ALS: Έξι βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασθένεια του Eric Dane

Date:

Τι αναφέρει ο Ελληνικός Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα (H-nic ALS Association).

Η είδηση ότι ο αμερικανός ηθοποιός Eric Dane (Έρικ Ντέιν) πάσχει από πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) έφερε στο προσκήνιο μία σπάνια, νευροεκφυλιστική νόσο που είναι ανίατη και έχει φτωχή πρόγνωση.

«Η πρόσφατη διάγνωσή του στα 52 του χρόνια μας υπενθυμίζει πως η ALS δεν κάνει διακρίσεις», λέει η κυρία Άσπα Καράμπελα, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα (H-nic ALS Association), εμπειρογνώμων για τους ασθενείς με ALS στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την ALS (EU ALS Coalition).

Όπως εξηγεί, η νόσος μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φήμης. Ο πιο διάσημος πάσχοντας «ήταν ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος μας δίδαξε πολλά για τη νόσο», προσθέτει.

Η κυρία Καράμπελα χαρακτηρίζει «αμείλικτη ασθένεια» την ALS και επισημαίνει ότι δεν έχει ακόμη θεραπεία.  Όμως οι ασθενείς δεν είναι μόνοι, τονίζει. «Είμαστε δίπλα τους. Όλοι εμείς που πιστεύουμε σε μια κοινωνία με φροντίδα, συμπερίληψη και δικαιοσύνη. Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη φωνή τους, την κίνηση, ακόμη και την αναπνοή τους – αλλά δεν χάνουν ποτέ την αξιοπρέπεια, το κουράγιο και την πίστη τους».

Ο Ελληνικός Σύλλογος Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα είναι μια ομάδα ανθρώπων που γνωρίζουν από κοντά τον αγώνα με τη νόσο. Γι’ αυτό τον λόγο «στηρίζει ασθενείς και φροντιστές σε όλη την Ελλάδα, προσφέρει ενημέρωση και ψυχολογική στήριξη, και διεκδικεί δικαιώματα και φροντίδα υψηλής ποιότητας για όλους τους πάσχοντες», υπογραμμίζει η κυρία Καράμπελα.

Οι επιστήμονες-μέλη του Συλλόγου αναφέρουν έξι βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νόσο ALS.

1. Είναι νευροεκφυλιστική πάθηση

Η πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS) είναι μία εξελισσόμενη νευροεκφυλιστική ασθένεια. Προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες (νευρικά κύτταρα) του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, περιορίζοντας τη μυϊκή λειτουργία και την ικανότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων όπως:

  • Η ομιλία
  • Η κατάποση
  • Το περπάτημα
  • Η αναπνοή

2. Είναι σπάνια και καθολικά θανατηφόρος

Στην Ευρώπη οι άνθρωποι που ζουν με αυτήν υπολογίζονται σε 32.000. Ωστόσο εκτιμάται ότι κάθε 45 λεπτά κάποιος ασθενής με ALS πεθαίνει, με συνέπεια ο ετήσιος αριθμός των θυμάτων της να υπολογίζεται σε περίπου 10.000.

H σκληρή πραγματικότητα, κατά την κυρία Καράμπελα, είναι ότι ο επιπολασμός παραμένει χαμηλός λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας.

Σε όλο τον κόσμο οι πάσχοντες υπολογίζεται ότι ήταν 223.000 το 2015. Εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 376.000 μέχρι το 2040.

3. Η αιτία της δεν είναι γνωστή

Στην ανάπτυξη της ALS πιστεύεται ότι εμπλέκονται διάφοροι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και παράγοντες του τρόπου ζωής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τον κίνδυνο να αναπτυχθεί αυξάνουν ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις που εντοπίζονται:

  • Σε δύο στους τρεις πάσχοντες από οικογενή (κληρονομική) μορφή
  • Σε έναν στους δέκα με σποραδική ALS (δηλαδή χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου)

Τον κίνδυνο αυξάνουν επίσης και ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες, όπως:

  • Χημικοί και βιολογικοί παράγοντες (π.χ. βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, διαλυτικά)
  • Τραυματισμοί στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό (κυρίως όταν είναι σοβαροί)
  • Ορισμένα επαγγέλματα (π.χ. εργασία στις ένοπλες δυνάμεις, επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κατασκευές)
  • Το κάπνισμα

4. Δεν αρχίζει σε όλους τους πάσχοντες με τον ίδιο τρόπο

Στο 70-80% των περιπτώσεων τα συμπτώματα της ALS αρχίζουν στα άκρα (χέρια, πόδια). Στο 20-25% αρχίζει με κακή άρθρωση λόγου και δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει το αναπνευστικό, έχοντας ως αρχικό σύμπτωμα την αναπνευστική δυσχέρεια.

