Ρήξεις συνδέσμων και τενοντίτιδες οι δυο πιο κοινοί αθλητικοί τραυματισμοί που μας απειλούν την άνοιξη

Date:

Οι αθλητικοί τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά σε άτομα που δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση, λόγω αδυναμίας των μυών και των αρθρώσεων.

Με τον ερχομό της άνοιξης και την άνοδο της θερμοκρασίας τα υπαίθρια αθλήματα γίνονται πιο δελεαστικά και έτσι αυξάνονται και οι αθλητικοί τραυματισμοί, όπως οι ρήξεις και οι διατάσεις και οι τενοντίτιδες.

Η εποχή προσφέρεται για ενεργοποίηση και δραστηριότητα, ιδίως τις ημέρες του Πάσχα –  μικροί και μεγάλοι θέλουν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους σπορ είτε πρόκειται για ποδηλασία στο βουνό, ρακέτες στην παραλία, ορειβασία, ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή beach volley.

Ωστόσο, αυτή η μετάβαση από την καθιστική ζωή στη σωματική άσκηση, ακόμα και όταν πρόκειται για ήπιες αθλητικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, τρέξιμο και κολύμβηση, αυξάνει τον κίνδυνο αθλητικών τραυματισμών. Η πρόληψή τους είναι το ζητούμενο, αφού συμβάλει σε μια πιο απολαυστική αλλά και ανταποδοτική σεζόν για όλους όσοι αθλούνται περιστασιακά ή συστηματικά.

«Ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα των ανθρώπων να αθληθούν στη φύση καθώς και ο υπερβάλλον ζήλος να έχουν καλές επιδόσεις, χωρίς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι, είναι οι λόγοι που προκύπτουν συχνά μυοσκελετικές κακώσεις αυτήν την εποχή. Βλέπουμε κατ’ επανάληψη τους ίδιους τραυματισμούς στα κάτω και άνω άκρα – με τα γόνατα, τα ισχία, τους αστραγάλους, τους ώμους και τους αγκώνες να είναι οι πιο ευάλωτες αρθρώσεις αφού αυτές καταπονούνται περισσότερο από την προσπάθεια.

Μύες, τένοντες και σύνδεσμοι φτάνουν στα όριά τους όταν δεν είναι επαρκώς γυμνασμένοι ή είναι ελλιπώς προθερμασμένοι, όταν παραλείπεται η αποθεραπεία και οι διατάσεις, όταν ο εξοπλισμός που απαιτείται δεν είναι ο κατάλληλος ή η τεχνική που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμφάνιση φλεγμονών και ρήξεων, θλάσεων και εξαρθρημάτων είναι πολύ πιθανή. Απρόβλεπτες δε συγκρούσεις και πτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατάγματα οστών», επισημαίνουν οι δρ Παναγιώτης Πάντος, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic και δρ Βασίλειος Σακελλαρίου, Ορθοπαιδικός Xειρουργός, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος του Τμήματος Επανορθωτικής & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.

Δείτε επίσης: Πόνος στα γόνατα: Ποια άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Οι δύο πιο συχνοί αθλητικοί τραυματισμοί την άνοιξη είναι:

Διατάσεις και ρήξεις συνδέσμων, τενόντων και μυών

Αυτοί οι αθλητικοί τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά σε άτομα που δεν είναι σε καλή φυσική κατάσταση, λόγω αδυναμίας των μυών και των αρθρώσεων να υποστηρίξουν πλήρως τις κινήσεις. Η απότομη στροφή των αρθρώσεων τεντώνει πολύ τους συνδέσμους, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ρήξης τους, ενώ η παράλειψη της προθέρμανσης και χαλάρωσης μετά την άσκηση επηρεάζει ιδιαίτερα τους τένοντες και τους μυς. Ο φθαρμένος ή ακατάλληλος εξοπλισμός (π.χ. παπούτσια), οι ολισθηρές επιφάνειες (π.χ. βρεγμένος δρόμος) και η κούραση είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.

Για τη θεραπεία τους αρχικά απαιτείται ανάπαυση, τοποθέτηση πάγου, εφαρμογή πίεσης μέσω ενός επιδέσμου, η τοποθέτηση της πάσχουσας περιοχής ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς, καθώς και η λήψη αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Σε πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να χρειαστεί  χειρουργική επέμβαση.

«Η ρήξη χιαστού συνδέσμου είναι από τις πιο συνηθισμένες  παθήσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα κάποιας απότομης αλλαγής πορείας ή κατεύθυνσης. Ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες την υφίστανται συχνά. Ο πόνος, το οίδημα, η δυσκαμψία και η αστάθεια είναι συμπτώματα, η ένταση των οποίων ποικίλει αναλόγως του μεγέθους της ρήξης. Από αυτό εξαρτάται και ο τρόπος θεραπείας, ο οποίος περιλαμβάνει από ακινητοποίηση και φυσικοθεραπείες έως συνδεσμοπλαστική, δηλαδή χειρουργική αντικατάσταση των κομμένων άκρων, μια επέμβαση που γίνεται αρθροσκοπικά», εξηγεί ο δρ Σακελλαρίου.

