Καρκίνος του μαστού: Πόσο επικίνδυνη είναι στ’ αλήθεια η καθυστέρηση στο χειρουργείο

Date:

Τι έδειξε μελέτη σε χιλιάδες γυναίκες. Ποιες μορφές της νόσου επηρεάζονται περισσότερο από την καθυστέρηση.

Οι ασθενείς με ορισμένες μορφές καρκίνου του μαστού μπορεί να κινδυνεύουν εάν καθυστερήσουν πολύ την εγχείρηση αφαίρεσης του όγκου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν το χειρουργείο πραγματοποιείται 1,5 μήνα ή περισσότερο μετά τη διάγνωση, επιδεινώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Όσο, δε, περισσότερο περιμένουν, τόσο πιο επικίνδυνο είναι.

Ο αυξημένος κίνδυνος αφορά περισσότερο τις μορφές του καρκίνου που εξ αρχής έχουν την καλύτερη πρόγνωση, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Breast Cancer Research. Όπως γράφουν οι επιστήμονες, οι ισχύουσες συστάσεις είναι γενικώς να χειρουργούνται οι ασθενείς εντός 60 ημερών από τη διάγνωση, εφ’ όσον φυσικά έχουν ένδειξη για εγχείρηση.

Οι ερευνητές, όμως, θέλησαν να εξετάσουν εάν ο χρόνος του χειρουργείου έχει διαφορά αναλόγως με το είδος του καρκίνου.

Η μελέτη

Έτσι, εξέτασαν τις εκβάσεις 34.248 γυναικών, ηλικίας 66 ετών και άνω. Όλες είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση για καρκίνο του μαστού την περίοδο 2010-2017. Η επέμβαση ήταν η πρώτη θεραπεία που έκαναν μετά τη διάγνωση.

Το σχεδόν 83% των ασθενών έπασχαν από την πιο συχνή μορφή καρκίνου του μαστού. Αυτή η μορφή είναι ο ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος, δηλαδή αυτός που έχει  θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (HR+) και είναι αρνητικός στο HER2 (HER2-).

«Θετικοί ορμονικοί υποδοχείς» σημαίνει ότι ο όγκος χρησιμοποιεί τις ορμόνες οιστρογόνα ή προγεστερόνη για να αναπτύσσεται. Το HER2 είναι μία πρωτεΐνη, που σχετίζεται με πιο επιθετική ανάπτυξη του καρκίνου.

Λίγο περισσότερο από το 9% των ασθενών είχαν τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου του μαστού. Είναι ο θετικός στο HER2 (HER+) καρκίνος που έχει αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς (HR-).

Οι υπόλοιπες ασθενείς είχαν τριπλά αρνητικούς όγκους (HR-, HER2-), δηλαδή όγκους που δεν είχαν υποδοχείς οιστρογόνων, προγεστερόνης ή της πρωτεΐνης HER2.

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε πόσο καιρό μετά τη διάγνωση χειρουργήθηκαν και ποια ήταν η έκβασή τους 4 χρόνια αργότερα.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κρίσιμο όριο στην εγχείρηση ήταν οι 42 μέρες μετά τη διάγνωση. Οι γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους που καθυστερούσαν περισσότερο από αυτό να χειρουργηθούν, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους την επόμενη τετραετία.

Στις 60 μέρες ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 21%, σε σύγκριση με τις ασθενείς που χειρουργήθηκαν πριν τις 42 μέρες. Στις 90 ημέρες ήταν αυξημένος κατά 79% και στις 120 ημέρες σχεδόν διπλάσιος!

Γιατί όμως παρατηρήθηκε αυτό μόνο στις γυναίκες με ορμονοεξαρτώμενους (HR+/HER2-) όγκους; Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα εξηγούν ότι οι συγκεκριμένοι όγκοι τείνουν να αναπτύσσονται με πιο αργό ρυθμό. Επιπλέον, η εγχείρηση είναι η πρώτη γραμμή θεραπείας για την αντιμετώπισή τους.

Ως φαίνεται, η παρατεταμένη καθυστέρηση του χειρουργείου τους δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα. Και αυτό επιδεινώνει σημαντικά την καλή πρόγνωση που αρχικά είχαν.

Αντιθέτως, οι όγκοι με αρνητικούς ορμονικούς υποδοχείς και οι τριπλά αρνητικοί είναι πιο επιθετικοί και διηθητικοί. Γι’ αυτό αλλάζει λίγο η πρόγνωσή τους με την καθυστέρηση στη θεραπεία.

Γιατί καθυστερούν

«Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά, γιατί οι 42 ημέρες μπορούν να περάσουν πολύ γρήγορα. Είναι όμως και ανησυχητικά, διότι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνεται η συχνότητα και η διάρκεια της καθυστέρησης», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Takemi Tanaka, καθηγήτρια Πειραματικής Παθολογοανατομίας στο πανεπιστήμιο.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην καθυστέρηση στην εγχείρηση, πρόσθεσε. Κατ’ αρχάς, η διάγνωση και η προεγχειρητική διαδικασία μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορεί να έχουν οικογενειακές ή επαγγελματικές υποχρεώσεις που τις αναγκάζουν να αναβάλλουν το χειρουργείο.