ALS

5. Κατά κανόνα έχει ταχεία εξέλιξη

Αν και μπορεί να προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, ακόμα και 20χρονους νέους, η μέση (διάμεση) ηλικία εκδήλωσης είναι μεταξύ 51 και 66 ετών. Εντός περίπου 18 μηνών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, τα άτομα που ζουν με ALS χάνουν την ανεξαρτησία τους, μέχρι να φτάσουν σε καταστάσεις πλήρους παράλυσης.

Έως και το 50% των ασθενών αναπτύσσουν γνωστική ανεπάρκεια (μπορεί να σχετίζεται με μετωπιαία άνοια) και βιώνουν αλλαγές στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα, όπως:

  • Συναισθηματική αστάθεια
  • Παρορμητικότητα
  • Απώλεια ενδιαφέροντος και κινήτρου

Οι υπόλοιποι όμως διατηρούν άθικτες τις αισθήσεις και τις νοητικές δεξιότητές τους έως το τέλος.

Δυστυχώς η ALS μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Η πλειονότητά τους καταλήγουν εντός 2 έως 5 ετών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Μόνο το 10% επιβιώνουν 10 ή περισσότερα χρόνια. Οι μισοί από τους ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από αναπνευστική ανεπάρκεια.

6. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις

Η εξαιρετικά ταχεία εξέλιξη των συμπτωμάτων και η πολυδιάστατη εκδήλωσή τους καθιστούν την ALS μία μοναδική και εξαιρετικά περίπλοκη νόσο ως προς τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της.

Παρά την αύξηση της ευαισθητοποίησης για τις σπάνιες νόσους, τα άτομα που ζουν με ALS στην Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με:

  • Τις καθυστερήσεις στην παροχή ακριβούς διάγνωσης
  • Τις υποβέλτιστες θεραπευτικές επιλογές
  • Την έλλειψη εγκεκριμένων θεραπειών

Συχνά γίνεται στην αρχή λάθος διάγνωση για την ALS, με συνέπεια να περνούν συνήθως περισσότεροι από 12 μήνες έως ότου μάθουν οι ασθενείς τι έχουν.  Η έλλειψη γνώσης για την ALS και ο φόβος για τη διάγνωσή της είναι οι δύο κύριες αιτίες αυτής της καθυστέρησης.

Καθυστερημένη διάγνωση σημαίνει ότι θα αργήσει η έναρξη της κατάλληλης περίθαλψης και υποστήριξης – και οι ασθενείς δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, τονίζει η κυρία Καράμπελα.

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι οι ασθενείς χρήζουν εντατικής ιατρικής φροντίδας, την οποία συχνά καλούνται να παράσχουν οι συγγενείς τους, αφού στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα παροχής της απαραίτητης πολυεπιστημονικής περίθαλψης και νοσηλείας.

Τεράστια προβλήματα

Παρόλο που ο όρος ALS είναι ευρέως αναγνωρισμένος, δεν είναι πλήρως κατανοητό τι σημαίνει πρακτικά να ζεις με την νόσο, τονίζει η κυρία Καράμπελα.

«Η καθυστερημένη διάγνωση, η πολυπλοκότητα της ασθένειας και η επείγουσα ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών, τα οποία συχνά αυξάνονται σε καθημερινή βάση, σημαίνουν ότι οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έναν συνεχή και αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων σε μία σύντομη, εντατική περίοδο. Αυτό μπορεί να τους καταβάλλει όλους, ενώ συχνά αισθάνονται αβοήθητοι αφού δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές για την στήριξή τους», υπογραμμίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τον Ελληνικό Σύλλογο Ατόμων με Νόσους του Κινητικού Νευρώνα (H-nic ALS Association) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, LinkedIn, Tik Tok, Instagram. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και η ιστοσελίδα του Συλλόγου στο URL www.alshellas.gr

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα ΕΥΕΞΙΑ Ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, οι αθλητικοί ψυχολόγοι προτείνουν αυτή τη μέθοδο συνεχώς, ώστε οι ασκούμενοι να πετύχουν τη μέγιστη επίδοσή τους Στο βιβλίο του για τον μπασκετμπολίστα Bill Bradley, ο συγγραφέας John McPhee υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο προσόν του αθλητή δεν σχετιζόταν με

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Σύγχρονη λύση για πολύπλοκα προβλήματα

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα. O πλέον σύγχρονος τύπος αρθροπλαστικής ώμου, ειδικά σε σοβαρές βλάβες και κατάγματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θεωρείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου, γιατί δίνει λύση ακόμη και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν. «Με τη χρήση καινοτόμων

