Η αντοχή μας στη ζέστη είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι νομίζουμε: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

Date:

Σε ποιες θερμοκρασίες αρχίζει να υπολειτουργεί το φυσικό σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματός μας.

Η αντοχή του ανθρώπινου οργανισμού στη ζέστη είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι πίστευαν έως πρότινος οι επιστήμονες, αναφέρουν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε πρωτότυπη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν ισχύει η άποψη ότι ο άνθρωπος μπορεί να επιζήσει σε περιβαλλοντική θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου με υγρασία 100%, ούτε στους 46 βαθμούς Κελσίου με θερμοκρασία 50%.

Αντιθέτως, ο φυσικός θερμορρυθμιστικός μηχανισμός του οργανισμού μας αρχίζει να μην αποδίδει αποτελεσματικά από τους 26-31 βαθμούς όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα, λένε.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν εκείνα προγενέστερης μελέτης που είχε δείξει ότι κινδυνεύει η ζωή μας μετά από λίγες ώρες σε θερμοκρασία 30,6οC και υψηλή υγρασία.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι ερευνητές εξέθεσαν 12 υγιείς εθελοντές σε ποικίλες συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Στόχος τους ήταν να καταγράψουν το σημείο στο οποίο ήταν αδύνατη η ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας.

Τα ευρήματα

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές επέστρεφαν στο εργαστήριο για να εκτίθενται επί έως 9 ώρες σε συνθήκες διαφορετικές από το εκτιμώμενο όριο της θερμορρύθμισής τους. Μάλιστα εκτέθηκαν σε έως και ακραία ζέστη, δηλαδή σε θερμοκρασία 42 βαθμών Κελσίου με υγρασία 57%. Οι συνθήκες αυτές αντιστοιχούν σε θερμοκρασία σχεδόν 62οC όταν η υγρασία είναι μηδέν.

Το εκτιμώμενο όριο της θερμορρύθμισης ήταν οι 32,3 βαθμοί Κελσίου. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όποτε εκτίθεντο οι εθελοντές τους σε θερμοκρασία πάνω από αυτό το όριο (περίπου 33,7 βαθμούς Κελσίου), η εσωτερική θερμοκρασία τους αυξανόταν ασταμάτητα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν μπορούσε να την ελέγξει.

Ούτε, όμως, μπορούσε να την ελέγξει όταν η θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη από το εκτιμώμενο όριο (κοντά στους 31oC). Η διαφορά ήταν ότι στην πρώτη περίπτωση οι συμμετέχοντες κινδύνευαν να πάθουν θερμοπληξία σε 10 ώρες. Με τη χαμηλότερη θερμοκρασία, όμως, κινδύνευαν να την πάθουν σε 24 ώρες.

Η θερμοπληξία αναπτύσσεται όταν η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος φτάσει στους 40,2oC. Η φυσιολογική σωματική θερμοκρασία είναι γύρω στους 37 βαθμούς.

Ξεκάθαρα αποτελέσματα

«Τα αποτελέσματά μας ήταν ξεκάθαρα. Η εσωτερική θερμοκρασία των εθελοντών μας αυξανόταν συνεχώς και πολλοί δεν άντεξαν την έκθεση επί 9 ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Robert D. Meade, ο οποίος πλέον είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν πως τα όρια της ανθρώπινης αντοχής στη ζέστη δεν είναι αυτά που πιστεύαμε έως πρότινος», πρόσθεσε.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην υγεία μας, τόνισε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Glen Kenny, καθηγητής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οττάβα. Και αυτό διότι πολλές περιοχές θα βιώσουν σύντομα ζέστη και υγρασία πολύ υψηλότερες από αυτές που αντέχουν οι κάτοικοί τους.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.