NASA: Τι παθαίνουν οι αστροναύτες όταν μένουν πολύ καιρό στο διάστημα

Date:

Ο ρόλος της κοσμικής ακτινοβολίας και της έλλειψης βαρύτητας. Πόσο καιρό χρειάζονται για να αναρρώσουν.

Στην Γη επέστρεψαν απόψε τη νύχτα οι αστροναύτες Μπουτς Γουΐλμορ και Σάνι Γουΐλιαμς, μετά από μία διαστημική οδύσσεια που διήρκησε 9,5 μήνες. Τι επιπτώσεις μπορεί, όμως, να είχε στην υγεία τους η παραμονή τους για τόσο καιρό μακριά από τον πλανήτη μας;

Το ανθρώπινο σώμα είναι προγραμματισμένο να λειτουργεί στο περιβάλλον της Γης, λένε οι ειδικοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως προσαρμόστηκε στο πέρασμα των χιλιετιών για να ζει με συγκεκριμένη σύνθεση ατμοσφαιρικού αέρα, βαρύτητα και σχετικά χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας.

Τα ταξίδια στο διάστημα εκθέτουν τους αστροναύτες σε πολύ διαφορετικές συνθήκες. Έτσι, «δημιουργούν σημαντικές ψυχοσωματικές προκλήσεις, ιδίως όταν είναι παρατεταμένα», λέει στο Reuters ο καθηγητής Dr. Afshin Beheshti, διευθυντής του Προγράμματος Διαστημικής Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Το ποιες ακριβώς είναι αυτές, ακόμα διερευνάται, αναφέρει ο Dr. Christopher Mason, καθηγητής Φυσιολογίας και Βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης. Όσο πληθαίνουν οι αστροναύτες και η ποικιλομορφία των αποστολών που κάνουν, τόσο περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες για τους δυνητικούς κινδύνους για την υγεία.

Η κοσμική ακτινοβολία

Ο πρώτος κίνδυνος δεν είναι τόσο η έλλειψη βαρύτητας, αλλά η κοσμική ακτινοβολία, λένε οι ειδικοί. Στην Γη, η ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο παρέχουν σημαντική προστασία από αυτήν. Οι αστροναύτες όμως είναι άμεσα εκτεθειμένοι στην υψηλής ενέργειας ακτινοβολία του σύμπαντος.

Η κοσμική ακτινοβολία αποτελείται από υψηλής ενέργειας πρωτόνια και βαρέα ιόντα. Οι δυνητικές συνέπειές της στην υγεία είναι πολλές. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2022 στην ιατρική επιθεώρηση Neoplasia, οι κυριότερες είναι:

  1. Βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
  2. Νευρονοητική διαταραχή
  3. Εκφυλιστικές και καρδιαγγειακές νόσοι
  4. Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος
  5. Οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας (δηλητηρίαση από ακτινοβολία)

Όταν τα διαστημικά ταξίδια περιορίζονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, η μαγνητόσφαιρά της παρέχει κάποια προστασία στους αστροναύτες (η μαγνητόσφαιρα είναι η περιοχή του χώρου γύρω από κάθε πλανήτη, που επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο του).

Όσοι, όμως, ταξιδεύουν μακριά από τη μαγνητόσφαιρα (π.χ. στη Σελήνη ή στον Άρη), θα εκτεθούν σε πολύ υψηλότερες δόσεις ακτινοβολίας.

Η έλλειψη βαρύτητας

Και μετά είναι η ζωή σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η βαρύτητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των σωματικών λειτουργιών. Η απουσία της προκαλεί εκτεταμένες προσαρμογές της φυσιολογίας του σώματος, κατά τον Dr. Beheshti.

Κατ’ αρχάς, χωρίς αυτήν τα υγρά του σώματος κινούνται προς τα πάνω. Η συνέπεια είναι διόγκωση του προσώπου και αύξηση της πίεσης μέσα στο κεφάλι (ενδοκράνια πίεση) που μπορεί να επηρεάσει την όραση.

Αυτό συμβαίνει συχνότερα στα παρατεταμένα διαστημικά ταξίδια. Υπολογίζεται ότι το 70% των αστροναυτών παρουσιάζουν κάποιου βαθμού οίδημα (πρήξιμο) στο πίσω μέρος του ματιού λόγω της αντίθετης κίνησης των υγρών του σώματος.

Επιπλέον, η έλλειψη μηχανικών φορτίων στους μυς και τα οστά οδηγεί σε απώλεια οστικής μάζας και μυϊκή ατροφία.

Σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, επηρεάζεται σοβαρά το καρδιαγγειακό σύστημα. Το πόσο σοβαρά φαίνεται όταν οι αστροναύτες επιστρέφουν στην Γη, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η παρατεταμένη έκθεση σε μηδαμινή βαρύτητα μπορεί επίσης να επηρεάσει το αιθουσαίο σύστημα στο έσω ους (αυτί). Το σύστημα αυτό είναι καθοριστικό για την αίσθηση της ισορροπίας. Παρέχει στον εγκέφαλο πληροφορίες για την κατεύθυνση κίνησης και τη θέση της κεφαλής και των μελών του σώματός μας.