Αυξημένος κίνδυνος τροχαίου για τους ηλικιωμένους οδηγούς με κατάθλιψη

Ποιες συμπεριφορές κατά την οδήγηση επηρεάζει. Τα ευρήματα της παρακολούθησης δεκάδων εθελοντών επί έναν χρόνο. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί με σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνουν άθελά τους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ακόμα κι αν παίρνουν με συνέπεια τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες: Να πατάνε απότομα το

Φάρμακο «φρενάρει» για μήνες τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι έδειξε η χορήγησή του μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο σε 125 ασθενείς. Ένα φάρμακο που βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών του ως πρώτης γραμμής θεραπεία, φαίνεται ότι «φρενάρει» για περισσότερο από έναν χρόνο ορισμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο λέγεται τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη (trastuzumab deruxtecan). Είναι ήδη εγκεκριμένο από τον

Εαρινή κόπωση: Γιατί νιώθουμε πιο κουρασμένοι την άνοιξη και πως να την αντιμετωπίσουμε

Η εαρινή κόπωση μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται στις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη. Καθώς ο χειμώνας φεύγει και η άνοιξη φτάνει, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να νιώσουν ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, για κάποιους, η αλλαγή των εποχών φέρνει ένα απροσδόκητο αίσθημα εξάντλησης, γνωστό και ως «εαρινή κόπωση». Η εαρινή

Έχετε πίεση; Ελέγξτε τι φάρμακα παίρνετε για άλλες παθήσεις και συμπτώματα

Ποια φάρμακα μπορεί να ανεβάζουν την πίεση και πόσο συχνά τα λαμβάνουν οι πάσχοντες από υπέρταση. Αν έχετε υπέρταση και προσπαθείτε να την θέσετε υπό έλεγχο, καλό είναι να ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις, διότι πολλά μπορεί να επιδεινώνουν την πίεσή σας, συνιστά ένας καρδιολόγος από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που είχε

Τσολάκη: «Νομίζω η μπέμπα μοιάζει σε…» – Η αποκάλυψη για το όνομα της κόρης της

H Ελένη Τσολάκη χθες, 22 Απριλίου επέστρεψε στο πόστο της, στο Πρωινό Σουσου μετά τη γέννηση της κόρης της και μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day για τον ερχομό της, αποκάλυψε σε ποιον μοιάζει και αναφέρθηκε στο όνομα που θα πάρει η μικρή. Αρχικά ανέφερε: «Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω πάλι από την αρχή, ο

Βαγγέλης Σερίφης για Κατερίνα Στικούδη: «Το μυστικό είναι ότι δεν της την έπεσα κατευθείαν»

 Με αφορμή τα 40ά της γενέθλια, η Κατερίνα Στικούδη διοργάνωσε ένα λαμπερό πάρτι και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο σύζυγός της, Βαγγέλης Σερίφης. Η Κατερίνα Στικούδη ανέφερε για την ηλικία της στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day: «Εγώ νιώθω τέλεια. Τώρα μην βάζουμε συγκρίσεις, η 20άρα είναι 20άρα. Δεν έχω περάσει κρίση ηλικίας

Η Ελένη Βουλγαράκη «λιώνει» από έρωτα για τον Φώτη Ιωαννίδη – Η νέα φωτογραφία που δημοσίευσε

Ελένη Βουλγαράκη και Φώτης Ιωαννίδης παραμένουν σε σχέση, με την ραδιοφωνική παραγωγό και τον διεθνή ποδοσφαιριστή, να εμφανίζονται ερωτευμένοι σε κάθε κοινή δημόσια εμφάνιση. Οι δυο τους κάνουν όνειρα για το μέλλον και σχεδιάζουν μαζί τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες μένει μαζί. Η συγκατοίκηση προέκυψε από

Μάρκος Σεφερλής: Είναι λίγο κατάρα να προσπαθείς να κάνεις το επάγγελμα του πετυχημένου γονιού σου

Ο Μάρκος Σεφερλής μιλάει για τις αντιδράσεις ορισμένων αναφορικά με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του και δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Όπως αναφέρει ο δημοφιλής ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου, η κωμωδία είναι αυτή που ήταν πάντα. Ο Μάρκος Σεφερλής κλήθηκε σε άλλο

Ποιoι δε θέλουν να γίνουν γονείς; Το βασικότερο εμπόδιο

ΠΑΙΔΙ Ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας σε σχέση με την ψυχοπαθολογία των σημερινών νέων και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα- Ποιες εξηγήσεις δίνουν   Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει την τάση των νέων της εποχής μας να αναβάλλουν τη γονεϊκότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος από τη δεκαετία του 2010, οδηγώντας