PCAI Εγκαίνια: 9/4 The Garden of Pythia – Μια site-specific ανάθεση στους Δελφούς από τον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι»

Date:

PCAI Εγκαίνια: 9/4 The Garden of Pythia - Μια site-specific ανάθεση στους Δελφούς από τον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι»

Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο μετά τη δύση του ηλίου (σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον εποχικό πρόγραμμα)

Το PCAI παρουσιάζει την επιτόπια, εικαστική εγκατάσταση με τίτλο  The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας), μια νέα ανάθεση μεγάλης κλίμακας στον καλλιτέχνη Charles Sandison για το «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς. Το έργο θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών στις 9 Απριλίου, παρουσία του καλλιτέχνη.

Εμπνευσμένο από το περίφημο μαντείο των Δελφών, το οποίο στην αρχαία Ελλάδα υπήρξε συνδεδεμένο με τη μορφή της Πυθίας, και σε συνομιλία με τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα, το νέο εμβυθιστικό έργο τέχνης του Sandison ενσωματώνει οπτικές ιστορικές αναφορές, σε συνδυασμό με δεδομένα από την τοπική γεωλογία, τη χλωρίδα και την πανίδα μέσω της χρήσης προηγμένης τεχνολογίας. Οι προβολές αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του κήπου, δημιουργώντας ένα αρμονικό κράμα αρχαίας ιστορίας και σύγχρονης τεχνολογίας. Η εγκατάσταση προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα κατανόησης των εννοιών της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ιστορικού τους πλαισίου, υπογραμμίζοντας τη συνέχιση της ανθρώπινης έρευνας και την επιδίωξη για αναζήτηση της γνώσης.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του καλλιτέχνη στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο, παραλληλίζοντας την έννοια του μαντείου, στο οποίο οι ταξιδιώτες αναζητούσαν προφητικές προβλέψεις, με ένα πρότυπο δείγμα οργανικής, φυσικής υπολογιστικής συσκευής. Το μοναδικό αυτό τοπίο ενσωματώνει ένα πολύπλοκο δίκτυο τελετουργιών, όπου οι πύλες, τα μονοπάτια και οι συγχρονισμοί μοιάζουν να λειτουργούσαν όπως η μητρική κάρτα του συστήματος  ενός υπολογιστή. Για τον Sandison, οι ιστορικοί Δελφοί υπήρξαν ανάλογοι του CERN, του πιο εξελιγμένου συστήματος ερμηνείας και πρόβλεψης στόχων και αποτελεσμάτων. Ήταν ένας τρόπος βαθύτερης κατανόησης του κόσμου, αντίστοιχος με τις σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ανθρώπινη ιστορία έχει σχηματιστεί από τη διαδικασία της υποβολής ερωτημάτων. Η γλώσσα, τα σύμβολα, οι αριθμοί και οι πληροφορίες – όλες οι μορφές αρχαίας και σύγχρονης τεχνολογίας επικεντρώνονται στη συνέχιση και τη διαιώνιση των πληροφοριών. Τα πρώτα μας βήματα προς το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν νόημα ιδωμένα μέσα από τα μονοπάτια της αρχαιότητας και της ιστορίας που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Το έργο του Sandison αποκαλύπτει αυτή την ιστορική σχέση και προσφέρει στους θεατές τη δυνατότητα να κατανοήσουν ορισμένες από τις έννοιες της τεχνητής νοημοσύνης και των δυνατοτήτων της, ενώ παράλληλα φωτίζει τη γενικότερη εξέλιξη αυτής της ιστορικής διαδικασίας. Το έργο ενσωματώνει εικόνες ιστορικών κειμένων και αποσπασμάτων από δελφικά αγάλματα, μνημεία και επιγραφές σε συνδυασμό με πληροφορίες για την τοπική χλωρίδα, την πανίδα και τη γεωλογία. Το έργο The Garden of Pythia (O Κήπος της Πυθίας) του Sandison είναι εφοδιασμένο με ειδικά σχεδιασμένο κώδικα και αισθητήρες που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία και τα επίπεδα φωτισμού, επιτρέποντας στο έργο να αλληλοεπιδρά με το τοπικό περιβάλλον και να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου.