Αν και φυσιολογικά δεν αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του, αποτελεί βασικό συστατικό για τα ορθοστατικά αντανακλαστικά και για τις κινήσεις των ματιών μας. Εάν υποστεί βλάβη για οποιονδήποτε λόγο, επηρεάζονται αρνητικά:

  • Η ισορροπία
  • Ο έλεγχος των κινήσεων των ματιών όταν κινείται το κεφάλι μας
  • Η αίσθηση του προσανατολισμού στον χώρο

Με άλλα λόγια, η αλλοίωση της λειτουργίας του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων.

Και ψυχολογικές επιπτώσεις

Ο παρατεταμένος εγκλεισμός σε έναν περιορισμένο χώρο και η απομόνωση μπορεί να έχουν και ψυχικές επιπτώσεις. Οι αστροναύτες αναγκάζονται να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την έκθεσή τους σε φυσικά ερεθίσματα. Έτσι μπορεί να εκδηλώσουν, κατά τον Dr. Beheshti:

  • Ψυχολογικό στρες
  • Διαταραχές ύπνου
  • Μείωση των νοητικών επιδόσεών τους
  • Διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές)

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι επίσης η συνεχής συμβίωση και απομόνωση με συγκεκριμένα άτομα σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο. Αν υπάρξουν διαπροσωπικές συγκρούσεις, μπορεί να πληγεί περαιτέρω η ψυχική ευεξία. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απόδοση της διαστημικής αποστολής.

Πόσο διαρκούν

Το πώς θα αναρρώσουν οι αστροναύτες όταν επιστρέψουν στην Γη εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη διάρκεια της παραμονής τους στο διάστημα. Όταν οι αποστολές διαρκούν λίγες μέρες και σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι βιολογικές βλάβες συνήθως (στο 95% των περιπτώσεων) υποστρέφονται σύντομα.

Οι αστροναύτες, όμως, που ζουν για καιρό στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα χρειασθούν καιρό για να αναρρώσουν. Είναι επίσης πιθανό να μην αναρρώσουν πλήρως.

Το 2022 είχε δημοσιευθεί μελέτη σε 17 αστροναύτες, οι οποίοι είχαν παραμείνει στον ISS για 5,5 μήνες. Όταν επέστρεψαν στην Γη είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 2,1% της οστικής μάζας στην κνήμη τους (στο «καλάμι» του ποδιού). Είχε επίσης μειωθεί κατά 1,3% η οστική δύναμή τους. Οι 9 από αυτούς δεν ανέκτησαν την οστική μάζα τους μετά το διαστημικό ταξίδι.

Τα οφθαλμολογικά προβλήματα επίσης μπορεί να επιμείνουν. Όπως προαναφέρθηκε, η αλλαγή στην κίνηση των υγρών του σώματος από την έλλειψη βαρύτητας μπορεί να διαταράξει την όραση. Μερικοί αστροναύτες παρουσιάζουν μόνιμη οφθαλμολογική διαταραχή για την οποία χρειάζονται διορθωτικούς φακούς.

Μολονότι, πάντως, τα οφθαλμολογικά προβλήματα μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια στους αστροναύτες, δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μόνιμης απώλειας της όρασης.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα

Το μυστικό για μέγιστη προσοχή και απόδοση είναι στο βλέμμα ΕΥΕΞΙΑ Ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, οι αθλητικοί ψυχολόγοι προτείνουν αυτή τη μέθοδο συνεχώς, ώστε οι ασκούμενοι να πετύχουν τη μέγιστη επίδοσή τους Στο βιβλίο του για τον μπασκετμπολίστα Bill Bradley, ο συγγραφέας John McPhee υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο προσόν του αθλητή δεν σχετιζόταν με

Ανάστροφη Αρθροπλαστική Ώμου: Σύγχρονη λύση για πολύπλοκα προβλήματα

Η αρθροπλαστική ώμου είναι μια χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης των αρθριτικών και κατεστραμμένων επιφανειών του ώμου με τεχνητά εμφυτεύματα. O πλέον σύγχρονος τύπος αρθροπλαστικής ώμου, ειδικά σε σοβαρές βλάβες και κατάγματα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θεωρείται η ανάστροφη ολική αρθροπλαστική ώμου, γιατί δίνει λύση ακόμη και στα πιο πολύπλοκα προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν. «Με τη χρήση καινοτόμων

Αυξημένος κίνδυνος τροχαίου για τους ηλικιωμένους οδηγούς με κατάθλιψη

Ποιες συμπεριφορές κατά την οδήγηση επηρεάζει. Τα ευρήματα της παρακολούθησης δεκάδων εθελοντών επί έναν χρόνο. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί με σοβαρή κατάθλιψη εκδηλώνουν άθελά τους ριψοκίνδυνες συμπεριφορές που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Ακόμα κι αν παίρνουν με συνέπεια τα αντικαταθλιπτικά φάρμακά τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες: Να πατάνε απότομα το

