις εαυτού, καταστροφολογία, παράβλεψη θετικών και γενίκευση ή να παίρνει κάποιος τα πράγματα προσωπικά. Π.χ. Δεν έγραψα καλά στο διαγώνισμα των μαθηματικών →Έχω κενά → Δεν θα γράψω καλά στις εξετάσεις → Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά κλπ.

• Εκδηλώσεις του άγχους στη συμπεριφορά:
Το άτομο μπορεί να αποφεύγει συγκεκριμένες δραστηριότητες που συνδέονται με το στρες (Π.χ. είναι περίοδος αγώνων και βρίσκει δικαιολογίες για να μην πηγαίνει στις προπονήσεις), να αναζητά διαβεβαιώσεις. Μπορεί να παρουσιάσει ευερεθιστότητα (π.χ. Του ζητάμε ευγενικά να μαζέψει τα ρούχα του και αρχίζει να φωνάζει).

Η εμπειρία του μαθητή

Το άγχος που συνδέεται με τις εξετάσεις συχνά οφείλεται στην πίεση που νιώθουν οι μαθητές να πετύχουν, καθώς και στην ανησυχία τους μήπως αποτύχουν. Πολλοί μαθητές μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν ως άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή δεν πήγαν καλά σε μία εξέταση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μία σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία να πετύχουν και στον φόβο ότι θα απορριφθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η αυξημένη προσπάθεια, όταν δεν συνοδεύεται από ρεαλιστικούς στόχους και διαχείριση των δυνάμεων, ενδέχεται να οδηγήσει σε σωματική και ψυχική εξάντληση. Από την άλλη πλευρά, η αποφυγή ή η αναβλητικότητα μπορεί να προσφέρει μία πρόσκαιρη ανακούφιση από το άγχος, αλλά στην πραγματικότητα το εντείνει, γιατί όσο αποφεύγουμε κάτι τόσο πιο δύσκολο θα είναι στην πορεία να το αντιμετωπίσουμε. Το άγχος επηρεάζει συνολικά τη διάθεση, αλλά και την εικόνα για τον εαυτό.

@ygeiamou.gr Πανελλήνιες: Συμβουλές για τη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων #ygeiamou #exams #πανελληνιες ♬ original sound – Ygeiamou.gr

Συστάσεις για μαθητές

Γενικές συμβουλές

• Φροντίστε τον ύπνο σας (π.χ. μη διαβάζετε μετά από κάποια ώρα, μην εκτίθεστε σε οθόνες 1 με 2 ώρες πριν τον ύπνο).
• Δώστε έμφαση στον χρόνο για ξεκούραση και δραστηριότητες που προκαλούν ευχαρίστηση και αίσθηση ευεξίας (π.χ. γυμναστική, έξοδος με φίλους κ.ά.).
• Μιλήστε για αυτά που σας απασχολούν σε πρόσωπα που εμπιστεύεστε.
Τεχνικές για την προετοιμασία για τις εξετάσεις
• Εστιαστείτε σε ό,τι κάνετε καλά και θυμηθείτε προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειές σας.
• Ακόμα και όταν η ύλη μπορεί να φαίνεται «βουνό», μπορείτε να τη χωρίσετε σε μικρές, διαχειρίσιμες ενότητες.
• Φροντίστε τη διατροφή σας (προσοχή με την καφεΐνη και τα ενεργειακά ποτά).
• Προσπαθήστε να δείτε την οποιαδήποτε απαιτητική διαδικασία ως πρόκληση («Για να δω μέχρι που μπορώ να φτάσω.») και όχι ως πρόβλημα.

Τεχνικές για το άγχος
• Αντιμετωπίστε το άγχος ως φυσιολογικό και παροδικό – παρατηρήστε το χωρίς να το απορρίπτετε.
• Ακόμα και αν κάτι μοιάζει δύσκολο ή αδύνατο μην το αποφύγετε. Είναι πιο βοηθητικό να εκτεθείτε σιγά σιγά σε κάτι που σας αγχώνει.
• Εστιάστε την προσοχή σας σε κάτι άλλο. Προσπαθήστε να επαναφέρετε την σκέψη σας στο «σήμερα» και στο «τώρα».
• Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική.
• Δοκιμάστε να γράψετε πως νιώθετε σε ένα ημερολόγιο.
• Φτιάξτε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.
• Βρείτε ποιες είναι οι αποδοτικές σας ώρες διαβάσματος.
• Κάντε μικρά διαλείμματα.