O καλλιτέχνης, Charles Sandison, σημειώνει: «Ο Κήπος της Πυθίας είναι ένας φανταστικός τόπος που τοποθετείται εν μέρει σε μια ορεινή πλαγιά στην αρχαία Ελλάδα και εν μέρει στη μήτρα του ηλεκτρονικού υπολογιστή μου. Με έμπνευση την επίσκεψή μου στο ναό του Απόλλωνα, έχω κωδικοποιήσει αυτό το εικαστικό έργο τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζει τις αναμνήσεις της Πυθίας με τις όμορφες πλαγιές του Παρνασσού, μέσω παραγωγικών προβολών δεδομένων που εξελίσσονται σε συνάρτηση με το περιβάλλον του. Πιστεύω ότι οι επισκέπτες θα δουν αυτό το έργο τέχνης ως ένα μέσο γεφύρωσης ανάμεσα στο αρχαίο και το σύγχρονο, και θα αντιληφθούν ότι οι απαντήσεις που ζητάμε από την τεχνητή νοημοσύνη είναι οι ανάλογες με τις αντίστοιχες αναζητήσεις του αρχαίου κόσμου από την Πυθία».
Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen και Ιδρυτής του PCAI, δηλώνει: «Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος για την καινούρια ανάθεση του οργανισμού στον διακεκριμένο καλλιτέχνη Charles Sandison. Η νέα εγκατάσταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο του «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού) στους Δελφούς αναδεικνύει τη σπουδαία ιστορία των Δελφών, ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες της Polygreen. Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σηματοδοτώντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με το θεσμό και τον αμοιβαίο σεβασμό μας για την τέχνη και το περιβάλλον».
Η Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του PCAI, αναφέρει: «Το νέο έργο του Sandison απηχεί με τον πιο εκλεπτυσμένο τρόπο την περιβαλλοντική αποστολή του PCAI και την αφοσίωσή μας στη σύγχρονη τέχνη. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για αυτή τη νέα εμβυθιστική εγκατάσταση, που συνδυάζει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία που έχουν παραχθεί από υπολογιστή, αντιπροσωπεύοντας τη γλυπτική προσέγγιση του Sandison προς την κινούμενη εικόνα και την τεχνολογία της πληροφορίας, αντανακλώντας παράλληλα το ενδιαφέρον του για την προστασία της φύσης, την ανθρώπινη και μη ανθρώπινη επικοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά».

Στο πλαίσιο της έκθεσης το PCAI ανέθεσε στον sound artist Kostadis Michail τη δημιουργία μιας νέας ηχητική εγκατάστασης.

INFO

The Garden of Pythia (Ο Κήπος της Πυθίας)
Charles Sandison

Π, Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού (Πρώην Παβιγιόν Πικιώνη), Δελφοί
Χάρτης

Εγκαίνια: 9 Απριλίου, 8:00 μμ.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη μόνο την ημέρα των εγκαινίων.
Μετακίνηση: Δωρεάν από Αθήνα προς Δελφούς με επιστροφή την ημέρα της εκδήλωσης. Οι θέσεις στο λεωφορείο είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κρατήστε τη θέση σας στο λεωφορείο μετακίνησης, συμπληρώνοντας την φόρμα εδώ

Πρόγραμμα λειτουργίας:
Από τις 13 Απριλίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο μετά τη δύση του ηλίου (σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον εποχικό πρόγραμμα)
Είσοδος: 10 ευρώ

Ακολουθήστε το - στο Google News για να μαθαίνεις τα νέα! Μπες στην μεγαλύτερη κοινότητα του VIBER! Aκολούθησέ μας! Ακολούθησε το - και γίνε μέλος της νεανικής κοινότητας στο WhatsApp

SEMINARS

Project Management

Αθήνα

Το σεμινάριο αφορά το Project management και εστιάζει στις βασικές παραμέτρους κάθε project, όπως περιεχόμενο, χρονοδιάγραμμα, και κόστος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

10-03-2025

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

02-04-2025

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

BEST OF NETWORK

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μούχλα στο σπίτι: Πώς θα την αντιμετωπίσετε για να προλάβετε προβλήματα υγείας

Η μούχλα είναι ένας τύπος μύκητα και ευδοκιμεί σε υγρούς χώρους. Στους εξωτερικούς χώρους, σχηματίζεται σε υγρές επιφάνειες, όπως σάπια κούτσουρα ή υγρά φύλλα. Στο εσωτερικό, μπορεί να αναπτυχθεί σε υγρούς χώρους όπως μπάνια, υπόγεια ή κουζίνες. Εάν το σπίτι σας είχε ποτέ πλημμυρίσει ή αν είχατε ποτέ διαρροές από σωλήνες, τότε είναι πιο πιθανό

Ξηροφθαλμία: Η lifestyle επιδημία που πλήττει κατά συρροή τους νέους – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ερευνητές ζητούν να δίνονται περισσότερες συμβουλές στους νέους σχετικά με την πρόληψη της ξηροφθαλμίας, αφού μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον ένα σημάδι της πάθησης Η ξηροφθαλμία εμφανίζεται όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή παράγουν δάκρυα κακής ποιότητας χωρίς επαρκή επίπεδα λιπιδίων ή βλέννας, γεγονός που οδηγεί σε

Η ιβουπροφαίνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο νομίζαμε, δείχνουν νέες ελληνικές μελέτες