Τενοντίτιδες

Η κακή φυσική κατάσταση και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως αυτές που εκτελούν οι τενίστες αλλά και όσοι παίζουν μπάσκετ ή βόλεϊ, γίνονται συχνά αιτία εμφάνισης τενοντίτιδας. Ο τένοντας φλεγμαίνει και τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πόνος, οίδημα και αδυναμία ολοκλήρωσης κάποιων κινήσεων.

Οι περιοχές που επηρεάζονται συχνότερα είναι ο  ώμος (τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου), ο αγκώνας (επικονδυλίτιδα αγκώνα) και το γόνατο (τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα).

Η αρχική θεραπεία για την αντιμετώπιση και αυτού του τραυματισμού είναι η ξεκούραση, ο πάγος και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αργότερα μπορεί να απαιτηθεί φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωση της τραυματισμένης περιοχής.

«Οι αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου πάνω από το επίπεδο του κεφαλιού, όπως οι κολυμβητές και οι βολεϊμπολίστες, έχουν αρκετές πιθανότητες να τραυματίσουν τους τένοντες του ώμου. Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου ή ενός εκ των τενόντων του, συνήθως του υπερακανθίου μπορεί να συμβεί και από ένα μεμονωμένο οξύ τραυματισμό, από λανθασμένη τεχνική ή υπερβολική καταπόνηση. Προκαλεί πόνο σε κατάσταση ηρεμίας και κατά την κίνηση, δυσκαμψία ή αδυναμία άρσης του χεριού πάνω από κάποιο επίπεδο», σημειώνει ο δρ Πάντος.

Δείτε επίσης: Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο

«Και σε αυτήν την πάθηση για την υποχώρηση των συμπτωμάτων απαιτείται ξεκούραση και τοποθέτηση πάγου. Η φυσικοθεραπεία και η μυϊκή ενδυνάμωση βοηθούν σημαντικά. Σε εμμένουσες καταστάσεις ή σε αθλητές που επιθυμούν σύντομη επιστροφή στις δραστηριότητές τους συστήνονται ενέσεις κορτικοστεροειδών και θεραπείες με πλούσιο σε αιμοπετάλια αίμα. Εάν κάποιος τένοντας υποστεί ρήξη, π.χ. από κάποια πτώση κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή ενός αγώνα, τότε απαιτείται η χειρουργική συρραφή του», προσθέτει.

«Η πρόληψη αυτών των συχνών αθλητικών τραυματισμών θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος και αυτή επιτυγχάνεται με εκγύμναση του σώματος όλο τον χρόνο, αναλόγως της ηλικίας, με διατήρηση της φυσικής κατάστασης και με σωστή προετοιμασία. Η αύξηση της έντασης των προπονήσεων πρέπει να γίνεται σταδιακά, ώστε το σώμα να μπορεί να προσαρμοστεί, προκειμένου να αποφεύγονται μυϊκές καταπονήσεις και τραυματισμοί. Το cross-training, η εναλλαγή των αθλητικών δραστηριοτήτων επίσης, αποτρέπει τους τραυματισμούς από υπερβολική χρήση και ενισχύει τους υπο-χρησιμοποιούμενους μύες. 

Από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη τραυματισμών είναι η επαρκής προθέρμανση και η χαλάρωση μετά την άσκηση. Το ζέσταμα των μυών αυξάνει τη ροή του αίματος, ενισχύει την ευλυγισία και προετοιμάζει το σώμα για πιο έντονη δραστηριότητα. Η μυϊκή αποκατάσταση μετά την προπόνηση όλων των μερών του σώματος που συμμετέχουν στην αθλητική δραστηριότητα είναι σημαντική για την αποφυγή των τραυματισμών, αφού βοηθά στη σταδιακή μείωση της μυϊκής έντασης. 

Δείτε επίσης: Πόνος στον ώμο: Από τι προκαλείται και πως να τον αντιμετωπίσετε

Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείπεται ποτέ η ενυδάτωση πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών μετά από αυτή.

Υιοθετώντας αυτές τις συμβουλές ο κίνδυνος τραυματισμού ελαχιστοποιείται, δίνοντας τη δυνατότητα αφενός διατήρησης της σωματικής υγείας με ασφάλεια και αφετέρου της ψυχικής ευεξίας που προσφέρει η δραστηριότητα στη φύση», καταλήγουν.