Ο ρόλος των ενηλίκων

Η στάση των γονέων και των εκπαιδευτικών καθώς και οι προσδοκίες τους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα άγχους των εφήβων. Συχνά, η γονεϊκή ανησυχία για την επίδοση των παιδιών συνδέεται με προσδοκίες σχετικά με τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία και κοινωνική επιτυχία. Αυτές, όταν δεν εκφράζονται με μέτρο, ενδέχεται να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος υπερβολικής πίεσης και άγχους για τον μαθητή.

Οδηγίες για γονείς και εκπαιδευτικούς

• Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου την σημασία των δικών σας προσδοκιών για το αποτέλεσμα και τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η θεώρηση της αριστείας ως μοναδικό αποδεκτό αποτέλεσμα.
• Καλλιεργήστε ένα ήρεμο και ασφαλές οικογενειακό και μαθησιακό περιβάλλον (π.χ. προσωπικός χώρος διαβάσματος, δεν φωνάζουμε τις ώρες του διαβάσματος, δεν διακόπτουμε συνέχεια για να ελέγξουμε αν διαβάζει κ.α.).
• Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με εξωσχολικές δραστηριότητες που προάγουν τη χαλάρωση.
• Ακούστε προσεκτικά, χωρίς να διακόπτετε και ρωτήστε αν έχετε καταλάβει αυτό που λέει.
• Μοιραστείτε προσωπικές στρατηγικές διαχείρισης άγχους χωρίς όμως να τις επιβάλετε.
• Αναγνωρίστε ότι το άγχος είναι κάτι φυσιολογικό. (π.χ. «Είναι οκ να νιώθεις έτσι, σε όλους μας συμβαίνει»)
• Υπενθυμίστε εμπόδια που έχει ξεπεράσει.
• Εκφράστε την αποδοχή, την αγάπη και την υποστήριξή σας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
• Μιλήστε για προσωπικές εμπειρίες αποτυχίας και για το πώς το διαχειριστήκατε.

Συμπερασματικές παρατηρήσεις

Το άγχος εξετάσεων αποτελεί ένα σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο με ποικίλες επιδράσεις στο άτομο και στο ευρύτερο υποστηρικτικό του περιβάλλον. Η έγκαιρη αναγνώριση και η προληπτική διαχείρισή του μπορούν να προάγουν όχι μόνο την ακαδημαϊκή επιτυχία αλλά και τη γενικότερη ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα του μαθητή. Η συντονισμένη υποστήριξη από την οικογένεια και το σχολείο διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο ενδυνάμωσης, όπου η επίδοση αξιολογείται σε συνάρτηση με την προσωπική εξέλιξη και δεν θεωρείται μοναδικός δείκτης αξίας.

Διαβάστε επίσης

Πανελλήνιες εξετάσεις: Μία ψυχολόγος δίνει πολύτιμες συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού

Πανελλήνιες – Αποτελέσματα: Έξι SOS tips για να στηρίξετε το παιδί σας την κρίσιμη ημέρα

Μαθητές υπό πίεση: Η παυσίπονη αγκαλιά και πολύτιμα tips διαχείρισης του στρες των εξετάσεων

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αρτηριακή πίεση: Πόση άσκηση χρειάζεται την εβδομάδα για να την κρατήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα

Έρευνες δείχνουν ότι αν θέλετε να προστατευθείτε από την υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να διατηρείτε τα επίπεδα άσκησής σας υψηλά. Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας σε

Η Μαντώ Γαστεράτου βάπτισε τον γιο της – Οι πρώτες εικόνες από την τελετή

Μια ιδιαίτερη και οικογενειακή στιγμή έζησαν χθες το απόγευμα (21/6) η Μαντώ Γαστεράτου και ο σύζυγός της, Νίκος Ισηγόνης, καθώς βάπτισαν τον μόλις επτά μηνών γιο τους σε μια τελετή με λίγους καλεσμένους, κυρίως στενούς φίλους και συγγενείς.  Ο νεοφώτιστος πήρε το όνομα Χρήστος, ενώ νονός του έγινε ο καλός τους φίλος, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός

Σαν σήμερα πριν 60 χρόνια γεννήθηκε η Ναταλία Γερμανού – Το κορίτσι με τα πολλά ταλέντα!