Οι νέες μελέτες από το ΑΠΘ έδειξαν ότι η ιβουπροφαίνη δεν συσχετίζεται με παθήσεις του εντέρου, ειδικά αν λαμβάνεται σε ελεγχόμενες δοσολογίες. Για πολλά χρόνια, η ιβουπροφαίνη αντιμετωπιζόταν με επιφύλαξη, ειδικά από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι ή χρόνιες φλεγμονώδεις  νόσους του εντέρου. Νέα δεδομένα, όμως, από έρευνες του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Πόνος στη μέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό

Που μπορεί να οφείλονται τα μουδιάσματα, η αντανάκλαση του πόνου και τι σχέση έχει με την ακράτεια. Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα συχνότερα ενοχλήματα και περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ανθρώπους τον εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις ο ίδιος. Στην πραγματικότητα μπορεί να

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα σπορ για τα μάτια – Τι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν

Ο Απρίλιος είναι Μήνας Ασφαλείας των ματιών κατά την άθληση (Sports Eye Safety Month). Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στα μάτια στη διάρκεια επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων και πολλοί απομένουν με μόνιμα προβλήματα οράσεως. Αν και πρακτικά όλα τα σπορ ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια, τα ατυχήματα είναι συχνότερα σε αθλήματα που εμπεριέχουν ρίψεις

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις

Συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα για την κυστική ίνωση, την οικογενή αμυλοείδωση και τη μυϊκή δυστροφία Duchenne. Θετική εισήγηση για την έγκριση επτά νέα φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα προορίζονται για σπάνιες παθήσεις. Επιπλέον, η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP)

Ραγδαία μείωση στους καπνιστές στις ΗΠΑ – Πρωτοστατούν οι νεαροί ενήλικες

Το 1955 κάπνιζε το 57% του πληθυσμού. Τώρα πια καπνίζει λιγότερο από το 9,5%. Πιο αργή η μείωση στους μεσήλικες. Το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων μειώνεται συνεχώς στις ΗΠΑ, χάρη κυρίως στην μείωση των νεαρών ενηλίκων που καπνίζουν, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD). Ωστόσο υπάρχει σημαντική απόκλιση στον αριθμό των

Η μικρή Poppy σταμάτησε να αναπτύσσεται εντελώς ξαφνικά σε ηλικία 15 μηνών – Το ένοχο σύνδρομο

ΠΑΙΔΙ Η μικρή Poppy αναπτυσσόταν φυσιολογικά και φαινόταν ένα υγιές μωρό, όταν ξαφνικά λίγο μετά τα πρώτα της γενέθλια, σε ηλικία μόλις 15 μηνών, η εικόνα άλλαξε δραματικά - Ποιο είναι το ένοχο σύνδρομο για αυτή την αλλαγή Μία μητέρα περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία της αιφνίδιας παραλυτικής νόσου της κόρης της, όταν η τελευταία διαγνώστηκε

Καρκίνος του εντέρου: Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μειώνει κρούσματα και θανάτους

Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν σε 12 χρόνια από τη στιγμή που άρχισε ο προληπτικός έλεγχος 1,1 εκατ. ατόμων. Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο στο παχύ έντερο μπορούν να μειώσουν ραγδαία τα κρούσματα και τους θανάτους από τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια δύο δεκαετιών, ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που διεξήγαγε

Γιατί φαρδαίνει η μέση μας στη μέση ηλικία: Είναι θέμα βλαστοκυττάρων

Δεν είναι μυστικό ότι η μέση συχνά φαρδαίνει στη μέση ηλικία, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό. Το λίπος στην κοιλιά επιταχύνει τη γήρανση και επιβραδύνει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών προβλημάτων και άλλων χρόνιων ασθενειών. Το πώς ακριβώς, όμως, η ηλικία μετατρέπει ακόμη και γραμμωμένους κοιλιακούς σε μία πλαδαρή κοιλιά

Ημικρανίες: Πώς συνδέονται με τη στοματική υγεία – Τι έδειξε νέα μελέτη

Μπορεί να έχετε ακούσει για το μικροβίωμα του εντέρου, αλλά ίσως να μη γνωρίζετε ότι και το στόμα μας έχει το δικό του μικροβίωμα που, μάλιστα, επηρεάζει τις ημικρανίες Με περίπου 700 είδη βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων μικροβίων, το στοματικό μικροβίωμα είναι το δεύτερο πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα στο σώμα (μετά του εντέρου) και παίζει

Η άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από άτομα με έλλειψη G6PD ως εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

Η έλλειψη της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD) είναι η πιο συχνή ενζυμοπάθεια του πλανήτη Η έλλειψη της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD) επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Η έλλειψη του συγκεκριμένου ενζύμου είναι πολύ συχνή και στην Ελλάδα, όπου υπολογίζεται ότι το 5% περίπου του πληθυσμού παρουσιάζει ολική ή μερική έλλειψη του