Πολλές γυναίκες, εξ άλλου, χρειάζονται δεύτερη ιατρική γνώμη. Ειδικά όσες είναι σε αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να επιθυμούν να κάνουν πρώτα κρυοσυντήρηση ωαρίων, για να αποκτήσουν στο μέλλον παιδιά.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί και πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν, τόνισε η Dr. Tanaka. «Παρότι οι κατευθυντήριες οδηγίες θέτουν ως όριο τις 60 ημέρες από τη διάγνωση, μερικές ασθενείς μπορεί να χρειάζονται να χειρουργηθούν νωρίτερα», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να κατανοούν οι ασθενείς το θέμα του χρόνου, για να αξιοποιούν και τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης ωαρίων και της δεύτερης ιατρικής γνώμης».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα ΕΥΕΞΙΑ Ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, οι αθλητικοί ψυχολόγοι προτείνουν αυτή τη μέθοδο συνεχώς, ώστε οι ασκούμενοι να πετύχουν τη μέγιστη επίδοσή τους Στο βιβλίο του για τον μπασκετμπολίστα Bill Bradley, ο συγγραφέας John McPhee υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο προσόν του αθλητή δεν σχετιζόταν με

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Σύγχρονη λύση για πολύπλοκα προβλήματα

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα. O πλέον σύγχρονος τύπος αρθροπλαστικής ώμου, ειδικά σε σοβαρές βλάβες και κατάγματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θεωρείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου, γιατί δίνει λύση ακόμη και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν. «Με τη χρήση καινοτόμων

Αυξημένος κίνδυνος τροχαίου για τους ηλικιωμένους οδηγούς με κατάθλιψη

Ποιες συμπεριφορές κατά την οδήγηση επηρεάζει. Τα ευρήματα της παρακολούθησης δεκάδων εθελοντών επί έναν χρόνο. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί με σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνουν άθελά τους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ακόμα κι αν παίρνουν με συνέπεια τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες: Να πατάνε απότομα το

Φάρμακο «φρενάρει» για μήνες τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι έδειξε η χορήγησή του μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο σε 125 ασθενείς. Ένα φάρμακο που βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών του ως πρώτης γραμμής θεραπεία, φαίνεται ότι «φρενάρει» για περισσότερο από έναν χρόνο ορισμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο λέγεται τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη (trastuzumab deruxtecan). Είναι ήδη εγκεκριμένο από τον

Εαρινή κόπωση: Γιατί νιώθουμε πιο κουρασμένοι την άνοιξη και πως να την αντιμετωπίσουμε

Η εαρινή κόπωση μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται στις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη. Καθώς ο χειμώνας φεύγει και η άνοιξη φτάνει, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να νιώσουν ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, για κάποιους, η αλλαγή των εποχών φέρνει ένα απροσδόκητο αίσθημα εξάντλησης, γνωστό και ως «εαρινή κόπωση». Η εαρινή

Έχετε πίεση; Ελέγξτε τι φάρμακα παίρνετε για άλλες παθήσεις και συμπτώματα

Ποια φάρμακα μπορεί να ανεβάζουν την πίεση και πόσο συχνά τα λαμβάνουν οι πάσχοντες από υπέρταση. Αν έχετε υπέρταση και προσπαθείτε να την θέσετε υπό έλεγχο, καλό είναι να ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις, διότι πολλά μπορεί να επιδεινώνουν την πίεσή σας, συνιστά ένας καρδιολόγος από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που είχε

Τσολάκη: «Νομίζω η μπέμπα μοιάζει σε…» – Η αποκάλυψη για το όνομα της κόρης της

H Ελένη Τσολάκη χθες, 22 Απριλίου επέστρεψε στο πόστο της, στο Πρωινό Σουσου μετά τη γέννηση της κόρης της και μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day για τον ερχομό της, αποκάλυψε σε ποιον μοιάζει και αναφέρθηκε στο όνομα που θα πάρει η μικρή. Αρχικά ανέφερε: «Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω πάλι από την αρχή, ο

Βαγγέλης Σερίφης για Κατερίνα Στικούδη: «Το μυστικό είναι ότι δεν της την έπεσα κατευθείαν»

 Με αφορμή τα 40ά της γενέθλια, η Κατερίνα Στικούδη διοργάνωσε ένα λαμπερό πάρτι και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο σύζυγός της, Βαγγέλης Σερίφης. Η Κατερίνα Στικούδη ανέφερε για την ηλικία της στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day: «Εγώ νιώθω τέλεια. Τώρα μην βάζουμε συγκρίσεις, η 20άρα είναι 20άρα. Δεν έχω περάσει κρίση ηλικίας

Η Ελένη Βουλγαράκη «λιώνει» από έρωτα για τον Φώτη Ιωαννίδη – Η νέα φωτογραφία που δημοσίευσε

Ελένη Βουλγαράκη και Φώτης Ιωαννίδης παραμένουν σε σχέση, με την ραδιοφωνική παραγωγό και τον διεθνή ποδοσφαιριστή, να εμφανίζονται ερωτευμένοι σε κάθε κοινή δημόσια εμφάνιση. Οι δυο τους κάνουν όνειρα για το μέλλον και σχεδιάζουν μαζί τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες μένει μαζί. Η συγκατοίκηση προέκυψε από

Μάρκος Σεφερλής: Είναι λίγο κατάρα να προσπαθείς να κάνεις το επάγγελμα του πετυχημένου γονιού σου

Ο Μάρκος Σεφερλής μιλάει για τις αντιδράσεις ορισμένων αναφορικά με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του και δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Όπως αναφέρει ο δημοφιλής ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου, η κωμωδία είναι αυτή που ήταν πάντα. Ο Μάρκος Σεφερλής κλήθηκε σε άλλο

Ποιoι δε θέλουν να γίνουν γονείς; Το βασικότερο εμπόδιο

ΠΑΙΔΙ Ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας σε σχέση με την ψυχοπαθολογία των σημερινών νέων και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα- Ποιες εξηγήσεις δίνουν   Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει την τάση των νέων της εποχής μας να αναβάλλουν τη γονεϊκότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος από τη δεκαετία του 2010, οδηγώντας