Φάρμακο «φρενάρει» για μήνες τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Τι έδειξε η χορήγησή του μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλο φάρμακο σε 125 ασθενείς. Ένα φάρμακο που βρίσκεται στη δεύτερη φάση των δοκιμών του ως πρώτης γραμμής θεραπεία, φαίνεται ότι «φρενάρει» για περισσότερο από έναν χρόνο ορισμένες μορφές μεταστατικού καρκίνου του μαστού. Το φάρμακο λέγεται τραστουζουµάµπη δερουξτεκάνη (trastuzumab deruxtecan). Είναι ήδη εγκεκριμένο από τον

Εαρινή κόπωση: Γιατί νιώθουμε πιο κουρασμένοι την άνοιξη και πως να την αντιμετωπίσουμε

Η εαρινή κόπωση μπορεί να επηρεάσει πολλούς ανθρώπους, καθώς το σώμα μας προσαρμόζεται στις αλλαγές που φέρνει η άνοιξη. Καθώς ο χειμώνας φεύγει και η άνοιξη φτάνει, πολλοί άνθρωποι περιμένουν να νιώσουν ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια. Ωστόσο, για κάποιους, η αλλαγή των εποχών φέρνει ένα απροσδόκητο αίσθημα εξάντλησης, γνωστό και ως «εαρινή κόπωση». Η εαρινή

Έχετε πίεση; Ελέγξτε τι φάρμακα παίρνετε για άλλες παθήσεις και συμπτώματα

Ποια φάρμακα μπορεί να ανεβάζουν την πίεση και πόσο συχνά τα λαμβάνουν οι πάσχοντες από υπέρταση. Αν έχετε υπέρταση και προσπαθείτε να την θέσετε υπό έλεγχο, καλό είναι να ελέγξετε τα φάρμακα που παίρνετε για άλλες παθήσεις, διότι πολλά μπορεί να επιδεινώνουν την πίεσή σας, συνιστά ένας καρδιολόγος από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που είχε

Τσολάκη: «Νομίζω η μπέμπα μοιάζει σε…» – Η αποκάλυψη για το όνομα της κόρης της

H Ελένη Τσολάκη χθες, 22 Απριλίου επέστρεψε στο πόστο της, στο Πρωινό Σουσου μετά τη γέννηση της κόρης της και μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day για τον ερχομό της, αποκάλυψε σε ποιον μοιάζει και αναφέρθηκε στο όνομα που θα πάρει η μικρή. Αρχικά ανέφερε: «Αισθάνομαι σαν να ξεκινάω πάλι από την αρχή, ο

Βαγγέλης Σερίφης για Κατερίνα Στικούδη: «Το μυστικό είναι ότι δεν της την έπεσα κατευθείαν»

 Με αφορμή τα 40ά της γενέθλια, η Κατερίνα Στικούδη διοργάνωσε ένα λαμπερό πάρτι και φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο σύζυγός της, Βαγγέλης Σερίφης. Η Κατερίνα Στικούδη ανέφερε για την ηλικία της στην κάμερα της εκπομπής, Happy Day: «Εγώ νιώθω τέλεια. Τώρα μην βάζουμε συγκρίσεις, η 20άρα είναι 20άρα. Δεν έχω περάσει κρίση ηλικίας

Η Ελένη Βουλγαράκη «λιώνει» από έρωτα για τον Φώτη Ιωαννίδη – Η νέα φωτογραφία που δημοσίευσε

Ελένη Βουλγαράκη και Φώτης Ιωαννίδης παραμένουν σε σχέση, με την ραδιοφωνική παραγωγό και τον διεθνή ποδοσφαιριστή, να εμφανίζονται ερωτευμένοι σε κάθε κοινή δημόσια εμφάνιση. Οι δυο τους κάνουν όνειρα για το μέλλον και σχεδιάζουν μαζί τις επόμενες κινήσεις τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, το ζευγάρι εδώ και αρκετούς μήνες μένει μαζί. Η συγκατοίκηση προέκυψε από

Μάρκος Σεφερλής: Είναι λίγο κατάρα να προσπαθείς να κάνεις το επάγγελμα του πετυχημένου γονιού σου

Ο Μάρκος Σεφερλής μιλάει για τις αντιδράσεις ορισμένων αναφορικά με τον τρόπο που κάνει τη δουλειά του και δηλώνει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. Όπως αναφέρει ο δημοφιλής ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Λοιπόν και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Θεοδώρου, η κωμωδία είναι αυτή που ήταν πάντα. Ο Μάρκος Σεφερλής κλήθηκε σε άλλο

Ποιoι δε θέλουν να γίνουν γονείς; Το βασικότερο εμπόδιο

ΠΑΙΔΙ Ερευνητές μελετούν το ενδεχόμενο δημιουργίας οικογένειας σε σχέση με την ψυχοπαθολογία των σημερινών νέων και καταλήγουν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα- Ποιες εξηγήσεις δίνουν   Μια πρόσφατη μελέτη εξετάζει την τάση των νέων της εποχής μας να αναβάλλουν τη γονεϊκότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που παρατηρείται κυρίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος από τη δεκαετία του 2010, οδηγώντας