Η Ναταλία Γερμανού είναι γεννημένη στην Αθήνα, στις 22 Ιουνίου 1965 και έχει σήμερα τα γενέθλιά της. Είναι Ελληνίδα παρουσιάστρια, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός, συγγραφέας και στιχουργός. Ένα πολυτάλαντο πλάσμα που γίνεται σήμερα 60 ετών! Έχει καταγωγή από τη Λέσβο και είναι κόρη του δημοσιογράφου και συγγραφέα Φρέντυ Γερμανού και της Εριέττας Μαυρουδή. Σχεδόν δύο χρόνια

Συναγερμός από μαζικά κρούσματα αλλαντίασης από ενέσεις τύπου Botox στη Βρετανία

Αξιωματούχοι υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ερευνούν αναφορές για δεκάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση μετά από Botox, καθώς και ισχυρισμούς για παράνομη πώληση προϊόντων που μοιάζουν με Botox. Δεκάδες άτομα έχουν αναφέρει συμπτώματα αλλαντίασης, μετά από καλλυντικές επεμβάσεις, στη Βρετανία, με την τοπική υπηρεσία του βρετανικού ΕΣΥ στην κομητεία Durham να

5 συνδυασμοί συμπτωμάτων που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Όλοι το έχουμε κάνει: πληκτρολογούμε τα συμπτώματά μας σε κάποια ιατρική ιστοσελίδα ή ακόμα και απλώς στο Google και μπροστά μας ανοίγονται μια σειρά αποτελεσμάτων, από ένα απλό κρύωμα μέχρι κάτι πιο σοβάρο, ακόμα και καρκίνος. Κλείνουμε αμέσως τη σελίδα, αγνοούμε τις πληροφορίες και… όλα είναι καλά. Κάποιες φορές, πράγματι, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο

Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Κατερίνα Λιόλιου: Η εμφάνιση με τον σύντροφό της στη Μύκονο Η τραγουδίστρια και ο Χάρης Παπατζανής απαθανατίστηκαν σε σοκάκι του νησιού Στη Μύκονο, σε μια βόλτα με τον σύντροφό της, Χάρη Παπατζανή απαθανατίστηκε η Κατερίνα Λιόλιου, με την τραγουδίστρια να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη φωτογράφου και να χαμογελάει στον φακό.Το ζευγάρι

Ο Τρύφωνας Σαμαράς κάνει θεαματική είσοδο στο «Big Brother»

Ο διάσημος κομμωτής θα κάνει ένα ολοκληρωτικό make over στα αγόρια

Φαίη Σκορδά: “Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο”

Φαίη Σκορδά: «Η αυτοαναφορικότητα εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τον άνθρωπο» Σάββατο, 21.6.2025, 23:45 Zappit@ZAPPIT_ "Οι περισσότερες εκπομπές είναι προσωποκεντρικές. Πάντα ήταν, με άλλο τρόπο ίσως" παρατηρεί, μεταξύ άλλων, η Φαίη Σκορδά. Λίγο πριν ολοκληρωθεί η φετινή τηλεοπτική σεζόν, η Φαίη Σκορδά έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό Grace και τη δημοσιογράφο Μικαέλα

Τάσος Παλαντζίδης: “Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι συναδέλφου”

"Σήμερα εγώ της μιλάω αλλά εκείνη... ποτέ δεν με ρώτησε για το τι έπαθα τότε" εξομολογήθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης.

O Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τα «γαλλικά» του Σταύρου Μπαλάσκα που ακούστηκαν στον αέρα

Καλεσμένος στο πλατό των Weekenders ήταν το πρωί του Σαββάτου (21/6) ο Σταύρος Μπαλάσκας. Ο γνωστός αστυνομικός αναλυτής κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση με τους δύο συναδέλφους του στην Κύπρο που πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω σε σεξουαλικές περιπτύξεις σε κοινή θέα και ο Δημήτρης Πανόπουλος δεν πίστευε στα αυτιά του με τις λέξεις που χρησιμοποίησε στον αέρα ο

Τάσος Παλαντζίδης: «Χρειάστηκε να κάνω τυμπανοπλαστική από το χαστούκι γυναίκας συναδέλφου»

Στο νέο επεισόδιο για τα «Τετράγωνα των αστέρων» με παρουσιάστρια τη Σμαράγδα Καρύδη βρέθηκε ο Τάσος Παλαντζίδης όπως είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ως είθισται, μάλιστα, ο έμπειρος ηθοποιός κλήθηκε να μοιραστεί με τους διαγωνιζόμενους και με το τηλεοπτικό κοινό μια προσωπική του ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Παλαντζίδης περιέγραψε αρχικά πως «θα σας

Κώστας Βουτσάς: Ξέσπασε η Σάντρα Βουτσά για «όσους λένε ότι αφήσαμε τον τάφο στην τύχη του»

Την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια μέσω Instagram ένιωσε η Σάντρα Βουτσά με αφορμή ένα βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο TikTok από το μνήμα του αξέχαστου πρωταγωνιστή Κώστα Βουτσά. Στο επίμαχο βίντεο, ένας θαυμαστής του αείμνηστου Κώστα Βουτσά εμφανίζεται να έχει προσθέσει μόνος του μία κορνίζα με φωτογραφία στο σημείο, κάτι που προκάλεσε το