Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι συγκεκριμένοι – κλειστοί -χώροι προπόνησης μπορεί να είναι γεμάτοι με τοξικές χημικές ουσίες
Η εσωτερική αναρρίχηση (γνωστή και ως bouldering) έχει εξελιχθεί σε αγαπημένη επιλογή όσων θέλουν μια εναλλακτική και δυναμική μορφή άσκησης, με έμφαση στη σωματική δύναμη και την ισορροπία. Όμως μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει έναν άγνωστο και ανησυχητικό παράγοντα που δεν είναι άλλος από την έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα από τα παπούτσια των αναρρηχητών και εισπνέονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης εντόπισαν επικίνδυνες τοξικές ουσίες στον αέρα εσωτερικών χώρων αναρρίχησης. - του προβλήματος δεν είναι η κίνηση ή ο ιδρώτας, αλλά τα παπούτσια των αναρριχητών. Οι λαστιχένιες σόλες τους, ειδικά σχεδιασμένες για μέγιστη πρόσφυση, εκλύουν επικίνδυνα χημικά κατά τη διάρκεια της προπόνησης, τα οποία αιωρούνται στον εισπνεόμενο αέρα.
Η περιβαλλοντολόγος Anya Sherman εξηγεί: «Οι αναρριχητές βλέπουν συχνά μαύρα υπολείμματα πάνω στις επιφάνειες. Τα σκουπίζουν για να πιάσουν καλύτερα, αλλά αυτό που δεν φαίνεται, είναι ότι τα ίδια υπολείμματα αιωρούνται στον αέρα και τα εισπνέουμε».
Τα τοξικά ίχνη της σόλας
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Environmental Science and Technology Air, αποκάλυψε την παρουσία χημικών ουσιών παρόμοιων με αυτές που χρησιμοποιούνται στα ελαστικά αυτοκινήτων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η 6PPD-κινόνη, μια ένωση που έχει συνδεθεί με φλεγμονές στους πνεύμονες και σοβαρές βλάβες σε ζωτικά όργανα, τουλάχιστον σε πειράματα με ζώα.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη από την Κίνα, άνθρωποι που εκτέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις της παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον, παιδιά που ζούσαν σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση από την ίδια ουσία είχαν μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις όπως η γρίπη. Μια δεύτερη ουσία, η βενζοθειαζόλη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης σε εργαζομένους που εκτίθενται στη χημική ουσία για μεγάλα διαστήματα.
Οι μετρήσεις σοκάρουν
Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από πέντε γυμναστήρια αναρρίχησης στη Βιέννη και άλλα τέσσερα σε Γαλλία, Ισπανία και Ελβετία. Χρησιμοποίησαν μια συσκευή που λειτουργεί σαν τεχνητός πνεύμονας για να καταγράψουν τι πραγματικά εισπνέουν οι συμμετέχοντες. Ο καθηγητής Thilo Hofmann δήλωσε: «Τα επίπεδα που μετρήσαμε είναι ανάμεσα στα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, συγκρίσιμα με εκείνα σε πολυσύχναστους δρόμους σε μεγαλουπόλεις όπως το Πεκίνο».
Προσθέτει: «Αυτές οι ουσίες δεν πρέπει να βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε. Είναι λογικό να δράσουμε πριν γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια, ειδικά όταν αφορά σε ευάλωτες ομάδες όπως τα παιδιά».
Πώς να προστατευτείτε
Οι επιστήμονες συνιστούν τη βελτίωση του εξαερισμού στους χώρους εσωτερικής αναρρίχησης και την αντικατάσταση των υλικών στις σόλες με λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές. Μέχρι τότε, όπως προτείνει η Sherman, επιλέξτε ώρες εκτός αιχμής για την προπόνησή σας, για να περιορίσετε την έκθεση στις ουσίες αυτές.
Διαβάστε επίσης
Τι χρώμα έχουν τα πλαστικά σκεύη που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες – 2 κινήσεις που μειώνουν την απειλή
Νερό βρύσης ή από πλαστικό μπουκάλι; Ερευνητές προειδοποιούν για τους κινδύνους από τα μικροπλαστικά
Παίζουν (και) με τα νεύρα μας τα μικροπλαστικά – Γιατί μας προκαλούν άγχος και κατάθλιψη
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]