Φωτογραφία iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα ΕΥΕΞΙΑ Ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, οι αθλητικοί ψυχολόγοι προτείνουν αυτή τη μέθοδο συνεχώς, ώστε οι ασκούμενοι να πετύχουν τη μέγιστη επίδοσή τους Στο βιβλίο του για τον μπασκετμπολίστα Bill Bradley, ο συγγραφέας John McPhee υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο προσόν του αθλητή δεν σχετιζόταν με

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Σύγχρονη λύση για πολύπλοκα προβλήματα

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα. O πλέον σύγχρονος τύπος αρθροπλαστικής ώμου, ειδικά σε σοβαρές βλάβες και κατάγματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θεωρείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου, γιατί δίνει λύση ακόμη και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν. «Με τη χρήση καινοτόμων

Αυξημένος κίνδυνος τροχαίου για τους ηλικιωμένους οδηγούς με κατάθλιψη

Ποιες συμπεριφορές κατά την οδήγηση επηρεάζει. Τα ευρήματα της παρακολούθησης δεκάδων εθελοντών επί έναν χρόνο. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί με σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνουν άθελά τους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ακόμα κι αν παίρνουν με συνέπεια τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες: Να πατάνε απότομα το

Φάρμακο «φρενάρει» για μήνες τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι έδειξε η χορήγησή του μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο σε 125 ασθενείς. Ένα φάρμακο που βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών του ως πρώτης γραμμής θεραπεία, φαίνεται ότι «φρενάρει» για περισσότερο από έναν χρόνο ορισμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο λέγεται τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη (trastuzumab deruxtecan). Είναι ήδη εγκεκριμένο από τον

Εαρινή κόπωση: Γιατί νιώθουμε πιο κουρασμένοι την άνοιξη και πως να την αντιμετωπίσουμε

Η εαρινή κόπωση μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται στις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη. Καθώς ο χειμώνας φεύγει και η άνοιξη φτάνει, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να νιώσουν ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, για κάποιους, η αλλαγή των εποχών φέρνει ένα απροσδόκητο αίσθημα εξάντλησης, γνωστό και ως «εαρινή κόπωση». Η εαρινή

Έχετε πίεση; Ελέγξτε τι φάρμακα παίρνετε για άλλες παθήσεις και συμπτώματα

Ποια φάρμακα μπορεί να ανεβάζουν την πίεση και πόσο συχνά τα λαμβάνουν οι πάσχοντες από υπέρταση. Αν έχετε υπέρταση και προσπαθείτε να την θέσετε υπό έλεγχο, καλό είναι να ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις, διότι πολλά μπορεί να επιδεινώνουν την πίεσή σας, συνιστά ένας καρδιολόγος από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που είχε

Τσολάκη: «Νομίζω η μπέμπα μοιάζει σε…» – Η αποκάλυψη για το όνομα της κόρης της

H Ελένη Τσολάκη χθες, 22 Απριλίου επέστρεψε στο πόστο της, στο Πρωινό Σουσου μετά τη γέννηση της κόρης της και μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day για τον ερχομό της, αποκάλυψε σε ποιον μοιάζει και αναφέρθηκε στο όνομα που θα πάρει η μικρή. Αρχικά ανέφερε: «Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω πάλι από την αρχή, ο

Βαγγέλης Σερίφης για Κατερίνα Στικούδη: «Το μυστικό είναι ότι δεν της την έπεσα κατευθείαν»

 Με αφορμή τα 40ά της γενέθλια, η Κατερίνα Στικούδη διοργάνωσε ένα λαμπερό πάρτι και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο σύζυγός της, Βαγγέλης Σερίφης. Η Κατερίνα Στικούδη ανέφερε για την ηλικία της στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day: «Εγώ νιώθω τέλεια. Τώρα μην βάζουμε συγκρίσεις, η 20άρα είναι 20άρα. Δεν έχω περάσει κρίση ηλικίας

Η Ελένη Βουλγαράκη «λιώνει» από έρωτα για τον Φώτη Ιωαννίδη – Η νέα φωτογραφία που δημοσίευσε

Ελένη Βουλγαράκη και Φώτης Ιωαννίδης παραμένουν σε σχέση, με την ραδιοφωνική παραγωγό και τον διεθνή ποδοσφαιριστή, να εμφανίζονται ερωτευμένοι σε κάθε κοινή δημόσια εμφάνιση. Οι δυο τους κάνουν όνειρα για το μέλλον και σχεδιάζουν μαζί τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες μένει μαζί. Η συγκατοίκηση προέκυψε από

Μάρκος Σεφερλής: Είναι λίγο κατάρα να προσπαθείς να κάνεις το επάγγελμα του πετυχημένου γονιού σου

Ο Μάρκος Σεφερλής μιλάει για τις αντιδράσεις ορισμένων αναφορικά με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του και δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Όπως αναφέρει ο δημοφιλής ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου, η κωμωδία είναι αυτή που ήταν πάντα. Ο Μάρκος Σεφερλής κλήθηκε σε άλλο

Ποιoι δε θέλουν να γίνουν γονείς; Το βασικότερο εμπόδιο

ΠΑΙΔΙ Ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας σε σχέση με την ψυχοπαθολογία των σημερινών νέων και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα- Ποιες εξηγήσεις δίνουν   Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει την τάση των νέων της εποχής μας να αναβάλλουν τη γονεϊκότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος από τη δεκαετία του 2010, οδηγώντας