Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Date:

Ένας κακώς νοούμενος “ανδρισμός” εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο -.gr. 

Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που η αρρενωπότητα από μόνη της δεν είναι πρόβλημα, η τοξική εκδοχή της οδηγεί συχνά σε επιβλαβείς συνέπειες, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία των ανδρών.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η τοξική αρρενωπότητα γίνεται ιδιαίτερα επιβλαβής όταν οι άνδρες αισθάνονται την ανάγκη να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους και να είναι υπερβολικά αυτάρκεις. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και, σε ακραίες περιπτώσεις, σε υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ των ανδρών.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από τις γυναίκες, και συχνά αυτό συνδέεται με την άρνησή τους να αναζητήσουν ψυχολογική ή ιατρική βοήθεια.

Ως ανδρολόγος-ουρολόγος, παρατηρώ συχνά ότι πολλοί άνδρες αποφεύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα ούρησης, ακράτεια, ορμονικές διαταραχές ή υπογονιμότητα. Η άρνηση αυτή συχνά πηγάζει από την πεποίθηση ότι η παραδοχή ενός προβλήματος ισοδυναμεί με αδυναμία, κάτι που αντιτίθεται στα στερεότυπα της «ισχυρής ανδρικής εικόνας».

Τοξική αρρενωπότητα και συνήθη ουρολογικά προβλήματα που αποφεύγουν οι άνδρες

Ένα συχνό παράδειγμα από την κλινική μου εμπειρία αφορά άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά αποφεύγουν να επισκεφτούν ιατρό, θεωρώντας πως είναι «προσωρινό» ή «ντροπιαστικό». Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η στυτική δυσλειτουργία είναι το πρώτο σημάδι αγγειακών προβλημάτων ή διαβήτη.

Η υπογονιμότητα είναι ένα ακόμα παράδειγμα όπου η τοξική αρρενωπότητα εμποδίζει τους άνδρες να ζητήσουν βοήθεια. Συχνά οι άνδρες θεωρούν πως το να έχουν χαμηλή ποιότητα ή ποσότητα σπερματοζωαρίων αμφισβητεί την «ανδρική τους υπόσταση».

Οι σεξουαλικές διαταραχές, πέρα από τη στυτική δυσλειτουργία, αποτελούν ακόμα έναν τομέα όπου οι άνδρες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Πρόωρη εκσπερμάτιση, μειωμένη ερωτική επιθυμία και αδυναμία οργασμού είναι συχνά προβλήματα που αγνοούνται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται όχι μόνο η ερωτική ζωή, αλλά και η αυτοπεποίθηση και η ψυχική υγεία του άνδρα. Συχνό φαινόμενο είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκσπερμάτιση , να αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια και ώς εκ τούτου να επηρεάζονται οι σχέσεις τους.

Η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, επιπλοκές και μείωση της ποιότητας ζωής. Τα προβλήματα ούρησης και η ακράτεια μπορεί να υποδηλώνουν υπερπλασία προστάτη ή νευρολογικές διαταραχές, ενώ οι ορμονικές διαταραχές, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία, την ενέργεια και την ψυχική διάθεση.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Wizdom Powell από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, «οι άνδρες που τηρούν αυστηρά τις νόρμες που τους ενθαρρύνουν να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να βασίζονται αποκλειστικά στον εαυτό τους, συχνά βιώνουν χειρότερη ψυχική υγεία, με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης».

Τι πρέπει να γίνει

Για να αντιμετωπιστεί η τοξική αρρενωπότητα και οι συνέπειές της, απαιτούνται πρακτικές λύσεις:

  •  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Η διάδοση της γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων.
  •  Υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας: Οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν ανοιχτά τους άνδρες να συζητούν τα προβλήματά τους, χωρίς φόβο στιγματισμού.
  • Ομαδική υποστήριξη: Η συμμετοχή σε ομάδες ανδρών που συζητούν ανοιχτά για την υγεία και τα συναισθήματά τους μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ψυχολογική ενίσχυση.
  • Διαχείριση υγείας: Τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα ούρησης, ορμονικές εξετάσεις, έλεγχο γονιμότητας και ψυχική υγεία μπορούν να προλάβουν σοβαρότερα προβλήματα.

Η τοξική αρρενωπότητα δεν πρέπει να εμποδίζει τους άνδρες να ζουν μια υγιή, γεμάτη ζωή. Αντίθετα, η ενημέρωση, η πρόληψη και η θεραπεία είναι τα πραγματικά χαρακτηριστικά ενός δυνατού και υπεύθυνου άνδρα. Ας αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα και ας επιλέξουμε την υγεία και την ευεξία, χωρίς φόβο και προκατάληψη.

Πηγές

1.Grewal, Amardeep, «The Impact of Toxic Masculinity On Men’s Mental Health» (2020). Sociology Student Work Collection. 68. https://digitalcommons.tacoma.uw.edu/gender_studies/68

2.Sheppard, Sarah. “The Dangers of Toxic Masculinity.” Verywell Mind, 28 Oct. 2020, www.verywellmind.com/the-dangerous-mental-health-effects-oftoxic-masculinity-5073957.

3.Hamilton, Audrey. Speaking of Psychology: How Masculinity Can Hurt Mental Health, American Psychological Association, June 2016, www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/men-boys-health-disparities.

Νασος Ιωαννίδης, MD MSc | Ουρολόγος-Ανδρολόγος | Λαγκαδάς & Θεσσαλονίκη

https://www.facebook.com/ioannidis.urologos

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες