Οι αγκινάρες αλά πολίτα αποτελούν μία από τις πιο εξαιρετικές μαγειρικές δημιουργίες λαχανικών που κατέγραψε ο αείμνηστος Νικόλαος Τσελεμεντές, εξελίσσοντας μια παραδοσιακή τουρκική συνταγή με την ονομασία «αγκινάρες με λάδι».
Στη συνταγή αρχικά δεν υπήρχαν καρότα ή πατάτες, ενώ αντί για κρεμμυδάκια κομμένα, χρησιμοποιούνταν κοκκάρια, δηλαδή τα μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια του στιφάδου.
Ο Τσελεμεντές αναφέρει και μια παραλλαγή με αυγολέμονο, η οποία θυμίζει μια βετζετέριαν εκδοχή του κρητικού «αγκιναράτου», ενώ επίσης προτείνει να τηγανιστεί η αγκινάρα στο βούτυρο.
Ο όρος «α λα πολίτα» καθιερώνεται στην ελληνική βιβλιογραφία και στην κοινωνία κυρίως από τη δεκαετία του 60 και αναφέρεται στην «εκσυγχρονισμένη συνταγή» που περιλαμβάνει καρότα και πατάτες.
Η κατάληξη «αλά» χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει ότι το πιάτο προέρχεται από την Πόλη, καθώς περιλαμβάνει όλα τα αρώματα και τα λαχανικά της μεσογειακής διατροφής. Οι καρδιές αγκινάρας μπορούν να γεμιστούν με ό,τι φανταστεί κανείς, αλλά στην Ελλάδα αυτό το πιάτο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Πάμε να δούμε με τι υλικά φτιάχνουμε τις αγκινάρες αλά πολίτα.
Υλικά
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 12 αγκινάρες καθαρισμένες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους κομμένα σε φέτες
- 1 πράσο κομμένο σε φέτες
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
- 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε καρέ
- 2 μεγάλα καρότα σε φέτες
- 300 γρ. αρακά
- 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1/3 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ (χωρίς γλουτένη)
- λίγο ζεστό νερό (ίσα που να σκεπάζει τα υλικά )
- αλάτι, πιπέρι
Θρεπτική αξία της αγκινάρας
Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες. Συμβάλλουν επίσης στη βελτίωση διαφόρων τομέων της υγείας, όπως η υγεία της καρδιάς και η πέψη.
Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με ισχυρά θρεπτικά συστατικά.
Κάθε φλιτζάνι, ή 170 γραμμάρια (g) μαγειρεμένης αγκινάρας περιέχει:
Θερμίδες: 90
Υδατάνθρακες: 20 γρ
Φυτικές ίνες: 10 γρ
Πρωτεΐνη: 5 γρ
Λίπη: 0,6 γρ
Φολικό οξύ: 34% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Χαλκός: 21% του DV
Μαγνήσιο: 15% του DV
Βιταμίνη C: 12% της DV
Νιασίνη: 10% του DV
Ριβοφλαβίνη: 10% του DV
Κάλιο: 9% του DV
Φώσφορος: 9% του DV
Βιταμίνη Β6: 7% του DV
Οι αγκινάρες είναι φτωχές σε λιπαρά, αλλά πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Είναι ιδιαίτερα υψηλές σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν σημαντικά μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο.
Μάλιστα, παρέχουν μόνο 90 θερμίδες ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι (170 g) και περίπου 5 g πρωτεΐνης, ποσότητα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο για φυτικές τροφές.
Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε διάφορα αντιοξειδωτικά.
Είναι επίσης μια θρεπτική τροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.
Η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην αρτηριακή πίεση, στη λειτουργία του ήπατος, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), στη δυσπεψία και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Από την Διατροφολόγο-Διαιτολόγο Αποστολία Μπούμπα
- Αγκινάρες αλά πολίτα - Diatrofi.gr.